Първокласници 2011/2012г.

• 37 857
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
А 9-та задача от 2010 г. - как се подразбира кои се събират и кои изваждат  newsm78

Никак не се подразбира, миналата година бях питала, получих отговор от участвали, че на някои листи е имало знаците...  Close
В този вариант - така изографисана задачата, може детето да преброи и фигурите вдясно - понеже липсва и многоточие да се попълни броя (както го показват обикновено).
Та предполагам - не е точно представена задачата.

# 481
  • София
      7
  6      1
5    1     1
но тогава ще има и други решения например:
      7
  6      1
4    2     1
Не може, защото на долния ред имаш въведено 1 по условие в средата.  Peace
О да, очевидно претупах условието  Laughing Кога ще има пак състезание, че ми стана интересно? Някакво коледно например?

# 482
  • София
Благодаря, *Ирина*, притесних се, че съм по-зле с математиката от първокласник  Joy
Ох, не е смешно. Те правят грешки, но децата са "наказани" заради това. И ние имахме голям проблем с друг техен фал на същото състезание!
      7
  6      1
5    1     1
но тогава ще има и други решения например:
      7
  6      1
4    2     1
Не може, защото на долния ред имаш въведено 1 по условие в средата.  Peace
О да, очевидно претупах условието  Laughing Кога ще има пак състезание, че ми стана интересно? Някакво коледно например?
КМС е на 10.12. тази година

# 483
Ами защото горе е показано 7.
Т.е. това е условието.
И всеки ред представлява седмица, образувана по различен начин.

Има много подобни задачи в учебника (Булвест конкретно, предполагам и в другите).

Благодаря, *Ирина*, притесних се, че съм по-зле с математиката от първокласник  Joy

Не е смешно, наистина, аз на мен си се смея, че се чудих и маех, и ме беше срам да питам в темата, но се престраших  Blush

# 484
  • София
А на последната, дето горе нищо не е показано?!
Замен логиката е "Трябва всяка кутийка да се получава от сбора на долните две под нея." Иначе защо да е пирамида?

# 485
  • София
Ами защото горе е показано 7.
Т.е. това е условието.
И всеки ред представлява седмица, образувана по различен начин.
Има много подобни задачи в учебника (Булвест конкретно, предполагам и в другите).
Ако е така, на третото подусловие ще имаш само сбора и нищо друго /виден от последния ред/ , т.е. нагоре следва да налучкваш.
Това са типови задачи - всяка клетка е сбор от долните две съседни.
Има такава задача сега пак на СМТ 2011 за втори клас.
Писали сме заедно с PurpleDragon
Човече, то наистина ние се опитваме да се срамуваме понякога, че не загряваме, докато те правят очевадни фалове... Mr. Green

# 486
Замен логиката е "Трябва всяка кутийка да се получава от сбора на долните две под нея." Иначе защо да е пирамида?
Според мен това е логиката. Така обяснявам и на детето.Нали не бъркам? newsm78

# 487
  • София
Благодаря *Ирина* и, този път ще опитаме да се явим, дребния се справя добре с математиката. Гледам ученици от нашето училище са с някакъв среден резултат от 42- 45т.

Днес за пореден път се наложи да отида да му занеса очилата в училище, защото пак ги бяха забравили с баща му. И в тази връзка размених две думи с госпожата. Помолих я да седи по-напред, защото се оплака че го сложили да седи отзад и не вижда на дъската. И тя ми каза, че напред седели, хм, как точно се изрази....проблемните, които един вид били зле с усвояването на материала, представяте ли си. Кротките и умните отзад, отпред - палавите и тези с по-ниски резултати. Увисна ми ченето направо. Пак се върнаха моите тревоги. Утре има родителска. Чудя се дали да повдигам въпроса. Ако не го премести в скоро, със сигурност ще говорим пак.

# 488
  • София
Няма проблем.
Аз вървя с една година пред вас, както и с четири след вас  Wink, така че с удоволствие надничам тук.

# 489

Хм, за този вариант не се бях сетила  Laughing няма ли ги някъде решенията?

# 490

Хм, за този вариант не се бях сетила  Laughing няма ли ги някъде решенията?
Решение няма .Поне аз не намирам. Но на мен така ми обясни една приятелка.Сина и е в трети клас и там решават такива задачи.

# 491
  • София
Да се появя и аз попарена от никаквите 34 точки на СМТ. Вярно, че до последно се чудех дали да я пусна, вярно че и казах само да види как е и да усети атмосферата. Сега обаче ми е чоглаво, задачите са лесни, детето ми е умно, резултатът никакъв го няма. Ще го преживея до 16 часа и няма да показвам разочарование, не искам да се откаже занапред. Приемам и съвети за подготовка, не сборници, тактика ( особено от Ирина). Засега у нас на шивача децата май ще ходят голи, да видим занапред.

Гледам тук РС, там РС, при нас няма РС, та нямам контакт с училище. Тя се спавя добре с всичко, даже чудесно, даже толкова чудесно, че чак ми идва сладникаво, без да я натискам. А аз дъжа само на Математиката, нищо ще ми мине.

# 492
  • София
Yana_a_n , не си го слагай на сърце и не  си вади генерални изводи поне, докато задачите не са "проимали" текст. Големи недоразумения могат да станат.  Hug

# 493
Мъжът ми реши задачата по съвсем различен начин, но не знам дали въобще са решавали такива, ще прегледам довечера.

Той я реши така:

Разбито:

Дъщеря ми не е ходила, затова не знам, но като им раздадат нещата, коментират ли се условията на задачите? За четящите нагоре е ясно, че ще си ги прочетат, но за малките обясняват ли условията?

Yana_a_n, според мен не е причината в детето, а в условието  Crazy

Сега видях, че и напред сте писали за това решение. Ако наистина е то, не мисля, че много деца са се досетили, поне при нас такива задачи няма Tired

# 494
  • София
Аз пък да ви споделя едни мои други притеснения. Миналата година, по това време, почина мъжът ми. Мислех си, че детето добре се справя психически и че нещата влизат в релси. Въпреки това бях говорила с госпожата ни, да го срещне профилактично с психоложката в училище. Днес са го извикали в кабинета на психоложката. Той първо е бил доста подразнен и неразбиращ, защо викат само него. Притеснил се е. Жената го е питала с кой живее. Малчо веднага съчинил историята, че живее с баба, мама и тате  Shocked . На въпроса " Твоят татко не е ли починал?", отговора бил " ааа...да, аз се обърках"  Shocked  Shocked  Shocked  Питала го жената, защо лъже, а той мълчал, нищо не отговорил. След това го накарала да рисува нещо, каквото си избере. Нарисувал върколак, извънземно с много крака и птица... При молба от нейна страна, да нарисува и една картина с къща, дърво и човек, той категорично отказал. Казал, че не му се рисуват такива неща.  Rolling Eyes Shocked Sad
Просто не знам какво му е станало. Очевидно е бил притеснен и объркан, че само той е привикан, но все пак това му поведение ме шашка... Разговаряли сме за смъртта, за баща му...не е нещо, което да крием... Притеснено ми е....

Общи условия

Активация на акаунт