Ново от 2012 г, майчинството се изчислява 24 месеца назад

• 93 390
  • 777
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте и аз имам едно питане, ако някой може да ми отговори - с тези нови промени дали ще има така нареченото "заварено положение", а именно: последният ми болничен (този от педиатъра) изтича края на декември и след това започва майчинството по декларация - с тези промени ще се промени ли за мен базата от 18 на 24 м?

Би трябвало да не ти се отрази и да нямаш преизчисляване.

Благодаря! И аз мисля, че няма да ме "хване", въпреки че за мен май е по- изгодно да ми го преизчислят, защото това ми е второ детенце, но с 3м незастъпване с втората година на първото, но както и да е Simple Smile Благодаря още веднъж  bouquet

# 61
Здравейте и аз имам едно питане, ако някой може да ми отговори - с тези нови промени дали ще има така нареченото "заварено положение", а именно: последният ми болничен (този от педиатъра) изтича края на декември и след това започва майчинството по декларация - с тези промени ще се промени ли за мен базата от 18 на 24 м?

Би трябвало да не ти се отрази и да нямаш преизчисляване.

Благодаря! И аз мисля, че няма да ме "хване", въпреки че за мен май е по- изгодно да ми го преизчислят, защото това ми е второ детенце, но с 3м незастъпване с втората година на първото, но както и да е Simple Smile Благодаря още веднъж  bouquet
би трябвало да имаш право да избереш по-изгодния вариант за теб, поинтересувай се в НОИ какво трябва да направиш, за да ти изчислят нова база и ако е по-добра да ти плащат по новата!

# 62
  • Пловдив

Благодаря! И аз мисля, че няма да ме "хване", въпреки че за мен май е по- изгодно да ми го преизчислят, защото това ми е второ детенце, но с 3м незастъпване с втората година на първото, но както и да е Simple Smile Благодаря още веднъж  bouquet

при застъпване от НОИ изчисляват и двата варианта и изплащат на майката по-изгодното за нея

# 63
Благодаря ви, момичета! Точно това ме интересуваше - има ли в този случай възможност да искам по изгодния вариант, при все че декларацията започва в декември, а не през януари. Сега ще изчакам да видя НОИ какво ще сметнат и ако трябва звъня да питам. Благодаря, Zl-76 ,Elfita   bouquet

# 64
  • Пловдив
Благодаря ви, момичета! Точно това ме интересуваше - има ли в този случай възможност да искам по изгодния вариант, при все че декларацията започва в декември, а не през януари. Сега ще изчакам да видя НОИ какво ще сметнат и ако трябва звъня да питам. Благодаря, Zl-76 ,Elfita   bouquet

какво означава,че декларацията започва декември ???

ако декември ти възниква застъпеното майчинстов /а това става с 45 дневен болничен,не с декларация/,не може естествено да искаш да ти го изчислята 24 м назад.ще го изчислят 18 м назад и ще сравнят с обезщетението за първото ти дете.ще ти изплащат по-изгодното за теб

# 65
какво означава,че декларацията започва декември ???

ако декември ти възниква застъпеното майчинстов /а това става с 45 дневен болничен,не с декларация/,не може естествено да искаш да ти го изчислята 24 м назад.ще го изчислят 18 м назад и ще сравнят с обезщетението за първото ти дете.ще ти изплащат по-изгодното за теб
[/quote]

Elfita, нямам право на застъпено майчинство, защото имам ползван платен отпуск 3 м между първото майчинство и 45 дн-я за второто дете.(децата са с 2г и 3 м разлика). А на 20-ти декември ми изтича последният болничен от педиатъра на детето и попълвах една декларация (не съм сигурна по кой член беше) - за майчинство до 1 г на детето. Затова си мислех, че ако има възможност за преизчисление в този случай  - за мен може би ще е по изгодно, защото ще ми включи освен 10 м по 240лв(прекъснах с платен отпуск втората година на първото дете) и още няколко месеца на по-високото ми първо майчинство.
Ще се поинтересувам в НОИ
Благодаря !
Весели празници!

# 66
  • Пловдив
нямам право на застъпено майчинство

при това положение ти нямаш право да избираш как да ти го изчисляват,нито ще ти изплащат по-изгодното за теб
базата ти е твърдо 18 м назад от 45 дневния за второто ти дете.като ще ти влезе цялата година на 240 лв за първото дете

# 67
На мен термина ми е на 03.03.2012г., а 45 дневния болничен е от 18.01.2012г., тези 24 месеца от коя дата назад ще се считат?

# 68
  • Пловдив
На мен термина ми е на 03.03.2012г., а 45 дневния болничен е от 18.01.2012г., тези 24 месеца от коя дата назад ще се считат?

от декември 2011 включително връщаш 24 м назад

# 69
 Благодаря за отговора!Аз съм в болнични до 15.01.2012г. а на 18.01.2012 ми е  45 дневния болничен. Да си взема ли болничен за тези 2 работни дни т.е 16 и 17.01 или да си плятя осигуровките за тях, в кой вариант няма да ми падне базата за изчисляване на майчинството, като ако евентуално реша да си платя осигуровки за тези 2 дни ще е върху максимална база.

# 70
  • Пловдив
Благодаря за отговора!Аз съм в болнични до 15.01.2012г. а на 18.01.2012 ми е  45 дневния болничен. Да си взема ли болничен за тези 2 работни дни т.е 16 и 17.01 или да си плятя осигуровките за тях, в кой вариант няма да ми падне базата за изчисляване на майчинството, като ако евентуално реша да си платя осигуровки за тези 2 дни ще е върху максимална база.

както ти писах по-горе януари не ти влиза в базата и няма значение какво ще правиш през този месец

# 71
 Здравейте много благодаря за отговора!Ако личната лекарка мид аде болнични за 16, 17 и 18.01.2011г, а 45 дневния болничен започне пак от 18 ще има ли проблем, защото ще се застъпят, а и знам че джипитата не могат да дават по-малко от 3 дни болнични?И другия ми въпрос е Ако  целия декември месец съм в болнични ще дължа здравна вноска върху 420 лв 4,8 % или здравна върху 550 лв-4,8%, тъй като нали за 2011г, минималния осигурителен доход се определя спрямо 2009г.,, а спрямо чл.40 ал.1 т.5 от ЗЗО трябва да се внесе здравна вноска върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица.

# 72
  • София-Младост
Здравейте много благодаря за отговора!Ако личната лекарка мид аде болнични за 16, 17 и 18.01.2011г, а 45 дневния болничен започне пак от 18 ще има ли проблем, защото ще се застъпят, а и знам че джипитата не могат да дават по-малко от 3 дни болнични?И другия ми въпрос е Ако  целия декември месец съм в болнични ще дължа здравна вноска върху 420 лв 4,8 % или здравна върху 550 лв-4,8%, тъй като нали за 2011г, минималния осигурителен доход се определя спрямо 2009г.,, а спрямо чл.40 ал.1 т.5 от ЗЗО трябва да се внесе здравна вноска върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица.
Мисля, че няма да има проблем, но и не съм сигурна че минимума за болничен е 3 дни.

# 73
  • В полите на Пирин планина
Не мисля, че има минимум дни в болничен - може и два дни да се пуснат, без проблем.

# 74
Здравейте, искам да попитам дали наистина приеха 24 месечния срок за изчисляване на майчинските и ако съм с термин 11.03.2012 тази промяна ще ме засегне? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт