Раждане вкъщи 18

• 35 938
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
Вълнува ви, защото живеем в демокрация, а демокрация е синоним на "тирания на мнозинството". Тоест, ако аз плащам данъци, мога да коментирам колкото си искам дали тези данъци да плащат за акушерка, ароматерапия и хомеопатия на някой, който иска лична свобода.

Колкото до приемливост- да, домашното раждане не е забранено, но приемливост е морално-естетическа категория и колкото си искам мога да дискутирам доколко е грозно и неморално поведението на една жена, която поставя свобода и преживяване пред безопасност. Както и защо без запис на тонове е опасно.

Не съжалязам за нищо, което съм казала. Обидата е в теб.

В мен няма обида, само погнуса и известно съжаление към низкото създание, което се опита да ме обиди по този начин.

Работата е там, че твоите морални разбирания не ме задължават с нищо. Имай си каквито искаш морални разбирания, аз ще си живея според моите и според закона.Твоето мнение е напълно без значение. МНОГО погрешно си разбрала думата "демокрация". Тя не ти дава право да ми диктуваш как да  раждам. И да се пръснеш от злоба, това е положението.

# 61
Много автори са писали защо точно "тиранията на мнозинството" е дефект на демокрацията. В този случай тиранията е добра, защото поддържа едно по-целесъобразно мнение. Но в доста случаи не е така- пример, последните избори.

Демокрация не е синоним на свобода, светлина, Ера на Водолея и пухкави зайчета.

# 62
Ох, тая Харта бееееее. Дай да дадем един линк към нея, какво ще кажеш?

http://www.un.org/en/documents/udhr/#atop

Ни-щич-ко неупоменато за раждане, да му се не види.

За сметка на това, виж т.3.
Article 3.
Everyone has the right to life, liberty and security of person.

Всеки има право на живот, включително и доносени, здрави бебета.

Е, ама много е тъжно като видя, че съм дала един цитат към 5 пъти и ти, която си била в тази тема, като съм го пускала пак не си го прочела. Rolling Eyes Cry

Колко пъти да ти давам тоя линк, с решението на съда в Сътрасбург за домашното раждане и тяхното определение по този случай както и тяхното ясно тълкувание на Хартата? Не! Няма да ти дам повече никакъв цитат, защото ми е ясно, че след като 5 пъти не си го прочела и на 6-тия няма. Ако не си съгласна със Страсбургския съд им пиши ако обичат да си сменят мнението. Добре че не се дава на неквалифицирани хора да тълкуват законите, че ...

# 63
Много автори са писали защо точно "тиранията на мнозинството" е дефект на демокрацията. В този случай тиранията е добра, защото поддържа едно по-целесъобразно мнение. Но в доста случаи не е така- пример, последните избори.

Демокрация не е синоним на свобода, светлина, Ера на Водолея и пухкави зайчета.

Ама моля, есистичните ти напъни не ме вълнуват. Което ме вълнува е че законът и демокрацията зашитават мен и моето право, а не теб и зайчетата ти. Глупостите си ги говори където някой има поне капка уважение към теб и може да ти се върже.

# 64
Четох становищата на съдиите по унгарското дело. Не бяха толкова черно-бели, по-скоро ако не бяха съдии, а бяха простаци като мен, щяха да заявят, че въпросната женичка не е съвсем права. Понеже са съдии, са задължени да се съобразяват с буквата, но със сигурност и те биха били отвратени от предотвратима детска смъртност.

Административното мислене е много страшно нещо и не заменя моралния анализ.

# 65
Четох становищата на съдиите по унгарското дело. Не бяха толкова черно-бели, по-скоро ако не бяха съдии, а бяха простаци като мен, щяха да заявят, че въпросната женичка не е съвсем права. Понеже са съдии, са задължени да се съобразяват с буквата, но със сигурност и те биха били отвратени от предотвратима детска смъртност.

Административното мислене е много страшно нещо и не заменя моралния анализ.

Това гласовете, които чуваш ли то го съобщиха, какво точно мислели съдиите?

Моралът е най-важното нещо, той е проява на любовта. Но да не бъркаме моралът с личните мнения на някои хорица, и техните ретроградни разбирания за правилно и неправилно. Моята любов и морал по съвсем друг начин показват тази ситиация, и след като законът ми дава право за самоопределение включително и да раждам у дома си, значи ти твоето мнение за моите действия имат точно нулева стойност. Точка по въпроса.

# 66
Защо Пърси си мисли, че се обръщам лично към нея? Просто ползвам абсурдните й мнения като база за дискусия.

Интересно, дали моралът е изцяло относителен и личен или има и абсолютни категории?

В какъв смисъл Цвети е постъпила морално, в какъв смисъл Мег! е постъпила морално със съветите си, а и другите от форума?

В какъв смисъл е морално да си затвориш очите за риска от домашно раждане на близнаци, ако си убеден, че това е проява на твоята лична любов? Ами ако тази твоя лична любов нарани някого?

Личната свобода и убеждения свършват там, където започва кожата на другия- включително и на нероденото, но доносено бебе. То е пациент и има права. Морално е те да се отчетат.

# 67
Към когото и да се обръшаш, можеш да си на 100% сигурна, че никой не се интересува от мнението ти. Става дума за хората, които се интересуват от домашно раждане, разбира се, не останлите 2 спамерки, които се надпреварват да пълнят темата с мнението си, вече 6 месеца. Моралът е нещо, което не ти определяш. Законът е нещо, което не ти тълкуваш и прилагаш. За пореден път показваш, че хабер си нямаш от законът и правата на пациента. Добре, че никой не те пита теб. След като по закон ние имаме пълно право на действята си, а за моралните ти оценки никой не те пита, може би вече е време да се затъкнеш и да спреш да тролиш темата.

Защо Пърси си мисли, че се обръщам лично към нея? Просто ползвам абсурдните й мнения като база за дискусия.

Интересно, дали моралът е изцяло относителен и личен или има и абсолютни категории?

В какъв смисъл Цвети е постъпила морално, в какъв смисъл Мег! е постъпила морално със съветите си, а и другите от форума?

В какъв смисъл е морално да си затвориш очите за риска от домашно раждане на близнаци, ако си убеден, че това е проява на твоята лична любов? Ами ако тази твоя лична любов нарани някого?

Личната свобода и убеждения свършват там, където започва кожата на другия- включително и на нероденото, но доносено бебе. То е пациент и има права. Морално е те да се отчетат.

# 68
Каква ще е моралната оценка, ако тук дойде една жена и каже, "Бебето ми е седалищно и преносено, но мой избор е да родя у дома, знам, че така го застрашавам, но за мен е много важно да не ме притискат в болницата!"

Аз не определям морала, моралът се определя сам от реалността.

По закон, за съжаление, нямаш пълно право на всички действия-надявам се да си спомниш следващия път, че например нямаш право да убиваш, дори някой много да те дразни, дори да го заслужава.

И обратно, по закон се е случвало хора да имат право да убиват, но това не прави убийството морално.

# 69
Каква ще е моралната оценка, ако тук дойде една жена и каже, "Бебето ми е седалищно и преносено, но мой избор е да родя у дома, знам, че така го застрашавам, но за мен е много важно да не ме притискат в болницата!"

Аз не определям морала, моралът се определя сам от реалността.

По закон, за съжаление, нямаш пълно право на всички действия-надявам се да си спомниш следващия път, че например нямаш право да убиваш, дори някой много да те дразни, дори да го заслужава.

Въпросът е прост и се концетрира в следното: НИКОЙ НЕ ТЕ ПИТА.

Който както иска ще ражда, защото има пълното законово право за това и на никой няма да му хрумне да ти иска моралните оценки. Компренде?

# 70
Бубка, цитираш Универсалната декларация - която е декларация, няма задължеителен характер, макар че се е наложила като основа на правото по отношение на човешките права.

Персимон говори за Европейската конвенция за защита правата на човека, която е подписана и ратифицирана от България и според конституцията на БГ става част е част от законодателството наред със самата конституция и в този смисъл закон на страната не може да й противоречи.
Тази конвенция се интерпретира от Европейския съд за правата на човека в Страсбург.
Миналата година той интерпретира чл. 8 от Конвенцията по отношение на домашното раждане в това дело:

Чл. 8 казва: 1. Everyone has the right to respect for his private and family life, his home and his correspondence.

Цитат
"“Private life” is a broad term encompassing, inter alia, aspects of an individual's physical and social identity including the right to personal autonomy, personal development and to establish and develop relationships with other human beings and the outside world (see Pretty v. the United Kingdom, no. 2346/02, § 62, ECHR 2002-III), and it incorporates the right to respect for both the decisions to become and not to become a parent (Evans v. the United Kingdom [GC], no. 6339/05, § 71, ECHR 2007-IV). The notion of a freedom implies some measure of choice as to its exercise. The notion of personal autonomy is a fundamental principle underlying the interpretation of the guarantees of Article 8 (cf. Pretty, loc. cit.). Therefore the right concerning the decision to become a parent includes the right of choosing the circumstances of becoming a parent. The Court is satisfied that the circumstances of giving birth incontestably form part of one's private life for the purposes of this provision; and the Government did not contest this issue. The Court notes that the applicant was not prevented as such from giving birth at home. However, the choice of giving birth in one's home would normally entail the involvement of health professionals, an assumption not disputed by the parties. For the Court, legislation which arguably dissuades such professionals who might otherwise be willing from providing the requisite assistance constitutes an interference with the exercise of the right to respect for private life by prospective mothers such as the applicant."
http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=1&portal=hbk … amp;skin=hudoc-en
CASE OF TERNOVSZKY v. HUNGARY
(Application no. 67545/09)

# 71
Мамасита, защо мислиш, че в болницата имат право да те притискат и да вършат неща против волята ти? Ето напр. тук има етични препоръки от Международната федерация на акушер-гинеколозите, на която българското дружество е член, които казват какво трябва да се прави в случай, че майката отказва интервенции, които потенциално биха спасили плода:
http://www.figo.org/files/figo-corp/FIGO%20-%20Ethical%20guideli … 0well%20being.pdf

# 72

Нероденото бебе не е никакъв пациент... Даже и роденото не е, ако е родено у дома си и няма мед. лица наоколо... Не зная колко пъти го дъвкахме кой какви права има... Аз имам право да родя, където пожелая... Бебето няма право да се роди, където пожелае, защото това не зависи от него, а от мен... Също бебето няма право да се роди със секцио, ако случайно това е неговият избор... Дори и в мед. заведения, правата на родилката са над тези на бебето... Всички го знаете, що се правите на ощипани...

# 73
  • Sofia
Лош старт на 18-та тема.
Дискусията за пореден път се е изродила в лични квалификации.
Въпреки това оценявам опитите и на двете "страни" да се пише И по темата и няма да я заключа.
Десетките модераторски опита да се запази сравнително нормална атмосфера в темата са предостатъчни.
persimon има нужда от почивка. Mamacita и Christian да се считат за официално предупредени.
Знам, че няма доволни от това. Недоволните разполагат с ЛС ако има неясноти.
Ако това продължи, темата се обезсмисля.
Вярвам, че ако някой има нещо да каже по темата, няма нужда непременно от лични нападки за "тежест".

# 74

Нероденото бебе не е никакъв пациент... Даже и роденото не е, ако е родено у дома си и няма мед. лица наоколо... Не зная колко пъти го дъвкахме кой какви права има... Аз имам право да родя, където пожелая... Бебето няма право да се роди, където пожелае, защото това не зависи от него, а от мен...

Така е, нероденото бебе още не е субект, не е пациент. От правна гледна точка.
Но от морална, то има право да живее. Нека не разсъждаваме толкова стриктно. Не е ли важно майката да решава не само в интерес на себе си, но и в интерес на нероденото бебе? А тези два интереса не се припокриват винаги, даже в повечето случаи не се...

Иначе, ако гледаме практиката и в болниците избират да спасят майката, когато не дай си боже трябва да избират между два живота. Но това е друга тема.  Tired

Общи условия

Активация на акаунт