Сурогатното майчинство в България

• 149 068
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 3 135
Солидарни сме, най-вече с евентуалното бебе.
След това с другата страна в риск - сурогатната майка.

# 3 136
Поръчващата двойка също е в риск - да не получи детето си. Законът трябва да уреди правата на всички, за да е справедлив и да работи, без да се търсят вратички.

# 3 137
  • Куциндрел
По същия начин мога да кажа, че жени, които не са имали репродуктивни проблеми не могат да разберат жените и двойките с такива. Но в обществото би следвало да има солидарност и разбиране, и то доброволно.
То хубаво разбиране, обаче и искането на дете не трябва да е на всяка цена. Има си момент, в който човек трябва да се примири, че не може да има свое дете.
Ще отговориш ли на въпросите ми? Flutter

# 3 138
  • София
Солидарни сме, най-вече с евентуалното бебе.
След това с другата страна в риск - сурогатната майка.

+1

Когато не можеш да имаш свое дете, осиновяваш. Не търсиш да си купиш дете така, както си купуваш домати от магазина. Само щото твърдо си си навил на пръста, че трябва.

# 3 139
  • София
 Laughing Laughing Laughing В момента точно ти твърдо си си навила на пръста какво според теб трябва, не усещаш ли?

# 3 140
  • София
Laughing Laughing Laughing В момента точно ти твърдо си си навила на пръста какво според теб трябва, не усещаш ли?
Цъ. Моето мнение няма да промени нищо.
Но иначе да, според всеки е ''трябва''.

# 3 141
  • Варна
Ама как не се усещате?  Rolling Eyes
В качеството на какви решавате кой и с какво да се примири и какво да прави с живота си?

Не мисля, че този въпрос е от обществена значимост. Това са частни случаи и касаят само замесените в тях. Мнението на страничните наблюдатели не са интересни за никого.

# 3 142
  • волно калдъръмче
Сурогатното майчинство не е изрично забранено в българското законодателство на ниво закон. Наказателният кодекс, чл. 182б, ал.4 забранява посредничеството между семейство, което желае да осинови и жена, която желае да износи в утробата си дете с цел да го предаде за осиновяване. Но тук не се уточнява, дали това дете, което тя носи е нейно или е плод на АРТ на двамата кандидат осиновители.
Семейният кодекс не казва нищо, освен, че детето е на майката, която го е родила, дори и с методите на АРТ.
Законът за здравето мълчи, въпреки цяла глава за асистираната репродукция. Няма и административнонаказателна разпоредба за лекар, постигнал сурогатно забременяване чрез АРТ. Единствено Наредба № 28 посочва, че чрез асистираната репродукция не може да се постигне сурогатно майчинство. Това е подзаконов нормативен акт и тази забрана никъде не е скрепена със санкция. т.е. няма наказание за престъпилите забраната.
Тази празнота в българското законодателство не е случайна. Така случаите, в които все пак това се извършва, не подлежат на наказание.
Сиреч изрична забранителна норма, скрепена със санкция - наказателна или административнонаказателна няма.
Сериозно ли си юрист? Щото ако си, би трябвало да знаеш защо законът е оформен точно по този начин. На престъпилата закона сурогатна майка доживотна присъда ли да се даде или е по-добре да се глоби? Според теб кой реално ще плати глобата? Други средства за извиване на ръце познати ли са ти? Да, сега не е забранено, но не е и разрешено и за това си има обективни причини.

Ако детето се окаже с ДЦП, далтонизъм, глухота, епилепсия... или бог знае още какво. Ражда се нормално, но после не се знае. Нали нещастните осиновители са си платили за здраво дете, гледат си го, лично те не са причина за болестта му. Кой ще е виновен за незавидното положение, в което ще се озоват изрядните платци? Детето с гаранционна карта ли ще върви?

# 3 143
Северина, в качеството на какъв човек решава да използва друго човешко същество като фурна, която да приготви доставката, за която е платил?

# 3 144
  • волно калдъръмче
В качеството на това, че другият доброволно ще се зафурни, защото има право да се самоопредели като всякакъв. Това разбрах аз.

# 3 145
  • Варна
Оф, детето си има биологични родители. Никой нищо няма да връща.
Нали това се цели със закона, да се регламентира именно такива положения.
Не разбирам, къде виждате проблем тази дейност да има разписани ясни и точни норми?
Факт е, че този метод съществува, факт е, че за много двойки това е единствения начин да имат собствено дете, ясно е за всички, че ще се практикува и занапред. Е, защо това да не става по правила, а не както е в момента?

В качеството на това, че другият доброволно ще се зафурни, защото има право да се самоопредели като всякакъв. Това разбрах аз.

Много точно си разбрала. Не си ли съгласна?

# 3 146
Да и аз. Само се чудя, ако фурната реши, че хлбът, който е изпекла е нейн, кво правим? По-горе беше поставен друг интересен въпрос. Ако детето, износено от сурогатната майка е увреждане, например Даун, дали платците биха върнали доставката?

# 3 147
  • София
Да и аз. Само се чудя, ако фурната реши, че хлбът, който е изпекла е нейн, кво правим?
За детето, което лично за мен е на първо място по важност, фурната е мама. Единствената мама.

# 3 148
  • волно калдъръмче

Много точно си разбрала. Не си ли съгласна?
Принципно е така. На същия принцип детето няма право да избира родителите си. За него остава единствено задължението да оправдава очакванията на новите собственици, които са броили едни пари, за да се роди то. Еб@си и цинизма! Нямам против всеки да си е циничен колкото си иска, но не и на гърба на дете.

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 17:01 от Райчун

# 3 149
Всъщност, има огромна опасност трагедията на една двойка с репродуктивни проблеми да се превърне в трагедия на 4-ма- двойката, детето и сурогатната майка. Не е просто кеш-анд-кери това. Плащаш и, хоп, получаваш заветното бебе. Да, бе, да!

Общи условия

Активация на акаунт