АВГУСТ 2009 -тема 30

• 49 991
  • 663
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Аз да ви питам, понеже не сме ходили в яслата отдавна ...
Каква е системата за продължаване от яслена в  градинска група в ОДЗ? Автоматично ли продължаваме, трябва ли някакви молби, заявления, декларации, искания и прочие да подавам някъде? Да не взема да изпусна някаквъ срок?  ooooh!

# 556
  • София
Шайн, благодаря  Hug Спокойствие и само спокойствие, както казва моят любим Карлсон Simple Smile Ама само на теория ги умея, на практика не ми се получава...  Понякога съм едно генериращо само нерви кълбо.

Рибке, много се радвам за добрите резултати Simple Smile

Elyah, ако сте в ОДЗ според мен (ама не знам от опит, така си мисля), автоматично си продължавате в 1ва градинска група. Ако сте в ясла, т.е. само ясла, си кандидатствате по реда чрез системата.

# 557
Славена, и мен не ме четат. newsm29 newsm66

За столчетата в колата, някой? Нещо?  Laughing

Рибке, Hug С чичко полицай вече номерът не ми-на-ва.  Whistling Точно като теб обяснявам как, ако не е в стол, чичко полицай ще ни види, ще ни спре и ще ни глоби, а мама и тати нямат парички за глоби, защото трябва да заведат Андичка на море.  Mr. Green Уви, само в началото действаше. Сега само пита "Къде е? , къде е? Искам да го видя!" (полицая). Аз показвам някъде въображаем полицай (дори да минавам покрай някой то го отминаваме много бързо и тя не го вижда) и като не го види мнооого бързво схваща, че някой шмекери и започва да ни отвръща със същото.  Laughing

# 558
  • София
Пандичке, четем споко.
Ама ние си седим в столчето, че даже и подремваме, ако пътуването е следобедно. Проблеми нямаме. Но аз никога не съм допускала в движение той да е извън столчето и за това си знае, че може да шофира, само ако сме на паркинг Wink Иначе за кратки разстояния съвсем нямаме проблеми. Учи я да разпознава знаците, светофарите ....после я изпитвай ...

Потърси в нета, а и тук - има теми с игри и занимания по време на път.

# 559
  • Кърджали
Янче, сигурно с ипробвала с някакви играчки.Аз в онзи период, в който и Кати се тръшкаше че не иска на столчето, се научих да нося един тон играчки с нас.Временно вършеха работа, разсейваха я.Ако и това не помогне, я оставях да си мрънка.Просто в този момент за мен поне беше важно да си остане във стола.И заради нея, и заради баща и. Защото той при първото мрънкане по принцип беше готов да ямахне от стола и да я вземе при него.И ако тогава бях позволила нещо подобно, повече нямаше да мога да я сложа в стола.Не стига, че месеци ми отне да му втълпя в главата, че мястото на детето е във столчето, не ми се искаше  толкова лечно да го отуча...

# 560
  • София
Януш, моят отговор е номер 2!
И ние с Ивка имахме проблеми като беше един брой отзад, сега откакто са двама седят кротко и двамата вързани.
Тогава се возех до нея и четяхме книжки, играчки и всякакви занимавки.

Е, Ивайла сега пита около 2000 пъти кога ще пристигнем, въпреки дивидито и в скута, но Калоян много обича да се вози.

Елия, питай си най-добре в градината или виж в кг софия. Че да не вземе да се окаже, че ако изрично не си потвърдила детето не се мета автоматично в първа група.

Чете, не чете, вие пък! И мен рядко ме четете, но не се трогвам особено от това! Нали си почесвам леко крастата с писане.

# 561
А, Сънчо, не си права! Naughty Винаги те четем!  Grinning Такова настроение ми носиш, че като прочета твой пост и после сама си се усмихвам като зелка! Joy А ако бяхме в един град сигурно щях да искам да те виждам всеки иден ( друг е въпроса, че сигурно ти нямаше да искаш да ме виждаш ама карай, защото не съм от най-позитивните хора... Wink ).
А аз си чета всичко наред. Ако за някой не съм писала то е защото не мога да дам компетентен отговор или понякога  не си казвам мнението ,за да не стигаме до конфронтации. Peace ( а сега ми кажете тука запетайката преди "защото" ли трябва да е или още преди "то"? Thinking  Joy )
Всички си ви обичам и ми е мило да споделям с вас. Hug

# 562
Здравейте,
Янче хаха аз не съм те излъгала нито веднъж, много ми е трудно. Не каза за ортопед при кой ходи, аз и на skype те питах. Ето ти идея макар и безумна. Седим си във стола откакто тати наби спирачките и митко се залепи за предната седалка - седеше прав и не искаше да седне Simple Smile

ribkata Митко прави фибрилни гърчове.

# 563
Хелооооъ от мен! Честита ви първа пролет.
Ние за сефте сме болни, пфууууу, много гадно било това да боледуват децата. Аз като не съм свикнала да са болни и направо ще се побъркам. Те не че са кой знае колко болни де, но и двамата са с кашлица и с течащи носове - съответно и двамата мрънкащи и раздразнителни. И аз се побърквам, дано да се оправят скоро, че грехота в такова хубаво време да си седим вкъщи (не че си седим много де, ама гледам да не сме навън по цял ден).
Славенче, а де, седях и си мислех - ми май трябва да има запетайки и пред то е и пред защото  Joy Joy Joy Ама а де, гледай как съм забравила български вече Simple Smile)) АМа пред защото на сто процента задълже Simple Smile  Иначе за детската градина не мога да те посъветвам нищо, щото не съм никак запозната
Янушка, за столчето не мога да ти бъда полезна, Дани винаги е кротувал в него, Томи и с него нямам проблеми да чукна на дърво. Но не бих ги возила без столче де. Като се връщахме от Монако, Томи беше на три месеца и супер много рева през целия път и за известно време го взех в мен, но много се притеснявах, а и тук на сто процента глобяват ( в Германия също) и затова повече не го правя. Но пък и той свикна и вече не е плакал така. Идеята на Сънчо също е много добра. А къде ще ходите на сватбено? Вече планирано ли е? А Анди ще взимате ли със вас? На мен свекърва ми предложи да вземе Дани за една седмица напролет да го гледа, та малко да си почина. Но да имаше как да вземе и Томи  hahaha hahaha hahaha
Рибке, радвам се, че са добре изследванията. Дано да нямам никакви проблеми. Иначе за докторите - но комент.
Шайнче, как е Бела?
Ночко, вие как сте? Как е Еленка? подобрява ли се говор, разбиране? Ти как си с нервите?
Мо, незнам какво е това фибрални гърчове, но звучи ужасно. Ще гугълна да прочета, макар че вече гледам да не чета каквото и да е подобно, че само се депресирам. Дано се оправите бързо.

И да ви пусна една снимка за честита пролет от нашето село Simple Smile Целувки на всички и надзъртам като имам време да ви чета. Че с тия ревльовци не ми остава много време нещо ....

Me and the boys by Тracy Tomsickova, on Flickr

# 564
  • София
Привет и от нас!
Миленка, мисля че вие автоматично се прехвърляте в 1ва група newsm78 . Само следи какъв период от време отсъствате, че за повече от 2мес. пак се правят купищата изследвания, ако не ме лъже паметта за периода? newsm78
Яна ние вече седим в столчето, до 1г възраст беше ад, по-скоро си пътувахме аз отзад , а детето в скута ми. Добре ,че отмина! Даже Силвия си знае, че в стола се спи,като тръгваме за Пловдив, може да задреме и след яслата, към 6 следобед  Simple Smile
А вашите деца прибират ли си играчките? Като вземам Сиси от яслата, виждам как първо си занася играчката на мястото и и след това излиза! В къщо това е немислимо! А ми е изнервящо да се прибера изморена от работа и да се спъвам непрекъсно в играчки, които не иска да си прибира!
Аз обаче няма да се откажа и и ще я науча да си ги прибира,че иначе аз ще трябва да вървя след нея! Приемам идеи всякакви, че понякога ме избива на висок тон.
Лека от нас!

# 565
  • Кърджали
giuli, Кати си прибира играчките. Не съм я учила целенасочено, просто един ден и казах да си ги прибере, тя пък започна.От тогава си ги подрежда. От време на време без дори да и казвам,
често трябват десетина напомняния. Е, случвало се е и да се закелеши и да повтаря "няма", тогава и аз и съм повишавала тон. Знае, че боклуците се изхвърлята в "кофата"...В детската също участва в прибирането на играчките, та и от там се затвърди този навик... От време навреме се налага и аз да прибирам играчките, но като цяло настоявам да си го свърши тя.

# 566
  • София
Еййй нещо е живнала темата Simple Smile

Трейси, и ние сме болни, тия течащи носове и киселячета-деца Simple Smile Дано по-бързо се оправим, макар че по принцип се влачат хремите най-малко дълго. Еленката е по-добре с разбирането, а с говоренето - има напредък. Но още сме далече от обяснения... от нейна страна имам предвид. И си е все така чувствителна и плаха, лесно се отказва като нещо не успее или като някое дете й вземе играчката или нещо такова - лесно се разплаква и идва при мен разстроена и така... Благодаря, че питаш.

Ние със столчето досега не сме имали кой знае какви проблеми, но и не пътуваме на дълъг път, последно лятото сме ходили някъде. Седи си и зяпа и си пее (много си пее това дете, почти постоянно, не й се разбират думички, но мелодията я хваща отлично).

# 567
Няма игри, няма книжки. Виновна съм си, че някога съм я изкарала, та макар и примерно за кърмене. То от веднъж се почва. Една от основните причини обаче (както беше споеманала и Александра) е, че мъжът ми хич не трае на рева й (а уж се води за по-спокоен и търпелив от мен  Rolling Eyes ) Не че той ни е виновен, но си признавам, че честото мрънкане "ох вземи я малко при теб" са ми повлиявали само и само да има спокойствие и тишина докато кара...  Confused Последния път обаче (точно на входа на София, вече си я бяхме върнали в столчето, че в София абсурд да е извън) много ми кипна. Буквално й се разкрещях, че се държи безобразно, че децата се возят в стол и това е и ако иска да се скъса от рев. Тя взе, че се успокои и се вози мирно до вкъщи.  Rolling Eyes Можело значи! То аз знам, че така може, ама защо трябва да се стига до крясъци и такъв стрес и за детето и за родителите?  Confused

Друго, което исках да ви споделя е, че Анди е станала толкова любопитна, че чак понякога досадна.  Mr. Green Сладко досадна де.  Heart Eyes ПОСТОЯННО задава въпроси, ама ей така, за едно и също нещо. Ти отговаряш, тя пак същото по 10 пъти. Каквоооо? Защооо? Кой? Това лииии? Супа лииии? Баба лииии? Детско лииии? Мамо, какво ми казваш? Мамо какво ме питаш? - Тези последните като ни ги изпльоска се скъсваме от смях.  Joy Като цяло всичко това е много сладко и забавно, разбира се. Но понякога, (най-вече когато сме изморени), ни идва в повечко тази необходимост от говорене нон-стоп.  Grinning Та има ли друго такова детенце?  Laughing

Жули, играчки прибира и подрежда, но когато съм настоятелна, защото аз все нямам време и бързам като е разхвърляно просто да мина и да оправя. Но по принцип много обича да се чувства полезна, като най-вече това се изразява в желанието й да чисти покрай нас.  Mr. Green

Мо72, ааа отговорих ти на скайпа. Не го ли получи??? Ние бяхме при Драганов, но и при Алексиев да отидеш няма да сбъркаш, защото когато аз проучвах позитивните отзиви бяха еднакво много и за давамата.  Peace Май разликата между тях е, че Драганов е по-краен в забраните (примерно не на бънджитата и проходилките), а Алексиев е "по-либерален", ако мога да се изразя. Дали пък Ани не беше водила Алекс при Алексиев?  newsm78 Можеш да й пишеш на лични, ако й нямаш скайпа.

Трейси, в САЩ ще ходим. Пу-пу, да не ни мине котка път! Praynig Не, Андичка ще се гледка с бабчето и в К-к. Просто няма как на тази възраст да я вземем на такова пътуване.  Hug

И накрая нещо позитивно - ще ходим на море в Гърцияяяя, на Халкидики - за първи път.  newsm44 Много се кефя и сега имам какво да чакам с нетърпение в близкото бъдеще.  Heart Eyes През май ми се събират 9 почивни дни и мъжо много мъдро ми предложи да разнообразя Казанлък с полуостров Ситония.  Mr. Green Освен почивка в невероятен хотел на плажа ще си направим и мини екскурзийка до места, на които не сме ходили по пътя (Кавала, Солун и др. ) При това само двамата, че имаме нужда.   loveuuu После разбира се ще намерим начин и Анди и свеки (която ще я гледа докато ни няма, а и после през август, когато ще сме на пътешествие) да заведем на море тук в БГ.  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 21 мар 2012, 11:06 от ♥Пандичка♥

# 568
Трейс, пак хубави снимки си качила. Малкото почти колкото батко си бре, много бързо расте.  Wink Стискам палци да оздравяват бързо.
Сънчо, и аз в групата на феновете на твоите постове.  Sunglasses
Пандичке, и ние имаме голям проблем със стола за кола, мрънка, досажда, реве, почва през 3 минути да вика "има пиш" само да спираме и да се разнообразява... уДжас... И понеже имаше вероятност да си идваме до бг с кола, направо бях настръхнала и го сънувах това пътуване. Ама се размина де, ще летим.
Питаме я "Искаш ли да си ходим на България?" и тя ни отговаря: "Нееее, искам на Кафула /Carrefour/  за бобонки" Изобщо не знам как си я представя България, щото от онези дни твърдеше че ще ходи на България на центъра.  Rolling Eyes
За любопитството - все едно описваш Мими напоследък - Мамо, това филийка ли е?...За Мими ли е? ... Да я папка ли?... Аааа, добле!... И после на гадинка ли?... и т.н. до припадък за всяко, дори очевидно нещо. При нас все повече минава в графа досадно. А иначе добре ще попътувате вие, аз много искам на Санторини да отида, но няма да е скоро явно. Тази година сигурно ще сме по черноморието , ако въобще остане време.
Славенче, тук пък ако знаеш колко болни деца си ходят на градина ... И сме в общинска, а в частните е много по-зле, щото нали знаеш, който плаща, той поръчва музиката. Та даже може да дадеш антибиотиците на учителката, да ги дава на детето. Така ми разправяше една позната, личен опит нямам. Но в градината са кашлящи, сополиви, дрискащи и т.н.  Ама като няма кой да ги гледа децата вкъщи да боледуват... Мими първите три месеца направо нямаше време да оздравее от едно, че да почне друго, ама вече се закрепи /пу-пу, че ме е страх и да се похваля/.

# 569
  • София
Госпожица Кобрети, тъкмо се чудех в чужбинско как е с болестите и яслите и дали боледуват чак толкова много като нашите. Явно е едно и също навсякъде. Сега съм малко по -спокойна, че не е от недоглеждането им в яслата, а просто си е естествен процес на обмен на бацили в едно затворено малко общество ... ей че го казах  newsm78

Пандичке, чак пък виновна за кърмене извън стола ....  hahaha няма нужда да си толкова самокритична. Всяко дете си има кусур - едното не иска да седи в столче, другото не казва че му се пишка, третото не иска да се храни само (моето) .... няма идеални деца. И ние не сме чак толкова виновни. Ще им мине всичко рано или късно. Това Simple Smile
Е дано да стигнете до където сте си намислили Simple Smile

giuli, ами ще ги правя тези изследвания пак ... то няма начин - очертава се голяма ваканция в Ст Загора.
За прибиране на играчките - мнооого рядко, ако случайно му е дошло вдъхновението. Както каза Яна - все бързаме и гледаме ние да свършим всичко, че по-лесно.

В тази връзка вашите деца до колко са самостоятелни? Питам за обуване събуване на обувки, якета, панталони? С какво и до колко се справят сами?
Моят е мързеланчо. Като го накарам сам да си съблече жилетката, той си оплита ръцете и естествено казва "Мамо, помот!" - да се чете "Мамо, помощ"  и чака аз да го съблека hahaha

Трейси, както винаги прекрасни снимки   bouquet

mo72hahaha Joy грубичко е, ама по някога само това помага Simple Smile И аз понякога го оставям да си "блъска главата" и сам да се убеди кой е правилния начин Simple Smile

Аз ще бачкам, че тази седмица е ужас просто ....  atwork  mixed037

Общи условия

Активация на акаунт