"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 831 303
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 6 975
  • Пловдив
Уф...и аз така се навивам че ще свикна,ама... Confused Поне да имаше тераска до кухнята,та да си изкарам печката.Явно ще се кара някак,ако стане сделката де  Wink

п.п.Като разправяхме на нашите какво е разположението на жилището,баща ми не може да проумее,че всички или повечето нови жилища ги строят така-без сам. кухня  Laughing Голям смях падна.

# 6 976
Малко странен въпрос: Ако купувачът има около 70% от парите за закупуване на имот, може ли да вземе ипотечен кредит само за останалите 30%?

Според банката- НЕ. Трябвало да се изтегли цялата сума за апартамента /според оценката/ и после да се погасят тези 70% с готовите пари, а за останалите 30% да се изготви нов погасителен план.

Дано сте разбрали въпроса ми, че днес на мои роднини са им разправяли някакви фантасмагории.  ooooh!

Пример: апартаментът струва 1000лв., купучавът има 700лв., но не може да изтегли ипотечен кредит в размер на 300лв, а трябва да изтегли напр, 800 + самоучастието и после тези 800 да ги покрие предсрочно /800-700=100/, а за останалата част 100-те лева да плаща лихви и да се изготви нов погасителен план.  newsm78

Странно ми звучи?

Може разби ра се, казваш имам толкова пари, трябват ми еди колко си..
Въпросът е дали за 30% от сумата си струва да теглиш ипотечен или един голям потребителски не те устройва Peace

# 6 977
  • София, Bulgaria
Уф...и аз така се навивам че ще свикна,ама... Confused Поне да имаше тераска до кухнята,та да си изкарам печката.Явно ще се кара някак,ако стане сделката де  Wink

п.п.Като разправяхме на нашите какво е разположението на жилището,баща ми не може да проумее,че всички или повечето нови жилища ги строят така-без сам. кухня  Laughing Голям смях падна.

Ще свикнеш...и моля те, какво е това печката на терасата...зимата с яке да готвиш и да пренасяш съдове и продукти. Много по-удобно ще ти е в новото жилище, като се развихриш всичко да ти е под ръка и удобно.
Аз сега в новия апартамент забелязах, че съм направила една грешка в подредбата на кухнята, без да съобразя съм сложила печката от ляво на мивката и някак си ми се нарушава "потока"  Joy Joy Joy в смисъл... миеш...режеш...бъркаш ... от ляво на дясно за мен е ок, а аз сложих печката да ми е от лявата страна  бъркаш...режеш ...миеш... ииии нещо се въртя ту на ляво ...ту на дясно...ама свиквам вече...какво да правя. Хем преди години съм се занимавала с проектиране кухни...ама на, като гледах повече да ми е красиво....

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 08:34 от tomeva

# 6 978
  • Варна
Да де, не е такъв случая. Стана ясно, че банковите служители печелят комисионна на всеки отпуснат от тях кредит. А аз си мислех, че само дават 1,5% на брокер, който е завел купувач при тях.
Наистина ли банките дават процент на брокера на заведен клиент ????????????

Разбира се. Дори в обявите брокерите пишат, че осигуряват и кредит. Ако брокер ви заведе в банка, той взима процент.
И какъв е процента ?  newsm78

# 6 979
  • София
Естера , 1.5% е.

# 6 980
Мислите ли, че при създалата се ситуация с банките ще скочат цените на имотите, най-вече за София се чудя. newsm78

Не мисля така.
Няма кредит- няма покупки.
Пък и никой още не е наясно каква е "създалата се ситуация с банките" и за колко време ще е такава, каквато е.

Аз пък мисля в друга посока, ако наистина банките не са стабилни, хората ще започнат да харчат парите си и това ще доведе до скачане на имотите. В същото време пък, за кредитите сте прави. Мен покачване на цените не ме устройва де дано сте прави Praynig

Хората няма да внасят парите си в балона, наречен "недвижими имоти БГ". Нито обикновените хора ги имат в такива количества налични, нито пък тези, които ги имат, ще тръгнат точно затова да ги харчат. Ако изобщо има проблем с банките /за мен такъв няма/, човек или фирма с много пари просто ще ги пренасочи в банка извън БГ.
Съжалявам за онези, които се надяват точно в момента, че ще избият рибата с подобни продажби. Няма да се случи.  Simple Smile

# 6 981
  • Варна
от кредита ли,нещо безумно е това  newsm78,не ми се вярва. На нас банката ни взе 0,75 % такса за усвояване на кредита и без такса за разглеждане,та да даде 1,5 % на брокера  newsm78

# 6 982
  • София
А, никой не карам да вярва. Видях го с очите си, чух го с ушите си. Защо си мислите, че брокерите ви водят при определена банка ей така безкористно?

# 6 983
  • На земята, която е всъщност звезда.
от кредита ли,нещо безумно е това  newsm78,...

Чак пък безумно...на кредит 50 000 евро такъв процент е 750 евро. И предполагам ги изплащат редовно, с документ, т.е. сумата после се декларира в данъчната декларация.

# 6 984
Да се похваля, че и ние сключихме предварителен договор за продажба на нашия апартамент. Показвах го по-рано в темата - ЕПК, 15 етаж, но в много добро състояние. Продадохме го след 3 месеца на пазара и с отбив от 1100 евро от цената. Продадохме го  с агенция, на която без да се замисля платих комисиона, защото свършиха много добра работа. Агенцията не е голямо име, но са от дълги години на пазара и си вършат добре работата.  Трудно вървеше продажбата заради високия етаж, иначе локацията е много добра. Но си изчакахме нашия купувач - човека си влезе и не можа да си тръгне. Търсеше морската панорама и простора от старото си жилище. И така, сега е време да се съсредоточа върху ремонта на нашето ново жилище. Уж го купихме направен и обзаведен, но все нещо не ми харесва. Ще правя баня, едната тераса, ще сменям гардероба в коридора и ще обзавеждам детска. Не е болка за умиране, но си иска време и средства. Успех на всички с покупката и продажбата на имоти.

# 6 985
Честно казано катуните не ме притесняват. Рано или късно ще ги изселят за да застроят на тяхно място нови кооперации. Кварталът и пространствата около Езерото и другите 2 кооперации, които гледахме, ще се запълни и развие предвид метростанцията, която е наблизо. Занимавам се с логистика и повечето логистични бази са точно в този район, и около летището, така че ще ми е доста удобно за работа. 604 и 88 минават от там, има поликлиника и училище, та доста се чудя (не за Езерото, а за другите кооперации)

Това е оптимистичният вариант, реалистично е да помислиш дали ще можеш да свикнеш с катуна, а не че ще го махнат, защото може и никога да не го махнат. Песимистичният вариант е това което се случва с моята махала в моят роден град - близо сме до циганската махала ( иначе прекрасен квартал с много хубави къщи ), в момента ако искаш да продадеш къща или етаж от къща, можеш да го направиш само на цигани - никой не иска да дойде да живее в тоя квартал. Има и едни блокове които преди 20 години бяха изцяло български - в последните 5-10 години започнаха да си купуват цигани апартаменти там и в момента българите се чудят как да се измъкнат от там и продават апартаментите си на безценица. Помислила ли си какво ще стане ако катуна се разрастне или пък апартаментите в тоя комплекс залежат още 5-10 години и започнат да ги продават по 20к евро и в него си купят апартаменти 50 цигански семейства. Колко ще ти струва имота тогава и би ли живяла с такива съседи ?

И последно към разбиращите от пазара- колко според вас е добра цена за кв. м.? Искам да си сверя часовника с вас.

Моите наблюдения в/у пазара на база на един месец обикаляне е че нормалните нива в София варират около 800-900-1000 евро/кв.м. Под тези нива се прави компромис с нещо - дали ще е отдалечен, непрестижен квартал, дали ще има цигани в съседство, дали ще е на партер или последен етаж, дали ще е с лошо разпределение, дали ще е в полето или на друго некомуникативно място. Ако си като мен и не можеш да си позволиш горните цени, търсиш нещо по-евтино, като решаваш за кое от горните би направила компромис. Аз лично като човек живял 20 години около цигани бих те посъветвал точно с това да не правиш компромис, но ти си преценяваш.

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 13:42 от joro123

# 6 986
По повод поста на Галинаник и по повод това, че ние с мъжа ми също бяхме на път да купим жилище на 16 етаж, се чудя колко от вас биха купили ап. на висок етаж - да кажем на и над 15?

# 6 987
Живяла съм много години на висок етаж. Смятам, че ми е достатъчно за този живот.
Лично аз не бих купила апартамент над 3 етаж.  Peace

# 6 988
  • София
По повод поста на Галинаник и по повод това, че ние с мъжа ми също бяхме на път да купим жилище на 16 етаж, се чудя колко от вас биха купили ап. на висок етаж - да кажем на и над 15?

Аз не бих. Най-малкото имам страх от височини, но за всеки влак си има пътници. За мен максимумът е 5-ти и то с много уговорки. Оптималният вариант е от 2-ри до 4-ти / с уговорката 4-ти да не е последен/.  Peace

# 6 989
И аз не бих, не обичам височините, но пък е въпрос на навик, имам колега, който казва, че под 10 етаж не иска да живее Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт