"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 840 515
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Запсвам се, че ми предстои съвсем скоро (надявам се).
Моля за обяснение като за малоумна: като намеря жилището (дано стане по-бързо) какво трябва да проверя като документи. Също така: комисионна на брокера и аз и продавачът ли дължим? Или както се договорим? И още: жилището ще купуваме с ипотечен кредит, банката не проверява ли също доколко са изрядни документите на имота?
Твоят брокер е длъжен да провери имота за тежести, а това, което можеш ти да провериш е да вземеш от продавача партидните номера за ток, вода, тец и да си ги провериш за задължения. Хубавото на ипотечния кредит е, че банката прави всички проверки за тежести по имота, удостоверения за наследници и т.н., т.к. на брокерите много вяра не може да се има в България. Ако брокер ти търси жилище,  дължиш комисионна на брокер, но ако сама си търсиш по обяви не дължиш комисионна на брокер.

# 136
  • София
......но ако сама си търсиш по обяви не дължиш комисионна на брокер.
За съжаление това не е вярно.  Peace Има ли брокер, има и комисионна.  Peace Разликата е единствено, че ако тя "сама" си намери имота, и двете страни ще платят комисионна на един и същи брокер.
Изключение правят обявите от частни лица, но те са толкова незначителен брой, че въобще не бъркат пазара.

# 137
Моля за обяснение като за малоумна: като намеря жилището (дано стане по-бързо) какво трябва да проверя като документи. Също така: комисионна на брокера и аз и продавачът ли дължим? Или както се договорим? И още: жилището ще купуваме с ипотечен кредит, банката не проверява ли също доколко са изрядни документите на имота?

Щом ще сте с банка, тя ще ви даде списък с документи, които трябва да извадите и предоставите, а въз основа на тях, тя ще си направи проверките.

Комисион дължиш, ако агенция те "запознае" с имота, харесаш го и се стигне до договор.
Дали и продавачът е техен клиент, който е поискал услуга от нея да му намери купувач (в този случай дължи) или е клиент на др. агенция и си плаща на тях, това са неща, които са си тяхна работа  Peace

# 138
  • София
най-важния документ, който трябва да провериш е акта за собственост на имота. А в зависимост от типа строителство са различни и документите. Примерно ако е ново строителство, трябва да провериш разрешението за строеж, акт 15 или акт 16 ако има такъв. Удостоверение за липса на тежести, актуална скица, издадена от съответната община, тъй като банката ще ти иска и удостоверие за липса на тежести върху земята за последните 10 години. Данъчна оценка на имота. Кадастрална скица на имота, в случай че е влязъл в сила кадастралния план за този имот, в случай че не е влязъл в сила  удостоверение от Агенцията по кадастъра, че все още не е приложен кадастралния план. При покупка на имот от строителна фирма освен гореизброените доукменти ще ти искат и съдебна регистрация, данъчна регистрация, актуално състояние и Булстат на строителната фирма учредителен договор/устав/, решение на управителния съвет за продажбата на този имот, документ за ценообразуване на имота.
Май това е в общи линии Simple Smile

# 139
  • Berlin
А тези документи собственикът ли ги предоставя или ние трябва да си ги търсим?
Скоро ще ни предстои предварителен договор и трябва ли да ги изискаме предварително? Всъщност чрез агенция търсим и тя трябва да ни ги представи, нали така?

# 140
  • София
Да, abs, тези документи по принцип трябва да ги представи собственикът.  Simple Smile
Но има случаи, когато се налага и купувачът да си ги търси. Особено, когато купувате ново строителство, но от собственик, а не от строителя, се налага да се ходи до инвеститора или строителя, за да се търсят документите.
Понякота ако ги няма  при него трябва да се ходи и до ДАГ/ на Сердика/, и до други институции. Това се случва и със старото строителство в центъра на София/от 50те год./, когато банките изискват документация, която трудно се намира. newsm78
Но Вие сте с агенция, затова се надявам да нямате проблеми и тя да Ви ги събере.
При предварителния договор са Ви необходими документите за собственост, разрешенията за строеж и степен на завършеност/ако е ново строителство/ и поне компютърна справка, ако не Ви се вади два пъти удостоверение от Агенцията по вписвания за да проверите какво е състоянието на закупувания имот/дали е ипотекиран, да не е препродаден и т.н./ Peace
Разбира се всеки случай е индивидуален и тудно може да се даде общ отговор/имота може да е дарение, да има наследници или др./. Като дойде време за предварителния договор ще кажете какъв е имота и ще Ви кажа точно какви документи да изискате при подписването му, за да сте спокойни. Simple Smile

# 141
Здравейте!
Искам да помоля за съвет.
Харесахме апартамент, който е на доста добра цена, устройва ни като местоположение, квадратура, изложение, етаж и т.н...
Харесва ни много НО има стари неплатени задължения към Топлофикация в размер на 3400 лв. Радиаторите са откачени, а сметките се трупат от 2003 година. Партидите се водят на един собственик, след това имотът се наследява от друг, който го продава на трети собственик и евентуано ние ще го купим от него.
Цената е с около 3-4 хил. евро по-ниска от цените за такъв тип апартаменти в района. Мисля, че има още някаква уловка освен неплатените сметки  newsm78 обаче каква  newsm78
Апартаментът се продава спешно.
Видях нотариалният акт-изглежда ми ОК, но ще го предоставя и за проверка на нотариус, разбира се. Ако някой скоро е имал подобен казус може ли да ми каже на каква сума долу-горе възлиза включването към Топлофикация и след това топломери към Техем.
Аз звънях в Топлофикация, но не ми дадоха информация дали е заведен съдебен иск срещу собственика на партидата, казаха, че това нас не ни касае и ако има иск той е срещу него  newsm78
Ще ви бъда благодарна за всякаква информация или съвет   bouquet   bouquet   bouquet

# 142
  • София
Danito_d , след като харесвате апарт. и искате да го купите платете задълженията към Топлофикация и после удръжте парите от сумата за получаване на продавача. Проверете също и  сметки за вода, кабелна, телефон и всякакви други услуги и ги погасете пак от неговите пари.
Отделно преди всички тези разплащания си проверете нотар. акт и др. документи на имота.
Преди 3 год. така купих апартамент. В деня преди да финализираме сделката дойде изравняването от топлинните счетоводители - дължаха 350 лв. Дадох им цената на апарт. без 350 лв, а тях внесох в касата на Топлофикация. Малко помрънкаха, но им обясних, че в момента аз държа парите и аз определям правилата. 

# 143
Aisha, изискването на собственика е ние да платим сумата към топлофикация. Т.е. цената на апартамента е 30000 евро и отделно плащаме тези 3400 лв. към топлофикация.

# 144
  • София
Здравейте!
Харесахме апартамент, който е на доста добра цена, устройва ни като местоположение, квадратура, изложение, етаж и т.н...
Харесва ни много НО има стари неплатени задължения към Топлофикация в размер на 3400 лв. Радиаторите са откачени, а сметките се трупат от 2003 година. Партидите се водят на един собственик, след това имотът се наследява от друг, който го продава на трети собственик и евентуано ние ще го купим от него.
Цената е с около 3-4 хил. евро по-ниска от цените за такъв тип апартаменти в района. Мисля, че има още някаква уловка освен неплатените сметки  newsm78 обаче каква  newsm78
Danito_d, пуснете проверка за тежести или поне компютърна справка за имота в Агенцията по вписвания, преди да подпишете договора! Успех Peace

# 145
  • София
Aisha, изискването на собственика е ние да платим сумата към топлофикация. Т.е. цената на апартамента е 30000 евро и отделно плащаме тези 3400 лв. към топлофикация.
Нямам представа от цените в момента. Но ако е общата цена е изгодна и след проверки за тежести и други неплатени сметки може да го направите.

# 146
Roje22, моля те, би ли споделила  в кой квартал и каква квадратура е апартамента? Струва ми се много изгодна цената, аз търся от доста време.

# 147
  • Sofia
Здравейте!
Danito_d, пуснете проверка за тежести или поне компютърна справка за имота в Агенцията по вписвания, преди да подпишете договора! Успех Peace

За 30000Е спорд мен с малко повече търсене и нов можете да си купите, поне няма да му правите основни ремонти и да плащате сметки.

# 148
Danito_d, проверете дали първият починал собственик няма и други наследници и дали няма заведено дело за имота, "спешно и изгодно" е комбинация, която иска повече проверки. Весело посрещане на Нова година на всички!

# 149
Nabatea, в нотариалния акт за покупко-продажба пише, че наследникът е единствен собственик и имотът е негова изключителна собственост. Това достатъчно ли е?
Проверка за тежести 10 години назад ще ми извади брокерката. Друго какво трябва да гледам  newsm78
Тиги, апартаментът е 60 кв. м. панел, в краен квартал, но не е в цветущо състояние Peace

И от мен весело посрещане на новата година  Close-mas:

Общи условия

Активация на акаунт