МБАЛ Дева Мария, кв. Ветрен, Бургас - тема 9

• 55 153
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
Знаете ли дали д-р Драгнева все още преглежда по Здравна каса? Родих преди няколко месеци при нея и ми се иска да си направя един профилактичен преглед.
Здравей,Didi_Alex,
Аз ще раждам след около месец и сякаш се насочвам към ДМ
Разкажи,моля те,малко повече за това т.е -предварително ли избра екип,нормално или секцио -планирано или не,заплащане,отношение и т.н.
Толкова ми е объркано и страшно от неизвестността........
Необходима ми е някаква ориентация....пък и с парите не сме много ок към момента,та трябва да направя някакви реални планове,за да не се чувствам неловко
Благодаря ти предварително!

Здравей,
аз съм разказвала и в предишните теми, но пак ще напиша.
Родих март месец. Не съм избирала екип, д-р Драгнева се случи на смяна и съм много доволна! В хода на нормалното раждане се получиха усложнения, при които тоновете на бебето започнаха да спадат, а аз нямах повече сили и се наложи секцио по спешност. Д-р Драгнева ме оперира и всичко мина много добре. Родих един малък голям Крали Марко:-))) Шевът ми беше перфектен. Платих точно толкова, колкото бях изчислила, с изключение на 20-30лв, които се наложиха за изследвания на бебето. След това ни се полагаше по един безплатен преглед след изписването. За отношението няма какво да говоря, безупречно. Още с влизането забравяш, че си в болница. Сякаш си в многозвезден хотел. Нищо не ми е липсвало. Бих родила още няколко стотин пъти там;-) Няма да сбъркаш, ако избереш Девата;-) Ако имаш други въпроси, питай!

# 421
Запис и от мен, с интерес следя темата  Simple Smile

# 422
  • Бургас
Да побутна темата.
Въпросите на Дейзи за изследванията на отрицат.резус майки и бебета бяха донякъде правокирани от съобщения,които си разменихме на ЛС.
Когато бях бременна,отидох в Девата да огледам и задам въпросите си.Тогава разбрах за тези допълнителни изследвания,така че за мен не беше изненада.
Обаче явно не всички го знаят и наистина е хубаво да се напише кое точно колко струва.
Хубав ден на всички мами и работещите в Дева Мария! Grinning

# 423
Аз искам да попитам някой от болницата или някоя наскоро родила мама има ли още фотограф и прави ли се фотосесия при изписването? Защото при последното ни посещение видях, че стаята в която ни правеха снимки сега е  детски кабинет... newsm78

# 424
Здравейте момичета, вчера бях на гинеколог и бременността ми е потвърдена. Вечерта казахме на моите родители, а днес на родителите на приятеля ми. Само дето толкова много се притеснявах, всичко мина горе-долу добре. Единствено баща ми не беше толкова очарован от идеята, че все още уча и ще трябва да прекъсна, но след като му обяснихме, че наистина искаме това бебе и той се размекна Simple Smile Днес даже ми звънна два пъти да ме пита как съм и да съм му кажела какво ми се яде Laughing
Ама на мен все още не ми се яде нищо, даже ми е едно такова отпаднало и ми се спи по никое време, това нормално ли е? Как протича първия и втория месец от бременността. Ще се радвам, ако споделите, че сега всичко ми е интересно, разпитвам майка, но тя "не помнила, толкова отдавна било..." не че и вярвам, но и вас да попитам... О.. имам купища въпроси, от типа кога започва гаденето, при всички ли го има, какво не е хубаво да правя или да ям... На лекар ще съм чак след месец и ако споделите, нещо което мога или нетрябва да правя дотогава ще съм благодарна!

# 425
  • Бургас
Радвам се,миличка че ти е олекнало.Ти ме върна в моята младост.
Не е толкова страшно,имаш подкрепата и обичта на близките си хора.
Тъй като темата е за Дева Мария,по-правилно е да пишеш вече в темите Бременност и Раждане.
Не искам да се правя на модератор,ти си почти колкото сина ми и си ми много мила.  Иска там да получиш ценна информация за твоето състояние,лекарите,изследванията.
Не обръщай внимание на негативните мнения и хора!
Радвай се на любовта на семейството си! Grinning
Очаква те нещо много хубаво! Laughing

И все пак като една върла кандидат-свекърва не мога да не те попитам няма ли начин да не прекъсваш ученето си? Татко ти е прав,ако може да ти помогнат да завършиш и да родиш!
Това са ваши лични неща,но приеми един съвет от една бивша майка-студентка и то в едни гладни години-ако има и мъничка възможност да учиш и родиш,направи го.
Трудно е ,но си заслужава!
Аз лично макар,че съм късна майка се токам да гледам студентско бебе след някой друга година.
Дано всичко да мине добре,да си здрава и да гушнеш бебе след девет месеца. Grinning

# 426
Здравейте момичета, вчера бях на гинеколог и бременността ми е потвърдена. Вечерта казахме на моите родители, а днес на родителите на приятеля ми. Само дето толкова много се притеснявах, всичко мина горе-долу добре. Единствено баща ми не беше толкова очарован от идеята, че все още уча и ще трябва да прекъсна
Радвам се, че всичко е наред с бременността и родителите. Наистина можеш да пишеш в темата Бременност и Раждане, там ще има бремелинки с горе-долу твоя термин и ще си споделяте как се чувствате, какво ви очаква и т.н.  Погледни най-горе на страницата и ще видиш табовете.
Съвсем нормално е да ти се спи, когато и да полегнех заспивах на минутата. Гаденето не е задължително, но при мен започна от 2-я месец и спря към 4-я. Не е задължително да ти се хапва нещо в несвяст, аз например никога не съм изпитвала такова усещане (не че мъжа ми беше благодарен за това hahaha) Сигурно имаш още куп въпроси, но пиши в темата и ще видиш колко е приятно да споделяш и колко успокоение ще намериш от другите бременни момичета. Кумата ми забременя във II курс, прекъсна, роди си и като беше на около годинка малката продължи и завърши задочно. Трудно ще ти е ако учиш в друг град, но ако си в Бургас можеш и да не прекъсваш. Това сама трябва да го решиш. Но каквото и да стене, нещо важно и красиво се случва с живота ти и заради него ще намериш сили за всичко!

Последна редакция: ср, 11 яну 2012, 20:29 от velizarka_8

# 427
Стана ясно, че вече има голям наплив на родилки в Дева Мария - от това по-хубаво няма, но искам да попитам болницата - връщат ли се родилки и ако да в кои случаи? Също така, ако няма свободни легла какво се прави пак? Благодаря и дано скоро да имам отговор!

# 428
Към болница "Дева Мария".
Здравейте,обмислям дали да родя при вас и за да взема окончателно решение за мен е важно да получа яснота по няколко въпроса,които възникнаха след консултация с вече родили при вас жени:
1.Аз съм с отрицателен резус фактор и имам картонче доказващо това(няколко пъти вече ми е изследвана кръвната група и резус фактора и без съмнение е доказано какви са).За вас достатъчно ли е да нося това картонче или държите пак на място да ме изследвате пак и ако да това 50лв ли струва?
2.След раждането на детето изследването на неговата кръвна група и резус фактор по ЗК ли минава или пак струва 50лв(или друга сума)?
3.Когато една жена постъпва при вас за нормално раждане прегледа,който й се извършва заплаща ли се и каква е цената?
4.Разполагате ли по всяко време с наличности с ваксина антидегамаглобулин,която се поема от ЗК?
5.Ако се появят някакви усложнение заради резус конфликт при бебето и се налага допълнителен престой колко дни средно е той,каква е цената на ден престой(или се поема от ЗК),както и лекарствата за сметка на пациентите ли са или се поемат от ЗК, и не на последно място- имате ли опит при такива случаи?
6.Разбрах,че при започнало нормално раждане и преминаване в спешно секцио последното не се заплаща,така ли е?
7.Задължително ли е да подам заявление за раждане ако реша да раждам при вас и в какъв срок преди термин е желателно да го направя?
Благодаря предварително! Peace

Здравейте, ще се опитам да отговоря на всички въпроси Simple Smile
Когато майката е с отрицателен резус фактор, то задължително след раждането отново се взема кръв и се изследва, което не се поема от НЗОК, заплаща се 50лв. Усложнение при детето заради отрицателен резус фактор не могат да се появят, опасността е единствено за майката, поради което по преценка тя се имунизира и тази имунизация се заплаща от НЗОК. Тук отварям една скоба за да уточня, че това са условия до края на месец януари. От февруари ще има нов рамков договор и нови клинични пътеки.
Изследване кръвната група на детето е единствено по желание на майката и ако се направи, то тя се заплаща 50лв.
При постъпване за раждане, прегледа от гинеколог не се заплаща.
Ако нормално раждане, премине по спешност в секцио, не се заплаща. Това разбира се е валидно единствено ако операцията е станала поради някакво усложнение. Има случаи, в които самата родилка взема решение нормалното раждане да премине в секцио, тогава то се заплаща по ценоразпис.
Престоят при нормално раждане е 3 дни, при секцио 5. Всеки ден, който се пролижи допълнително се заплаща.

# 429
Благодаря ви за получения отговор.
Не разбирам защо трябва след раждането пак да изследвате кръвната ми група,тя си е константна и се знае от преди раждането-0 Rh(-).Не съм съгласна,че кръвната група и резус факторът на детето се изследва след раждането " по желание" на майката.При майка с отрицателен резус фактор е задължително да се изследва кръвната група и резус фактора на детето,защото ако се окаже,че детето е с отрицателен резус фактор доколкото знам не се поставя ваксина на майката,защото няма опасност от резус конфликт при следваща нейна бременност.Но ако детето е с положителен резус фактор поставянето на ваксината е задължително.Затова  ако правилно съм разбрала не разбирам защо майката се изследва след раждането,а не детето?Как разбирате дали се налага да се поставя ваксината ако майката не прояви желание(т.е на заплати) да изследвате детето за нейна сметка?И понеже не отговорихте ще попитам пак-разполагате ли по всяко време с наличности от ваксината антидегамаглобулин?
Не съм съгласна също,че при възникнал резус конфликт "усложнения при детето не могат да се появят и опасността е само за майката".Може да се появят усложнения при бебето и от такива като тежка жълтеница с повишени нива на билирубина,които изискват допълнителен болничен престой до такива,които да наложат и кръвопреливане на бебето.Редки случаи но пък за съжаление възможни.
И последно,моля да отговорите дали е задължително да се изпрати заявление за раждане при вас и в какъв срок преди термин е желателно да се направи?
Стана ясно, че вече има голям наплив на родилки в Дева Мария - от това по-хубаво няма, но искам да попитам болницата - връщат ли се родилки и ако да в кои случаи? Също така, ако няма свободни легла какво се прави пак? Благодаря и дано скоро да имам отговор!
Мен също ме интересуват отговорите ви на това.
Благодаря ви отново.

# 430
Бързам да отговоря на deyzi ,че е абсолютно права в твърденията си за конфликта на антителата между кръвта на майката и плода и т.н.Няма да се повтарям с нея,защото аз също съм с отрицателен резус фактор и съм повече от наясно тъй като имам 2 раждания.Учудва ме,че отговора от името на болницата е толкова некомпетентен.Не искам да обиждам никой,но това са неща,които са по-важни от кое колко струва и защо.Не само,че кръв се взима задължително от пъпната връв на бебето,а и това не е по желание на майката.Тези,който са с (-)Rh много добре знаят,че изследванията за антитела през цялата бременност се поемат от здравната каса и те са допълнитени и безплатни за жени точно с (-)Rh.Това изследване(взимане на кръв от бебето,а не от майката!),което няма вариант да не се направи също се поема от здравната каса и има клинична пътека за него.Ако болницата има отделни цени за жени с (+) и (-) Rh би било голяма дискриминция в което се съмнявам.
И да кажа не deyzi да не се притеснява-имуноглобулин има,както има и всички животоспасяващи лекарства за една болница.Знаеш,че има 72 часа в които да се постави.Проблем за майката няма,но би могъл да има проблем за плода при следващи бременности на майката,ако не се постави анти Д гамаглобулин и то само ако този плод е с (+) Rh.
Аз родих ноември месец в Девата.Не съм плащала за изследването за кръвната група на детето.Второ дете ми е.Оказа се,че е с (+) Rh и ми поставиха въпросната инжекция.Заради положителния Rh  с пърото дете лежах 1 ден повече,а сега при второто се наложи да го сложат под синя лампа.Deyzi,aко има нещо друго,което те интересува питай!  Simple Smile
Желая ти успех и всичко да е наред! Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 16:29 от vese77

# 431
Бързам да отговоря на deyzi ,че е абсолютно права в твърденията си за конфликта на антителата между кръвта ма майката и плода и т.н.Няма да се повтарям с нея,защото аз също съм с отрицателен резус фактор и съм повече от наясно тъй като имам 2 раждания.Учудва ме,че отговора от името на болницата е толкова некомпетентен.Не искам да обиждам никой,но това са неща,които са по-важни от кое колко струва и защо.Не само,че кръв се взима задължително от пъпната връв на бебето,а и това не е по желание на майката.Тези,който са с (-)Rh много добре знаят,че изследванията за антитела през цялата бременност се поемат от здравната каса и те са допълнитени и безплатни за жени точно с (-)Rh.Това изследване(взимане на кръв от бебето,а не от майката!),което няма вариант да не се направи също се поема от здравната каса и има клинична пътека за него.Ако болницата има отделни цени за жени с (+) и (-) Rh би било голяма дискриманция в което се съмнявам.
И да кажа не deyzi да не се притеснява-имуноглобулин има,както има и всички животоспасяващи лекарства за една болница.Знаеш,че има 72 часа в които да се постави.Проблем за майката няма,но би могъл да има проблем за плода при следващи бременности на майката,ако не се постави анти Д гамаглобулин и то само ако този плод е с (+) Rh.
Аз родих ноември месец в Девата.Не съм плащала за изследването за кръвната група на детето.Второ дете ми е.Оказа се,че е с (+) Rh и ми поставиха въпросната инжекция.Заради положителния Rh  с първото дете лежах 1 ден повече,а сега при второто се наложи да го сложат под синя лампа.Deyzi,aко има нещо друго,което те интересува питай!  Simple Smile
Желая ти успех и всичко да е наред! Simple Smile
Много ти благодаря за включването!  bouquet
Аз имам притеснения защото първото ми дете се роди с положителен резус фактор а не ми поставиха ваксина и както знаеш сега риска е при второто ми раждане.Силно се надявам това дете да е с отрицателен и да няма проблем,но трябва да съм подготвена и за другият лош вариант.Заради другите бъдещи майки,които може да са в моето положение си позволявам да задавам въпросите си тук и настоявам за отговори.Наистина не съм удовлетворена от получените отговори защото те са некомпетентни и подвеждащи,както и съдържат неверна информация от медицинска гледна точка ,а и са показателни,че има порочна практика за изследвания,които се поемат по ЗК.

# 432
Аз не знаех,че може да се наложи да плащам нещо по-различно от останалите заради това,че съм  с различна кръвна група и резус фактор.Говорила съм лично със Семир и ти препоръчвам ако имаш проблем в болницата да му се обадиш.Не вярвам обаче да срещнеш там лошо отношение.Сигурна съм,че ще останеш много доволна и ти пожелавам едно здраво бебче. Simple Smile
Наистина обаче се получават грешки кое по коя клинична пътека е и колко струва и мисля,че там трябва да се засили компетентността.

# 433
Slavka70 и velizarka_8, благодаря ви много за моралната подкрепа! Аз не смятам да прекъсвам учението си, даже ще избутам и този семестър с корема и може би след това ще се прехвърля задочно... напук на всички ще се опитам да докажа, че мога да се справя с две дини под мишницата както е изразът Simple Smile Момичета ще ми дадете ли някой линк към подходяща за мен тема, че не съм много навътре в този форум. Благодаря ви предварътелно за насоките!

# 434
Момичета ще ми дадете ли някой линк към подходяща за мен тема, че не съм много навътре в този форум. Благодаря ви предварътелно за насоките!
Пожелавам ти лека бременност и успешна сесия, а накрая един щастлив финал!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=633961.0
Тук можеш да се включиш в общата отчетна на бургаските мами и бременни. Тъй като си още съвсем в началото, няма темичка за бременни с твоя термин, но съвсем скоро ще има, предполагам, следи тук за 2012 г.:
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=30.0;sort=last_post;desc
Това е за термин септември-декември, по мои изчисления, а аз съм зле с математиката  Laughing, твоя трябва да е септември.

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 19:15 от velizarka_8

Общи условия

Активация на акаунт