Отново златна есен е дошла на испанската земя

• 62 472
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • ES
Вес,4естито   Hug

# 631
Здравейте на всички!                                                                                                                         
Казвам се Кремена и живея със семейството ми в Мурсиа.Синът ни ( 16 год. ) ще ходи на екскурзия от училището до Гемания. Ще пътува със самолет. За испанците трябва докумет издаден от полициите, а на нас ни казаха да се обърнем към нашето консулство, за да ни кажат какво е необходимо, за да пътува. Да, но там не бяха сигурни за нужните документи. И молбата ми към вас е: ако има някой, който е имал същия проблем или знае нещо по въпроса да пише.Благодаря предварително!

# 632
  • Ispania
Здравей, ще ти кажа какво зная, но сьс сигурност трябва да се провери отново.
Летяла сьм с  дете с испанско гражданство и на летището в Мадрид нищо не ми поискаха. До колкото зная преди пове4е от 7 години се е вадело разрешителното от Полицията.
Моят син е летял до Мюнхен без мен, и сьвсем пьк нищо не ни искаха. Не може да попре4ат на 4ужд гражданин да излезе от страната.
Пак казвам оба4е, тези неща трябва да се проверят, аз и за двата слу4ая ходих до летището да питам.

# 633
  • E-CLM & CH-VD
Geri_to, благодаря!  Hug

krem4udo, най-добре виж съответната компания какво изисква, когато пътува малолетен / непълнолетен.

# 634
  • Мадрид / София
Здравейте на всички!                                                                                                                         
Казвам се Кремена и живея със семейството ми в Мурсиа.Синът ни ( 16 год. ) ще ходи на екскурзия от училището до Гемания. Ще пътува със самолет. За испанците трябва докумет издаден от полициите, а на нас ни казаха да се обърнем към нашето консулство, за да ни кажат какво е необходимо, за да пътува. Да, но там не бяха сигурни за нужните документи. И молбата ми към вас е: ако има някой, който е имал същия проблем или знае нещо по въпроса да пише.Благодаря предварително!
Вероятно ще е необходим документ от родителите, че са съгласни детето да пътува. Първо попитайте в полицията, която се занимава с чужденците за да ви ориентират какъв документ трябва да е (и после нашето посолство да го издаде ако се изисква да се издаде от там).

# 635
Благодаря ви, момичета! bouquet: Може би ще питаме навсякъде (летище, полиции, някой нотариус), за да сме сигурни. И дано няма проблеми с пътуването. 

# 636
Здравейте на всички, имам въпрос свързан с декрарасиона .Тази година ще правим за втори път.Тези дни разглеждах миналогодишните и ми направи впечатление нещо.Контракта за апартамента е на двамата .Тъй  като миналата година декларасиона го правихме по отделно в асиендата, разходите за наем също се разделиха на две.
На последната страница и на двамата е приложена страница на която е описан разходът за наем  който е 3060 но разделен на две се пада по 1530 -
       IMPUESTO SOBRE LA RENTA DE LAS PERSONAS FISICAS '1530 EURO

Но ми направи впечатление че на предпоследната страница където са направени последните изчисления за крайния резултат има разлика между мойта декларация и неговата.
В моята има написано следното : 
  В моята декларация -
  DEDUCCIONES
  por arrendamiento de vivienda     - 229,50 euro 
  por rendimientos del trabajo         -700,00 euro
Suma de deducciones                       -929,50 euro

В декларацията на мъжа ми е посочен само втория разход :
 DEDUCCIONES
 por rendimientos del trabajo         -700,00 euro
Suma de deducciones                       -700,00 euro

Мисля че може и да има грешка, след като наема се дели то би трябвало да се приспадне .Но не съм сигурна , ако някой е запознат нека сподели.

# 637
nikoletka00 не съм на 100% сигурна, защото ние не сме под наем, но ако не се лъжа зависи от възрастта. Мисля че тези облаги са за хора под 30 или 35 не съм сигурна. Явно от там е разликата при вас.

# 638
Не мисля че е от възрастта.Аз съм на 34, мъжа на 35.Имам приятелка към 40 е и си й приспадат част от разходите по наема.Поне не съм чула нещо такова  newsm78.Може и аз да бъркам.

# 639
Здравейте мамчета-испанки Simple Smile След няколко дена аз и малката ми дъщеря/4г./ пристигаме в Испания.Въпросът ми е свързан със записването на дъщеря ми на уч-ще : Понеже сме новодошли и изисканията непрекъснато се променят напоследък , та ако някой скоро се е занимавал с това, моля нека сподели дали при зписването й в уч-ще изискват Акт за раждане/преведен и легализиран/. Моя позната, която живее там , ми каза, че трябва само паспорта на детето/доколкото разбрах ,той заменял акта за раждане / , но понеже в БГ Акта за раждане е основен документ за деца и непрекъснато само него ми искаха , за да й изкарам разни документи тук , та някакси ми е странно, че в Испания няма  да ми е необходим за уч-щата!
Благодаря ви предварително  Simple Smile

# 640
  • ES
Имунизационният картон преведен и легализиран. Направи си и акта за ражане, на него пише кои са родителите, на паспорта не. Сигурно ще ти го искат ако не в училището, то в полицията като й правите НИЕ.

# 641
Здравейте. Току-що се регистрирах и бързам с наболелия си проблем. Има ли някой, който е правил ремонт скоро и бихте ли ми препоръчали строител, майстор, бригада в района на Коста Бланка - Торевиеха, Аликанте, Мъртия и т.н. Имам нужда от цялостен и основен ремонт на стар апартамент, на който освен ВиК, Електричество, стени, тавани и т.н. ще трябва да се бутат стени, оборудват баня и кухня, смяна на дограма и прозорци, вграждане на тераса и въобще всичко, което включва един изцяло запуснат, стар имот. Не искам да се хващам с хора от интернет, не говоря испански и не знам даже накъде да се насоча. Искам качествена работа. Искам като се каже една цена да се държи на нея. Искам хора, които може да ми препоръчате, с обурудване, инструменти, знания и опит, с които ще работим заедно добре. Бихте ли могли да ми дадете информация, координати и т.н. Благодаря от сърце и се радвам, че имам възможността да бъда сред вас! Поздрави!

# 642
.
Имунизационният картон преведен и легализиран. Направи си и акта за ражане, на него пише кои са родителите, на паспорта не. Сигурно ще ти го искат ако не в училището, то в полицията като й правите НИЕ.

А имунизационния картон - за къде  Thinking, и двете имаме ЕЗОК/европ. здр. карти/ А за НИЕ-то на малката - по моята логика си мисля , че не би трябвало да ги интересува в полицията кои са двамата родители, нали таткото е направил пълномощно, че разрешава дъщеря ни да напуска страната, а за уч-щето ни искат от него- саморъчно написана декларация, че е съгласен тя да учи в Испания и копие на личната му карта. Оф, в главата ми е каша, че в различните райони на Испания изискаванията също се различават.Аз направих генерално пълномощно на мъжа ми , та ако се наложи да се изкарват още документи в БГ- той ще се занимава, че аз се изприщвам о Mr. Greenт бюрокрацията

Последна редакция: пт, 15 фев 2013, 09:27 от betty

# 643
  • ES
Имунизационният картон ще ти трябва за педиатъра, детето до 12 години му се слагат ваксини, освен ако сте решили да не й слагате никакви. Но мисля, че за да учиш в училище, изискват да ги имаш. В гуардерията (яслата) на сина ми ги искаха, за училището не си спомням. Европейските здравни карти мисля, че са временни, само за малко ли ще пребивавате тук?

А НИЕто като каква ще й го вадите, нали като ваша дъщеря, което трябва да докажете пред испанските власти, не става въпрос за минаването на границата.

Ти питаш ние отговаряме, ако си наясно с нещата действай! Можеш да кажеш и за кой регион питаш.

# 644
gery_to, благодаря ти за бързите и изчерпателни отговори Simple Smile
 Всичко е пълна бъркотия след новите изисквания от есента на 2012г. Ев. здр. карти важат 1 г и са само за спешни случаи. Аз изкарах и на малката , въпреки че доколкото знам след последните промените на здравната реформа в Испания, четох, че за деца до 18г - няма промяна, също така за бременни/проследяване на бременност/ и раждане. Такааааа...., за да имаме право да останем в страната повече от 3 мес, каквито са и намеренията ни, аз трябва да работя на трудов договор, чрез който автоматично здравните осигуровки се поемат от работодателя ми или доказвам , че имам доходи достатъчно на член от семейството , за да се издържаме сами през остатъка от престоя ни в Испания. Това е направено с цел да не тежим на социалната им с-ма  Wink. Малко се отклоних от въпроса ми, но исках да поясня, защото това е съвсем прясна информация , която може да е полезна и на други тепърва заминаващи Simple Smile
А района където отивам е Палма де Майорка.

Общи условия

Активация на акаунт