"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 831 269
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 6 990
  • Пловдив
И аз не обичам високото... Confused Страх ме е.Дори този дето сега ни е целта е 7,но реално 5 жилищен и отгоре има тавански стаи,и пак като погледна  Crazy

# 6 991
  • София
И аз не бих - за нас гледах да е между 3-ти и 7-ми етаж.
И за катуна да кажа - когато си купихме апартамент до едно гето 2006 г. имаше заповед за разрушаването му. На 3 пъти идваха да бутат бараките и познайте - още са си тук, гетото цъфти. Обитателите му осъдиха държавата в Страсбург, развяха едни европейски знамена и т.н. Тоест аз от опит бих избягвала такива райони (но късно го разбрах).

# 6 992
За етажите всичко е въпрос на усещане. За мен уставних, че ми е най-комфортно бна 5-6 етаж.

Процентът е разичен. В повечето случаи е по-нисък от този, такъв беше само в пика преди години.

Защо си мислите, че брокерите ви водят при определена банка ей така безкористно?

Всички банки предлагат %, така че на брокерът му е все едно дали ще в тази или онази.

Разбира се можете да откажете да отидете с него и да си действате сами по документите кредита. Банката няма да ви откаже (няма и да ви направи отстъпка обаче), но ще е доволна, че е спестила пари  Simple Smile

# 6 993
Наистина за всеки влак си има пътници и много хора търсят това, с което са свикнали. Аз и по-рано писах, че проблем с асансьори и течове не сме имали и си харесвах етажа. Имаме едно малко жилище на 3-ти етаж и съседа отгоре редовно ни наводнява, истински кошмар. Е, на 15 етаж нямам съседи от горе и това никога не се е случвало. При обилните дъждове във Варна тази пролет не е протекла и капчица. Сигурно е просто въпрос на качествено строителство (1975г.), а може би и на късмет. С височината се свиква. Аз няма да забравя как преди 12 години брокерът насила ме заведе на оглед на моето бъдещо жилище. Просто не исках да се кача. След като се отвори входната врата и ме посрещна едно слънчево и топло жилище с прекрасна панорама, веднага забравих за високия етаж. Нашият купувач е живял на 12-ти етаж и няма против височината, но определено има предпочитания за гледка и простор. Ние също купихме отново панорамно жилище, макар и 10-ти етаж. Аз пък не мога да си представя гащите на комшийката отсреща да ме посрещат като изляза на терасата.

# 6 994
  • Пловдив
Donka_78,честито!Я разкажи за апартамента...с 2 спални ли е?Нещо ми се сториха малко квадратите Rolling Eyes

п.п. Да ви питам още нещо...по-скоро притежателите на нови жилища.Как свикавате с това,че нямате отделно обособена кухня?Т.е. нормално ли е да готвиш в хола Thinking Питам активно готвещите Laughing

Благодаря!
Апартамента е тристаен. Хол с кухненески бокс - около 18 квадрата и две спални - всяка по 10 квадрата, баня и тоалетна заедно, коридор - 3 квадрата и нормална тераса. Това са ориентировъчно стаите да не гледам сега по схемата точните размери. Изба около 4 квадрата. До 76 квадрата/общата за която сме платили има още много, но влиза всичко общи части и т.н. Никъде няма преход и стаита са прилични. Аз исках спалня за нас и детска за децата. Устройва ни идеално. Сега правим проект за кухнята, банята и всичко останало, много работа, но това са хубави неща Simple Smile
Капарирахме апартамента в Оазис 4, който започва да се строи септември месец. Много се чудих между първи и последен етаж. Те бяха на по достъпна цена. Първият етаж не е партерен, но не е и над магазин, а такъв като на повечето жилищни сгради - панелките например. Има си и тераса. Не знам как да го обясня ooooh!
Много се чудих и избрах 10 етаж - последен. Мога да го сменя ако искам, но аз реших така защото на първите етажи си слагат едни решетки по прозорците и терасата. След време като пораснат дръвчетата става много мрачно, няма достатъчно светлина. Асансьора е до апартамента и шума е по голям защото от там минава целият вход.
На последният етеж гледката е по хубава, шума по малко, но не знам жегата лятото. А и нещо много важно етаже е висок, няма скосения и такива работи.
Споделете и вашите мнения, вие кой бихте избрали. newsm78

# 6 995
Аз пък не мога да си представя гащите на комшийката отсреща да ме посрещат като изляза на терасата.

Тази гледка е не толкова въпрос на "височина", колкото на разположение на сградата, в която живееш.  Sunglasses Гащи съм гледала редовно от 10-ти етаж, както и никакви такива и подобни не съм виждала от втори.

# 6 996
  • София
Между първи и последен 10-ти бих избрала второто. Не си представям да живея зад решетки.

# 6 997
  • Пловдив
Ох вече сте обсъждали високите етажи, а аз не бях на компа само един час Laughing Аз трябва да избера между 1 и 10 етаж, защото от 2 до 9, няма да мога да си позволя. Говоря за цените. За това жилище сега ги имах кеш. Отделили сме за ремонт. Но за другото ще трябва да изтегля и кредит, така че трябва да избирам между първи и последен Thinking Както казах засега сме запазили за 10 етаж.

# 6 998
Между първи и последен 10-ти бих избрала второто. Не си представям да живея зад решетки.
И те не са задължителни, напр. при І етаж над гаражи, при голяма денивелация. Зависи и от населеното място и квартала, също.
Тези неща се преценяват на място, след като се види жилището. Но пък всеки си има предварителна настройка за някои "хубости", каквито за мен са много високите етажи, на които се нагледах. Редовните ми спомени са за повредени асансьори и хидрофор.

# 6 999
Ох вече сте обсъждали високите етажи, а аз не бях на компа само един час Laughing Аз трябва да избера между 1 и 10 етаж, защото от 2 до 9, няма да мога да си позволя. Говоря за цените. За това жилище сега ги имах кеш. Отделили сме за ремонт. Но за другото ще трябва да изтегля и кредит, така че трябва да избирам между първи и последен Thinking Както казах засега сме запазили за 10 етаж.

Аз май бих избрал първият, ако е повдигнат. Преди години живях в такъв апартамент в панелка и то без тераси. Мрачно е наистина, но аз не съм светлолюбив, пък и без това по цял ден съм на работа и се прибирам вечер по тъмното. Зимата не ми беше студено, т.е. студено ми беше но парното си работеше. Лятото беше много прохладно. За сравнение пак в панелка висок етаж ( не последен ), лятото умирам от жега, направо не може да се спи, зимата ако не пусна парното пак си е кучи студ. А на последният етаж, винаги има възможност покрива да протече. Имам позната която през 1-2 години прави ремонт на покрива и се стигна до там да си направи застраховка, щото и писна.

# 7 000
  • Бургас
Правилно си избрала последния етаж. Живяла съм и на първи, и на последен етаж и съм твърдо за последния. Единствения минус на последния етаж са евентуалните проблеми с покрива и жегата през лятото. Не знам какво изложение е и има ли вътрешни стени. Каквото и да е на последния етаж покривът може да се поправи, да се сложи изолация, а лятото климатика да се пуска по-често - с една дума е поправимо. А и на последния етаж няма да ти тропат на главата. Докато на първия етаж безобразния шум, мръсотия, възможност за кражби и навлизане на всякаква друга мърдаща гад /ние имаме много паячета, а бабата на мъжа ми, която също е на 1 етаж, е намирала котка на дивана си/ са си налице.
Естествено всичко е субективно и така и трябва да се преценява. Ако 1 етаж е доста висок, а сте с малко дете и кооперацията няма асансьор, може спокойно да се избере 1-вия.

# 7 001
Аз живея цел живот на първи или втори етаж.
Определено ги предпочитам, защото са близо до изхода на сградата и при някое бедствие (надявам се да не случва, де) мога бързо да напусна.
Не съм зависима от работещ/ не работещ асансьор.
Не се притеснявам да не потече покрива при обилен дъжд.
Не харесвам горещините и следобед жилището ми е хладно и приятно.
От долу нямам съседи и не се налага да забранявам на детето да скача и да си играе до по- късно през лятото. А и аз мога да домакинствам в малките часове на нощта, ако се налага.
Нашата тераса е на 4 метра над земята и "гледа" към градинка, а не към входа.

Минусите според мен са свързани с шума. Наблизо има детска площадка и малките деца понякога могат да бъдат шумни. На мен лично това не ми пречи, а и инвестирах в хубава дограма и когато се налага я затварям плътно.
Имам сушилня и не простирам на терасата, но подозирам, че на ниските етажи се събира повече прах и мръсотия от минаващия трафик.

Общо взето е хубаво да се осланяш повече на интуицията си, с всичко се свиква след време.

# 7 002
  • Сф

Моите наблюдения в/у пазара на база на един месец обикаляне е че нормалните нива в София варират около 800-900-1000 евро/кв.м. Под тези нива се прави компромис с нещо - дали ще е отдалечен, непрестижен квартал, дали ще има цигани в съседство, дали ще е на партер или последен етаж, дали ще е с лошо разпределение, дали ще е в полето или на друго некомуникативно място. Ако си като мен и не можеш да си позволиш горните цени, търсиш нещо по-евтино, като решаваш за кое от горните би направила компромис. Аз лично като човек живял 20 години около цигани бих те посъветвал точно с това да не правиш компромис, но ти си преценяваш.

Леле, хвърлихте ме в дълбоки размисли.... Има истина в това, което казвате. Но това, което ме успокоява е, че катунът е ограден от самото езеро от една страна, от Искърско шосе от друга, и от тези нови комплекси от трета. Не би трябвало да има накъде да расте.  newsm78

Ние търсим 3-стаен тухла, около 90 кв м макс ЧЗП, така че повече от 700 е/  кв м не мога да дам, даже това е, ако е обзаведен апартамент. За необзаведен макс 650е. Искам южна София, но не около околовръстното, където комуникацията почти я няма. Така че явно с тези средства трябва да се направи компромис..
Страшно много ми хареса този апартамент в кафяво-заелената кооперация ЗАД к-кс Езерото, югозападно изложение, мноооого светъл, на 2 жилищен (иначе 3 надземен) етаж, чудесно разпределение, холът от 40 кв м мислим да го преградим и да обособим втора спалня. За съжаление не съм запозната с пазара на недвижими имоти и не мога да прогнозирам дали районът е скрит диамант, който ще шлифоват и развият и след 10 години цените ще са скочили двойно.... Голяма дилема, цяла вечер не съм спала да го мисля...

# 7 003
Аз, невинната- да не живееш при мен. Grinning Едно към едно съм и аз, само с разликата че срещу мен е паркинга на живущите в съседните входове. Не смея да изляза без сутиен или с нещо много късо, ама това да му е кусура. Поздравяват си ме хората като ме срещнат някъде, всички ме познават вече.
Пране навън не изкарвам, много е прашно, улицата още не е асфалтирана.
Между 1 и 10 бих избрала 1- и.
Можех да взема и 4- и от 8 етажа, но от другата страна на блока и гледката е към съседния блок- хорски тераси, не съжалявам засега. Още се продава и мисля да отида да го надникна как е, вече имам и база за сравнение.

За цените на квадрат, тук е 500- 700 евро, ново строителство. Дори 700 е доста, масово е 500.

# 7 004
... Единствения минус на последния етаж са евентуалните проблеми с покрива и жегата през лятото. ...

О, не, далеч не е единствен проблем. Както вече упоменах, повредата на асансьори и хидрофор е нещо, което лично мен ме отказа да живея по върховете на блоковете. А един много висок етаж предполага доста живеещи в блока. Съответно трудно разбирателство.
Докато блокът беше нов нещата си бяха в ред, но само след 10 години носенето на вода на ХІІ етаж бе станало често ежедневие. Е, тогава бях дете и не ми тежеше. Но имаше майки с колички, възрастни и болни хора, които бяха направо затворени в гнездата си. Беше си ад под небето. И още си е. В момента на последните 2-3 етажа на този блок почти никой не живее. Долните са обитаеми.
Споделям, като минала през подобни премеждия в продължение на доста години. Винаги го имайте предвид и това. Моите родители продадоха, когато можеха, 2006 г., това си жилище и с кеф се поселиха на един ІІ етаж, на който асаньорът и хидрофорът просто не ги вълнуват.
В блока се убиха да разбиват едно жилище на Х етаж, т.к. знаеха кой живее в него и предполагаха, че няма да останат с празни ръце. 

Мираж, никак не е сигурно, че в близко бъдеще тези ти "съседи" няма да ги има в близост. Ама никак. Гледай положението как е сега. Ти сега ще купуваш.

Дари П., за цените вероятно имаш предвид В. Търново?

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 15:13 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт