Съвети за Бизнес 16

• 62 413
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Чуждият език за работата, най-малко един, не е някаква екстра, а абсолютна необходимост. При мен в магазина неведнъж са влизали чужденци, ако не се разбирахме нямаше да мога да им продам абсолютно нищо.
Вярно, за доставчик на безалкохолни по магазините едва ли е необходим, но човек цял живот ли да бъде такъв?

# 166
Изискването на чужд език за магазин според мен е нормално.На мен не са ми го искали специално,но ми е влизал в употреба.Но понякога има наистина абсурдни изисквания.Преди около 10 години кандидатствах по обява.Пишеше,че търсят човек с художествено образобание.Звъннах,и какво беше разочарованието ми,когато чух,че художественото образование се изисква за опаковане на подаръци!Онемях.И тогава и сега ми е еднакво странно.Пожелах им приятен ден и не си записах час за интервю.Познавам много продавачки,които опаковат невероятно без да имат художествено образование.
Що се отнася до подбора на персонал,човек никога няма гаранция,каквито и тестове да провежда първия ден.Имах колежка в която никой не се съмняваше,докато аз не я хванах няколко пъти да краде.Беше работила (и вероятно крала) над 5 години преди да отпътува с еднопосочен билет.Така,че колкото и да си мисли един работодател,че е преценил служителите си,не може да е сигурен на доверие.

# 167
  • Пазарджик
Здравейте и от мен.Не пиша често в темата но чета редовно.Трябва да ви кажа че и аз се сблъсках тия дни с трудностите в подбора на персонал и съм съгласна със това че кандидатите са доста неориентирани.Почти не знаят за какво са кандидатствали и за каква длъжност и дори след разговор по тел преди срещата пак не са разбрали.А някой идваха колкото да отбият номера и да кажат че са ходили на интервю и в края на разговора ми казват ама мен всъщност това не ме устройва.Ами като не те устройва защо тогава си губим взаимно времето.Абе ужаса е пълен ooooh!
А исках да споделя и на какво се натъкнах вчера.В нашия квартал отвориха едно ново магазинче за дрехи и т.к. търсих блуза за мъжа ми влязох да видя за какво предлагат.
Първо не знам момчето собственика ли беше или не но си гледаше филм човека и изобщо не ме отрази.Второ имаше няколко артикула вътре а специално мъжките блузи бяха подбрани само в черно  Thinking А като видях цената просто щях да припадна.За най обикновена мъжка блуза тънка в черно с някаква щампа отпред  69 лв. newsm78 Само да спомена че това е в Пазарджик и и даже в центъра няма такива цени.Интересно ми е какво ли са си мислили собствениците като са отваряли магазина  newsm78

# 168
Ти нищо не разбираш, Пипилотке! Ами блузката е Версаче, оргинална бангладешка и реално струва поне 269 лв., глей само човекът на ква далавера ти я продава! hahaha И как да те отрази като е ясно, че не си от нужния контингент клиентки? Беше ли се натокала като за Версаче, а?  Mr. Green

# 169
Здравейте момичета, много отдавна не съм писала тук няма време, а и нямам какво да споделям особено. Нашето химическо върви, има проблеми, но се справям.

Обаче имам нужда от съвет и мнение и си мисля, че добре ще е да получа повече такива...

Накратко искам да прехвърля бизнеса си изцяло онлайн/и по тел и да става само с доставки от врата-до-врата. Това има 2 цели - едната е да се привлекат повече клиенти, които така или иначе в момента са тези от някакъв ограничен радиус, което е недостатъчно,  другата е да паднат разходите, които са огромни. С падането на разходите ще  мога да намаля и малко цените, което не е без значение. 
Проблемът е, че всичките ми гениални идеи досега са удряли на камък и нещо, което очевидно изглежда добра идея на практика не проработва.

И сега въпросът - как да оценя нуждите и нагласите без да ангажирам за това агенции, които да ми правят проучване. Тук тези неща са много скъпи и дребни риби не ги правят, а не мога да продам колата, за да го направят.

Идеята не е спешна, а поскоро стретегически да се мисли за бъдещето, не е ясно например дали помещението, което имам ще може да  получи съответните лицензи. Което е много пари освен това тази идея освен пренасяне физическо трябва да е много добре организирана - специална кола, много реклама.

Ще съм благодарна на мнението ви

# 170
  • На дивана, под юргана
...
Накратко искам да прехвърля бизнеса си изцяло онлайн/и по тел и да става само с доставки от врата-до-врата...

Мисля, че посоката е правилна!

# 171
С уговорката, че опитът ми е от съвсем друг бизнес, но със същата драма- еднаква услуга, извършвана онлайн, е много по изгодна отколкото 'на живо'.
Бих обявила много видно на място две цени за  услугата- по ниска за онлайн/телефонно заявена, и по висока, за традиционния начин. Бих направила листовки и бих ги пуснала в пощенските кутии из околността ( толкова далеч, колкото си готова да стигнеш после с доставката). Известен период ако е възможно двата начина да функционират паралелно и когато хората започнат да  приемат новата онлайн услуга бих преминала само към нея.
Не знам как са при вас нещата с рекламата, дали е възможно да си сложиш някакъв стикер на личната кола.
Друг е въпросът дали ти е възможно да организираш двете неща паралелно. И естествено, аз като човек на сметките Blush първо се зачудих как ще докараш по ниска крайна цена с включен транспорт, и как точно ще организираш времето за реакция( т.е. от заявяване на услугата до вземането на дрехите) за да можеш да си организираш някакво планиране на маршрутите и т.н., а не да обикаляш напред назад с троен километраж.
Всъщност частни клиенти или фирми се стремиш да обслужваш повече?

Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 11:51 от Рокси

# 172
Aз, от позицията на клиент, бих ползвала новата услуга с удоволствие. Представям си го по този начин - обаждам се, уговарям удобен и за двете страни час, при взимането уговаряме кога ще ми бъде доставено обратно.
Като предприемач си мисля, че това е свързано, май с още разходи - горива, автомобил, амортизации, още един човек, който да събира поръчките...

# 173
  • I want it all and I want it now.
Здравейте.
За да имаш реклама на колата ,трябва да я регистрираш наново в КАТ. Предполагам ,че и при теб е така.Трябва да си направиш и сайт. Виж ,дали няма да ти излезе по евтино с куриер да изпращаш и получаваш дрехите. Като си фиксираш определени дни. Примерно четвъртък и понеделник - изпращаш , а през другите получаваш.  Може да си договориш отстъпка с куриерите.. Така ,няма да се ограничиш ,само до определен град ,а ще покриеш по голяма площ. Можеш и да им прикрепяш и талони за отстъпка на редовните клиенти.

# 174
  • най-шареното място
И на мен посоката ми се вижда много добра. Ако беше в България, бих имала чуденки, защото онлайн услуги и продажби българите използват рядко и в чужбина основно май. Не знам имаш ли реална представа за разходите в двата варианта. Освен транспорт, ще имаш и разходи по сайта, ако е твой.

Докато физическия обект се вижда, в сайта ще трябва д аполагаш усилия за да мине някой покрай него. Освен това очарованието на мястото, усмивката на служителя/собственика се губят. А обикновено те са голям плюс. Останалото не се съмнявам че ще го измислиш добре. Но и на мен ми се вижда по-изискващо хора организирането на разнос и обработка на онлайн или телефонни поръчки. Освен това по същата причина, ако запазиш цената същата ще си герои. Не знам как ще я смъкнеш катон включиш транспорта - вътр еили вън от цената, той е разход за клиента. Не че това е пречка на фона на удобството. Но уговорките с южняци остава за сметка на бизнеса.

# 175
На мен ми се струва неприложимо като масова практика.Всъщност какво означава бизнеса да е изцяло онлайн - пускам поръчка онлайн, че имам дрехи за химическо чистене, изчислява ми се цената, плащам, идва работник, взима ми дрехите, след известно време ми ги връща.Ако бизнеса стане онлайн изцяло кои разходи точно ще паднат? На човека зад гишето, който ще приема поръчките? На помещението, в което е гишето за поръчки? А къде се извършва самото химическо чистене? Не е ли в същата сграда? Ако да, то не може ли някой от работниците занимаващи се с химическото чистене да приема поръчките и да дава дрехите когато дойде клиент? Ами за клиентите които наистина са  близо до вас, няма ли да им е по-удобно да дойдат на място, ако това нищо не им коства, ако така и се разхождат, имат свободно време и прочие.На мен по-сложно ми се вижда ако е онлайн, отколкото ако е оффлайн.Транспорт в две посоки - да се вземе и да се върне дрехата.Може би вариант - като дойда да си оставя нещата да ми бъде предложено да ми ги доставят вкъщи като са готови.И пак може да ми е по-удобно да мина да ги взема, когато имам време, а не да стоя и да чакам куриер.Не знам, не ми се връзва.Може би за големи фирми, с големи поръчки по би си струвало да се извозват нещата, иначе реално не виждам облекчаване на разходите.А и не разбирам защо реалния офис струва толкова много.Най-добрия вариант е и двете да функционират успоредно.  Ще го измислиш,   bouquet

# 176
  • Варна
Леле мацки, ква тема набарах. Златна, златна направо.  Party
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=615326.0
Отивам да я чета, и да има късмет някой от тука да е писал там, без да ни каже.  Mr. Green

# 177
  • Варна
Ерин и Лейди, що ни държите в неведение че имало такова забавно четиво нейде из форума? Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms

# 178
Ерин и Лейди, що ни държите в неведение че имало такова забавно четиво нейде из форума? Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms
Tи си следотърсач-детектив, почти веднага ни надуши  Grinning Heart Eyes
Люлин беше дала линк по-нагоре, май.

# 179
  • София
За "златната тема" и аз бях видяла линка по нагоре, ама това е тама за мечтатели и не виждам много реални идеи Simple Smile Много ми е приятно да я чета, но още не съм се записала. Има нужда от положителна тема, където да си мечтаем.

За бизнеса онлайн - наскоро четох, че пица Хът  е фалирала в БГ, защото е сложила много разходи в очакван онлайн бизнес, но не се е получило. Мисля, че хората бавно узряват, има вече готови области - книги, играчки, добавки, само трябва да се намери нишова стока.

Не знам дали сте попадали във фейсбук - има един профил, който предлага домашно мляко, сирене и кашкавал, профила изглежда ентусиазиран. Мен ме е малко страх като не го познавам да поръчвам. Има и едни производители на ябълки, също разпространяват през фейс, според мен са добри примери за малки поризводители.

Общи условия

Активация на акаунт