"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 831 000
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 7 005
  • софия
Мен високия етаж изобщо не ме притеснява сега живеем на 15 етаж, може би съм свикнала, светло е тихо е и има страхотна гледка, гледахме апартаменти на 1 етаж, тъмни студени повечето с дървета, това не е за мен, може би най добре е  среден етаж все пак.

# 7 006
  • София, Bulgaria
Ако си мислите, че хората си вземат поуки от стари грешки, нищо подобно... нито от "Балона недвижими имоти БГ" си взеха , нито от изгорелите с кредити. Пари има в хората 43 милиарда в депозити, това че не са наши не означава, че ги няма, другите без депозити и заделени пари пък са подпомагани от банките, които повече от година пак започнаха да дават пари както им дойде, позната схема ипотечен + потребителски за да купят имота без лични средства си върви отдавана.
От друга страна се забелязва увеличена разлика между това, което е готов да плати един купувач за даден имот и това, което  очаква да получи собственика. На пазара все по-малко продавачи излизат поради причината, че са финансово притеснени, не че ги няма, но не са така масово както преди.
Рязко падна и средния договорен % отстъпка особено,  ако имота е читав, което са все по-рядко на пазара.
Идеята, че има свръх предлагане на имоти не точно така, на някои, които не работят всеки ден в Недвижимите имоти може да им се струва, че е така, но нещата се промениха лека полека последната година и половина.
Ще споделя следния факт от преди 3 дена. След 4 часа обикаляне в един определен район в търсени на сгради НС за наши клиенти, набелязахме 8 такива, в които видимо имаше празни апартаменти и съответно табели и транспаранти на  фасадите. От тези 8 сгради имаше само 1 ап., който се продаваше. Всички други ни казаха, че са продадени. Сградите бяха завършени и с акт 16. Наистина бяхме учудени, дори заподозряхме вариант строителите просто да задържат непродадените имоти за по-добри времена....Не знаем каква е истината.

# 7 007
Ако си мислите, че хората си вземат поуки от стари грешки, нищо подобно... нито от "Балона недвижими имоти БГ" си взеха , нито от изгорелите с кредити. Пари има в хората 43 милиарда в депозити, това че не са наши не означава, че ги няма, другите без депозити и заделени пари пък са подпомагани от банките, които повече от година пак започнаха да дават пари както им дойде, позната схема ипотечен + потребителски за да купят имота без лични средства си върви отдавана.
От друга страна се забелязва увеличена разлика между това, което е готов да плати един купувач за даден имот и това, което  очаква да получи собственика. На пазара все по-малко продавачи излизат поради причината, че са финансово притеснени, не че ги няма, но не са така масово както преди.
Рязко падна и средния договорен % отстъпка особено,  ако имота е читав, което са все по-рядко на пазара.
Идеята, че има свръх предлагане на имоти не точно така, на някои, които не работят всеки ден в Недвижимите имоти може да им се струва, че е така, но нещата се промениха лека полека последната година и половина.
Ще споделя следния факт от преди 3 дена. След 4 часа обикаляне в един определен район в търсени на сгради НС за наши клиенти, набелязахме 8 такива, в които видимо имаше празни апартаменти и съответно табели и транспаранти на  фасадите. От тези 8 сгради имаше само 1 ап., който се продаваше. Всички други ни казаха, че са продадени. Сградите бяха завършени и с акт 16. Наистина бяхме учудени, дори заподозряхме вариант строителите просто да задържат непродадените имоти за по-добри времена....Не знаем каква е истината.

При новото строителство просто има някакво равновесие между предлагане и търсене - мисля че се търси ново строителство, а не се строи и на половина колкото се строеше преди. Не мога да кажа за ЕПК, но при панелките като че ли има свръхпредлагане - т.е. доста панелки се предлагат, а не чак толкова хора са склонни да инвестират в тях.

А цената на която и да било стока винаги е тази на която е склонен да я купи купувача. Ако един апартамент си е на цената ще му се намери купувач, иначе може да си чака с години.

П.П. Явно че картината с новото строителство е още по-стряскаща. Според официалната статистика в София през 2008 са въведени в експлоатация 3725 апартамента НС, през 2009 - 3169, през 2010 - 2007, през 2011 - 1183, през 2012 - 634, и през 2013 едва 284. Т.е. няма голямо търсене, а има малко предлагане Simple Smile.

http://www.nsi.bg/bg/content/3137/%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4 … D0%B8%D1%89%D0%B0

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 18:13 от joro123

# 7 008
При новото строителство просто има някакво равновесие между предлагане и търсене - мисля че се търси ново строителство, а не се строи и на половина колкото се строеше преди. Не мога да кажа за ЕПК, но при панелките като че ли има свръхпредлагане - т.е. доста панелки се предлагат, а не чак толкова хора са склонни да инвестират в тях...

Откъде имаш такава информация?
Аз имам съвсем други наблюдения. Търси се всичко, което си е на цената.
Панелите не страдат от никаква липса на търсене, даже напротив  newsm78

# 7 009
  • София, Bulgaria
От друга страна се забелязва увеличена разлика между това, което е готов да плати един купувач за даден имот и това, което  очаква да получи собственика. На пазара все по-малко продавачи излизат поради причината, че са финансово притеснени, не че ги няма, но не са така масово както преди.
Рязко падна и средния договорен % отстъпка особено,  ако имота е читав, което са все по-рядко на пазара.
Ще споделя следния факт от преди 3 дена. След 4 часа обикаляне в един определен район в търсени на сгради НС за наши клиенти, набелязахме 8 такива, в които видимо имаше празни апартаменти и съответно табели и транспаранти на  фасадите. От тези 8 сгради имаше само 1 ап., който се продаваше. Всички други ни казаха, че са продадени. Сградите бяха завършени и с акт 16. Наистина бяхме учудени, дори заподозряхме вариант строителите просто да задържат непродадените имоти за по-добри времена....Не знаем каква е истината.

При новото строителство просто има някакво равновесие между предлагане и търсене - мисля че се търси ново строителство, а не се строи и на половина колкото се строеше преди. Не мога да кажа за ЕПК, но при панелките като че ли има свръхпредлагане - т.е. доста панелки се предлагат, а не чак толкова хора са склонни да инвестират в тях.

А цената на която и да било стока винаги е тази на която е склонен да я купи купувача. Ако един апартамент си е на цената ще му се намери купувач, иначе може да си чака с години.

П.П. Явно че картината с новото строителство е още по-стряскаща. Според официалната статистика в София през 2008 са въведени в експлоатация 3725 апартамента НС, през 2009 - 3169, през 2010 - 2007, през 2011 - 1183, през 2012 - 634, и през 2013 едва 284. Т.е. няма голямо търсене, а има малко предлагане Simple Smile.

http://www.nsi.bg/bg/content/3137/%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4 … D0%B8%D1%89%D0%B0

Този вакум се получи, защото банките спряха да финансират строителните фирми, а не защото е нямало търсене. Да наистина края на 2008 и 2009 всичко умря за известен период, но от 2011 купувачите вече отново бяха на пазара и се увеличаваха с всяка година. От 2013 се усети недостига на НС, навсякъде бяха останали последни апартаменти, който извадеше сграда на пазара я продаваше още преди акт 16, най-много между акт 14 и акт 16. Когато има разрешение за ползване вече нямаше апартаменти/ изключения разбира се има, за по-непривлекателните райони и калпаво строителство/ Банките пак почнаха да дават кредите за апартаменти с акт 14.
Относно панелите, знаете ли че в Младост 1, 1А, 2,3, 4 няма нито една гарсониера на пазара, която да не е на 1-ви или последен етаж и да е под 35000Е, това проучване ми е от миналата седмица. 2-ст и 3-ст също се броят на пръсти...
Така че нещата са много различни за различните райони в София.

# 7 010
не мисля, че строителните фирми разчитат на финансиране от банки  Rolling Eyes
това като възпитаник на УАСГ го казвам

# 7 011
Защо да не разчитат? Бизнес като всеки друг, в който има нужда от свежи пари.

# 7 012
  • София, Bulgaria
Толкова големи мускули нямат.... една сграда 30-40 ап. като нищо ще глътне 1,5 мил. Евро, ако е качествена, само за изграждане...

# 7 013
  • София
Herzen, права си и не съвсем.
Има фирми, които строят по една кооперация на година или продават на зелено, съответно нямат нужда от кредитиране. По-големите проекти обаче няма как да минат без външно финансиране.

# 7 014
  • някъде по морето
Аз мога да кажа същото и за Бургас.
Ако има читава сграда на прилично място - изкупува се още на чертеж. Още повече, че в Бургас не е трудно да разбереш репутацията на строителната фирма.
Панелките си вървят също без проблем, много българи ги предпочитат, защото получават повече площ за по-малко пари.
Разбира се, дефицитът на свестни жилища при нас идва и от факта, че много руснаци купуват, а те разполагат с по-големи възможности.
Цените почти се изравниха със софийските - двустаен панелен в Зорница и Игрев да речем(те са квартали като Малдост в София) струват вече 29 -30 х евро.
И се опитвам да покажа на хората, че многото обяви по сайтовете нищо не означават - там се въртят няколко предложения от 100 фирми или пък отдавна продадени имоти.

# 7 015
Питане към живеещите по морето-закупените имоти-жилищни или ваканционни от руснаци  използват ли се целогодишно, или се рентират,или стоят празни?

# 7 016
  • някъде по морето
Питане към живеещите по морето-закупените имоти-жилищни или ваканционни от руснаци  използват ли се целогодишно, или се рентират,или стоят празни?
Ваканционните имоти са в курортни комплекси и се използват през сезона - от собствениците, от техни близки и приятели, или се дават под наем.
А в градовете  - в обикновените жилищни сгради си живеят постоянно , най-вече това са пенсионери.
Има и семейства с деца, разбира се, дори планират да открият руско училище в Бургас.
Нямам наблюдения за Варна, но Бургас има вече сериозна руска диаспора.

# 7 017
  • София
От една седмица се опитваме да се свържем с фирма, която предлага апартаменти в блок /има и рекламен транспарант на блока/, който ни харесва, НО лицето за контакт постоянно ни уверява, че ще звънне след няколко часа и така си оставаме с уговорката. Явно задържат имотите, знам ли?  newsm78

# 7 018
При новото строителство просто има някакво равновесие между предлагане и търсене - мисля че се търси ново строителство, а не се строи и на половина колкото се строеше преди. Не мога да кажа за ЕПК, но при панелките като че ли има свръхпредлагане - т.е. доста панелки се предлагат, а не чак толкова хора са склонни да инвестират в тях...

Откъде имаш такава информация?
Аз имам съвсем други наблюдения. Търси се всичко, което си е на цената.
Панелите не страдат от никаква липса на търсене, даже напротив  newsm78

И аз имам такива наблюдения.

# 7 019
  • София
Хайде дойде време и аз най-накрая да се похваля че сме собственици на 3-стаен, ново строителство в Дружба 2, с АКТ 16, далече от циганите, близо е до цариградски комплекс Simple Smile Дружба не беше наш предпочитан квартал, но за съжаление в Младост няма избор на апартаменти ново строителство а и това което го има е с по 20-30 000  хил евро по-скъпо от Дружба.Имаме много близки в общината в Дружба и засега плана е да се развива, ама и да не се развива ние вече избрахме там да живеем.

Работихме с : Адрес, Райфайзен, Нотариус Дахтеров и строителна фирма Партньор 2000.

Апартамента е 111 квадрата с общи части, застроена площ 87 кв + мазе, на 4 етаж (от 8 май newsm78) среден апартамент, купихме го за 65 000 хил евро, и засега сме си поставили целта да го изплатим за 10 години. Банката ни одобри 85% от сумата, оценката на апартамента беше едно към едно с пазарната цена.

Състои се от около 29 квадрата хол+кухня, антре, баня, тоалетна + две спални, и най-якото е че мазетата са на етажа и нашето мазе се пада точно до нашия апартамент, около 5 квадрата е, и ще си разбием врата в коридора за да си влизаме директно там и ще си го направим склад,  стените са на латекс и банята има плочки.  Sunglasses другото ние ще си го довършим, а строителя предлага също на изгодни цени довършване

Та това беше ако имате въпроси питайте Simple Smile Сега се започва забавната част  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт