"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 830 799
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 11 085
  • Пловдив
.... Една приятелка ми каза, че когато има ползватели винаги данъците идвали на тях newsm78 А моят съпруг ми каза, че не е така когато било с дарение не знам вече....

Ползвателят плаща данъка, но данъчната партида е на името на новия собственик. Т.е. възможно е да идват при вас, но в намален размер.   

Нещо не ми стана ясно. Как ползвател плаща данък? Той си плаща всички консумативи, но данъка не е ли задължение на собственика?

Ами аз мислех, че идват на нас ползвателите защото детето е на 2г., но на моята приятелка дъщеря и е пълнолетна и пак при ползвателите отива данъка. А иначе глобата, че зкъсняхме в данъчното е на детето 2г. хахахха

# 11 086
ЗМДТ

Чл. 11. (1) Данъчно задължени лица са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят.

# 11 087
  • Пловдив
.... Една приятелка ми каза, че когато има ползватели винаги данъците идвали на тях newsm78 А моят съпруг ми каза, че не е така когато било с дарение не знам вече....

Ползвателят плаща данъка, но данъчната партида е на името на новия собственик. Т.е. възможно е да идват при вас, но в намален размер.  

Т.е. Тя собственика ще го регистрира с нейният адрес като основно жилище, а ползвателя само ще плаща.
Аз като регистрирах този искаха моята адресна регистрация, а не тази на детео собственик newsm78не знам дали има значение това, че е непълнолетно

# 11 088
Ще ви стане ясно, ако престанете да бъркате ползвател с наемател. Двете неща са съвсем различни.

Наемателят плаща наем за чужд имот, той няма никакви вещни права върху имота, следователно няма и отношение към данъците и таксата смет. Може да има уговорка с наемодателя да ги поема, но това си е тяхно вътрешно /облигационно/ взаимоотношение.

Ползвателят има ВЕЩНО право, т.е. за него имота не е точно ЧУЖД. Собственикът е друг, но ползвателят има право да го ползва, да живее в него - без да плаща наем, защото има ограничено вещно право, право на ползване. Като такъв е задължен да плаща данъка, защото имотът е "отчасти" негов - той има две от трите права, които характеризират собствеността - владеене, ползване, разпореждане. Тоест той владее и ползва, само не може да се разпорежда - не може да продава, не може да обременява с тежести /да учредява ипотека/ и т.н.

Собственикът пък на имот, на който има учредено право на ползване, може да го продава, т.е. може да се разпорежда, но не може да изгони ползвателя, нито пък новия собственик може да го изгони. Така че това право е вещно.

Докато наематялат има облигационно, а не вещно взаимоотношение, за него имотът е чужд, той плаща наем. Не е ползвател, а не е и владелец.

Защото пък владелец е който държи вещта като своя - тоест той има намерение да "свои вещта". Наемателят държи вещта не като своя, той я държи за другиго, той не се чувства собственик. А вледелецът я държи като своя, и владелец може да станеш и противозаконно - например чрез кражба. Но и недобросъвестният владелец след 10 годишна давност става собственик, т.е. като се нанесеш в някой имот противозаконно и ако 10 години никой не те пипне, придобиваш по давност;)
Докато добросъвестният владелец придобива по давност след 5 години. Добросъвестен е който не е знаел, че праводателят му не е собственик. Например ако купиш крадена кола или краден апартамент, но ти не знаеш, че продавачът е крадец, плащаш си съвестно, имаш документи и всъщност не знаеш, че не си купил от собственик. Тогава след 5 години ставаш собственик:)

Ако те пипнат преди това обаче, трябва да върнеш вещта на истинския собственик, макар че си си платил - тя е крадена и ти духаш супата. Имаш право да съдиш крадеца, който ти я е продал - т.е. имаш право да гониш Михаля и да се оплачеш на арменския поп. Но вещта ти я конфискуват, макар че си я платил.

Последна редакция: пт, 03 апр 2015, 21:33 от Татко Мецан

# 11 089
  • Пловдив
Ей Татко Мецан много хубаво си го обяснил.

Разбрах всичко от това което си написал, но защо само ползвателите плащат данък, а не и собственика. По правилно би било да се дели на всички та нали и той може да живее там и има всички права та дори и повече от ползвателя......Но това е мое мнение закона си е закон. Simple Smile

Аз исках да плащаме по малко данъци, но има и друг вариант. Аз ще съм ползвател на единият апартамент на едното дете, а тои ще е ползвател при другото дете Laughing  Laughing Laughing

Последна редакция: пт, 03 апр 2015, 22:15 от мимамима

# 11 090
Здравейте, малко извън темата, но ще съм много благодарна,ако някои има мнение по следния въпрос"
Какво е качеството на строителството на Крит - знам, че в момента са много зле - запори, спрени сгради,
но по-скоро ме интересува завършените им сгради, които са построени около 2009.

и изобщо всякакви мнения за тях, ще са от полза.

# 11 091
Ако купувате, не дължите ДДС. Сгради приведени в експлоатация, 60 месеца преди покупката не дължат ДДС.

# 11 092
Има ли проблеми при вземане ПОД НАЕМ на жилище без акт 16, трябва ми договор ?

# 11 093
Има ли проблеми при вземане ПОД НАЕМ на жилище без акт 16, трябва ми договор ?

Няма партиди за ток и вода, всичко се събира и плаща общо от живущите, по принцип договор не можеш да имаш, защото като няма акт 16 собственикът няма право да живее в него, защото няма разрешение за ползване. Според мен - има голям проблем  Peace

# 11 094
Хм, аз съм живяла в такъв под наем, мисля че и договор имахме.
Целия блок се обитаваше- от собственици и наематели.
Акта се бавеше над десет години, по спомен.

# 11 095
Това, че сте живели е едно, а пък че строителен надзор могат да дойдат и да запечатат сградата и да изгонят всички живеещи на улицата - съвсем друго. В сгради без А16 по принцип не се живее (но хората от не май къде - живеят).

# 11 096
Абсолютно е така - могат да те изгонят като нищо, и то не само могат, а и по закон трябва да го направят, но не го правят, както много други неща, които не се спазват у нас.

но защо само ползвателите плащат данък, а не и собственика. По правилно би било да се дели на всички та нали и той може да живее там и има всички права та дори и повече от ползвателя

Ами не, той собственика като е учредил вещно право на ползване, точно това е, че няма право да живее там, а ползвателя има - той го ползва, затова и той плаща данъка. Собственика може да продава, да залага, но не може да изгони ползвателя дори и като продаде - тежестта следва имота.

# 11 097
  • София
Здравейте, с радост открих темата и ще ми е полезно да прочета мнения относно следната обява - http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d140180305795469 … k=1sh0c1&f1=1. Притесняват ме първия етаж и 3те североизточни стаи...  Видно е и, че е за тотален ремонт. Може би и с майстор е добре да се отледа. .. Thinking

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 05:02 от Miss_Butterfly

# 11 098
Здравейте, с радост открих темата и ще ми е полезно да прочета мнения относно следната обява - http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d140180305795469 … k=1sh0c1&f1=1. Притесняват ме първия етаж и 3те североизточни стаи...  Видно е и, че е за тотален ремонт. Може би и с майстор е добре да се отледа. .. Thinking

Отиди с майстор на оглед. В един от най-хубавите райони е. 1-я етаж си е 1-ви етаж, това е ясно.

# 11 099
Първи етаж - студено и мрачно цяла година, може да има влага и мухъл. Целият вход минават през етажа, постоянно движение, шум и трясъци на асансьора.
Голям блок, т.е. много съседи.
Не е наистина 4-стаен, по-скоро 3-стаен с усвоена тераса.
Напълно основен ремонт - време, нерви и пари.
Зависи точно къде е, но Стрелбище доста го презастроиха.

Като плюсове: близо до ЮП и центъра, комуникативен район - има автобуси, магазини, градини.

Може би, ако се свали цената с поне 10 хил., може да се мисли по въпроса....

Общи условия

Активация на акаунт