"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 840 558
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Голяма част от обявите са фалшиви. Има една агенция Парма, която е напускала обяви в няколко квартала на ниски цени и като звъннеш все са продадени апартаментите,НО имат нещо много по-добро за 45000 евро  Laughing

Напълно вярно Peace Или са продадени, или собствениците са се обадили, че имат сериозен купувач, а офертата още не е свалена Simple Smile
а още по-вярно е, че такъв имот/примерно за 30 000/ въобще не съществува, просто се пуска имот, за който да се обадиш,/в няколко квартала е по-добре, така все ще има от този, в който търсиш Peace/ а като звъннеш ти се предлага имот за 45 000, който е истински.  Simple Smile

# 166
  • Berlin
А, да. Ние ще теглим ипотечен и оттам банката също ще провери всичко.

# 167
  • София
Нотариусите съставят нотариалните актове и са достатъчно коректни, защото все пак купувача избира нотариуса, а не продавача. Всички нотариуси по молба на купувачите, когато сделката се изповядва на данъчна оценка или цена, различна от реалната поставят и сума като неустойка, за всички случаи, когато купувача не може да влезе във владеене на закупения имот, която неустойка е равна на платената сума и ти може да искаш продавача да ти я възстанови цялата.  Simple Smile
Само че това се оказа голяма заблуда и юрист от форума ми обясни преди време, че за да получиш въпросната неустойка първо трябва да заведеш дело, което може да се точи с години. Второ - неустойката не може да бъде повече от цената на имота, който си купила. Т.е. ако по дан. оц. имота ти е 20 000 лв. и на толкова изповядвате, а реално го купуваш за 60 000лв., то вписаната неустойка от 40 000лв. няма да я получиш никога при никакви обстоятелства. Макс можеш да вземеш 20 000 и то дори рядко съда признавал плащането на договорена неустойка на 100%, така че вероятно ще получиш още по-малко.
Ако ни четат юристи, да обяснят ако желаят по-професионално, но идеята беше такава.
Изповядване на реални цени е най-правилния подход.  Peace

Също така при банков кредит - повечето банки искат да се изповядва на реална цена. Някои банки се съгласяват да изповядвате сделката на стойността на кредита, но не по-малко. Примерно искате имот за 50х Евро и теглите 40х Е заем. Данъчна оценка е 50х лева, но банката държи да изповядате минимум на отпуснатите от нея 40х Е. Peace
В такъв случай при плащане на нот. такси и данъка, практиката е продавача да плаща половината от дължимото до дан.оценка, а по-голямата част се поема от купувача. Отделно учредяването на ипотека е скъпо и се плаща само от купувача.

# 168
  • София
Ника, абсолютно си права. Peace Трябва да се заведе дело. Както във всеки един случай, когато неправомерно са ти взели парите. Но предполагам всеки се досеща, че нито един продавач не би върнал доброволно, без дело дори и една стотинка от цената, която му е платена.
И все пак за успокоение на всички да отбележим, че говорим за единични случаи, когато купувачът не може да влезе във владение на имота. Затова и повечето случаи в нотариалния акт е посочено, че: ПРОДАВАЧЪТ декларира, че продаваният имот е чист от тежести и ипотеки, не са му налагани възбрани, не е предмет на съдебни и други спорове и няма претенции на трети лица към собствеността. В случай, че декларираното се окаже неистина, продавачът се задължава да заплати на купувача обезщетение в размер на продажната цена от ..... лв. и неустойка в размер на .....лв., за която сума купувачът има право да се снабди със заповед за изълнение по реда на чл.417, точка 3 от ГПК.
Разбира се ако продавачът е некоректен  трябва да се води дело. Затова най-добре е да се внимава с продавачите. newsm78

# 169
  • София
При купуването отидох няколко дни след огледа и се запознах със съседите и домоуправителя.  Laughing Като ми потвърдиха, че всичко е така, както ми е представено, се успокоих.  Laughing

# 170
  • София
Ника, супер Peace!!! И според мен това е един от най-добрите начини да научим всичко за един имот. Това, което не го пише в документите и което само съседите могат да ни кажат Simple Smile

# 171
Макарон е абсолютно прав. Не забравяйте къде живеете, или смятате Булгаристан за страна от западноевропейски тип. Задължително със сделката трябва да се заеме ваш адвокат или ако нямате такъв, достатъчно читав. Да не ви казвам за попарените клинети на големите и имиджови брокерски агенции, можете да се разровите и из нета. Така ще ви скроят шапката, че ще ви се завие свят. Брокера го интересува само комисионната и никой не може да ме убеди в противното като минала по този път. На мен достатъчно добър адвокат ми взе 200 лв за сделката, тарифите са относително понятие.

# 172
  • София
Извинявай, Lady Lady, но не ни казвай за попарените клиенти на големите имиджови брокерски агенции/ако има такива и те не са единици, а десетки проценти нека си кажат/, защото така отиваме в сферата на: ЧУХ ОТ ЕДИН МОЙ ПРИЯТЕЛ КАК ПРИЯТЕЛ НА НЕГОВ ПРИЯТЕЛ...., а ни кажи за твоя брокер, с чиято платена помощ купи апартамент преди няколко месеца. Той подведе ли те или не, след като му плати 2,5% комисионна и предполагам си е изпълнил задължението, щом имаш закупен апартамент и не ти е скроил така шапката, че да ти се завие свят.
Защото по твоята логика / тук е Булгаристан, а не Запада/ трябва да спрем да използваме туристически агенции /една или две от тях фалираха, но ние не спираме да пътуваме/, адвокати, финансови брокери и всякакви други посредници, които могат  да работят честно и отговорно, но някой с лека ръка им лепи епитети, че са некадърници и мошеници Sick
Всяко стадо си има мърша, но да се отричат цели съсловия е меко казано неетично и глупаво. Пък и съм сигурен, че никой не те е накарал насила да ползваш услугите му. Peace

# 173
Чегърта ме едно въпросче тука. Защо, месец след изповядана сделка имотчето продължава да се  предлага от куп агенции?

# 174
  • София
Чегърта ме едно въпросче тука. Защо, месец след изповядана сделка имотчето продължава да се  предлага от куп агенции?

1. Защото собственикът не ги е уведомил, че е продаден.
2. Защото агенциите не са си обновявали базата данни с имотите.
3. Ако имотът е прекалено атрактивен, некоректните агенции го държат в листите, за да могат да ловят шарани. Обаждаш се за него, а ти предлагат друг, понеже "този бил капариран предния ден"...

# 175
  • София
Защото агенциите са адски некоректни по тази точка и не махат обявата, имота е атрактивен и я ползват за "набирателна". Повечето са напълно наясно, че обявата не е актуална.  Peace

# 176
Извинявай, Lady Lady, но не ни казвай за попарените клиенти на големите имиджови брокерски агенции/ако има такива и те не са единици, а десетки проценти нека си кажат/, защото така отиваме в сферата на: ЧУХ ОТ ЕДИН МОЙ ПРИЯТЕЛ КАК ПРИЯТЕЛ НА НЕГОВ ПРИЯТЕЛ...., а ни кажи за твоя брокер, с чиято платена помощ купи апартамент преди няколко месеца. Той подведе ли те или не, след като му плати 2,5% комисионна и предполагам си е изпълнил задължението, щом имаш закупен апартамент и не ти е скроил така шапката, че да ти се завие свят.
Защото по твоята логика / тук е Булгаристан, а не Запада/ трябва да спрем да използваме туристически агенции /една или две от тях фалираха, но ние не спираме да пътуваме/, адвокати, финансови брокери и всякакви други посредници, които могат  да работят честно и отговорно, но някой с лека ръка им лепи епитети, че са некадърници и мошеници Sick
Всяко стадо си има мърша, но да се отричат цели съсловия е меко казано неетично и глупаво. Пък и съм сигурен, че никой не те е накарал насила да ползваш услугите му. Peace

Laughing Моята ситуация с покупката е добре описана в няколко поста. В никакъв случай не бих се доверила на брокер и си в голяма грешка, ако си мислиш, че брокера ми е движил нещата. Движеше ги моя адвокат заедно с брокера, демек казваше и какво да прави. Брокера не успях да избегна, ако можех щях да си спестя няколко хиляди лева за работа, дето ми я свърши адвокат повярвай ми. Дали съм доволна от брокера, доволна съм, ама жената си беше собственик на агенцията и нали разбираш, че клиентите са и най-важни, затова се постара. За приятеля дето чул и не знам си какво ми звучи малко тъпо лично на мен, не за друго, ама гледам да споменавам само тия от които съм доволна, щото и аз съм от тази страна . А който иска може да си намери каквото му трябва, други хора свободно говорят и пишат. Ся няма да те питам брокер ли си, не ми е важно, ама не паса трева пък и другите май. Всеки знае какво прави брокера- има да ти дава един нотариален акт, предоставен му като копие, не го вади той, разбираш ли. Да ти направи една справка в имотния регистър, евентуално кадастър и уж да ти направи Предварителен, с който в повечето случаи можеш да си изтриеш гъза. А, и да ти даде данъчната оценка, дето собственика я вади. И за тва няколко хиляди лева комисион. Абе да ти кажа голям професионализъм се иска за тая работа, Да живеят брокерите. Да продължават да бъркат нагло в джоба на всеки един от нас, в тяхното вечно поле за реализация, на което се изявяват перфектно- докато си извадиш документите за покупка и те вече го продали на някой друг. Факири направо...

# 177
Всеки знае какво прави брокера- има да ти дава един нотариален акт, предоставен му като копие, не го вади той, разбираш ли. Да ти направи една справка в имотния регистър, евентуално кадастър и уж да ти направи Предварителен, с който в повечето случаи можеш да си изтриеш гъза. А, и да ти даде данъчната оценка, дето собственика я вади. И за тва няколко хиляди лева комисион. Абе да ти кажа голям професионализъм се иска за тая работа, Да живеят брокерите. Да продължават да бъркат нагло в джоба на всеки един от нас, в тяхното вечно поле за реализация, на което се изявяват перфектно- докато си извадиш документите за покупка и те вече го продали на някой друг. Факири направо...
А това, че е ходил, гледал и снимал хиляди имоти, за да може правилният да стигне до теб! И те е развеждал по безброй апартаменти (примерно)?

# 178
  • There I was on a July morning
А това, че е ходил, гледал и снимал хиляди имоти, за да може правилният да стигне до теб! И те е развеждал по безброй апартаменти (примерно)?

Моят не ме е развеждал в безброй апартаменти - аз се свързах с него за конкретен имот. Практически за 2 огледа и набавяне на 2-3 документа, взе по няколко хиляди евра и от двете страни по сделката.
     А имах друг случай, с една брокерка, която реши да си спести разходите за юрист и направо ни заведе при адвоката на продавача, който ни предложи предварителен договор, съставен в наш ущърб.
Тъй като съм виждала и други договори за покупко-продажба, директно и казах, кои клаузи не ми харесват и по мое настояване извика юрист, който направи съществени корекции. Twisted Evil

Последна редакция: нд, 08 яну 2012, 17:02 от Скубиду

# 179
  • Sofia
запис

Общи условия

Активация на акаунт