"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 831 087
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 10 830
Да отговоря на горния пост на Natali_
Зависи от новия блок. Естествено, че никога няма гаранции със съседите, но има една идея по голяма сигурност при нов хубав блок на по централно място и в читав квартал, че ще се паднат млади семейства с различни приоритети от тези на пенсионерите и студентите.  Peace
Липсата на асансьора е проблем и до 2 или трети етаж, ако си с торби, детска количка, възрастен човек.
С цената на гаража малко се прекали. Цената на кв. м. е по висока от тази на жилищната площ, но в никакъв случай не е като 1/2 апартамент. Може би 1/2 апартамент в Долно Нанагорнище...
Пример от реалния живот: два апартамента с почти еднаква квадратура в горе долу квартали с идентични цени... докато се доведе до състоянието на новия, старият апартамент излезе по-скъп с малко под 30% от цената си.
Нов апартамент не е задължително да си купиш в Ливадите и Малинова където има сериозен проблем с инфраструктурата и презастрояването...Те и цените там вече не са това, което бяха.

Само като ми засмърдя от канализацията (сменена) на кооперация (хубава) в центъра и мигом ми се изпари желанието дори и да оглеждаме старо строителство.

И един въпрос, който не се обсъжда. Годините за експлоатация. За новия ни апартамент мисля бяха 80 или 90 години (не помня точно).  Колко ще са те са една кооперация, която вече е изживяла петдесетака?  Mr. Green
Има и гаранция за изпълнението по ЗУТ. Една стара кооперация има ли?
Изпълнени са и всички противоземетръсни и противопожарни изисквания. Знам за редица стари блокове в центъра, които не отговарят на тези норми.

# 10 831
  • София
Много, ама много зависи, какъв е новия блок -строител, локация, разпределение и т.н. Има НС, които за нищо не стават, има и такива, които са много добри, но вторите струват повечко пари.

Томева беше писала, че всичко опира до финанси и съм склонна да се съглася.  Peace

# 10 832
Всеки си има предпочитания и има купувачи за всеки тип строителство!  Peace

Обаче така говорите, все едно парите ги вадите с чували. Ако ги имаш много и можеш да дадеш повече, ще си позволиш и квадратура, и гараж, и централно място, и т.н. Но, за да купиш НС примерно 100 кв чисто или панел 100 кв, разликата ще е поне 30%, ако не и повече.  Peace Иначе няма лошо.... Peace

# 10 833
Много, ама много зависи, какъв е новия блок -строител, локация, разпределение и т.н. Има НС, които за нищо не стават, има и такива, които са много добри, но вторите струват повечко пари.

Томева беше писала, че всичко опира до финанси и съм склонна да се съглася.  Peace

Абсолютно  Peace Но пък не е коректно да се изтъква, че старото било по-добро от новото по принцип...Няма такова нещо. И всеки трябва да си огледа финансите и приоритетите и да направи избор и съответните компромиси.

Всеки си има предпочитания и има купувачи за всеки тип строителство!  Peace

Обаче така говорите, все едно парите ги вадите с чували. Ако ги имаш много и можеш да дадеш повече, ще си позволиш и квадратура, и гараж, и централно място, и т.н. Но, за да купиш НС примерно 100 кв чисто или панел 100 кв, разликата ще е поне 30%, ако не и повече.  Peace Иначе няма лошо.... Peace

Примера изобщо няма да го приема серизоно. Да сравняваш панел с ново е абсурдно.

И все пак нали говорим за инвестиция, а не за запълване на дупката за 2-3 г. Винаги евтиното излиза по-скъпо. Винаги.

# 10 834
Разбира се, всеки си има мнение, но за мен проблемите при старото строителство са следните:
1. Хубаво ще го изкъртя из основи, но общите тръби, инсталации, покриви и т.н., ако няма цялостна инициатива във входа, не можа да сменя.
2. Обитателите са предимно възрастни хора, които едновременно имат нужда от тишина и гледат сутрешния политически блок на максимална височина на звука
3. Входовете не са оправени, някои по-стари сгради дори нямат асансьори, а са по 4, 5 етажа
4. Много важно за мен, рядко се предлагат гаражи към старото тухлено строителство
5. Цената му не е чак толкова по-евтина, че да покрие ремонта, който ще се изисва, поне за да се добута до състоянието, на което отдават новото строителство (ел и ВиК готови, входна врата, стени шпакловани)
6. Не е задължително недостатък, но има по-нови квартали с абсолютна липса на старо строителство и ако човек иска в тези квартали...

* Не казвам, че някое от горните е валидно за 100% от старото строителство, но преобладаващо говоря.

Айде сега и няколко предимства, които за съжаление в моя случай не надделяват...
1. Обикновено блоковете старо строителство са построени на по-апетитни места.
2. Отстояните между блоковете е по-голямо
3. Трето и най-важно според мен, разпределенията обикновено са хубави, а стаите по-големи от новото строителство.

* Пак не на 100% защото в старото строителство има разни извращения като вестибюли и т.н.

Като човек закупил жилище в стар блок ( 1962 г. ) смея да твърдя,че няма правила в това в какви жилища какви хора живеят. Предното ми жилище беше нова кооперация от 2009 година на 7 етажа,тухла. Тънки стени, прозорци като вестник, мазилката на балкона и плочките изскочиха на 3 месец. Долу във гаражите непрекъснат теч, помпата работеше денонощно и непрекъснато някой правеше ремонт. Разбиха стените по етажите са нула време с носене на мебели и строителни материали и прочее. Входа е под всякаква критика, външната врата я сменяхме 3 пъти. Да не говорим,че беше пълно с хора,които не говореха български език, а нещо подобно и едвам ги разбирах какво ми казват, а и редовно запушваха входа на кооперацията с колите си, докато един ден останаха без гуми. И прочее....

Сега за старото строителство - блок на 4 етажа, тухла, без асансьор ( кеф ). Общо 16 апартамента. 80% възрастни хора, половината от които почти не излизат от къщи. Входа се мие всеки ден. Сега сменихме прозорците и външната врата, а на пролет започва смяна на улуците. Всичките тръби отдавна са сменени. Сменени са вратите на тавана и мазето. Входа е пребоядисван целия преди 2 години,не е мръднал. Тихо,спокойно,никакво напрежение.Отпред има място за паркиране на колкото искаш коли, но това е заради мястото. Квадратурата на жилищата е чиста - каквото пише в НА, това купуваш, не се смятат излишни неща.

И отново всичко е относително. Има ужасни стари блокове, но те често са в кофти квартали, въпреки,че съм виждала и продължавам да виждам в центъра на София ужасни входове, разбити врати, пощи, пикано,смрад,всичко обрисувано в графити и прочее. Има сгради в които хората изобщо не се интересуват какво се случва извън собствения им дом ( но това явно е характерна черта на нас българите ) - и нови, и стари такива.

Факт е,че да влезеш на ново и чистичко е приятно и хубаво, друго е да правиш ремонт на старо миризливо жилище. Но разликата е в стойността - според мен старото строителство е по-стойностно като цяло ( с изключения ), отколкото новото, при което ако трябва да сме честни преобладават проблемните сгради.

Относно ремонта - да, има инвестиция за ремонт, факт е. Ако купиш евтино старо жилище, трябва основен ремонт. Аз това направих - изкорубихме всичко - прозорци, врати, плочки,стени, остана само хубавия паркет. И стена бутнах ( не носеща, разбира се ), направих голяма баня и преход. Стана чудно. В тези жилища има място за фантазия и преустройство в повечето случаи, това също ми харесва, а и обичам високи тавани Simple Smile

# 10 835
  • София
Именно де, и ние това казваме. От НС до НС има огромна разлика, но и разликата в цената я има. Всеки си преценява.
Аз м/у старо строителство и лошо НС бих избрала добро НС на висока цена, защото това е дългосрочна инвестиция.

# 10 836
Напълно разбирам гледната ви точка и всеки си има своите аргументи.
Всяка от точките не е валидна предполагам в около 20% от случаите, тоест 20% от старите блокове имат гаражи, входовете и покривите са сменени и т.н. Ама да намеря сечението на всичко на вторичен пазар и то в кварталите, които искам, ще ми отнеме 2-3 години дебнене, ако не съм ултра късметлийка. Повечето хора, аз включително нямам толкова време. Особено при положение, че новото строителство не е в никакъв случай по-лошо, а в някои отношения е много по-добрео (да не изброявам по точки)  Rolling Eyes

# 10 837
Bliss, по-голямата част от старите блокове ( със сигурност до 1965 година, за по-натам имам съмнения ) и говоря за тухлените само, ще издържат и надживеят новото строителство.

Разликите са много фундаментални - основите, качеството на материалите от едно време и от сега  ( масово се работи в момента с турски цименти и тухли и прочее, които са много ниско качество), изкопните дейности и подготовката. Можеш да си сигурна/сигурен,че сградите до към 60-те години имат отлична противоземетръсна и противобомбена защита. Така е мислено, не случайно имат големи мазета.

Най-любими са ми малките стари сгради от 30-те години в центъра на София. Архитектура, високи тавани, големи помещения, мирис на стари книги,скърцащото дървено дюшеме - всичко в тези жилища е "истинско".

# 10 838
Ето затова хората са различни!

Мирисът на старо и скърцащия под мен ме отблъскват.

# 10 839
Bliss, пак казвам, щом предпочиташ НС, моля...  Peace
Всеки си има предпочитания и възможности.

Имам достатъчно познати, живеещи в НС. Ние също гледахме такова, като търсихме. Отказах се категорично.

Коридор, в който рамената на мъжа ми опират от двете страни или триъгълна баня, в която трябва да се къпеш седнал на тоалетната, но за сметка на това 50-60 кв. тераса.......Не е за мен това! Но се купува, явно има хора, на които им харесва!  Peace

Важното е апартаментът после да се превърне в дом!  Peace

# 10 840
Като търсех миналата година жилище и аз се бях настроила за ново строителство - сигурно съм минала над 30 огледа. Района е Борово, Красно село,Бъкстон,Славия, Манастирски ливади,Бояна. Бях потресена,особено от едното жилище,което е точно на Околовръстното - спалня 9 кв.м., холче с кухня - 13 кв.м. и вътре газовото котле, банята сигурно беше 3 квадрата, общи части - 10 квадрата, тераса - 5 квадрата. Цената май беше 45 000 евро, като ми беше обяснено от брокерката,че всъщност те искали 50 000 евро и аз имам невероятен късмет на 45 000 евро - да взимам и да бягам  Joy. Та за 38 000 евро си купих 65 кв.м. старо строителство, само спалнята ми е 14 кв.м. мисля....( трябва да проверя със сигурност ).

# 10 841
Bliss, по-голямата част от старите блокове ( със сигурност до 1965 година, за по-натам имам съмнения ) и говоря за тухлените само, ще издържат и надживеят новото строителство.

Разликите са много фундаментални - основите, качеството на материалите от едно време и от сега  ( масово се работи в момента с турски цименти и тухли и прочее, които са много ниско качество), изкопните дейности и подготовката. Можеш да си сигурна/сигурен,че сградите до към 60-те години имат отлична противоземетръсна и противобомбена защита. Така е мислено, не случайно имат големи мазета.

Най-любими са ми малките стари сгради от 30-те години в центъра на София. Архитектура, високи тавани, големи помещения, мирис на стари книги,скърцащото дървено дюшеме - всичко в тези жилища е "истинско".

Изобщо не съм сигурна в първото ти твърдение. Виждала съм блока ни на етап изливане на противоземетръсни шахти. Мъжа ми знае колко са, но помня инжинерът който бяхме взели да гледа как се строи каза, че са два пъти повече от необходимото по норма. За строителството също каза, че се прави с най-добрите материали. Това си и личи сега когато вече живеем в него.
Така, че обобщението ти както за старото, така и за новото е супер погрешно. Аз лично бих предпочела ново с проверено качество, за сметка на старо на което не мога знам в миналия век как и с какво са го строили. И да разчитам, че уж по принцип някой бил казал, че в началото на 20 век се било строяало качествено.

Oceanborn в нашия нов апартамент и двете ни спални са над 17 квадрата  Joy Банята ни мисля беше 9 кв. м. За всеки влак си има пътници.  Peace

# 10 842
Bliss, можеш ли да споделиш фирмата строител, ако е удобно?

# 10 843
  • София
shinebox, аз съм го споделяла и преди. Време трябва. Ние търсихме доста време (над година, да не кажа и две години). Започнахме с панел, но бързо разбрахме, че не е за нас. После търсихме по-евтино НС, пак не беше за нас. Прехвърлихме се на ЕПК- категорично не можах да си представя живот с толкова много хора и в такава обстановка.  Crazy Тръгвахме да търсим стара тухла- тц, бързо се отказахме.
И така с всеки оглед си казвахме: "с това можем да направим компромис, с това не можем...". Смея да твърдя, че ситуацията се изяснява с огледи.  Peace

......

Ето, колко сме различни хората. Мен това ме ужасява.  Rolling Eyes

В темата беше показах един такъв апартамент. Отворих обявата и директно я затворих. И докато се сипеха коментари, че жилището е прекрасно, аз се замислих, че наистина хората сме различни.

Моите усещания са доста близки до описанията на Bliss като цяло. Приемам и другите виждания, не ги отричам. И пак ще кажа: "комфортът е много важен". Всеки го разбира различно, което не значи, че го разбира грешно.  Peace

Успех на всички в търсенето! Намерете своето местенце.  Peace

# 10 844
Да, няма проблем. Но е по важен инвеститора всъщност. Огромна сторителна фирма от Израел, като нашия блок и е първия в България и го правиха по учебник. Строител - Главбулгарстрой. В момента са замразили друг проект, защото не смятат пазара ни за перспективен. Имат парцел и проект и до там. Работят в Грузия, Азърбейджан и т.н.

В блока ни естествено има и кофти апартаменти като разпределение, но на общия фон са не повече от 20% и явно се дължи на проектирането и използване максимално на площите.

Между другото голямото земетресение беше изпитание за сградата. Издържа го.

Общи условия

Активация на акаунт