"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 831 251
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 10 785
  • София
Здравейте,

Трябва ми адвокат, който се занимава със сделки с недвижими имоти, тъй като сме пред една доста сложна, оказа се, такава. Моля да ми препоръчате на лични. Благодаря.

# 10 786
Младост си стана най-скъпият квартал, не разбирам защо се чудите на цените там.
Вече малко хора искат да живеят в центъра, а от крайните квартали Младост си е най-добре със сигурност

По-голяма смешка скоро не бях чел, Младост е толкова гаден квартал, шумен, мръсен, пренаселен, с адски много коли, мръсен въздух, далеч от центъра, ужас.

# 10 787
Пример ще дам с Лозенец - преди известно време това беше страшен хит на пазара, имотите бяха много по-скъпи от повечето квартали и исканите цени бяха бомбастични. След това презастроиха квартала ( естествено ) и сега е по-зле и от Младост.

А така! Това са два от най-надценените квартали, дето изобщо не си струват парите.

# 10 788
Относно кварталите всеки си има вкус. Аз мисля, че Хаджи Димитър е един от най-свестните панелни квартали. От по-хвалените и скъпи квартали много ми допадат Изток или Изгрев, за мен са в пъти по-добри от Лозенец. В Изток може от едната страна да хванеш автобус или тролей, от другата автобуси и метро. Имаш парк, където да потичаш, да поиграеш тенис, да се почерпиш с приятели или просто да релаксираш с книга в ръка когато е хубаво времето. Има фитнеси, масажи и достатъчно магазини. Единственият минус за мен е наличието на много коли и липсата на достатъчно паркоместа. И високите цени разбира се. За родителите трудност ще е че има малко училища и ДГ, но за младо семейство без деца или за един човек е прекрасно място. Ако си на някоя по-малка уличка, а не на първа линия от Цариградско или Драган Цанков ще е доста приятно и достатъчно тихо. Други които ми харесват са южните - Бели Брези, Лагера, части на Красно село и т.н., само да не си прекалено близо до Цар Борис III.

Яворов също не е лош. Хубави и тихи места има и в преките на Оборище и Черковна, там на места човек се пренася все едно в някой малък град - тишина, по-рядко минават коли, дървета и гукащи гугутки. Зимата е като някаква приказка в малко градче, по нищо не личи че си в големия град, а на две крачки като повървиш  излизаш на бул. Мадрид където е глъчката на града и трамваите. Stuck Out Tongue Минусът е, че като централно място къщите са една до друга наблъскани, но предполагам някои имат задни дворчета.
Май за всички квартали важи правилото, че е по-добре да си по-навътре, някъде в преките, за да не си на шума. При мен поне всички имоти в които се влюбвам са все на такива места - тихи и спокойни като в малък град, но на крачка от живота в големия град. Разбира се шумните на първа линия ги рекламират като "на комуникативно място", но за мен не е никакъв проблем да ходя до спирката с 300 метра повече. Предпочитам да ми е тихо, че да разпускам от ежедневието докато съм си вкъщи.

# 10 789
Вече малко хора искат да живеят в центъра, а от крайните квартали Младост си е най-добре със сигурност

По-голяма смешка скоро не бях чел, Младост е толкова гаден квартал, шумен, мръсен, пренаселен, с адски много коли, мръсен въздух, далеч от центъра, ужас.
И аз не съм съгласан, не разбирам хората, които харесват младост- много ми е труден достъпа до него, въпреки метрото, адски пренаселен....преди  10-тина  години много повече ми харесваше.
Пример ще дам с Лозенец - преди известно време това беше страшен хит на пазара, имотите бяха много по-скъпи от повечето квартали и исканите цени бяха бомбастични. След това презастроиха квартала ( естествено ) и сега е по-зле и от Младост.

А така! Това са два от най-надценените квартали, дето изобщо не си струват парите.
При Лозенец , според мен проблема е, че е много широко понятие. Няма как долу при Милин камък да е толкова скъпо колкото горе до Кръсова вада, където пак се води Лозенец (според някои).

# 10 790
През 90-те пък Младост беше още по-хубав ако ще се говори за миналото. Но Младост също е много широко понятие, разликата между микрорайоните е огромна. Например на мен винаги най-много са ми допадали 1, 2 и 3 части по различни причини. 1 за разлика от 2 има по-широки улици и по-лесна достъпност. По-близо е и до града. В 2 пък ми харесва това, че има доста тихи места. И двете части имат много разнообразен жилищен фонд, предимно ЕПК. И в двете дори има експериментални серии блокове. 2 обаче като че ли много я презастроиха при манастира, през 90-те около колелото на 306 нямаше нищо. Добре, че се сетиха и срързаха 1 и 2 с мостта. Трета част има хубави места, 1а за мен не блести с нищо. Четвърта част за мен е най-неприятна.

Иначе Люлин далеч не е най-зле от панелните и е много широко понятие с толкова микрорайона. Веднъж ми се наложи да ходя до едно село и вместо по Цариградско реших да мина през Шипченски проход с трамвая и от Дружба 2 с рейс. Останах в потрес. Може би единствената що-годе свястна част на Дружба 2 според мен е онази около Копенхаген, където пуснаха трамвай на изоставените релси, близо до и включвайки комплекс Цариградски. Другият район, който що-годе прилича на нещо е този в Дружба 1: https://www.google.nl/maps/@42.670822,23.386444,3a,75y,143.87h,9 … 1nBrADXrcnPBA!2e0 Но всички останали части и от двете дружби са ми прекалено сиви и депресиращи. Дори и през лятото, когато има разцъфнали дървета. Най-депресиращо е да живееш близо до гара Искър и ел централата. Там колкото и позитивно да си настроен си е непоносимо.

А какво мислите за Гео Милев/Слатина - частта при ИЧС ми е супер неприятна, но районът около ул. Гео Милев и по-близо до центъра около Шипченски проход ми харесват. Дори по на изток от ИЧС има хубави части, но като че ли там отиват по-скоро на североизток при пазара. Общо взето харесвам целия, освен карето около ИЧС чак до завод Електроника, доста ми е сиво. А за кварталите и метрото ще кажа - не обичам да използвам подземен транспорт и затова не е приятно когато решат да спират наземнии линии за негова сметка, тъй че предпочитам квартали където мога да използвам наземен.

# 10 791
В Бояна има в пъти по-малко сгради
..и много повече ап. в продажба т.е феновете на ап. в Бояна са малко...иначе няма да има толкова много на пазара. Преди 4м. правих аниз за една къща в Драгалевци и за целта преброих 96 актуални обяви в диапазона 350 000 -450 000 Евро/в този диапазон беше интереса ни/ за Бояна, Длагалевци, Симеоново.Цифрите за ап. са извадини от анализи, които съм правала за ап. там. Който има добър бюджет би си купил къща там, но ап. купуват, ако не им стигат парите, за Южни или Източни райони. Не съм пристрастна, работата ми е да намеря имот отговарящ на желанията на хората, но до сега съм имала 1-2 случая Бояна, да го включат в желаните кв. за покупка на апартамент. Просто за млади динамични хора не е удобен, деца..спорт, танци, извънкласни занимания...просто си трябва човек на разположение...Хората не обичат да си усложняват живота, макар и спестявайки някой лев или евро.
Парите ще ги изкарат, но неудобния живот няма как да променят.

tomeva, значи всъщност в Бояна не са построени най-много сгради, както си написала в по-горния си пост, а просто има много имоти на пазара. Причината за това веднага ти я казвам - продавачите искат безумни цени! Факт е,че Бояна не е квартал в който някой би предпочел да си купи апартамент пред къща, но също така е факт,че в Младостите и Бояна цените са еднакви  Joy

За удобствата - със сигурност Бояна не е "масов" квартал. Ако имаш кола, проблеми няма никакви, от никакво естество. Така,че ако някой иска жилище на спокойно, тихо място, далеч от градския шум, Бояна е много подходящ квартал ( на цената на Младост ).

Така и не разбрах защо собствениците на жилища тук имат най-много проблеми, но няма значение де....

Happy-2013, най-спокойният квартал, който съм открила до момента и който се е запазил наистина спокоен е Славия. Малък квартал, само стари блокове, уникална тишина, парк, 2 детски градини, трамвай и автобуси има наблизо. Само да не си първи блок на булеварда ( макар,че има едно 15 метра отстояние заради локалното ) , иначе навътре е рай! И все още има между блокови пространства, в които хората си простират дрехите ( без майтап). Няма цигани, наблизо има фитнес, кънки на лед, конна база и футболни игрища. Обожавам такива местенца, наистина когато имаш дом на такова място ти е кеф да се прибереш у дома на спокойствие и тишина и да релаксираш. Е това в Младост в някой блок на 15 етажа няма как да стане просто...

Прави сте, който иска да живее в Младост, който иска в Бояна, който иска на село  Joy. Само да не се дават луди пари за коптори... Joy

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 21:46 от Oceanborn

# 10 792
  • София

Все едно описваш "Люлин" през моите очи.  Tired

Затова хората са различни.

# 10 793
От старите квартали моето сърце принадлежи на Хиподрума  Blush
Не бих си купила апартамент в зависимост от работното място,но явно много хора го правят,за да има такъв интерес към Младост.

# 10 794
Да, Славия е много приятен квартал. Хиподрума - също. Но Изток ми е на сърце. Тези точно до парка Заимов също са добре според мен - от южните балкони си гледат парка, децата си ги извеждаш директно пред вас. Интересното е, че май почти всички спокойни места са със старо строителство, а новото е някъде на по-шумно или пък твърде сгъчкано. Та май да имаш и едното и другото е трудно постижимо, освен ако наистина не става въпрос за новите комплекси от затворен тип по вилните зони и подвитошките квартали.

А точно защото сме различни, купувачи и наематели се намират и за апартаменти със северно, северо-източно или северо-западно изложение. Аз пък търся светлината. На първи или партер също обикновено е тъмно, почти никога не може да видиш небето директно от прозореца, пък и е по-шумно и прашно. От 4-ти до 8 етаж са ми идеални, особено 4-ти и 5-ти. Живея в блокче на трети етаж на шумна улица и на четвъртия е по-тихо като че ли, а и гледката става една идея по-хубава. Но дали заради това че имам навик само от ниски етажи, но от пети нагоре понякога настръхвам като изляза на терасата. Не знам дали се свиква да не ти става лошо като гледаш надолу, но аз ако съм ще налепя по прозорците нещо и на балкона ще сложа по-висока преграда за да направя гледането право надолу ако не невъзможно, то поне трудно. Grinning В същото време въпреки страха от поглеждането право надолу, гледката в далечина е невероятна и си заслужава. Може би трябва да почнат да правят прозорците и рамките на балконите на по-високите етажи по-вдигнати за такива като мен. На прозрачен асансьор няма никога да се кача. Laughing http://www.theaureview.com/sites/default/files/theedge.jpg

Ако пък е къща някъде извън града на хълм и първи етаж ще ми харесва, защото ще има красива гледка, но в град на партер или първи етаж се чувствам като в кутия обикновено.

# 10 795
Няма нищо по-хубаво от това да живееш в къща...да имаш достъп до природата, борова гора, някоя рекичка наблизо,пиленцата да пеят..спокойствие, уют...Работа си е, поддръжка, но удоволствието е неописуемо. Аз съм на мнение,че хората не сме направени да живеем в блокове. Само си представете напрежението и енергията,която "обменят" живущите....но за съжаление в такива времена живеем, това не може да се промени. Аз все се надявам хората един ден да се върнат по селата...

# 10 796
Това което описваш е прекрасно, но реалността е такава, че по-скоро гледаш едни дувари, освен ако къщата ти не е край селото, отделена от другите. Затова и много хора искат апартамент на по-висок етаж - чувството за светлина и простор, който на ниските етажи не е толкова достижим. В такъв случай няма да си седя вкъщи хич а ще съм все по горите или поляните, което пак е добре. Иначе идеалният за мен първи етаж ще е в къща без никакви огради (най-много обикновена телена), еддна такава малка къщичка край полето. Отворен прозорец гледащ към житни класове, тънко перде се вее от лекия летен ветрец и едно пиано край него... пък ако ще да е най-малката и проста къщичка. Но май това не е реално възможно у нас точно заради крадците и дуварите. От цяла София май само една къщичка отговаря на това - има една малка къщичка почти насред полето самичка, наблизо е река Искър, край която се редят тополи. Но и те са си я преградили с доста високи дувари. Идеалното място за усамотение... и за супер шумни купони, защото нямаш съседи на които да пречиш.

# 10 797
Ха познай защо са я оградили с високи дувари.

# 10 798
Е аз си го написах - заради крадците. Но мисля, че някъде около балкана по билата има къщички без или със символични оградки, но май няма търсене, защото там няма какво да се работи. Евентуално нещо по Интернет ако имаш сателитен или мобилен и има обхват. Но не всеки иска да работи от вкъщи. Апропо, София защо не се разраства в източна посока покрай Цариградско? Гледам цели земи пустеят покрай магистралата чак до Вакарел. Ще е хубаво там да построят сателитни градчета или квартали от типа предградие - къщички с градинки. И без това тази земя не се обработва, а градът вече няма накъде да расте на юг. Има място на север и на изток, но въпеки това презастрояването в дадени райони продължава. Вътрешноградските квартали вече са толкова плътно презастроени, че не се диша.

# 10 799
  • София, Bulgaria
В Бояна има в пъти по-малко сгради
..и много повече ап. в продажба т.е феновете на ап. в Бояна са малко...иначе няма да има толкова много на пазара. Преди 4м. правих аниз за една къща в Драгалевци и за целта преброих 96 актуални обяви в диапазона 350 000 -450 000 Евро/в този диапазон беше интереса ни/ за Бояна, Длагалевци, Симеоново.Цифрите за ап. са извадини от анализи, които съм правала за ап. там. Който има добър бюджет би си купил къща там, но ап. купуват, ако не им стигат парите, за Южни или Източни райони. Не съм пристрастна, работата ми е да намеря имот отговарящ на желанията на хората, но до сега съм имала 1-2 случая Бояна, да го включат в желаните кв. за покупка на апартамент. Просто за млади динамични хора не е удобен, деца..спорт, танци, извънкласни занимания...просто си трябва човек на разположение...Хората не обичат да си усложняват живота, макар и спестявайки някой лев или евро.
Парите ще ги изкарат, но неудобния живот няма как да променят.

tomeva, значи всъщност в Бояна не са построени най-много сгради, както си написала в по-горния си пост, а просто има много имоти на пазара. Причината за това веднага ти я казвам - продавачите искат безумни цени! Факт е,че Бояна не е квартал в който някой би предпочел да си купи апартамент пред къща, но също така е факт,че в Младостите и Бояна цените са еднакви  Joy

За удобствата - със сигурност Бояна не е "масов" квартал. Ако имаш кола, проблеми няма никакви, от никакво естество. Така,че ако някой иска жилище на спокойно, тихо място, далеч от градския шум, Бояна е много подходящ квартал ( на цената на Младост ).

Така и не разбрах защо собствениците на жилища тук имат най-много проблеми, но няма значение де....

Happy-2013, най-спокойният квартал, който съм открила до момента и който се е запазил наистина спокоен е Славия. Малък квартал, само стари блокове, уникална тишина, парк, 2 детски градини, трамвай и автобуси има наблизо. Само да не си първи блок на булеварда ( макар,че има едно 15 метра отстояние заради локалното ) , иначе навътре е рай! И все още има между блокови пространства, в които хората си простират дрехите ( без майтап). Няма цигани, наблизо има фитнес, кънки на лед, конна база и футболни игрища. Обожавам такива местенца, наистина когато имаш дом на такова място ти е кеф да се прибереш у дома на спокойствие и тишина и да релаксираш. Е това в Младост в някой блок на 15 етажа няма как да стане просто...

Прави сте, който иска да живее в Младост, който иска в Бояна, който иска на село  Joy. Само да не се дават луди пари за коптори... Joy

Дааа... , но може би не съм се изразила ясно. А относно цените в Бояна има предлагане на ценови нива, каквито в Източни и Южни почти не се намират вече, като например 2-ст около 55000Евро и под тази цена.

Общи условия

Активация на акаунт