"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 830 710
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 10 950
Peekaboo, не разбирам какъв е проблемът? Искаш мазето безплатно ли? Сама казваш,че към апартамента има мазе. Какво по-хубаво от това,че цената на кв.м. е по-ниска? Някои строители продават и терасите към апартаментите така, особено когато са по-големи.

# 10 951
  • София, Bulgaria
През годините на строителство са действали различни закони и нормативи за площообразуване.
Да не говорим, че е имало закон, който регламентира по квадратни метра се пада на член на семейство, за това при някой от старите сгради площта умишлено се е намалявала. Хората са декларирали и светлата/ между вътрешните зидове площ/, за да имат право на по-големи апартаменти.
Ако сравнявате имотите по цена на квадратен метър ще се объркате.
Ето как се обявявала площта на имотите през годините:
Застроената площ на един имот това е площта, която е ограничена от ограждащите стени на съседните обекти. В случай, че външните стени са с отвори като прозорци, балкони, в застроената площ се включва цялата дебелина на стената. Ако външните стени са без отвори, в застроената площ влиза половината от дебелината им.
За имоти, които са построени преди 1991 г, застроената площ е равна на сбора от квадратурите на всички помещения, дебелината на зидовете, както и една четвърт от площта на балкони, лоджии, тераси.
За имоти, построени след 1991 г., застроената площ отново е сбора от квадратурите на всички помещения, дебелината на зидовете, но вече се включва цялата площ на балкони, лоджии, тераси.
Цените на имотите, които са ново строителство, се определят на база на общата площ на имот. В цената се включват и прилежащите към дадения имот общи части.
Общата площ на имот е сборът на застроената площ на имота и квадратурата на идеалните части от сградата, които имотът притежава.
Има още едно понятие сред купувачи и продавачи и това е „светла площ“. Под този термин се разбира, площта измерена между стените. Ако решите да измерите колко квадратни метра подова настилка Ви е необходима за всички помещения, заедно с терасите ще получите „светлата площ“ .
В някой нотариални актове площта е описана само като застроена, плюс съответния % идеални части на сградата. За да разберете колко квадратни метра са това Ви е необходима таблицата за площообразуване.

# 10 952
Томева, затова ми е много чудно, как хората доплащат по няколко хиляди за паркомясто. Няма как да получат нот.акт за него. Как може да се запише изрично, че е твое. И като цяло паркомястото обща част ли се води и може ли обща част, реално да е закупена и да е лична? Защото, примерно, от написаното от теб, разбирам, че и мазето е обща част, но си е към апартамента, с ключ и т.н.

# 10 953
Томева, затова ми е много чудно, как хората доплащат по няколко хиляди за паркомясто. Няма как да получат нот.акт за него. Как може да се запише изрично, че е твое. И като цяло паркомястото обща част ли се води и може ли обща част, реално да е закупена и да е лична? Защото, примерно, от написаното от теб, разбирам, че и мазето е обща част, но си е към апартамента, с ключ и т.н.
Не знам как трябва да е уреден въпроса с паркоместата.От огледите,на които ме водиха,разбрах,че паркомясто=паркинг пред блока,който успее-паркира.Или,ако купиш с идеална част от земята,можеш да паркираш в двора на кооперацията,стига да има място.В нашия двор сме двама собственика с идеални части,проблемът е ,че може само една кола да влезе вътре.Чудя се как да реша проблема и вероятно ще предложа на другия собственик някаква схема за ползване.

# 10 954
LilaC, казусът ти е интересен и на мен ми любопитно, какво се прави в този случай.
Аз по-скоро забелязвам тенденция в новото строителство, подзенмия паркинг да е разграфен по клетки и като купуваш апартамент, можеш да си "купиш" и клетка. Тя е без прегради, без врата, просто едно място от разграфените. Понеже ги продават за по няколко хиляди такива места, интересно ми е получава ли човек конкретен документ, че наистина, макар и без стени и врата, именно тази клетка е негово притежание.

# 10 955
  • София
LilaC, не само ти не знаеш... http://parliament.bg/bills/43/554-01-29.rtf

# 10 956
glare Да, имах превдид статут на жилище  Embarassed

Io_io Просто питам дали е нормална практика това, иначе нямам проблем  Rolling Eyes Поне засега Grinning

Ясно разбрах ви, т.е. може да си се плаща, въпроса е че после си вървят в комплект.

tomeva "Когато обслужващите обекти са променили предназначението си по предвиден в закона ред, те могат да станат самостоятелни обекти и да бъдат обект на самостоятелни сделки"
Това се има предвид смяна на статут или нещо друго?

# 10 957
Моля, ако знаете нещо за сграда Казагранде в Ст.град споделете, това което разбрах е, че е студентско общежитие, което нищо не ми говори, много съм боса в това отношение, ако знаете каква разликата, когато една сграда е студентско общежитие и жилищна сграда ще се радвам да ми разясните, защото планирам покупка на апартамент за живеене, не за инвестиция, но може след години да реша да го продам и да не се окаже, че не може да се продава, защото е общежитие, дали може да се извади и постоянен адрес, изобщо всички рискове от покупка на жилище в ст.общежитие.
Благодаря Ви!
  bouquet

# 10 958
Доколкото съм запозната, сградите тип общежитие са с много жилища, тип боксониери или гарсониери. Проблемът е, че стените между стаите са много тънки. Съседите едва ли ще са тихи...Повечето нямат тераси. Самият студенски град не е много за семейства.

# 10 959
Доколкото съм запозната, сградите тип общежитие са с много жилища, тип боксониери или гарсониери. Проблемът е, че стените между стаите са много тънки. Съседите едва ли ще са тихи...Повечето нямат тераси. Самият студенски град не е много за семейства.

Благодаря Natali, полезна ми е всяка информация.
Дали данъка е по-висок, дали ще може да се извади кадастрална скица, когато влезе в сила Кадастъра в Ст.град, изобщо всички рискове, благодаря Ви!

# 10 960

Благодаря Natali, полезна ми е всяка информация.
Дали данъка е по-висок, дали ще може да се извади кадастрална скица, когато влезе в сила Кадастъра в Ст.град, изобщо всички рискове, благодаря Ви!

Най-добре отиди и се консултирай с адвокат за всичко това. Аз не бих разчитал на изказването на който и да е в интернет форуми и сайтове при положение, че ще давам такава голяма сума.
От друга страна щом инвеститорът го е писал "студ. общежитие" като цяло не бих имал вяра - щом го е направил така значи има нещо не както трябва.

# 10 961
Консултацията при покупка на имот е задължителна както с адвокат така и с нотариус при когото смятате за изповядате сделката. Всички правят консултация и щателна проверка на документите, а при нужда изискват още документи, така, че при покупка всички неясноти да станат ясни. Не си спестявайте някой лев и не разчитайте на информация само от форумите.

# 10 962
Имат сайт, от който се вижда, че повечето апартаменти са буквално една стая и 2-3 по- големи на етаж. Аз в такова не бих могла да живея. Точно като на общежитие.

# 10 963
Здравейте, имам дилема - знаете ли нещо за к-с Дъга на фирма Аспекти в кв.Полигона, харесах жилище, но нищо не зная за строителя и комплекса, качеството заслужава ли си? Цената е към 850Е на квадрат на Ш/З. Объркани сме, не знаем какво да правим, ако имате впечатления от строителството ще се радвам да споделите.

И мен ме интересува колко качествено е изпълнен комплекса на Аспекти, доколкото разбрах, това е бившия Барбуков. Също ме интересува и комплекс Фиоре, пак в Полигона, ако някой има инфо, гледам, че май дори не са си подновили домейна Fiore Industries.

# 10 964
Страхотни сте всички, благодаря Ви много за подкрепата!   bouquet
Имам адвокат, с който ще работя, но ми се щеше да не го занимавам преди да съм решила, че ще купувам, но явно ще го питам него, да си даде мнението, иначе апартамента в Казагранде Ст.град е голям, цената също е добра и всъщност това ме изкуши, но може би ще заложа на апартамента в к-с Дъга, малък апартмент, ет.1, но поне имам повече информация за него.
Много благодаря на всички включили се  Hug

Общи условия

Активация на акаунт