Сурогатното майчинство в България

• 148 809
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 350
Да, не са. Биологичната майка е тази, която е предала наследствения си материал, гените си.
А гените се предават от яйцеклетката.
Ако износваш чужд генетичен материал не си биологичен родител. Сурогатни майки са, да.
Едно и също е, само че в единия случай задържаш детето, а в другия го правиш за друга жена.

Всъщност ако се опитаме да прецезираме понятията, тези от които е генитичния материал са генетични родители, износилата плода Е билогичен родител.

Биологични родители=генетични родители... Просто в природата няма как една женска да прехвърли яйцеклетките си на друга женска... Така че горното равенство е в сила... Затова и уточнението, че биологична (генетична) майка е едно, пък тази която те е родила и/или те отглежда съвсем друго... Същото е и при бащата - биологичен=генетичен (тук поне не може да има объркване)...

# 1 351
  • София
т.е.  Майка, а някои просто искат дете.

Няма проблем просто да искаш дете. Има проблем с някои от начините да задоволиш това си искане.

# 1 352
т.е.  Майка, а някои просто искат дете.

Няма проблем просто да искаш дете. Има проблем с някои от начините да задоволиш това си искане.

Много точно  Peace

# 1 353
 В уикипедия сурогатната майка е в подточка Небиологична майка, т.е съм била права
http://en.wikipedia.org/wiki/Mother#Biological_mother

# 1 354
  • София
В уикипедия сурогатната майка е в подточка Небиологична майка, т.е съм била права

Обаче отгоре в дефиницията на билогична майка е включено износването на плода. Като биолог не би могла да отречеш билогичната връзка между ембрион и организма, в който той се развива.

# 1 355

Обаче отгоре в дефиницията на билогична майка е включено износването на плода. Като биолог не би могла да отречеш билогичната връзка между ембрион и организма, в който той се развива.

не мога да
в крайна сметка двете не са отделени по време на бременността, има биологиячна връзка м/у тях.
но  ако под биологичен се разбира генетичен ( както си мисля), то е ред на ново понятие, защото пък не може да си биологична майка и детето ти да не носи твоите гени, нали...

# 1 356
  • София
Да има нужда от нови понятия. Но докато това са само поняти, българския прочит на закона за сурогатното майчинство налага да се промени презумцията за майчинство като правно понятие. Тоест коя според закона е майка на детето. Презумцията за майчинство гласи, че майка на детето е жената, която го е родила.
И тук не става въпрос за философския въпрос прави ли те майка раждането и не е ли майка тази която се грижи, а за правна дефиниция, понятие благодарение на което след като съм родила детето си съм могла да си тръгна с него от болницата без някой да поиска от мен да доказвам, че това бебе всъщност не е генетично на някой друг.

# 1 357
  • София
Относно т.2
Значи от думите ти следва, че трябва да се разреши донорството на органи, на което също доста често се позовавахте тук в темата, срещу заплащане, защото ще се извършва добро дело и да започнем да чакаме опашките от разумни възрастни хора, които са преценили, че могат да живеят я без бъбрек, я без ретина...

изобщо не следва такова нещо от думите ми. моля те да водиш дебата коректно, ако искаш да бъдеш част от него.

# 1 358
  • София
Истинската майка  няма нужда изобщо от биология. Тя е тази, която бива наричана ''мамо',  която бива търсена като майка, която се грижи, обича, отглежда и възпитава една личност. Съвсем друго ниво, което няма нужда от дефиниции като биологичен, сурогатен, млечен и не знам си какъв майчин образ.

С втората част на поста съм напълно съгласна, но явно защитничките на СМ и всякакви АРТ не са и затова последните са им толкова нужни и защитавани до кръв. И ако е важно коя е наричана "мамо" за чий изобщо е нужен закон за СМ  newsm78

Dincho, вече имах случай да кажа, че си пълен йезуит - даваш ми повод да се повторя. изказванията ти са пример за манипулации от най-долнопробен тип.

# 1 359
Истинската майка  няма нужда изобщо от биология. Тя е тази, която бива наричана ''мамо',  която бива търсена като майка, която се грижи, обича, отглежда и възпитава една личност. Съвсем друго ниво, което няма нужда от дефиниции като биологичен, сурогатен, млечен и не знам си какъв майчин образ.

С втората част на поста съм напълно съгласна, но явно защитничките на СМ и всякакви АРТ не са и затова последните са им толкова нужни и защитавани до кръв. И ако е важно коя е наричана "мамо" за чий изобщо е нужен закон за СМ  newsm78

Dincho, вече имах случай да кажа, че си пълен йезуит - даваш ми повод да се повторя. изказванията ти са пример за манипулации от най-долнопробен тип.

Явно когато ти липсват аргументи преминаваш към лични обиди.
Приемам го за комплимент   bouquet благодаря

# 1 360
  • Paris, France

и ако договора, който е детайлно описан и да речем е перфектен, не бъде изпълнен точно, в смисъл СМ откаже да посещава точно този доктор или точно със същата честота описана в договора, или откаже определени изследвания, тогава ко прайм? Мога да ви кажа най-общо какво може да се случи при класическите договори:
- принудително изпълнение (вероятно с полиция и съдия изпълнител ще я водят)
- отказ на другата страна да приеме изпълнението (разбирай бебето)

Сега ясно ли е, че не се заяждам и че никой не искам "да отвратя от идеята за СМ"... просто някои отношения не могат да бъдат уредени с договор

Жестоката истина е, че до раждането никой и с нищо не може да принуди сурогатната майка да изпълнява договора. След раждането също. Достатъчно е да замине и роди в държава, в която СМ е забранено. Няма как да я върнат обратно  hahaha hahaha hahaha, все пак не е обрала банка.

Интересно ми е как се нарича въпросния договор и в коя категория договори попада  newsm78

Също ми е интересно ако след раждането започне да кърми бебето дали насила го издърпват от нея. Ако го кърми известно време не е ли в ущърб на бебето да бъде отбито рано предвид рисковете от алергии, инфекции, рак итн? Нали законът защитава интересите на детето!!!!!!!!!!

# 1 361
  • София
Явно когато ти липсват аргументи преминаваш към лични обиди.

не го приемай като комплимент, в никакъв случай. аргументи срещу отявлени тъпотии в стил " две и две правело четири? значи крушите са сини", каквито са твоите умозаключения и логически изводи, просто не може да се дават, а и би било чиста загуба на ценен ресурс.

# 1 362

Също ми е интересно ако след раждането започне да кърми бебето дали насила го издърпват от нея. Ако го кърми известно време не е ли в ущърб на бебето да бъде отбито рано предвид рисковете от алергии, инфекции, рак итн? Нали законът защитава интересите на детето!!!!!!!!!!

Въобще не я допускат до бебето след раждането. Дават й хапчета за спиране на кърмата.

# 1 363
  • bulgaria
Не съм чела подробно темата, но какво става ако бебето се роди с малформация или здравословен проблем, който не са "хванали" и генетичните-биологични родители обвинят майката в небрежност и си измият ръцете с "тя не се е пазила, пила е нещо, не се е напъвала достатъчно.." и оставят бебето на "майка му". Тогава, съвсем хипотетично, ако см реши да задържи бебето заради емоционалната връзка няма да е проблем нали? Но тогава къде са правата на детето, ако то един ден реши да потърси "истинските" си родители или поне баща си.

# 1 364
  • Paris, France
Въобще не я допускат до бебето след раждането. Дават й хапчета за спиране на кърмата.

Насила ли и ги дават тия хапчета? Как точно не я допускат до бебето? Вързана ли е по време на раждането? Бият я през ръцете ако случайно го пипне по главата по време на изгонването на плода или го погали по коремчето докато чака да излезе плацентата? Ами ако тихичко си роди в къщи? Ако откаже да отиде в болницата и да допусне хора в къщи докато ражда? С полиция ли я отвеждат? Камери ли я следят 24 часа в денонощието?

Не съм чела подробно темата, но какво става ако бебето се роди с малформация или здравословен проблем, който не са "хванали" и генетичните-биологични родители обвинят майката в небрежност и си измият ръцете с "тя не се е пазила, пила е нещо, не се е напъвала достатъчно.." и оставят бебето на "майка му". Тогава, съвсем хипотетично, ако см реши да задържи бебето заради емоционалната връзка няма да е проблем нали? Но тогава къде са правата на детето, ако то един ден реши да потърси "истинските" си родители или поне баща си.

Ти пък, права за детето!!!!! Ясно е, че законът е направен за да защитава до дупка прищевките на поръчителите, пардон, генетичните родители, ако въобще и за това стават.

Общи условия

Активация на акаунт