Сурогатното майчинство в България

• 149 043
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 3 165
  • София
Абе толкова си имаш и понятие от осиновяване и ти. Да, има такива случаи, но изобщо не са масови.

# 3 166
Детето, заченато с донорски материал, независимо дали от донорска яйцеклетка, или донорска сперма, или и двете е на жената, която го е родила, и на нейния съпруг. Справка - Семеен кодекс. Това е уредено много ясно. Така беше и в стария СК, там даже се казваше по-ясно - "Заченато с чужд биологичен материал". Тук изразът е "с методите на асистираната репродукция".
Предвиждаше се в законопроекта за сурогатното майчинство последното да бъде безвъзмездно и доброволно, както е и донорството. Това наистина много трудно се случва, но може да се работи в тази посока.

# 3 167
  • волно калдъръмче
Няма как  да е безвъзмездно и доброволно, защото на същият този доброволен принцип всеки може да предяви искания за детето. Ще се разберат, ако едната страна е сигурна, че иска да го даде. Този въпрос не може да се урежда предварително предвид факта, че всичко ще е на доброволни начала, които предполагат всеки да може да бъде достатъчно уверен в решенията си към определен момент, както и да му се даде право и да бъде достатъчно изменчив постфактум. Примерно: днес го давам доброволно, но утре може да поискам да го задържа. Номерът с гените не върви, защото гените няма да имат никаква възможност да се възпроизведат без СМ. Тя си остава основният виновник да съществува въпросното дете.

# 3 168
  • Куциндрел
Направо пренаписа законите. Mr. Green

Тези, които продават бебетата си, ще продължат да ги продават. Същото ще е и с плащането за осиновяване, както ти го твърдиш. Закон за сурогатството няма да спре тази практика.
А твоите познати, които споменаваш в почти всеки твой пост, да отидат в страна където сурогатството е разрешено и да извършат процедурата.

# 3 169
  • София - Рим и обратно
На практика, това дете няма да го има, ако не е износено от майка си. Та ка че, на никакви платци и поръчващи не е, а на тази която го е създала. И тя трябва да има пълното право да си го задържи ако реши, в рамките на определен период след раждането. Така е що годе привмливо. Макар че, пак си е извращение.
Уиш даде много точен пример с донорите и износващата чужд материал.

# 3 170
Натака, цитираш закони и говориш за изнудване на поръчващите за пари. А ние ти говорим за моралната страна на въпроса. Не схващаш или се правиш?
Още нещо, в началото на дискусията подчертах, че не съм религиозна. Теб обаче, те помня от темата за кандидат съпруга ти, който е свещеник и от нея зная, че ти си религиозна. И затова бих искала да те попитам как тълкуваш фразата от Господнята молитва "Да бъде волята Ти" и как я съвместяваш с каузата, която защитаваш?

# 3 171
Практиката е показала за много случаи, когато заместващата майка изнудва биологичните родители,  че ще направи аборт, ако не й платят още и още пари. Те няма на кого да се оплачат, понеже всичко е извън закона. Това също е въпрос на морал. Вие разглеждате тук случаите, в които заместващата майка от емоционални причини иска да задържи детето, но не си давате сметка и за другата страна на медала - родители, които са изнудвани от заместващата майка, че тя ще посегне на детето им, което е в утробата й. Там техните емоции и майчински чувства са подложени на изнудване.
В проектозакона се предвижда заместващата майка да е раждала поне веднъж, да е психически и физически здрава. Не може да бъде повече от два пъти сурогатна майка. Ако веднъж е задържала детето, мислите ли, че втори път тя ще бъде потърсена?
За съжаление вносителите са се отказали от създаването на регистър на сурогатните майки, а това според мен е крайно необходимо, така ще има информация за тях, ще се предотврати превръщането на тази дейност в професия и ще се контролира здравния им статус.
Аз също съм за доброволно сурогатство, колкото и да е трудно това. Освен това нуждаещите се двойки ще са 20-30 за една година. Мисля, че за толкова все ще се намерят доброволки. Разбира се, изследванията и издръжката през бременността ще са за сметка на родителите. Мисля, че следва да се предвидят и санкции срещу изнудване и от двете страни.

# 3 172
Скрит текст:
Практиката е показала за много случаи, когато заместващата майка изнудва биологичните родители,  че ще направи аборт, ако не й платят още и още пари. Те няма на кого да се оплачат, понеже всичко е извън закона. Това също е въпрос на морал. Вие разглеждате тук случаите, в които заместващата майка от емоционални причини иска да задържи детето, но не си давате сметка и за другата страна на медала - родители, които са изнудвани от заместващата майка, че тя ще посегне на детето им, което е в утробата й. Там техните емоции и майчински чувства са подложени на изнудване.
В проектозакона се предвижда заместващата майка да е раждала поне веднъж, да е психически и физически здрава. Не може да бъде повече от два пъти сурогатна майка. Ако веднъж е задържала детето, мислите ли, че втори път тя ще бъде потърсена?
За съжаление вносителите са се отказали от създаването на регистър на сурогатните майки, а това според мен е крайно необходимо, така ще има информация за тях, ще се предотврати превръщането на тази дейност в професия и ще се контролира здравния им статус.
Аз също съм за доброволно сурогатство, колкото и да е трудно това. Освен това нуждаещите се двойки ще са 20-30 за една година. Мисля, че за толкова все ще се намерят доброволки. Разбира се, изследванията и издръжката през бременността ще са за сметка на родителите. Мисля, че следва да се предвидят и санкции срещу изнудване и от двете страни.
Да, сурогатното майчинство би отворило вратата не само за изнудването и от двете страни, но и за още злоупотреби и извращения.
Ако не те затруднявам, би ли отговорила на въпроса, който зададох по-горе, а именно, след като си религиозна, как съвместяваш каузата, за която се бориш с думите от Господнята молитва "Да бъде волята ти"?

# 3 173
Уиш, никой не знае Божията воля. Много бездетни двойки се молят за дете и за Божията воля, и правят инвитро. Както ти казах, църквата го подкрепя при определени условия. Напоследък виждам все повече отговорени молитви на вярващи хора, които си имат дечица след инвитро. Дори колега на съпруга ми скоро ще си имат детенце след инвитро заради много тежък мъжки фактор, а и напреднала възраст на съпругата. Самата лекарка, която им е направила процедурата, ми каза, че техният случай е чудо. Същата е прекрасен специалист и ми е споделяла, че някои неща в инвитро процедурите са си чиста Божа работа, въпреки напредъка на медицината. Все пак Господ дава живота, не ние.

# 3 174
Уиш, никой не знае Божията воля. Много бездетни двойки се молят за дете и за Божията воля, и правят инвитро. Както ти казах, църквата го подкрепя при определени условия. Напоследък виждам все повече отговорени молитви на вярващи хора, които си имат дечица след инвитро. Дори колега на съпруга ми скоро ще си имат детенце след инвитро заради много тежък мъжки фактор, а и напреднала възраст на съпругата. Самата лекарка, която им е направила процедурата, ми каза, че техният случай е чудо. Същата е прекрасен специалист и ми е споделяла, че някои неща в инвитро процедурите са си чиста Божа работа, въпреки напредъка на медицината. Все пак Господ дава живота, не ние.
Да, църквата подкрепя инвитрото при определени условия, но не подкрепя сурогатното майчинство. И да, ние не знаем Божията воля, поради което е добре да не се опитваме да изземаме функциите Му.

# 3 175
  • София
В качеството на това, че другият доброволно ще се зафурни, защото има право да се самоопредели като всякакъв. Това разбрах аз.
Да и аз. Само се чудя, ако фурната реши, че хлбът, който е изпекла е нейн, кво правим? По-горе беше поставен друг интересен въпрос. Ако детето, износено от сурогатната майка е увреждане, например Даун, дали платците биха върнали доставката?

има и такива случаи. Много често отказзват да си го вземат, а ако не е някакво генетично заболяване, направо го приписват на немарливоостта на СМ, не спазвала режим, не го е родила както трябва... Гадна работа. Все едно правят реекламация за повредена стока.

# 3 176
Доста нападате Nataka, а не разбирам защо. Мисля, че темата не е точно за Клюкарника и поради тази причина така се получават нещата, че някои хора просто теоретизират така принципно нещата и едва ли не философски. Реалността за съжаление е доста по-различна.
Малко като: сит на гладен не вярва.

# 3 177
Nataka само санкции са и в главата
Грам понятие си няма и по-лошо, не иска да има, от моралните аспекти на такъв акт
А те хич не са малко и засягат поне пет човешки същества, от които мин. три попадат в особена рискова зона
Но не, на нея глоби и дай

# 3 178
  • София
Натака пиише не като обикновен човек, а като другар с партийно поръчение да проведе просветителско-агитационна програма сред населението.

# 3 179
Натака пиише не като обикновен човек, а като другар с партийно поръчение да проведе просветителско-агитационна програма сред населението.

Тва ясно
Ще им се на някои да им отворят кацата с мед и да завъртят алъш-вериш с бебешка плът

Общи условия

Активация на акаунт