"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 830 945
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 10 845
Bliss, по-голямата част от старите блокове ( със сигурност до 1965 година, за по-натам имам съмнения ) и говоря за тухлените само, ще издържат и надживеят новото строителство.

Разликите са много фундаментални - основите, качеството на материалите от едно време и от сега  ( масово се работи в момента с турски цименти и тухли и прочее, които са много ниско качество), изкопните дейности и подготовката. Можеш да си сигурна/сигурен,че сградите до към 60-те години имат отлична противоземетръсна и противобомбена защита. Така е мислено, не случайно имат големи мазета.

Най-любими са ми малките стари сгради от 30-те години в центъра на София. Архитектура, високи тавани, големи помещения, мирис на стари книги,скърцащото дървено дюшеме - всичко в тези жилища е "истинско".

Изобщо не съм сигурна в първото ти твърдение. Виждала съм блока ни на етап изливане на противоземетръсни шахти. Мъжа ми знае колко са, но помня инжинерът който бяхме взели да гледа как се строи каза, че са два пъти повече от необходимото по норма. За строителството също каза, че се прави с най-добрите материали. Това си и личи сега когато вече живеем в него.
Така, че обобщението ти както за старото, така и за новото е супер погрешно. Аз лично бих предпочела ново с проверено качество, за сметка на старо на което не мога знам в миналия век как и с какво са го строили. И да разчитам, че уж по принцип някой бил казал, че в началото на 20 век се било строяало качествено.

Oceanborn в нашия нов апартамент и двете ни спални са над 17 квадрата  Joy Банята ни мисля беше 9 кв. м. За всеки влак си има пътници.  Peace

Bliss, фактът,че сте следели строителството на блока си с инженер само по себе си показва,че сте били доста притеснени от това как ще бъде изпълнено...Само дето болшинството от хората нямат възможност да следят с професионалист как се строи дома им, те отиват и гледат нещо готово. Така,че даденият от теб пример е абсолютно изключение, а не правило и не мога да го приема като някакъв общовалиден за всички НС блокове факт.И на база на казаното, не смятам думите си за "супер погрешни",защото ми даваш пример с единичен случаи.

И колко платихте за това жилище на кв.м.?

# 10 846
  • София
Bliss, и ние се обърнахме към специалист, който да провери стоителството по етапи, да ни разясни ситуацията и т.н. Мъжът ми се занимаваше с това, но имахме и яснота, какво НЕ търсим. Имахме краткотраен неприятен опит с НС и си отваряхме очите.

Скрит текст:
И нашият инвеститор е израелски консорциум. Не са щадили пари и засега сме доволни.  Peace

# 10 847
Bliss, по-голямата част от старите блокове ( със сигурност до 1965 година, за по-натам имам съмнения ) и говоря за тухлените само, ще издържат и надживеят новото строителство.

Разликите са много фундаментални - основите, качеството на материалите от едно време и от сега  ( масово се работи в момента с турски цименти и тухли и прочее, които са много ниско качество), изкопните дейности и подготовката. Можеш да си сигурна/сигурен,че сградите до към 60-те години имат отлична противоземетръсна и противобомбена защита. Така е мислено, не случайно имат големи мазета.

Най-любими са ми малките стари сгради от 30-те години в центъра на София. Архитектура, високи тавани, големи помещения, мирис на стари книги,скърцащото дървено дюшеме - всичко в тези жилища е "истинско".

Изобщо не съм сигурна в първото ти твърдение. Виждала съм блока ни на етап изливане на противоземетръсни шахти. Мъжа ми знае колко са, но помня инжинерът който бяхме взели да гледа как се строи каза, че са два пъти повече от необходимото по норма. За строителството също каза, че се прави с най-добрите материали. Това си и личи сега когато вече живеем в него.
Така, че обобщението ти както за старото, така и за новото е супер погрешно. Аз лично бих предпочела ново с проверено качество, за сметка на старо на което не мога знам в миналия век как и с какво са го строили. И да разчитам, че уж по принцип някой бил казал, че в началото на 20 век се било строяало качествено.

Oceanborn в нашия нов апартамент и двете ни спални са над 17 квадрата  Joy Банята ни мисля беше 9 кв. м. За всеки влак си има пътници.  Peace

Bliss, фактът,че сте следели строителството на блока си с инженер само по себе си показва,че сте били доста притеснени от това как ще бъде изпълнено...Само дето болшинството от хората нямат възможност да следят с професионалист как се строи дома им, те отиват и гледат нещо готово. Така,че даденият от теб пример е абсолютно изключение, а не правило и не мога да го приема като някакъв общовалиден за всички НС блокове факт.И на база на казаното, не смятам думите си за "супер погрешни",защото ми даваш пример с единичен случаи.

И колко платихте за това жилище на кв.м.?

Нищо подобно. Изобщо не сме били притиснени. Просто сме хора, които проверяват всичко преди да вземат решение за таква инвестиция. Мога да ти кажа, че проверихме финансовото състояние на фирмата майка в Израел и банковото им финансиране тук в местната банка за да сме сигурни, че купувайки на зелено обекта няма да спре до средата.

Дали има другите хора възможност не знам. Аз знам, че ако някой е заитересован и отговорен ще направи максималното.
Както твърдиш че моя пример е изключение, така и аз твърдя че обобщението ти за уж качественото строителство от 30-те години на миналия век също е абсурдно. Още повече, че дори не можеш да го провериш адекватно ако желаеш и си направиш труда.

Цената няма значение. Има значение, че излезе с 30% по евтин от алтерантивен стар със същата квадратура(реална), подобен квартал и за огромен ремонт (който оскъпи първоналното по-евтиното старо жилище).  Peace И на който продължава да мирише от канала въпреки новите тръби.  Peace

# 10 848
Всичко може да се провери, ако документите се пазят! Фактът,че тези сгради стоят непокътнати от толкова години насам,мисля е красноречив! Хубаво сте направили с тези проверки и наистина така трябва, но пак казвам - вие сте изключение от правилото, а не правило. Щом не можем да коментираме цената, явно е доста висока....Важното е вие да сте доволни от покупката си. Аз съм много доволна от жилището си също. И между другото миризми няма от никъде, добре  е да не обобщаваш...

Последна редакция: пт, 20 мар 2015, 10:00 от Oceanborn

# 10 849
  • sofia
Излязъл е на прилична цена, защото е купен на зелено.
Естествено, че бюджетът е първото и основно ограничение за всякакви покупки. И аз искам много работи, но не мога да си ги позволя.

ПП: Може да скривате дългите цитирани постове.

# 10 850
Излязъл е на прилична цена, защото е купен на зелено.
Естествено, че бюджетът е първото и основно ограничение за всякакви покупки. И аз искам много работи, но не мога да си ги позволя.

ПП: Може да скривате дългите цитирани постове.

Мне, цените са си едни и същи както на зелено така и след това. Мога да го твърдя с абсолютна сигурност защото следих на какви цени продават апартаментите, които бяхме оглеждали освен нашия. Някои от тях до Акт 16 не бяха продадени и ги пуснаха готови на същите цени като на зелено. Дори на останалите по дълго направиха дребен отбив от цената. Все пак говорим за евреи  Mr. Green

Използването на скрит текст е за неща не по темата, а аз отговарям на конктерен пост.

Oceanborn няма да ти разяснявам за изискванията до каква степен на земетресение трябва да издържат сградите сега и миналия век. Това, че не са помръднали не е някакво особенно доказателство за тяхната издръжливост, защото просто не са били подложени на катастрофичен случай (надявам се и да не бъдат).

Последна редакция: пт, 20 мар 2015, 10:22 от Анонимен

# 10 851
  • София
Oceanborn, когато човек "изръсва" една камара пари, ще е доста необмислено да не провери всичко, пък ако ще и баща му да го строи.

Проверката е висша форма на доверие.

Принципно проверяваме всяка наша инвестиция (независимо от цената). Една инвестиция не проверихме на 100%, а на 80% и сбъркахме (споменах го вече по-горе).

Това, че си доволна от жилището си, е най-важното. Всичко друго е субективно.  Peace

# 10 852
missence, не съм казала нищо по-различно от написаното от теб, ние също проверяваме винаги всичко каквото може да се провери. Казах само,че хора като нас са по-скоро изключение от колкото правило. Много хора купуват имоти, проверявайки само документалната част, по-рядко се прави такава проверка (с инженер при това), когато става дума за конструкция или качество на имота. Например ако търсите жилище с брокер, едва ли той ще има инженерно образование, за да даде компетентно мнение по въпроса. Аз лично обиколих квартала, говорих със съседи, разпитах за блока, входа, за апартамента и собствениците, ходих в общината, виках един инженер и двама майстори, проверявах мазетата и таваните, както и покрива. Така,че знам за какво говори Bliss много добре. И съм го направила именно защото имах големи съмнения за качеството, изпълнението, проблеми на блока и подобни.

Bliss, още един факт, който прави случая ви изключение - масово новите сгради имат едни цени на зелено и съвсем други на Акт 15 или Акт 16....

# 10 853
  • София
Oceanborn, като се опарят веднъж и после ще започнат да проверяват.  Peace

Течове, спетяване на замазки, чуване на съседите и т.н. Какви ли не случаи има и като попаднат в такава ситуация, тогава ще им се изясни на тези, които не проверяват качеството на строителството. Колкото и да живееш в етажна собственост, все пак трябва да имаш уединение.

# 10 854
Oceanborn ок да кажем, че блока ни е изключение. Макар всъщност да говоря от гледна точка опит с две нови жилища (едното се намира в по краен квартал и също мога да твърдя, че е прекрасно изпълнено, живяхме там 2 г.).
Но казвам, че вашето и жилище е огромно изключение. Масово старите сгради са коптори и хубавите стари апартаменти за които си заслужава да броиш пари са огромно изключение. И от примера който дадох е също погрешно да се правят изводи, че старото дори и с ремонт излиза по-евтино.
Аз лично прецених, че си заслужава да хвърлим повече усилие в изясняване и проучване какво купуваме, отколкото да се занимавам с майстори и мизерия месеци наред и накрая пак да не съм сигурна, че сградата е Ок от конструктивна гледна точка. И също е изключение за стара сграда да можеш да се добереш до цялата и документация. Освен това голям плюс за мен е живота на една сграда. Както казах на новия ни блок е 90 г., а ако бях купила жилище от 30-те години на миналия век дали живота му ще е 90г. ? Риторичен въпрос. Все пак правя инвестиция и е важно бъдещия технологичен живот на тази инвестиция при равни цени. И по този параграф новото(качествено) е по добро от старото.

Последна редакция: пт, 20 мар 2015, 10:46 от Анонимен

# 10 855
Преимущество е, че когато купуваш ново, може да дадеш на строителя разпределение на контакти, ключове, лампи, точно разположение на бойлер, пералня, можеш да следиш от близо за изпълнението и накрая дори ти излиза по-евтино. Недостатъкът е ясен - рискът, че може да не го построи...

# 10 856
Имам поглед над сгради от различни години и етажната им собственост-ами,да ви кажа в най-старото /1965/ хората са най-сплотени. Входът е образцов. В сграда от около 1975г. нещата започнаха чувствително да се подобряват с увеличаването на новите собственици. Изглежда хората,които купуват по-старо строителство,имат наум,че трябва да се подобрят и общите части и дори личи огромно желание. Сграда 2008 топ локация, скъпи апартаменти,много скъпа поддръжка-всичко обаче е наред. Сграда 2009 южен квартал,добро строителство,но пълна със "селски тарикати", които дори декларират,че живеят по един,за да не плащат такси.
Та, наистина няма как да се обобщи,трябва да се гледа.

# 10 857
  • София, Bulgaria
Вечният спор СТАРО-НОВО, почти толкова стар колкото КОКОШКАТА - ЯЙЦЕТО........
Не може да  се обобщава има НОВО, което е по-зле и от най-старото старо... Както има и НОВО, на което не може да му стъпи и най-доброто старо строителство...
Когато се сравнява, за да е точно и коректно, трябва да се сравнява с цента...100 000Евро бюджет какво ново и какво старо може да се купи и тогава вземайте решение.

# 10 858
Когато се сравнява, за да е точно и коректно, трябва да се сравнява с цента...100 000Евро бюджет какво ново и какво старо може да се купи и тогава вземайте решение.

Точно!  Peace

# 10 859
  • София
Io_io, права си, имат наум, ама колко да имат, ако нямат пари, за да направят тези промени. Едни може и да искат, ама как да накарам баба "Х" да извади една сума пари, която се равнява на едногодишната ѝ пенсия, за да оправим покрива, входа, да сменим щрангове, инсталации и т.н. Е, няма как да се сърдя на жената, че иска, ама не може.
Аз като си направя жилището, за да живея, няма как да разбивам всяка година, за да сменям поетапно т.е. когато съседите съберат някаква сума пари.

Не става само с желание работата и няма как да се сърдиш на хората.

Скрит текст:
Знам какво е, защото в блока на баба ми се налагаха такива ремонти и бях в течение на разигралата се драма. Човекът ти казва: "Разбирам те. И аз съм "за", но за мен това е непосилна сума. Ако решите да го направите на целия вход, няма проблем, но за ваша сметка." Е, няма как да сменя щранговете на целия блок. Сменяш на въпросното жилище и мирясваш. После пък ти вече си против, защото трябва да къртиш ремонтирано жилище и така.

Общи условия

Активация на акаунт