Закупуване на жилище на цена близка до покупната

• 2 154
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,

Предстои ми да купя жилище и съм изправена пред дилемата дали сделката да се изповяда на данъчна оценка или на реалната покупна цена. Брокерите съветват сумата в нотариалния акт да е близка до покупната с оглед на това, ако в бъдеще има проблеми, купувачът да си възстанови максимално средства. Въпросът ми е:
Ако едно жилище струва 140 000 лева, може ли в нотариалния акт да се запише 100000 лева + 40 000 лева за мебели и ремонти и да се изповяда сделката на 100 000 лева, но ако се случи купувачът да бъде отстранен от имота да може да претендира за 140000 лева?

Благодаря предварително

# 1
може би да включиш клауза в НА, че ако бъдеш отстранена, продавача дължи неустойка в размер на цената, която си платила.

# 2
Страните се договарят в случай, че някое от декларираните в настоящия договор обстоятелства се окаже неистина, в резултат на което купувача претърпи евикция (съдебно отстраняване) от имота, описан в пункт първи от настоящия договор, то продавачите неотменимо и безусловно се задължават: да върнат на купувача платената цена за недвижимия имот, да възстановят на купувача всички направени разходи по сделката, както и парична неустойка в размер на ................. /тук се записва съответната сума/, а така също и пазарната стойност на подобренията, извършени в него след продажбата с този договор.

Консултирайте се с адвокат. Предполагам сте ангажирали някой за писането на нотариалния акт и съпътстващите го документи.

# 3
Струват ли си спестените такси и данъци? Ще дадете 140 хил.лв. за покупката, за 500 лв. спестяване ли е врътката?
Не ви карам да правите нещо, което не искате, но понякога евтиното излиза скъпо.

# 4
  • София
Не,  не може да купиш за 100К, а да търсиш 140К, 100К продажна цена+40К, записани като подобрения, т.е. можеш да търсиш само толкова, колкото си дал реално. Против съм тънките сметки, които в проблемен случай биха ти коствали доста, но всеки човек знае колко пари може да си позволи да загуби по 1 или друг начин/повод/случай.

# 5
Не бих изповядала сделка на по-ниска цена от пазарната. Ще платя повече. Не си струва икономията на фона на тия пари, които давате. Самата покупка и без това си е голям стрес и винаги могат да възникнат в последния момент проблеми.

# 6
Струват ли си спестените такси и данъци? Ще дадете 140 хил.лв. за покупката, за 500 лв. спестяване ли е врътката?
Не ви карам да правите нещо, което не искате, но понякога евтиното излиза скъпо.

Врътката я предлагат брокерите. До тук трима различни. Явно хем искат нотариусите да са доволни и да се налапат добре, хем и клиентът да си мисли, че е на далавера,  а всъщност трябва да дава луди пари и плаща като поп на държавата, на брокера и на продавача и на практика дава 3 % от цената на жилището на брокер и още 4% на държавата и нотариуси (за любителите на сметки това са 9800 лева за жилище, струващо 140000 лева, с данъчна оценка 50 000 лева и реална цена 120 000 лева) или го оставят да трепери, докато му впишат жилището в търговски регистър и после до живот, че някой някога може да му влезе ей така у дома и да го отстрани принудително. Аз лично знам за такъв случай. И не спестявам 500 лева, а 1500 с този вариант. С изповядване на данъчна оценка разходите падат наполовина. Явно за някой това са пари за семки, за мен не са.

Страните се договарят в случай, че някое от декларираните в настоящия договор обстоятелства се окаже неистина, в резултат на което купувача претърпи евикция (съдебно отстраняване) от имота, описан в пункт първи от настоящия договор, то продавачите неотменимо и безусловно се задължават: да върнат на купувача платената цена за недвижимия имот, да възстановят на купувача всички направени разходи по сделката, както и парична неустойка в размер на ................. /тук се записва съответната сума/, а така също и пазарната стойност на подобренията, извършени в него след продажбата с този договор.

Консултирайте се с адвокат. Предполагам сте ангажирали някой за писането на нотариалния акт и съпътстващите го документи.

Не мисля, че има купувач, който би се съгласил на такава клауза.

Да, обмислям да потърся адвокат.

Благодаря на всички за отговорите.

# 7
Петруна, вие си знаете. Щом 1500 лв. ще ви оправят сметките..... Peace

# 8
Размерите на обезщетението при евикция си имат разумни граници освен това. Има доста практика по този въпрос. Няма как сделката да мине при цена 100 к за имота и 50% от тая цена приблизително да се впише като евентуално обезщетение. Няма съд, който да даде такова обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт