Сурогатното майчинство в България

• 149 012
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 275
  • София
Не е нормално. Нали е от добро чувство? Или си под наем и приемаш да се отнасят с теб като със стока или го правиш на своя воля от добри чувства и поемаш негативите за своя сметка.

# 1 276
  • София
Сигурна съм, че и поръчителите ще предпочитат сурогатната майка да не ходи на работа, да й осигурят всички удобства, да живее в комфорт, да си почива, и т.н.

# 1 277
  • София
А, за поръчителите съм сигурна. Те се грижат за СМ, пардон, за бебето си и неговата опаковка.

# 1 278
  • в здрача
Винаги съм си мислела, че законите са измислени за да се регламентират определени действия и/или бездействия в обществото /без изобщо да имам нещо общо с юристите и правото като цяло/, т.е. когато в реалния живот се види, че има необходимост /дори тази необходимост да касае една много малка част от обществото/ то е хубаво да се направи, т.е. действията да бъдат регламентирани. Може хората, които се възползват да са малко спрямо общия брой, но както казва една приятелка - може само 1 на 1000 жени да загуби бебето си в 6-тия месец, но когато тази една съм аз, за мен са си чисто 100 %.
А и доколкото разбирам необходимите суми ще се заплащат от участниците, а търсенето на СМ ще е по-лесно за желаещите, когато нямат подходящи близки.
Т.е. тъй като това нещо така и така се прави от години, поне да се регламентира като хората.

# 1 279
Не е нормално. Нали е от добро чувство? Или си под наем и приемаш да се отнасят с теб като със стока или го правиш на своя воля от добри чувства и поемаш негативите за своя сметка.

Мне. "Добро чувство" не значи "благотворителност". Не мисля, че от СМ се очаква да поема повече негативи, освен чисто физическите.

Така например, не мисля, че тя трябва чисто финансово да е на загуба - било поради болнични или друга причина.

# 1 280
  • София
Т.е. тъй като това нещо така и така се прави от години, поне да се регламентира като хората.

Постоянно се повтаря как имало черен пазар и е добре той да стане бял. До колкото ми е известно инвитро процедура не може да се извършва от всеки. Тоест случва се в клиники работещи в областта на репродуктивните проблеми. Колко да са тези клиники? Сто?
Ако някой, някога е желаел да пресече този черен пазар единственото, което е трябвало да се направи е да се затегне контрола в съответните клиники и лекарите, които участват в това да носят наказателна отговорност и да им бъдат отнемани лекарските права. Това докато СМ беше незаконно.
Сега вече е късно.

# 1 281
  • София
jp, защо благотворителност? Нали СМ е здравноосигурена и при евентуален престой вкъщи ще получава болнични? Или ще се наеме СМ без осигуровки, която ще се твърди, че не е финансово принудена? Ха!

# 1 282
  • в здрача
Като се каже да се затегне контрола, особено в болниците ми става едно такова ... Там контрола е чисто документален. Иди докажи на документи, че не Пенка е легнала на масата, а Драганка. Няма как да стане. Нали опитаха касата да затегнат контрола, когато оперираш язва трябва да изрежеш парче, което да отиде в касата и да бъде като доказателство, че си оперирал точно това и вместо да направи 2 шева, правиш доста повече. То хубаво да има контрол, ама на практика малко трудно става. Особено в тази материя.

# 1 283
  • София
И затова дай да отворим кутията на Пандора, че да имат неморалните лекари и пациенти нови широки и вече узаконени полета за изява.  Laughing

# 1 284
И затова дай да отворим кутията на Пандора, че да имат неморалните лекари и пациенти нови широки и вече узаконени полета за изява.  Laughing

Peace Peace

# 1 285
jp, защо благотворителност? Нали СМ е здравноосигурена и при евентуален престой вкъщи ще получава болнични? Или ще се наеме СМ без осигуровки, която ще се твърди, че не е финансово принудена? Ха!

Да ти хрумва, че за някои заплати болничните са сериозно намаление в доходите?

А и защо трябва да се взимат болнични и непременно да е проблемна бременността, за да си седи вкъщи СМ?

Аз съм виждала бременни продавачки да мъкнат палети с хляб примерно - по-големи от самите тях. Е, ако носеха моето дете, щях да предпочета да не го правят - дори и при съвсем здрава бременност.

# 1 286
  • София
За работа, неподходяща за бременни, се дават болнични. Иначе - не мога да се затрогна за някой, който не се осигурява на пълната сума. дае мислила, като се е захващала с това високоморално дело. То връзката причина-следствие е уловима за всеки средноинтелигентен индивид, нали СМ-тата щяха да минават тестове? А да не ходи на работа и да се чувсва добре СМ -  Laughing, да, не е свързано с крънкане на пари от БР, не, бе, в никакъв случай.  Whistling

# 1 287
  • София
бъръльо, ти какво всъщност се опитваш в момента да доказваш?

# 1 288
  • София
Че идеята е недообмислена и безумна. А цитираното от закона, касаещо заплащането -  Crazy

# 1 289
За работа, неподходяща за бременни, се дават болнични. Иначе - не мога да се затрогна за някой, който не се осигурява на пълната сума. дае мислила, като се е захващала с това високоморално дело.

Не схващаш какво казвам. Болнични се дават до максималния осигурителен праг - около 2000 лв... При това са максимум - колко - 70% от тях? Нещо такова беше.

Общи условия

Активация на акаунт