Съвети за Бизнес 16

• 62 399
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Цитат
нека ти кажа малко обезкуражаваща статистика
 * един и същи човек /около 10 човека и повече/ кандиствали на обява за чистачка, аниматор и декоратор в един същи ден на една и съща фирма. не могат да обяснят как се считат за подходящи и за трите като личностните качества са коренно различни най.малкото
* редовно за тези длъжности кандидастват шлосери, сотаджии и тн т
* 30% от хората въобще не идват на интервютата
* 50% от хората кандидастват на 10 обяви дневно
* 70% от хората не могат да се сетят откъде се обаждаш като се предствиш
*80% идват абсолютно неподготвени на интервютата
мога да продължавам много, но статистиката е отчайваща

Абсолютно съм съгласна. Положението е точно толкова отчайващо , колкото си го описала. Подбора и избора при такива кандидати е кошмарен. Много загуба на време и нерви.

Помните ли данъчния дето миналата година ни иска 15 000 лв подкуп. Днес е делото срещу него. Стискайте палци да го осъдят.

# 151
Палмичка, без да се обиждаш, но явно не се занимаваш с подбор на хора
Аз може да не съм междуроден специалист, но съм минала някое друго обучение и смея да твърдя, че знам как се структурира обява
това примерно е последната ми
http://www.jobs.bg/f1288107

нека ти кажа малко обезкуражаваща статистика
 * един и същи човек /около 10 човека и повече/ кандиствали на обява за чистачка, аниматор и декоратор в един същи ден на една и съща фирма. не могат да обяснят как се считат за подходящи и за трите като личностните качества са коренно различни най.малкото
* редовно за тези длъжности кандидастват шлосери, сотаджии и тн т
* 30% от хората въобще не идват на интервютата
* 50% от хората кандидастват на 10 обяви дневно
* 70% от хората не могат да се сетят откъде се обаждаш като се предствиш
*80% идват абсолютно неподготвени на интервютата
мога да продължавам много, но статистиката е отчайваща
Инетересна статистика  Laughing
50 % кандидатстват на 10 обяви едновременно - защо не ?! Да чакат крайния срок за всяко място и ако не му се обадят тогава да продължат да търсят ли ?! При тази базработица когато търсиш активно ще пробваш новскякъде където е възможно да се класираш , а да не говорим че от 50 обяви сигурна звънят езва отн една да те поканят на интервю. Тази статистика е по страшната според мен.
* 80 % идват напълно неподготвени - Как трябва да бъде подготвен един кандидат ?!
Да знае цялата предистория на фирмата ?! Или просто да умее да предложи уменията си по най - подходящия начин за да бъде избран. МОтивационните писма все още са ми чужди - въпреки, че наскоро се зачудих ако напиша на една съседка такова как ще го направя. Учудих се колко добре го бях измислила въпреки , че за себе си никога не съм писала. Освен че е изпратил СВ един кандидат в много от случаите съм убедена че по едно СВ не могат да бъдат преценени уменията на един кандидат.  Това , че не е имал опит в определена сфера не означава че не може да се справя добре.
На първата номинация от статистиката - Един човек с нужното педагогическо образование защо не да кандидатства за аниматор , а ако има и други заложби / природни / да бъде подходящ и за декоратор и в крайна сметка ако не бъде избран за нито едно от двете би чистил на драго сърце само и само да получава заплата.
Всички търсещи работа които познавам кандидатстват по възможно най - много обяви и и единственото отчайващо е , че няма работа, а не че търсят.
Аз съм кандидатствала през 2009 г. за две места в една фирма касиер и офис администратор
 / работила съм и двете / - ако не на едното поне на другото и от мноооооооооооооооооогото кандидати  и големите опашки за интервю дни наред си взеха техен човек.  Laughing
Защо се кандидатства на две места или повече - защото имаш нужда от работа затова.  
През 2009 също бях кандидатствала във фирма за длъжност пак офис длъжност беше някаква но като цяло работата беше дустрибутор на диоптрични стъкла. Изисквания - английски , образование - което учех в момента задочно, шофьорска книжка , голям опит в предлагането и продажбите.... висше образование. В последствие се наложи да работя с избраните от тази фирма т.к. започнах в оптика. Избраните не шофираха , момичето нямаше това образование а ветеринарен техникум завършен тук в града, момчето учеше висше икономическа специалност също без задължиелното образование в изискванията ......за английски нямам представа колко знаеха но реално не работеха на английски  Laughing  За опит в предлагането не останах с впечатление да имат.  - Защо имате изисквания които не взимате в предвид. ТОва е отчайващо.
А междувременно докато търсех работа в оптика или в подобна сфера работех барманка в едно барче близо до дома ни - трябва да се работи.
ПОвече няма да давам пример със себе си , но така се опитах да ви покажа своята гледна точка.

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 10:25 от pls1

# 152
  • Бургас
От опита си на работник мога да кажа, че се кандидатства масово за какво да е, защото хората са отчаяни. Обикновено от 10 подадени CV-та я се обадят от едно място, я не. Затова хората не могат да си спомнят като им се обадите. На мен например ми се е случвало кандидатствам за позиция в много голяма фирма - обаждат ми се за интервю след месец и половина, интервюто се проведе след още 2 седмици и чааааак месец след това ми се обадиха да кажат, че съм одобрена. Мисълта ми е, че човек не знае дали и кога ще му се обадят и затова кандидатства на повече и понякога безумни места щото без пари не се живее.

# 153
  • Бургас
Аз влязох тук за друго ама докато ви прочета съвсем забравих за какво съм и написах предния пост.
Та.
Вчера докато си мислех с какъв бизнес да се захвана. Отмятах, отмятах идеи и все стигах до едно - нещото което най-много обичам и ми е като хоби - да се занимавам с разни сайтове. До сега съм направила няколко и съм поддържала 2-3. Та си мисля да направя един, от който да припечелвам по малко. Ама то всички ниши и нишички са не само заети ами и конкуренцията е голяма. До сега каквато и оригинална идея да ми хрумне гледам, че  все някой ме е изпреварил. Явно не са били толкова оригинални.  Sad
Та реших да се допитам до вас малко на шега какъв сайт мислите, че може да е полезен, а все още няма???

# 154
А понякога липсата на някакъв ненужен документ е оправдание да не ти приемат документите.
Личен пример:обява за някаква административна работа в държавно учреждение.Имам документ за компютърно счетоводство,но нямам за компютърна грамотност,което е нужно за да кандидатстваш.
Ами не ми приеха документите,макар на другите условия да отговарях.Даже се пошегувах дали може да работиш комп.счетоводство,ако не можеш да се справиш с компютъра? И кой би ми дал такъв документ с положен изпит ,с оценки,с комисия?

# 155
А понякога липсата на някакъв ненужен документ е оправдание да не ти приемат документите.
Личен пример:обява за някаква административна работа в държавно учреждение.Имам документ за компютърно счетоводство,но нямам за компютърна грамотност,което е нужно за да кандидатстваш.
Ами не ми приеха документите,макар на другите условия да отговарях.Даже се пошегувах дали може да работиш комп.счетоводство,ако не можеш да се справиш с компютъра? И кой би ми дал такъв документ с положен изпит ,с оценки,с комисия?

Това е абсурдно  Laughing
Аз се чудя защо има масово изискване за владеене на език?!  Поради факта може би, че нашите пенсионери са на изчезване и на тяхно място си водим от запад такива  Laughing

# 156
Намирането на свестен служител си е почти мисия невъзможна напоследък. Последнта обява я пуснах лятото като  получих 234 кандидатури, от които отсях едва 9, от които дойдоха едва 5, от които пък само 2 ме накараха да се замисля. Масово не се чете обявата, а се пуска CV просто ей- така, за бройката. Масово, пратените CV-та бъкат от елементарни правописни грешки, а снимките са потресающи. Претенциите винаги са едни и същи- колкото може по- висока заплата, за колкото може по- малко дейност на работното място. Супер ии аз искам така! Тогава хвърлям всичко и тръгвам!

Pls1  Не мислиш ли, че човек е хубаво, най- малко за себе си, да знае чужд език? Аз го нямам като изискване към моите служители, но го считам за "+", поради "наличието" на контрагенти- лица, с които работиш, или лица, които са твои клиенти. Информация за всяка дейност може да се намери в сайтове, написани не само на български. Тогава поназнайването на чужд език може да свърши доста работа. Но това вече е друга тема...

# 157
Да се отчета: приключи ни проверката от Инспекция по труда. Написаха ни акт, ние подадохме молба за споразумение - споразумяхме се. Laughing
Дано не ви се налага, но да ви споделя какво ми искаха. Освен очевидното /по-напред беше споменато - договори със служба по ТМ, досиета, инструктажни дневници, оценка на риска и пр./ искаха, разбира се, графици за раб.време. Сега, внимавайте с графиците. Обясниха ми, че онези сините чаршафи /форма 76/, които се продават по книжарниците "абсолютно за нищо не стават и си направете сами графика, напънете си малко мозъците и вземете да свършите нещо" Shocked /това е цитат/. Раб.време трябва да е описано в часове от-до, а не само, напр.8 часа. Свериха ми всички графици назад до юли месец, провериха ми изплатен ли е извънреден труд, празнични дни и пр. Включително гледаха по касовата книга кога е приключена касата и ако е било в 22.10 ч. - изплатен ли е нощен труд на съответния човек /слава богу - беше/.
- АПТЕЧКА! Ама надписана "Аптечка" с червен кръст на нея, да не се обърка някой нещо  Rolling Eyes
- сертификат за изкаран курс по безопасност на труда за всички членове на Групата по условия на труд /100-тина лв.на калпак и се подновява всяка година/.
- на всяко работно място трябва да има инструкции за безопасна работа /отделно папката с инструкции, надлежно подписана от всички служители "Запознат съм с...."/.
-ежедневен график с подпис и час за изключване на ел.захранването /внимавайте часът да съответства на края на раб.време, а да не е, примерно половин час по-късно, защото следва извънреден труд/
- Име и подпис на всички служители "Запознат съм...." с каквото се сетите! С абсолютно всичко, ако щете и с графика за почистване на тоалетните! Grinning
И още имаше, ама на първо четене не се сещам.

# 158
  • най-шареното място
Жася–5, това с езика и документите си личи, че е за държавна работа и без да го пишеш. Ако не беше държавна, нямаше да го има. Защото някой щеше да те интервюира на съответния език и да си иска CV и каквото искат към него на същия език. За работодателя обикновено е важно да си вършиш работата. Иначе има известни случаи за привичдно опорочаване на интрвю и подбор с невъзможни условия близко до “кандидатът да е със следното ЕГН“. И ако е за добри специалисти, за които специално се прави подбора не е лошо. В България обаче обикновено е малко по-различно.

# 159
  • Варна
Да се отчета: приключи ни проверката от Инспекция по труда. Написаха ни акт, ние подадохме молба за споразумение - споразумяхме се. Laughing
Дано не ви се налага, но да ви споделя какво ми искаха. Освен очевидното /по-напред беше споменато - договори със служба по ТМ, досиета, инструктажни дневници, оценка на риска и пр./ искаха, разбира се, графици за раб.време. Сега, внимавайте с графиците. Обясниха ми, че онези сините чаршафи /форма 76/, които се продават по книжарниците "абсолютно за нищо не стават и си направете сами графика, напънете си малко мозъците и вземете да свършите нещо" Shocked /това е цитат/. Раб.време трябва да е описано в часове от-до, а не само, напр.8 часа. Свериха ми всички графици назад до юли месец, провериха ми изплатен ли е извънреден труд, празнични дни и пр. Включително гледаха по касовата книга кога е приключена касата и ако е било в 22.10 ч. - изплатен ли е нощен труд на съответния човек /слава богу - беше/.
- АПТЕЧКА! Ама надписана "Аптечка" с червен кръст на нея, да не се обърка някой нещо  Rolling Eyes
- сертификат за изкаран курс по безопасност на труда за всички членове на Групата по условия на труд /100-тина лв.на калпак и се подновява всяка година/.
- на всяко работно място трябва да има инструкции за безопасна работа /отделно папката с инструкции, надлежно подписана от всички служители "Запознат съм с...."/.
-ежедневен график с подпис и час за изключване на ел.захранването /внимавайте часът да съответства на края на раб.време, а да не е, примерно половин час по-късно, защото следва извънреден труд/
- Име и подпис на всички служители "Запознат съм...." с каквото се сетите! С абсолютно всичко, ако щете и с графика за почистване на тоалетните! Grinning
И още имаше, ама на първо четене не се сещам.

Лелееее, тия са те разкатали от всякъде бе. Никога не са ми искали такива подробности, че и аптечки. Нямам аптечки. Rolling Eyes Обаче е добре да имам. Още утре ще взема.
Изкарани курсове от служители също не са ми искали. Само инструктажи.

# 160
Здравейте и от мен момичета.От няколко дни ви чета, ей така хаотично скачам от тема в тема и ми е много интересно.Преди две години навлязох в търговията и да ви кажа горе-долу съм доволна.Работата ми е сезонна и така ми е по-добре,защото си работя само аз в магазина.Ще видим как ще е следващия сезон  Confused срещу мен едни гадове ще правят магазин със същата стока.
Хрумна ми още нещичко за сладолед Рафи.Имам си голямо момче, което може да ми помага.Ами така де трябва да компенсираме оборота,който със сигурност ще падне заради конкуренцията срещу мен.
Може и да сте писали някъде из темите , но не съм прочела всичко от-до.Ако някой е по запознат нека ми пише или да го обсъдим в темата.

# 161
Намирането на свестен служител си е почти мисия невъзможна напоследък. Последнта обява я пуснах лятото като  получих 234 кандидатури, от които отсях едва 9, от които дойдоха едва 5, от които пък само 2 ме накараха да се замисля. Масово не се чете обявата, а се пуска CV просто ей- така, за бройката. Масово, пратените CV-та бъкат от елементарни правописни грешки, а снимките са потресающи. Претенциите винаги са едни и същи- колкото може по- висока заплата, за колкото може по- малко дейност на работното място. Супер ии аз искам така! Тогава хвърлям всичко и тръгвам!

Pls1  Не мислиш ли, че човек е хубаво, най- малко за себе си, да знае чужд език? Аз го нямам като изискване към моите служители, но го считам за "+", поради "наличието" на контрагенти- лица, с които работиш, или лица, които са твои клиенти. Информация за всяка дейност може да се намери в сайтове, написани не само на български. Тогава поназнайването на чужд език може да свърши доста работа. Но това вече е друга тема...

Считам за себе си че ми е в плюс и жалко че немския сигурно съм го забравила вече но пък с английски може да ме пуснеш в Англия и 100 % все едно ще съм си у дома. Ама за разни магазинчета в молове за продажба на бижута , спортни стоки ............. и не знам си още какво да искат английски , висше образование и опити не знам си къде............. хайде де малко са се позабравили ми се струва работодателите. Както се пише тук че хората били с големи изисквания пък без покритие, то работодателите знаят ли какъв човек им е нужен ?! Още малко ще започнат да искат по няколко магистърски специалности и 3 - 4 езика  Laughing за продавчка на хамбургери  Laughing
Никой да не го приема лично. Такива условия виждам в обявите за работа за тях пиша.  Никой тук не познавам лично и никого не упреквам.

# 162
pls1, ако кандидатства човек за тази работа, значи е съгласен с изискванията, които работодателя има

# 163
Само че малка част от кандидатстващите четат обявата "от- до" и си правят въобще труда да се запознаят с изискванията...Конкретен пример - търсех лице с медицинско образование, с обявените работни часове и конкретното заплащане, с изрична молба, лицата неотговарящи на изискванията да не кандидатстват. Имаше значителна бройка икономисти, пуснали CV, а други при споменаването на заплатата отново в телефонен разговор, ми отговарят "Ма тез пари са ми малко". Ами като са ти малко, ти за какво си пускаш CV-то, а? Примери колко щеш...

# 164
  • Варна

[/quote]

Как мина делото Pukanka? Осъдиха ли го?
[/quote]

Незнам да ти кажа. Ще чакам новини по вестниците. Отидохме на делото. Адвокати му бяха тука най известните Ралчев и Балачев. Единия поиска от съдията разрешение да ни върнат подкупа,при което данъчния си бръкна в задния джоб, извади парите и ги върна на мъжа ми.  Rolling Eyes А аз си мислех че стоят някъде като доказателство по делото. След което съдията ни пусна всички свидетели по делото и останаха само с подсъдимия и адвокатите му. Явно се е стигнало до някаква присъда, но понеже останаха насаме, никой не разбра каква е. Би трябвало да ме информират с писмо скоро или в сайта на районен съд да излезе инфо, ще следя. Но обикновенно такива данъчни минават с условни присъди, така че не очаквам да го вкарат в затвора.

Вчера пуснах пак обява в джобса. Трябват ми  хора за временна работа, две седмици. Написах го в самото заглавие.Днес звъня на кандидати и никой не разбрал че е временна.  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт