Как отглеждат децата си в чужбина

• 36 050
  • 634
  •   1
Отговори
# 45
Абе аз по принцип нямам нищо против да си финансираме социална държава, но много хора тук не са на това мнение и спъват всякакви усилия в тая посока  Tired

В такъв слуЧай сменяш държавата.  Wink Без майтап, в днешни времена когато всеки е свободен да живее къде му се живее, това е основното което трябва да се гледа при избора на държава (и климата де). Не можеш да промениш политиката на държавата в която си, но държавата винаги можеш да смениш.

Де да беше толкова лесно. Много неща се гледат при избора на държава, и е невъзможно всичко да ти харесва, все някъде ще има компромис, та предполагам това е компромисът който трябва да преглътна. В Европа пък други неща не ми харесват. Идеално няма и съм се примирила, и иначе много ми харесва тук, но това не ми пречи да си мрънкам от време на време  Laughing

Като че ли всички потвърждават наблюденията за ненавличането на децата. Чудя се това българска традиция ли е, или го има и в други държави? Може би други източно-европейски?

П.П. Галче, много студено беее... Стига ми тук половин година зима, по-насевер едва ли ще издържа. Иначе Канада ми е слабост.

# 46
Абе аз по принцип нямам нищо против да си финансираме социална държава, но много хора тук не са на това мнение и спъват всякакви усилия в тая посока  Tired

В такъв слуЧай сменяш държавата.  Wink Без майтап, в днешни времена когато всеки е свободен да живее къде му се живее, това е основното което трябва да се гледа при избора на държава (и климата де). Не можеш да промениш политиката на държавата в която си, но държавата винаги можеш да смениш.

Е да, пълно щастие няма Wink, аз засега предпочитам да сложа дебелото яке и да се опитам да се радвам на очаквания сняг Peace

Де да беше толкова лесно. Много неща се гледат при избора на държава, и е невъзможно всичко да ти харесва, все някъде ще има компромис, та предполагам това е компромисът който трябва да преглътна. В Европа пък други неща не ми харесват. Идеално няма и съм се примирила, и иначе много ми харесва тук, но това не ми пречи да си мрънкам от време на време  Laughing

Като че ли всички потвърждават наблюденията за ненавличането на децата. Чудя се това българска традиция ли е, или го има и в други държави? Може би други източно-европейски?

П.П. Галче, много студено беее... Стига ми тук половин година зима, по-насевер едва ли ще издържа. Иначе Канада ми е слабост.

# 47
Дидитка, преди седмици бях в Прага. Не много студено и слънчево време.
Децата бяха с огромни, дебели якета и шапки и шалове.  Laughing

Не знам, може и и източно-европейска черта да е. Ами на юг?
Имам две приятелки от Бразилия напр. все им е студено.

# 48
   Гледам никой не е писал за нашия район – Израел. Майчинството е 3 месеца (платено), може да се удължи до година (неплатено). Повечето майки се връщат бързо на работа(поне това е моето впечатление)Децата ги гледа бавачка или на ясла или и двете заедно. Бабите евентуално се включват при взимането от детска. Имат по 3 и повече деца. Когато някое се разболее трябва да е наистина сериозно да не го пуснат на детска, повечето си ходят хремави и кашлящи, доста често по къси ръкави и боси, дори през зимата. Децата боледуват доста, но според мен и се каляват  Peace Както са писали и по напред в БГ са леко хипохондрици за болести и образа на перфектната домакиня е преекспониран. И тук ако нямат домашна помощничка домакинството си е хаос. Татковците уж помагат, но в повечето случай и на мен ми изглежда леко измамна тази помощ Mr. Green
   Относно студеното, тук е топло и всеки си мисли, че в Европа на израелците им е супер студено, но не е така в БГ на миносуви Т на тях им Ок, а аз тук на +10 се чувствам като на минус. Малкия често е най-облеченото дете,колкото и да се опитвам да се отърва от този досаден БГ навик Laughing

# 49
Мимкис, ти ме подсети и за друго. Освен разликите в социалната сфера при нас и не им "треперат" толкова. Още си спомням ужасът ми при първият спортен прозник на детето. Беше през септември - края на зимата, началото на пролетта тук. Темперадура от около 11-12 градуса, но на брега на океана - мамичетата по крайбрежието ще ме разберат - духа ужасен вятър и набива един ситен дъждец.
На спортния празник, естествено всички сме строени на игрището. Родителите с ботуши, якета, шалове и ръкавици. Дечицата - по тениски, къси гащи и боси (включително и бебета на по година две).
За кихане и сополи, никой дори не споменава. Не ме разбирайте погрешно, аз в България война водех на тема болни деца в детската. Тук бяхме така объркани, че първата година не се и замислихме и детето взе, че оцеля.
Сега и то ходи сополиво понякога на училище и на никой не му прави впечатление.
Другото, което ме впечатлява е, че тук порастват по-бавно. В смисъл живота е малко по-прост от този в големите градове на Евпора, включително и София.
Моя синковец си е още дете, макар и разни признаци на пубертет.

# 50
Между другото, от личен опит, на децата и тийновете просто не им е студено толкова. Аз с години ходех всеки ден на открит басейн, всеки ден, няма значение 35 градуса и слънце или -5 и сняг, без шапка,  и на тръгване си подсушавахме косите само с кърпа, дори не винаги със сешоар. По пътя до автобусната спирка косите ни замръзваха на ледени шушулки, а от басейна до съблекалнята имаше 200 метра тичане само по бански и хавлия. Нито съм се разболявала, нито ми е правело впечатление, нито ми е било толкова студено та да пожелая да нося шапка.
А сега познайте, хем ходя само на закрит басейн, хем още в началото на октомври си купих вълнена шапка, която си слагам върху изсушената със сешоар коса Blush шалове, ръкавици, вълнени чорапи- изобщо увита отвсякъде.

# 51
Ха ха Рокси, подсети ме. И аз с едни минита се мотках зимата из София и майка ми ме преследваше да се облека.
Аз по-скоро говорех за реакцията на родителите  Laughing.

# 52
Ами аз си го обяснявам с по малкото впрягане като цяло, ние в Бг сме малко като пренавити пружинки. Но осъзнавам, и че всичко е индивидуално и обобщенията често са смешни.
Щото ей те и теб с минито, и мен с мократа кратуна:)

Сетих се още нещо- късали ли са ви едно време тетрадките, защото пишете грозно? Мен все ме плашеше майка ми. Сетих се за това, защото преди време някой разхождаше в подписа си детската реплика ' какво като са ми грозни ченгелчетата, нали съм ги написал с желание'  Party

# 53
Де да беше толкова лесно. Много неща се гледат при избора на държава, и е невъзможно всичко да ти харесва, все някъде ще има компромис, та предполагам това е компромисът който трябва да преглътна.

Предполагам, Че при мен се дължи на ЕГН-то, но социалната система ми се струва като едно от най-важните неща при избора на държава. Е и на студено не издържам, тъй Че много на север не съм склонна да се каЧвам. Вероятно на по-млади години, приоритетите са други....

Рокси, това сигурно се дължи на ускорения метаболизъм в по-млада възраст.  Laughing Не знам, аз такива впеЧатления не мога да споделя защото винаги съм била зиморниЧава.

Но ми се струва Че леко преекспонирате това 'навлиЧане'. Моето дете като стана на 3 години и запоЧна да си казва кога му е топло и кога студено. Ако му е студено само си иска още дрехи, ако му е топло пита дали може да се съблеЧе. И аз каво да му кажа, 'Не, трепери от студ, щото така е модерно...' Rolling Eyes Обикновено се сещам да измъкна зимна шапка Чак когато видя Че всиЧки деца в градината са с шапки, само моето кара по каЧулка и се засрамвам. ВЧера излизаме на разходка, навън около 13°С, нещо като слънце даже се показало, всиЧките деца които срещнахме бяха със зимни якета, шапки и шалове. Чак се поЧувствах нещо ненормална, Че моето беше единственото дете с есенно яке и пак без шапка. Да не ви казвам Че имам колежка която през юли и август идва с Чорапогащник защото сутрин и веЧер било много студено. А аз се имам за зиморниЧава и бих оЧаквала, Че и аз и детето ми сме навлеЧени, но на общия фон хиЧ не изглежда така. Та не сме само българите дето 'навлиЧаме'.

# 54
  • в едно миланско село
Обикновено се сещам да измъкна зимна шапка Чак когато видя Че всиЧки деца в градината са с шапки, само моето кара по каЧулка и се засрамвам. ВЧера излизаме на разходка, навън около 13°С, нещо като слънце даже се показало, всиЧките деца които срещнахме бяха със зимни якета, шапки и шалове. Чак се поЧувствах нещо ненормална, Че моето беше единственото дете с есенно яке и пак без шапка. Да не ви казвам Че имам колежка която през юли и август идва с Чорапогащник защото сутрин и веЧер било много студено. А аз се имам за зиморниЧава и бих оЧаквала, Че и аз и детето ми сме навлеЧени, но на общия фон хиЧ не изглежда така. Та не сме само българите дето 'навлиЧаме'.

същото е и тук дереджето, демек, и италианците навличат, не се шегуват  Laughing
да не говорим що забележки докато бяха малки, щото съм ги разхождала боси, само им опипваха крачетата и сумтяха съжалително  Joy

# 55
Трудно се избира държава. Не е само до социална система, освен ако не си решил да живееш само на нея.
Аз Австралия я избрах заради климата и възможностите за работа. За сега само климата леко ме разочарова, но това е само в нашия ъгъл на континента.
Ако търсех по-социална държава щях да избера някоя европейска. Цяла Европа, включително и бившите соц страни са по-социални от т.нар. нов свят.
Разбира се, че и в България и в други държави има български майки, които са по-недоминиращи, по-спокойни, по- и по-и по...
Говоря за масата, към която и до ден днешен си принадлежа.
Както и да погледнеш в България повече се притесняваме и повече треперим над децата. В това нищо лошо не виждам. Различна култура, а и по-малък брой деца, като цяло. Повярвай оказва влияние.

# 56
същото е и тук дереджето

Е, ние с вас сме си съседи, няма как да не си прилиЧаме, не само по навлиЧане, но и по други неща.  Wink

Трудно се избира държава. Не е само до социална система, освен ако не си решил да живееш само на нея.

Последен спам, по въпроса за избора на държава. Всеки рано или късно опира до социалната система и без да е решил да живее само на нея. Най-късно като дойде време за пенсия, всиЧки стигат до социалната система. За протокола, била съм 6 месеца безработна по собствено желания и това май е всиЧко което съм полуЧила от социалната система за последните 15 години. Ах, да имам и едно майЧинство. Само Че с образованието което имам, мога да си позволя лукса да си намеря работа където пожелая и съответно за мен това не е бил лимитиращ фактор. За мен най-важното е каЧеството на живот, а то на някакво ниво неминумуемо е свързано със социалната система. Ако щеш само заради факта, Че рефлектира върху престъпността например. ОбаЧе сега спирам да спамя.

# 57
Аз не толкова за навличането, защото реално няма начин да знам кой колко ката си е сложил, поне в повечето случаи. Но например разни бабини деветини като шала пред устата или носна кърпа в изпотения гръб не съм виждала.
По скоро че има дрехи за всякакво време и това, че вали или че духа не е повод да не се излиза навън ( за децата) илии да не се спортува ( за възрастните).

# 58
По скоро че има дрехи за всякакво време и това, че вали или че духа не е повод да не се излиза навън ( за децата) илии да не се спортува ( за възрастните).

Е, аз затова не доумявам защо в нашата детска градина през зимата извеждат децата 1-2 пъти за целия сезон. Това и в България го няма. Миналата година съвсем буквално между декември и март децата ги изведоха тоЧно 2 пъти навън. Говорих с уЧителките защо така, казаха Че родителите не желаели децата им да се извеждат и се страхували да не се разболеят. Знам Че има и други градини, където излизането е закон без знаЧение какво е времето, даже някой път съм виждала деца изведени при неЧовешки условия (за моите разбирания), но при нас щом е зима, извеждането се спира, а за дъжд и дума да не става. И като винаги, се оказва Че няма общовалидна истина.

# 59
Намирам италианските майки за твърде протективни: Обличат прекалено много, готвят прекалено много, търсят да се сприятелят с родителите на приятелчетата на детето...
Аз не се идентифицирам с нито едно от горните три и не го правя.
Бащите помагат и участват повече. Отделя се повече време на семейни занимания.

Общи условия

Активация на акаунт