Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 22

• 59 890
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
На мен лично ми се струват малко тези 16 кв. На нас ни изчислиха, че ни трябват мисля, че бяха 13 кв, но ние взехме камина 20 + 5 кв и не съжалявам изобщо. То вярно, че горим доста мокри дърва и има доста загуби от това, но първата зима така ще е. А и с тези -20гр и ветрове, определено бих заложила на доста повече.
Добре де, вие на камина като сте, има ли кой по цял ден да я обслужва? Защото и ние първоначално обсъждахме идея отоплението да е на котле с дърва, но се отказахме именно защото общо взето ни няма по цял ден - деца на училище, ние на работа....... и като се приберем, ако е настъпил някакъв студ....... Не знам, как е при вас?

# 571
  • sofia
katbalu, проучете в още 2-3 фирми (минимум) които предлагат термопомпи въздух-вода.
Нашата е вода-вода и когато проучвах предлагаха и 25 кв мощност, та може и от болднатото да зависи.
Дали ще ви е достатъчно за отопление много зависи от изолацията на къщата и дали ще сте с радиатори, водно подово или конвектори.
На по-късен етап може и котел на твърдо да вържете към системата. Само при изграждането на системата трябва да се предвиди тази идея.

# 572
  • Русе
Така е,  но е с термопомпа е много голяма инвестицията, а нямахме възможност за такава. Но не е проблем. Като цяло засега съм си у нас, но ето в понеделник излязохме в 8,30 и се прибрахме в 21ч. сутринта я натъпкахме с дърва, вечерта беше загаснала, но не бяха изстинали стаите с повече от 4-5 гр при положение, че навън беше -15 гр. Така че не е кой знае какъв проблем. Но аз най-вече ти давам за сравнение за киловатите, ако имате възможност за термопомпа - ок. Определено решихме, че не ни е толкова рентабилно. Така че помислете определено за някаква с повече кв.

# 573
Здравейте, момичета!
На нас ни предстои изграждане на отоплителна система (малко като се запролети де, че сега......брррррр). Много се чудихме и колебаехме какво точно отопление да изберем. Накрая като че ли се спряхме на варианта термо помпа въздух-вода, по-конкретно ето това:    http://www.daikinaltherma.eu/      Това, което ме притеснява е, че при тази система максимума е 16 kW......Нашата къща е 250 кв.м, на един етаж. Дали ще е достатъчно???? Проектанта ме уверява, че няма да има проблем, ако си помогнем и със слънчеви колектори, ама....аз да си попитам тук. Дали някой е запознат с този вид отопление, и изобщо как мислите, дали е добър избор????
Благодаря ви предварително   bouquet

Въпрос на изолация, аз с 20 киловата топля 400 м2 плюс 200 литра бойлер и никога не е работил на максималните си възможности, дори и тия дни при минус 20.
Алтермата не е ли доста скъпа, има и български производители, а ако имаш възможност за вода-вода - сондаж с достатъчно вода или да заровиш тръби в двора ще е най-добре, ставаш напълно независима от външните условия а и КОП-а е по-висок.

# 574
Здравейте отново!
Благодаря на всички за отговорите и поясненията. Със сигурност ще поразпитаме допълнително. За жалост не можем да попаднем на хора, които да са монтирали този тип система, за да дадат конкретно мнение. Относно изолацията - спор няма, ще трябва да е много добра, предупредиха ни неколкократно. BobyB , нашият бойлер също ще е 200 литра, ти направо ме обнадеждаваш...... Simple Smile Алтермата наистина е скъпичка, но пък много ме грабна.... особено като ми изрекламираха колко ще ми спести в бъдеще, реших, че си заслужава. За жалост при нас няма как да стане варианта термопомпа вода-вода - доста е скалист терена . Обсъждахме и варианта серпентини , заровени в двора, но се отказахме, тъй като решихме, че един ден, ако решим басейн да копаем.........разбираш ме  Wink
 Както и да е, благодаря отново на всички, които отговориха на главоблъсканицата ми. Хубавото е, че като гледам времето навън, ще имам още време за мислене и премисляне на варианти.
Хубав и най - вече топъл ден ви пожелавам!

# 575
... Алтермата наистина е скъпичка, но пък много ме грабна.... особено като ми изрекламираха колко ще ми спести в бъдеще, реших, че си заслужава...

Здравей,

И ние преди три години бяхме в голяма чуденка именно за Алтерма, но чуденето беше до момента в които разбрахме цените  hahaha А като гледам, от тогава досега цените не са тръгнали да падат. Напротив, растат си стабилно Sad
Наивно е да се вярва, че Алтермата е инвестиция, която би се изплатила за няколко години от икономия на ток. COP-a e около 4 - 4.5, т.е. колкото на климатик среден до висок клас. А разликата в цената при сходна отоплителна мощност е близо два пъти.
Съвсем не искам да кажа, че Алтермата е лош продукт, напротив Peace Голямото и предимство е комфортът от равномерното затопляне (особено при подово отопление) и наличието на БГВ, но поне при нас размерът на първоначалната инвестиция беше отказващ.

За протокола ще отбележа, че Алтерма не е единствената 'маркова' термопомпа въздух-вода на пазара. Тошиба, например, предлагат Estia - малко по-евтина от Алтерма, но порядъкът е горе долу същият.

Друг фактор, който не е за подценяване е, че макар и да са неособено нови като технология и продукти, все още у нас са малко фирмите, които са виждали и особено докосвали Алтерма или Естиа. Оттам шансовете да случите на някой, който да изчисли правилно системата и да извърши качествен монтаж и настройка драстично спадат. Това допълнително наклони везните newsm11

# 576
  • Варна
Мили момичета, аз може ли да задам няколко дилетантски въпроса?  bouquet

Нашето разрешително за строеж ще е готово другата седмица. И вече започнахме да се интересуваме от това какво следва по-нататък. Срещаме се с разни кандидат-строители (Реа, чакам аз търпеливо на ЛС твоето включване по въпроса Wink), които ни казват, че трябвало било задължително да имаме договор със строител. Общината правела проверки по строежите специално за това. ОК, ама какъв договор, със строителна фирма ли? Защото нашата идея е да наемем бригада с техн. ръководител, който да води бумащинката) и с тях сигурно ще имаме договор за строеж или нещо подобно, но какво е нужно, за да отговаря той на изискванията и къде са тия изисквания... пълна каша ни е. И всеки "офертант" казва по нещо и ние се чудим да се доверим ли или не. И после ДНСК (ако правилно съм разбрала?) трябвало да информираме преди започване на строенето.
Така, за да приключа излиянието, завършвам с молба някой, който е започнал със строенето наскоро или ще започва, да внесе искрица просветление в "тъмната Индия" като "1,2,3, следва това и онова". Ще ми е безценна помощта ви! Hug

# 577
  • Sofia

...
Въпрос на изолация, аз с 20 киловата топля 400 м2 плюс 200 литра бойлер и никога не е работил на максималните си възможности, дори и тия дни при минус 20.
...

Ние топлим 320 кв.м. като близо 60 от тях са с височина около 5,5 м с котле 24kW. По същия начин все още не се е налагало да го ползваме на макс. Наистина друг вид отопление е, не е термопомпа, но не мисля че когато говорим за отопляема площ и мощност това има значение. Повечето твърдяха, че са ни нужни в най добрия случай над 30 киловата, но в крайна сметка фирмата която ни прави инсталацията препоръча това. Моя близка топли 160кв.м. с над 40 kW   ooooh!   изобщо варианти всякакви, започвам да си мисля, че в доста случаи "специалистите" говорят наизуст. Успех в решението на проблема  Peace
Trufel, ние започвахме преди години и промениха нещата, но защо не разпиташ в общината. Нашият архитект навремето ни подведе (дали без да иска или съзнателно е друг въпрос  Twisted Evil ) за част от изискванията, добре че успяхме навреме да оправим нещата. Затова като патила ще те посъветвам да проверяваш такава информация, от когото и да я получаваш.

# 578
  • Варна
Мерси за включването по моя въпрос, BobyB, точно архитекта на общината ни подведе вече веднъж, плюс че пропусна да нанесе някакъв кинт на скицата и се разхождахме сума ти пъти по искане на надзорната фирма. И когато го накарахме г-н архитекта да нанесе все пак цифрите за кота корниз( извинете, ако греша с терминологията някъде), се оказа, че е с десетки см. по-ниска от това, което ни беше казал в началото... ooooh!
Ще чакам и други строителки (по-скорошни) да се включат. Praynig

# 579
  • Балчи-Варна
mds добре с какво се отоплявате и кой,коя фирма го инсталира?Мисля,че,ако го напишеш тук и други строители-ки ще го обмислят.

# 580
mds , да разбирам ли, че и при вас това е резултат от добра изолация? Ясно е, че това е задължително условие, ще се прави най-доброто значи.
dreamhouse, а вие на какъв вариант минахте, отказвайки се от Алтермата?

# 581
dreamhouse, а вие на какъв вариант минахте, отказвайки се от Алтермата?

В крайна сметка се спряхме на климатици + горивна камера на дърва (без водна риза) за най-студените дни на първия етаж и ел. подово в банята. Бойлерът е 150 л с 3 кВт ел. нагревател и слънчев панел, който работи до началото на декември.

Да се надяваме само да не спира тока  Laughing

# 582
Темата за отопление ми е твърде далеч, но ще се включа с едно питане.
Прибрахме се от зимна почивка и бях очарована от варианта за отопление в хотела който посетихме. Само, че нямам идея какъв вид е. Някакво централно отопление ли е? Имаше си термостати който можеш да си нагласяш в целият хотел където и да идеш за желаната Т.  ooooh! ама как го обясних...... Та яко някой знае какво е това отопление нека да сподели, сигурна съм, че е доста скъпо и едва ли ще можем да си го позволим, ама аз да питам.
Може би в повечето хотели ( МОЛ-ове ) и подобни се използва този вариант, но до тогава хич не съм обръщала внимание  Crazy
Хотела е на около 1,5 години и зяпах и снимах всичко което ми допадна, а там видях много нови неща като корнизи, банята ми хареса имаше много готин фриз - релефен, стълбището, парапета дървеният на стълбището също много ми допадна  Grinning До сега не съм обръщала внимание на детайлите, но сега гледах с ей такива очи  Shocked, да не пропусна нещо. Стайте бяха с мокет и первазите бяха мокетни, абе хубаво е да стъпващ на мокет... Heart Eyes

Trufel , писах ти ЛС и ме извини и от тук за закъснението   bouquet

# 583
Темата за отопление ми е твърде далеч, но ще се включа с едно питане.
Прибрахме се от зимна почивка и бях очарована от варианта за отопление в хотела който посетихме. Само, че нямам идея какъв вид е. Някакво централно отопление ли е? Имаше си термостати който можеш да си нагласяш в целият хотел където и да идеш за желаната Т.  ooooh! ама как го обясних...... Та яко някой знае какво е това отопление нека да сподели, сигурна съм, че е доста скъпо и едва ли ще можем да си го позволим, ама аз да питам.
Може би в повечето хотели ( МОЛ-ове ) и подобни се използва този вариант, но до тогава хич не съм обръщала внимание  Crazy
Хотела е на около 1,5 години и зяпах и снимах всичко което ми допадна, а там видях много нови неща като корнизи, банята ми хареса имаше много готин фриз - релефен, стълбището, парапета дървеният на стълбището също много ми допадна  Grinning До сега не съм обръщала внимание на детайлите, но сега гледах с ей такива очи  Shocked, да не пропусна нещо. Стайте бяха с мокет и первазите бяха мокетни, абе хубаво е да стъпващ на мокет... Heart Eyes

Trufel , писах ти ЛС и ме извини и от тук за закъснението   bouquet

Термостатите са само контрол за стаята, отоплителната система може да е всякаква. И аз имам термостати във всички стаи при термопомпа и водно подово.

# 584
  • Русе
Реа, давай снимки и кажи хотела Simple Smile. На много такива места съм била, наистина могат да са всякакъв вид системите. А с мокета гот си е, определено, но като си помисля какво чистене трябва да пада, особено с 2 малки наоколо.

Общи условия

Активация на акаунт