Любители на котки тема 55

• 46 921
  • 722
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Защото котката е хищник и не пие по принцип застояла вода, естествения й инстинкт е да търси течаща вода, която в природата е по-чиста и безопасна. Естествено, от чешмата не мисля, че е най-чиста и полезна... но факт, че е течаща това ги привлича. Не случайно сме купили на Блеки фонтан, и бих казала, че много го обича... Едно, че се филтрира водата там, друго, че е течаща...
Страхотно обяснение, благодаря ти. Сега разбирам защо нашата маца тича бясно към банята всеки път, когато някой си мие ръцете/къпе се/пуска казанчето. Онзи ден дори скочи във ваната, докато се къпех Shocked (поне не беше пълна, само под душа се измокри). Не съм я виждала да пие вода от банята, но най-вероятно това е причината да се ентусиазира толкова при шума на течаща вода. Досега майка ми използваше простичкото обяснение: "търси рибки да лови" Laughing ... Трябва да сме по-внимателни, че често мием ваната/тоалетната/канала с разни препарати.
Имам два въпроса:
Двете ни котки са от различни котила - едната е на около 4 мес, другата на 2. Рязко са отбити и прекалено рано са отделени от майките си... Всяка вечер се приспиват сучейки един от друг и то доста активно и мляскащо. Звуците се преживявят, не им се караме, но се чудя дали това е реален проблем, да се притеснявам ли, ще престанат ли, когато поотраснат (едната все пак е на 4 мес. вече...)?
Вторият ми въпрос е свързан с т.нар. устройство Фурминатор. Предполагам е по-добро от обикновените четки/гребени за котки? Самото животинче дава ли да го четкат с такова нещо, или по-скоро се стресира от това?
Моето също суче - вече е на 6 месеца, а не спира  Laughing Взехме я на 2,5 месеца, напълно отбита. Не ми пречи, че си мисли че суче - само дето олигавя одеялото, но пък така сладко мърка като го прави  Heart Eyes
А за другия въпрос - Фурминатора - взехме такава четка и съм доволна. Няма проблем с четкането, дава си и й е кеф на момата, но не смъква толкова много козина, както е показано. Аз лично първо я минавам с Фурми-то, после в обикновено гребенче, за да дообера пуха.

# 436
  • На небето
akemi, BlaCk RoSe моя Мърчо, ме цокаше до 1г. и 6м. почти, ако не и повече. Като малък само ди види, че ръкава ми е вдигнат и веднага започваше да ми цока ръката.  Twisted Evil
От 1г. насам не го е правил, с времето се случваше все по рядко и по рядко и накрая спря. Преди не можех да го накарам да спре, пък сега ми липсва, това бебче.

# 437
  • София
Привет!

Леополд все още "суче" като набара някое меко одеало (на година и два месеца е), като по-малък спеше върху едно оранжево пухкаво одеало, явно му е напомняло на майка му и редовно сучеше от него. Нагледен пример, тук е на 6 месеца:

Тaня67, "майните" са изключително красиви. Дано си намерят дом  Praynig

Estell, дано рижият сладур има повече късмет при следващите стопани!

За приют не вярвам да има котколюбител, който да не се е замислял. Дано се осъществят мечтите ни. Аз засега помагам като споделям албуми, ако имам възможност пращам и пари, а по-натам ще си взема още едно коте (даже обмислям да е поотраснало и без това големите по-трудно си намират дом).

Весела вечер!

# 438
  • София
Тaня67, "майните" са изключително красиви. Дано си намерят дом  Praynig

Едва ли ще си намерят дом Sad. Снимахме ги в един изоставен двор. Дивички са. Бялото коте го пуснах в една от пловдивските групи и отидоха да видят раната, но не са успели да го хванат, за да го заведат на лекар. Само рижото се галеше и търкаше в краката ни. Не виждам и смисъл да им пускам снимките, защото не съм там. А са толкова красиви!

Никога не съм имала коте, което суче  Laughing. А все от малки съм ги прибирала.  newsm78

# 439
  • София
Мерси за бързите отговори. В момента дивчовците лежат отстрани на едно пухено одеяло, застанали са като Ин и Ян един към друг и се сучат  Heart Eyes Много са ми сладки  Simple Smile Сега ще им щракна една снимка.

# 440
  • на морето
Здрасти  Hug Hug Hug

Поне моите малчугани си намериха истинска мама за цокане и я обработват редовно и активно . Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. GreenНа моменти Лора им изръмжава ,но после къндисва и ги оставя да я мачкат,тъпчат и дъвчат.  Ама наистина се държи като мама - сложа ли й нейната купичка с манджата , малките лакомници за залепени веднагичуски за нея , нищо ,че техните са "Сервирани "първи . Тя минава , подушва и се врътва да ги наблюдава отстрани . Чак след това отива да изяде ,това ,което са й оставили .Друг е въпроса , че после "за десерт" изпразва всички останали пълни чинийки  Laughing Laughing Laughing

wenzdy , страхотно обяснение за "водните котешки мании" .  Hug Peace Първата ми котка с мания ,да пие от чешма беше Шани .Тя имаше особенно привличане към вода - пиеше от струийката , чакаше да капне капчица да си играе с нея ,спеше до умивалника направо ...След това се появиха и други .Настоящият Пиещ Само от Чешмата - Джими , се научи от майка си -Съни . Сега ,на свой ред "научи " бившите бебета на Рошка - Пипи и Бубка , Мъничка ; че сега и малките покрай тях вече обикалят около чучурите .Той поне чака чинно пред банята да му отворя и да му пусна тънката струйка да пие , а мадамите са се научили да се "самообслужват " от чучурчето на Юнгата на кухнята - побутнат го , надигнат го и той пусне тънка струйка .И хоп..готово ! Ха, ми кажете сега , че жените /женските животинки  не са по -умни ! Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Ох, момичета , като ви чета , колкото и абсурдно да звучи , се успокоявам , че не съм сама в мислите , идеите , желанията и вижданията си . Благодаря ви !
Имам пред вид местенце за подслон и  лечение на котета , кучета и т.н. Е, добре , да се ограничим до котета . Всъщност ,Тедке , Котково ..аз скопосах някакъв бегъл вариант на убежище за моите котета ,но предвид липса на много работи , като за мене най- важното беше съпричастност , разбиране ,подкрепа и все такива морални страни .... се получи  нещо половинчато ...

Принципно , съм подхвърляла резюмета на "котешката си одисея " , но сега ,май ,ще се наредят окончателно парчетата на пъзела .Та , така ...Когато разбрах, че започва да назрява "котешкия проблем " във взаимоотношенията ни с нашите/при ежедневни неколкократни разправии с какви глупости се занимавам , как си пилея живота , парите и времето и т.н..../   ,  лекото нарастване на напрежението със съседите , които до един момент хвърляха и оставяха храна в двора и на площадката на стълбите до вратата ,но после взеха прогресиращо да мрънкат ....; когато  започнах да ограничавам ражданията , но продължаваха да връщат взети котета ,или изобщо да не се появяват кандидати ; когато успях да поддържам една що -годе постоянна бройка няколко години наред , но голямата част бяха свободно излизащи .Имаше изчезнали , осакатени , тровени ,стреляни.Още си пазя съчмите ,извадени от тях -цяла шепа . Някои си останаха със съчмите - не можеха да се извадят .Идея си нямах как ще ги затворя всички в няколко помещения /примерно апартамент /и ще се справя със ситуацията , защото при тази постоянна конфронтация се чувствах сякаш под натиск . Един вид : -На , ся седим и ти гледаме сиира , кога ще ти дойде акъла в главата и ще вземеш да ги разкараш и да заживееш нормално като всички . Знаех , зная и сега , че кажа ли само веднъж " не мога" , и просто всичко ще се срине .Аз знам какво издържах и какво преживявах вътрешно за да устоя .Трудно е да си сам .Радвах се на всеки изминал ден , минал без  проблеми и всички опашатковци са се прибрали благополучно в къщи .До среднощите съм дебнала и чакала да се появят и искат да влязат.
 Тогава открих за първи път едната от фондациите в града . Още беше нова , активна , с амбиции...уж . Отидох там с надежда ...тръгнах си обезверена и със затвърдена идея , че "проблемът на давещите се е в ръцете на самите давещи се  Mr. Green" . Предложих им , след като имат "канал за домашни любимци навън " поне по -младите и по -домошарите да им намерим добри стопани . Получих идеята да ги разхвърля по близките села , защото те вече на наколко пъти така решавали молби за помощ от такова естество -помагали с ловене , клетки и евентуално транспорт.Ей , последния път било голям зор , че котките били много диви ... Crossing Arms Мъ , как по селата , бе хора ...нали по ветеринарните кабинети съм чувала достатъчно истории за "хуманното " отношение там . Е, то , какъвто им бил късмета . Ама най -добре да ги пуснели там кастрирани , че да не се множат . Абе , на краставичар -краставици ...Това и аз го виждам -за какво съм ги ограничила моите и правя разни фантасмагорични еквилибристики  като някоя от маците се разгони . От къде да извадя пачката на масата и кастрирам на раз 10-тина женски .. Ами какво ще ядат  после  - мухите ли ?Ами ако някой се върне пак гърмян или претрепан ? Да нямам заплата на министър + хонорара от консултациите му .  Още повече ,  тогава, по онова време ,  още слушах историите на повече НЕоцелели след тази процедура котки ..Как няма да се страхувам за живота на Моите . И така , щом селото е спасение , то това ще е по Моя начин - там където имам поне малко възможност за контрол и задължителна грижа за тях . Само дето съм второ поколение "градско чАдо " Embarassed Embarassed Rolling Eyes Така се оформи идеята за място , къща или нещо такова . Само , че точно тогава пазара пощръкля и това което можех да заделя  беше недостатъчно .Тук е реда да благодаря да семейството , което знаейки " пъклените ми задни мисли " възприе идеята и наистина след няколко месеца снимка от една оферта ми "обърна сърцето " . И така ...нещата се случиха .Почти на време , защото месеци след това започнаха директните заплахи . Куража за това дойде от нова персона в непосредствена близост -достатъчно силна финансово и имаща съответните възможности /както и липса на скрупули /за да осъществи всичко изречено дума по дума . Естествено , че режима се затегна още по -драстично . Още не бях готова за "преселение " . Докато не стигнахме кулминациите ... Трябваше да действам бързо за да спася максимума ...В кратък интервал се споменинаха няколко от по -старата генерация при много сходни симтоми , но върха беше намереното истинало трупче на мнооого бременна котка , която просто вечерта не можах да прибера .Може би на следващия ден щеше да роди . Последно я видях жива към 1 вечерта ,а към 7 -беше вкоченена ...Аутопсията  не можа да даде никакъв отговор -доктора беше в недоумение -  не е повръщала /не е тровена /, няма външни травми или счупнатия / не е блъсната, нито хвърлена от високо  / -само силен отток и кръвоизлив в белия дроб. А това не беше котка , дето ще позволи да бъде хваната или пипната от непознат -и при мене не идваше навън.
 Имах доста пряк разговор с въпросното лице и само от няколко вметнати думи стана ясно от коя персона  са ми тръгнали проблемите/не ,че не знаех , де ,но се потвърдиха 100%/  - слушах същите глупости , които ги ръсеше и тя - копие 1:1. Просто моите котета бяха изкупителната жертва за невъзможни за осъществяване грандомански амбиции , които и към момента /вече с няколкогодишно отсъствие на котки в къщи / търпят невиждан по размах на безочие , наглост и нахалство възход.
 Приключвам ! Групата се раздели на 4 - по -голямата част останаха при мене .Приходящите , т.е.-присъединилите се към групата отидоха в района на една позната -поне в началото да има кой да ги храни и наглежда .Това спасение се появи съвсем случайно ,но в точния момент .Най -малките ,докторът ,който беше свидетел на всичко това , уреди да ги вземат на място , където той ходи редовно -хотел за кучето и конна база .Другите отидоха на село .
Това е . Знаете , че най -редовно им нося там храна . Моите вече ги няма , но в очите на децата и внуците им виждам тях . Ням да ги оставя . Там между другото също се задържа една постоянна бройка ,дамите са много гальовни и от скоро почти всички ми дават да ги хващам . Само дето няма как да стане едно организирано кастриране и да запазим положението . Добре ще е да направя това и с апартаментните дами , но.... проблемът е известен ....

Та,  Тедке , и аз ако спечеля някой път от тотото / а аз понякога и пускам фишове  Mr. Green/ това място наистина ще го направя както го искам и ще се радвам да помогна и на други .Само дето може да не стане в този живот ...

А, аз в момента съм си за бой , че още се мотам и не съм пуснала обявите за малките маймунчета .... #2gunfire #2gunfire #2gunfire.. ама като ги гледам как си и граят с Лора и тя ги търси и обгрижва ....
E, това беше ....изповядах се ... Praynig Praynig Praynig

Последна редакция: пн, 14 ное 2011, 22:24 от asha

# 441
asha, аз имам същите преживявания с организации. От сегашна гледна точка просто не мога да повярвам колко съм била наивна, до глупост чак. Място и аз имах, където можех да ги карам и да знам, че са гледани, но след като за няколко месеца загубих няколко котета повече никое животно не смея да пращам там и без това вече се чувствам като сериен убиец, оставам без никакъв вариант вече. Затова сдобия ли се един ден  достатъчно средства си правя всичко легално с всичките му документи и изисквания, та да не може всеки сульо, на който живота му пречи да мрънка или да хвърля отрова(то не че ако някой има голям интерес не може да ме смачка въпреки това, но..).
Като направиш обявите, можеш да разчиташ на мен за разпространение(ако не ти се натрапвам естествено) и специален поздрав - http://www.facebook.com/notes/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8E%D1%82%D0% … 2/177671342324550  Hug

# 442
  • София
BlaCk RoSe, asha радвам се, че ви бях полезна  Hug
И се радвам, че така се забавлявате с котенцата, наистина са големи малчугани и могат само да ни радват... Понякога съм се чудела как може да са създадени толкова мили и нежни създания...  Heart Eyes
Надява се един ден да изчезнат лошите и злобни същества, които смеят да наранят такива създания като котетата.
Целувки и усмивчици за лека нощ ви пращам  Hug

# 443
  • на морето
..... без това вече се чувствам като сериен убиец....

О, да , и аз се чувствам така ...от много отдавна...

Благодаря за предложението ... само да актуализирам и активирам страницана във ФБ и ще я пусна тук .
Както и за поздрава   bouquet Heart Eyes Hug -споделих го !

Последна редакция: пн, 14 ное 2011, 23:51 от asha

# 444
Защото котката е хищник и не пие по принцип застояла вода, естествения й инстинкт е да търси течаща вода, която в природата е по-чиста и безопасна. Естествено, от чешмата не мисля, че е най-чиста и полезна... но факт, че е течаща това ги привлича. Не случайно сме купили на Блеки фонтан, и бих казала, че много го обича... Едно, че се филтрира водата там, друго, че е течаща...
Не искам да се заяждам, но каква е логиката че хищниците не пият застояла вода? В природата животните пият каквото има, защото често нямат голям избор. Реките и поточетата не са на всеки ъгъл все пак, докато локви и езерца се намират по-често. Няма правило че котката не пие застояла вода.  Домашните котки конкретно произлизат от Африка и Близкия Изток, където водата е оскъдна и се пие каквото се намери, най-често точно застояла. Поради недостига на вода там, котешкото тяло е пригодено да пести вода - урината им е силно концентрирана (затова мирише така силно), изпражненията им са много сухи, с възможно най-ниско съдържание на вода, за да не се губи излишна влага. Колкото до течащата вода, не е факт че ги привлича. Само някои котки я намират за интересна, така че далеч не е правило. Както има някои котки които обичат да плуват, което също не значи че котките по принцип обичат вода. Повечето имат вроден страх от нея, вероятно защото водоизточниците в Африка често крият крокодили  Twisted Evil  Laughing Пък и много котки които обичат течаща вода, обичат и да си играят с нея, така че не е ясно кое точно ги привлича - да пият или да си играят.

Поне моите малчугани си намериха истинска мама за цокане и я обработват редовно и активно .
Златна е твойта Лора  Heart Eyes Ама сучат ли наистина? Така като я гледам, прилича на кърмачка. Явно доста насериозно приема ролята си!

Естелче, позволи ми да не се съглася. В последните 2г около мен има все повече и повече добри хора и продължават да се появяват още и още.
Определено смятам, че все повече хора осъзнават накъде вървят нещата и че е нужно да станем по-добри, по-обичащи и прощаващи. Да се завърнем към ценностите на дедите ни, което са сериозно позабравени от повечето хора.
И аз мисля че има все повече добри хора. Може би заради едно от многото влияния от запад - ето заформят се организации за защита на животните, подобни на техните, гледат се снимки на западни приюти и се кроят планове за подобни  Hug Хората се осъзнават, приютяват животни и им търсят домове. Нещата вървят към по-добро. Само искам да вмъкна, че дедите ни невинаги са за похвала и подражание, и точно техните ценности не са най-удачни за следване. Къде ти хората от далечното минало да признаят, че едно животно има "права" и нужда от защита? Особено пък котка. Хайде куче може би, то е другар на човека отдавна, но и кучетата са били предимно работни животни, на верига навън на студа. Борбата за правата на животните и за хуманно отношение към тях е нашата борба, на съвремието и бъдещето, не на дедите ни. За други ценности като толерантност към различните хора пък да не споменавам...

# 445
Здравейте,

Имам редистрация във ворума, но нямам навика да пиша тук, но сега моля за помощ  Sad В неделя намерих този котарак
http://[/img] 

Беше целия в масло, имаше рана от изгаряне и беше вцепенен от ужас. Прибрах го вкъщи, изкъпахме го и га заведохме на ветеринар - слава Богу е в сравнително добро състояние и вече е по-спокоен. Изглежда, че е добре гледан и  кастриран персиец.

Моля, ако някой го познава, да ми пише на лични. Ако не намеря собственика до седмица, ще му търся нови стопани, тък като не мога да го задържа. Ако някой има желание, моля също да ми пише. Кратунчо е много миг, гальовен и не прави никакви бели (за сега).

Благодаря Ви!

Последна редакция: вт, 15 ное 2011, 09:20 от невероятния живот на....

# 446
  • Варна
невероятния живот на....,
пусни обяви около мястото, където сте го намерили, но може би по-добре без снимка, за да си сигурна, че хората, които евентуално се обадят са истинските му стопани. По това, което описваш може и да са го изтървали и да го търсят хората, а вероятността да четат точно в тази тема е минимална. Дано намерите стопаните.

# 447
Какъв красавец,дано се намерят стопаните му?Моля за помощ моето ново момиче дойде с разстройство,което вече четвърти ден не спира,въпреки лекарствата.Да ми препоръчате някое лекарство,като имате предвид че на 2 или 3 месеца,иначе си похапва и е игриво.

# 448
  • София
Не искам да се заяждам, но каква е логиката че хищниците не пият застояла вода? В природата животните пият каквото има, защото често нямат голям избор. Реките и поточетата не са на всеки ъгъл все пак, докато локви и езерца се намират по-често. Няма правило че котката не пие застояла вода.  Домашните котки конкретно произлизат от Африка и Близкия Изток, където водата е оскъдна и се пие каквото се намери, най-често точно застояла. Поради недостига на вода там, котешкото тяло е пригодено да пести вода - урината им е силно концентрирана (затова мирише така силно), изпражненията им са много сухи, с възможно най-ниско съдържание на вода, за да не се губи излишна влага. Колкото до течащата вода, не е факт че ги привлича. Само някои котки я намират за интересна, така че далеч не е правило. Както има някои котки които обичат да плуват, което също не значи че котките по принцип обичат вода. Повечето имат вроден страх от нея, вероятно защото водоизточниците в Африка често крият крокодили  Twisted Evil  Laughing Пък и много котки които обичат течаща вода, обичат и да си играят с нея, така че не е ясно кое точно ги привлича - да пият или да си играят.

Хихи радвам се, че завързваме някаква полезна тема.... Знам, че не се заяждаш мила Simple Smile Просто така съм чела и така съм разбрала нещата. Но защо го прие това като някакво правило и че се отнася за всички животни. Всяко животно си е индивидуално, както и хората. Това, че примерно аз обичам кока кола..  не значи, че всички българи трябва да обичат кока кола Simple Smile Мисля, че и при животните е по същия начин. И да... факт, че много от тях пият от локвички и т.н., но то е защото просто няма друго на близо, както и ти самата каза Simple Smile А и... кой обича да пие от застояла вода? Когато стана сутрин... определено не пия от същата чаша вода, от която снощи съм пила, а я изсипвам и си наливам чиста, току що налята от чешмата... На мен поне както и на всички вкъщи им е хиляди пъти по вкусна тази, която е съвсем прясна току що налята... от колкото престояла някъде навън в чаша или кана.
Но мнения бол... моето е такова, че по-полезна е течащата и прясна вода и да се стремя да пия по възможност повече от нея... Но ако нямам избор, ест... ще пия от друга Simple Smile

# 449
grigori, малката сега на какви лекарства е? Бекс като имаше разтройство му даваха активен въглен,а аз му варих пиле с ориз и му купувах такава храна http://zooshop-bg.com/za-kotkata/lechebni-konservi-i-pauchove-ro … trojstva-579.html.
Бекс беше тогава на около 2 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт