Съвети за Бизнес 16

• 62 206
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
Сънлайт, много ми е приятно да чувам, че има хора като мен. И аз съм много мекушава, на мен някой като ми каже жаловито, че няма пари и на мен ми идва едва ли не аз да извадя и да му дам, вместо да взема...

Титина, права си, че трябва опит, за да се научиш, но при мен и опит не върви. Просто твърдо вече знам, че ми трябва друг човек, който да може да продава....

Последна редакция: пн, 12 дек 2011, 21:56 от lg_glass

# 361
  • На дивана, под юргана
tigar-migar, при преговори на ниво никой не ти дава време да го обсъждаш с котката или когото и да е. След такава раплика, просто няма втора среща

Те всички първо от най-високото ниво започват преговорите, чак след това ги пускат на по-ниските нива...  Wink
Иначе съм съгласен, че в преговорите всичко трябва да е съобразено с нивото... Ако се разговаря с мениджър от високо ниво няма смисъл да му се губи времето - всичко трябва да е подготвено предварително.

# 362
В моята сфера отговор максимум - 24 часа за хубаво запитване, на момента или макс. 10 - 15 мин, за стандартните запитвания.

# 363
От известно време мъжът ми се опитва да влезе в големите вериги с нехранителна стока.
Виждам, че там за да стигнеш до среща не е лесно.
Първо искат по мейла презентация, сертификати и пр.
И след това отговарят: "Благодаря ви, но всичко за 2012 е вече договорено".
От нас двамата аз съм с по-твърдите становища. Обаче в тази сфера точно жена няма как да бъде авторитет. С удоволствие бих му помагала повече, но за някои неща не е трудно човек да се сети, че трябва да остави на мъжката половинка и да помага отстрани.
Така че, вземи и това предвид, има ли го този фактор при теб.   Peace

За други продукти ми се струва, че не ти, а веригата би продиктувала цената, за теб остава да съумееш да се впишеш в нея.
Успех!

Лейди, от малкото останали приятели в България повечето куфари стягат...

# 364
Личното ми мнение е, че жените се справят много успешно с воденето на преговори. За себе си знам, че ако трябва да преговарям с някого предпочитам да е мъж, там правилата на играта като че ли са ясни.

# 365
Не става въпрос дали се справят или не.

# 366
ОК, нека го кажем така- жените са достатъчно авторитетни при водене на преговори и подписване на договори

# 367
Могат, естествено. Но не навсякъде са допуснати. Peace

Последна редакция: вт, 13 дек 2011, 08:26 от Люлин

# 368
Ето пример от днес, в който трябваше да съм гадна.

По повод на сервитьорките и отношението на обслужващият персонал към клиентите - това което мен ме удивлява е не, че не можете да обясните на служителите как да се държат с клиентите (както поясних за мен хората са овце Wink), а че има места където са успели да го направят. Как са успели??? Не мога да си го обясня. Ходили ли сте например в Хепи- там сервитьорките до една са усмихнати, приятни момичета и толкова често минават покрай масата и ме питат дали съм доволна и дали всичко е наред, че чак ме дразнят. Първият път като ходих там и ме попита сервитьорката дали всичко е ОК чак се стреснах- не на майтап- изплаши ме девойката с този въпрос- нали съм свикнала само да ми се мръщят ..Wink. Та въпросът ми е как са успели Хепи да накарат персонала да се държи така?

Кой ти е казал, че не сме успели?  Simple Smile
Успехът е на много голяма цена обаче. Както казах мога да си позволя лукса вече да си избирам хората, с които контактувам.
Какво се случи с това заведение - когато разбрахме, че само 20% от сервитьорките са нужното ни ниво и като отношение и като предлагане направихме следното нещо /което разбира се, не бяхме измислили ние - видяно беше в един курорт в Испания/. За първи път в България - това 2001 година, сложихме палмове /мини компютърчета/. Имаше главна сервитьорка, която обслужваше цялото заведение и взимаше поръчките с палма - това бяха безгрешни момичета - имахме три, предлагаха и си вършеха перфектно работата. От там поръчката отиваше на бара с много точни детайли, момчетата я правеха и обикновените сервитьорки просто я изнасяха. Личния контакт с клиента имаше само главната сервитьорка. Имахме 50 маси и тя се оправяше перфектно. Тези момичета бяха факири.
Какво ни струваше тази система:
Над 10000 лв по онова - пикливите палмчета бяха по 1500 лв, рутери и уаърлеси немаше 2001 г и там отидоха много пари, доработването на софтуера ни разказа играта. Много безсънни нощи за мен и много, много мислене как да стане всичко перфектно.
Системата проработи.

А относно Хепи - титлата "бивша сервитьорка на Хепи" отдавна е инстутиционализирана. Хепи е верига без грешка и за това си има много обяснения.
Сервитьорките в Хепи взимат два пъти и половина повече пари от всички други сервитьорки на този тип заведения /изключение правят луксозните ресторанти/. Има идеално обучение и перфектен мониторинг после. Никак не е чудно как успяват, просто този успех струва адски много пари /които разбира се при тяхното ниво и мащаб са върнати многократно и заслужено/.

И не, хората не са овце, просто трябва да си избереш правилните.

# 369
От известно време мъжът ми се опитва да влезе в големите вериги с нехранителна стока.
Виждам, че там за да стигнеш до среща не е лесно.
Първо искат по мейла презентация, сертификати и пр.
И след това отговарят: "Благодаря ви, но всичко за 2012 е вече договорено".
От нас двамата аз съм с по-твърдите становища. Обаче в тази сфера точно жена няма как да бъде авторитет. С удоволствие бих му помагала повече, но за някои неща не е трудно човек да се сети, че трябва да остави на мъжката половинка и да помага отстрани.
Така че, вземи и това предвид, има ли го този фактор при теб.   Peace

За други продукти ми се струва, че не ти, а веригата би продиктувала цената, за теб остава да съумееш да се впишеш в нея.
Успех!

Люлин, мисля, че си адски права за несъвършенството на женското присъствие в бизнеса...Има страхотни бизнес дами, но има и места, където непременно ти трябва мъж. И обикновено това са по-големите бизнеси....И аз още повече го усещам, защото моя бизнес е така да се каже мъжки бизнес, има потенциал да се разрастне и като голям (само ако правилно се работи де)...А аз мъж до себе си нямам - моя приятел е толкова зле с оправямето с пари и търговия, че грам не мога да разчитам на него да води преговори....(Но пък има страхотно техническо мислене, благодарение на което създадохме този продукт)
И да ви кажа, че не само чувставам, че има мъжки бизнес, но има и огромна нескрита дискриминация....

# 370
  • I want it all and I want it now.
Няма такова нещо в момента,като мъжки бизнес.Жените са навсякъде. Просто си има такива ,който са кадърни и компетентни и обратното.  Peace Имам,позната ,която точно от мъжки бизнес ,успя да го развие и разработи. Важното е да имаш цел и да си готов на огромни компромиси и 48ч. работа. Тя продаваше, авточасти .Ходеше и по бензиностанцийте да дебне и разговаря с управителите и т.н. Това,преди няколко години. За да водиш преговори и за да си презентираш стоката, повечето фирми си обучават целогодишно служителите с провеждането на курсове и обучения.  Peace

# 371
[И не, хората не са овце, просто трябва да си избереш правилните.

Всъщност аз казах, че 90% от хората са овце. Твоите 3 (три) сервитьорки влизат в останалите 10%. Само че за да намериш тези 10% и те да дойдат да работят точно за теб често си е чиста случайност и стечение на обстоятелствата. Мога да ти изнеса цял трактат по темата. Ще си спестя дългите обяснения как съм попадала на неподходящи хора или как в един момент просто трябваше да взема най-доброто от всичко лошо на работа, защото търсих човек 5 месеца и вече не можех да чакам повече.
Обаче любопитен пример за случайността е как загубих 2 от служителките от които наистина бях доволна. Първата се премести от София обратно в родния си град, според мен за да избяга от една връзка, която нямаше сили да прекрати. Причината беше лична и аз с нищо не можех да я мотивирам да остане. Втората напусна защото живееше на 1.30 минути път от офиса и пътуването и идваше в повече - е нямаше как да преместя офиса заради нея просто. Така че намирането на правилният човек и задържането му не винаги зависи от работодателя.
Ти си намерила 3 сервитьорки, които са били много добри- обаче колко време си ги търсила? Представи си че персоналът ти е на 30 души, а 300 или 3000- знаеш ли колко е трудно да запълниш там минимума бройка с който работата да  върви добре.
П.С. извинявай че се разпалих, но темата за персонала ми е много наболяла напоследък..за съжаление...

# 372
Ами то това е бизнеса. Или ги можеш нещата, или не.
Аз не съм с претенции, че ги мога, но поне знам какви трябва да бъдат.
10%те процента износват останалите винаги.
И като започнете с това 3, 30, 300 човека. Едно и също е.
Работила съм и с 3 и с 80 човека.
В момента са около 50,  разлика няма, освен, че е много по-трудно.
За 3000 ще се прави по съвсем друг начин. Не вярвам някой от темата в момента да е с този проблем.

# 373
lg glass, радвам се, че съм разбрана правилно.
След като приятелят ти е автор на продукта наистина помислете за вид обучение и си станете вие двамата екип. Съвсем възможен вариант с много предимства.

Syn, в момента как вървят нещата при твоята позната?
Въобще не съм съгласна с първото изречение на поста ти.
Просто си има такива ,който са кадърни и компетентни и обратното.  
Наистина ли приемаш това за достатъчно?!

# 374
  • I want it all and I want it now.
Нямам никаква връзка ,вече с нея. Тя се занимаваше и с внос и си направи и сервиз. Предполагам ,че добре. Но,това всичкото е за сметка на много компромиси.Семейство,нямаше. Работеше ,наравно с работниците си. Идва ,камиона и тя разтоварва и така нататък.
Всеки си има,неговата гледна точка и опит.
Никого не убеждавам.
Безплатни бизнес съвети и ноу хаул за бизнеса няма, поне това съм научила. 

Общи условия

Активация на акаунт