Съвети за Бизнес 16

• 62 202
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
Като казах, че си има мъжки бизнеси да се обосновя защо мисля така (освен че съм феминистка - хи-хи) и да ви разкажа как стигнах до идеята за моя продукт - миналата година приятелят ми, с когото живея остана без работа и след няколко месеца неуспешно реализиране и оставяне всичко финансово на моя гръб, аз реших да се напъна и да му създам работа. Беше ми трудно, защото в криза да измислиш нещо и то да има някакъв успех, а и да не изисква големи инвестиции, си беше особено трудна задача (аз в това време се занимавах с други неща и нямах нужда от допълнителни ангажименти, но не можех да понасям факта да издържам мъж с месеци). След некратно главоблъскане се сетих за нещо, което се оказа, че в моя град не бяха чували за него (аз го бях виждала в чужбина), а си е необходимост. Ставаше въпрос за автоуслуга. Проучих всичките възможни неща и заедно с него създадохме комплекта, за започване на работа, който аз финансирах. Отделно пригодихме моя гараж за работа. Е, не се правят големи пари от това, но поне приятеля ми го ангажирах да изкарва нещо. Ние много добре започнахме да се справяме с новата услуга, аз много се заинтригувах от този бизнес и ми стана много интересен. А и като единствени в града хората ни търсиха и нещата придобиха по-розов оттенък във финансово отношение . Аз винаги присъствах когато имаше клиент, аз даже сама често правех услугата (защото е нещо, което всеки може да направи - мъж, жена, може би даже и по-голямо дете ще успеее - няма нищо сложно и тежко). Така, че нямаше значение той или аз извършвахме услугата....
Обаче с приятеля ми често се караме, той често си тръгва и ако в такъв момент се обади човек за авто услугата, ставаше проблем,  защото се появявах само аз (когато става въпрос за коли обикновено идват на сервиз мъжете, не жените - поне аз това установих). Идват мъжете и като ме видят и казват "А мъжа ви къде е?" , казвам "Няма го в момента, но аз също мога да ви свърша работата" " О, не, аз ще го изчакам него или ще дойда друг път"....Други в очите ми казваха, че ми нямат доверие.....Ставаше ми гадно, защото съм еманципирана дама, знам си възможностите, а те ме пренебрегваха....само защото съм жена! На него никой не му казваше, че му няма доверие....
И така един ден след поредния отказ да им свърша работата, от който ми стана много болно, реших, че ще започна да създавам комплекти за този вид авто услуга, които ще разпространявам, защото знам, че това е нишичка, която искам да използвам сега...

# 376
ОК, нека го кажем така- жените са достатъчно авторитетни при водене на преговори и подписване на договори

Точно така е. Все пак сме цивилизовано, а не мустакато общество. Това са преговори и се предполага, че двете страни са в час с темата.
Виж, в обикновения магазин, зависи от стоката дали продавача ще е мъж или жена, най-вече заради първото впечатление на клиента и по-лесното създаване на доверие.

....Други в очите ми казваха, че ми нямат доверие...

hahaha Абе, като ме боли зъб, хич не придирям дали зъболекаря е мъж или жена...

# 377

hahaha Абе, като ме боли зъб, хич не придирям дали зъболекаря е мъж или жена...
А как се отнасяш ако жена рече да ти пипне колата ? Щото примера ти е неуместен Wink

# 378
  • I want it all and I want it now.
lg_glass В твоя ,случай е най добре да си наемеш работник. Така ,ще бъдете двамата и няма да разчиташ на приятеля ти.  Peace

# 379
А как се отнасяш ако жена рече да ти пипне колата ? Щото примера ти е неуместен Wink

Щом моята кола е стигнала до  работилница (гараж, автомивка, бензиностанция... място за услугата), значи "зъбчето ме наболява" и търся професионалист. Жена била, мъж бил — то тоалетните станаха унисекс...
По-нагоре писах, кога има значение пола — в магазина зад щанда.

# 380
 Има си мъжки, има си женски професии.Факт е, че в годините жените започнаха да работят много мъжки професии и доказаха, че се справят наравно с мъжете.И все пак,манталитета се променя бавно.И аз като се кача в автобус, управляван от жена, го отбелязвам по-различно от ако е мъж.Средно статистическия мъж не вярвам скоро с лека ръка да даде колата си жена да я ремонтира, аз сякаш също.Или обратен пример - санитар мъж в болница, или пък лелката в детската градина или ясла да е .."чичко" .Тъй че дискриминацията на тази тема понякога си я има.

Обаче с приятеля ми често се караме, той често си тръгва и ако в такъв момент се обади човек за авто услугата, ставаше проблем,  защото се появявах само аз (когато става въпрос за коли обикновено идват на сервиз мъжете, не жените - поне аз това установих). Идват мъжете и като ме видят и казват "А мъжа ви къде е?" , казвам "Няма го в момента, но аз също мога да ви свърша работата" " О, не, аз ще го изчакам него или ще дойда друг път"....Други в очите ми казваха, че ми нямат доверие.....Ставаше ми гадно, защото съм еманципирана дама, знам си възможностите, а те ме пренебрегваха....само защото съм жена! На него никой не му казваше, че му няма доверие....
И така един ден след поредния отказ да им свърша работата, от който ми стана много болно, реших, че ще започна да създавам комплекти за този вид авто услуга, които ще разпространявам, защото знам, че това е нишичка, която искам да използвам сега...
Направила си му на човека бизнес, в един момент без него не можеш да го работиш - малко опасна ситуация.Гледай себе си, не само него.И аз мисля,че рботник трябва да имаш,ако вземеш по-пробивен съдружник, може да реши сам да си прави бизнеса,щом ти не можеш реално го заместваш.

# 381
Дами,
сами се подценявате и губите от това.
Както е казала Каспър - или го можеш, или не го можеш.

# 382
Моят първи шеф казваше "Хвърляш някого на дълбокото - той или се научава да плува или се дави"

lg_glass, Ако имаш автосервиз вече в БГ има фирми вносители на авточасти, които работят на франчайз- имаш достъп до цялата им складова наличност- което за мен е нещо много удобно.

# 383
  • най-шареното място
Дами,
сами се подценявате и губите от това.
Както е казала Каспър - или го можеш, или не го можеш.
Ако ти си с нагласата, че може да има проблем, че си жена, вдигаш значително вероятността да се случи.
Отсрещната страна усеща колебание, несигурност, очакване на проблем. Тези неща даже не зависят от реплики или езика на тялото. Усещат с еинтуитивно. И от мъже. Simple Smile

# 384
От толкова много години вече контактувам с малки и големи шивашки фирми, за платове и пр. Доста от тях се ръководят от мъже. Колкото е по-голяма фирмата, толкова е по-голяма вероятността да я управлява мъж.  Wink Проблеми нямам абсолютно никакви. И много клиенти мъже има, това от друга страна е ясно.

Но наблюденията ми покрай новите неща, които правим, показаха описаното от мен.
Не може всички отрасли и нива в тези отрасли да се сложат под общ знаменател.

# 385
  • софия
Момичета, моля ви, дайте ми съвет.
Някои от вас знаят, че съм художник и рисувам върху дъски разни наивчета. Продавам ги в галерии и артшопи тук и в чужбина, имам много голям "асортимент" неща, но съпружеското тяло се подвизаваше известно време без работа и се оказа, че с моите дъски семейство не се издържа и се налага спешно да си намеря работа по възможност 2 на 2. Имам опит като продавачка в собствена галерия и преди няколко години в кафето на мама, мога да лепя фолио, но нямам много опит, мога да работя на CorelDRAW и разни други умения свързани с ръчна работа, по образование съм ландшафтен архитект, но нямам проектантска правоспособност. На 42 години съм и на външен вид не съм много свят (тлъстичка съм), но мога зверски добре да опаковам, усмихната съм и много лесно се запознавам. Ох, след тирадата молбата ми е как да постъпя да отида в агенция за подбор на персонал или да пускам СВ-та в job-са ?! Или направо да си търся работа в чужбина ( знам горе долу френски ), но пък нямам пари за път и за първата седмица ... много се колебая как да постъпя.... newsm78 newsm78 newsm78
или да продължавам с дъските .... и да се пъна да правя изложби, обаче продажбите са толкова несигурни ...

# 386
Колкото е по-голяма фирмата, толкова е по-голяма вероятността да я управлява мъж.  Wink

Според изследване 1/3 от собствениците на големи фирми или висши мениджъри са жени - Това за България.

# 387
  • най-шареното място
То това е нормално.
Защо повечето готвачи са мъже?
Защото жените имат и деца и къща, че и мъж обикновено Simple Smile

# 388
zombau Май си объркала темите, по-добре попитай в http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=628091.msg20549188#new  Wink

# 389
  • софия
zombau Май си объркала темите, по-добре попитай в http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=628091.msg20549188#new  Wink
Не съм ! Тук познавам момичетата ! Все пак става дума дали да си замразя сегашния бизнес и да търся нещо или да продължавам с него ... много съжалявам, ако не съм се изразила много ясно в предния пост !

Общи условия

Активация на акаунт