Учебни часове в събота - това законно ли е?

• 8 153
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
При нас все още е затишие, но ако се опитват да го наложат, тогава мисля трябва родителите да се обединим и на разговор с директорката, щом зависи от нея  Twisted Evil

# 31
РИО едно на ръка, първа стъпка, после имах предвид РИОКОЗ, нещо ми се върти в главата, че това беше работа на здравното министерство ли, съвместно с това на спорта ли...не помня....може и да бъркам...
И на мен ми е интересно къде пише, че може да е в почивен ден?

# 32
Разговор с директора и уведомяване, че
детето няма да посещава съботните 40-дест минути.
И не МОЛБА , а УВЕДОМЛЕНИЕ !
Ясно,точно,категорично.

# 33
http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/l … n_obr_minimun.pdf
ЧЛ..16"(4) (Нова - ДВ, бр. 40 от 2004 г.) Всяка учебна седмица, освен задължителните
учебни часове по ал. 2, включва и по един учебен час по учебния предмет "Физическо
възпитание и спорт", който се използва за организиране и провеждане на спортни
дейности и на открито. Включването на този час не се отразява при определяне на
съотношението по ал. 3.

От Правилника за прилагане на закона за Народната просвета - дефиниция на учебна седмица:

Чл.92 (7) Продължителността на учебната седмица е 5 учебни дни

Мисля, че с това можеш да запушиш устата на директорката.

# 34
Този модул, който до миналата седмица е бил въведен просто с някаква разпоредба, вече е оформен като ЗАКОН /това звучи гордо, нали?/ Закон, който обаче дава недвусмислена свобода на директорите на училищата да организират необходимия хорариум както и когато намерят за добре.
Нашата директорка е решила, че най-удобно ще да е в събота сутрин.
От РИО също така ме попариха с новината, че независимо от това, че събота е официален почивен ден, то, след като се провеждат учебни часове, ще се пишат и неизвинени отсъствия на неявилите се ученици.
Явно си разговаряла с някого, който хал хабер си няма за какво говори. Не е разпоредба, а закон и то от 2004 година. В предишният си пост посочих за какво става дума. Пусни официална жалба, позовавайки се на закони. Никой не може да те задължи в неучебно време да пращаш детето на училище. Извънредните учебни дни се определят само и единствено със заповед на Министъра на образованието.

# 35
petiaivanov, благодаря! Спести ми най-малко една седмица ровене по разпоредби и закони. Сигурна бях, че има някакво сериозно основание, на което да се опра. Защото от РИО ме уведомиха, че едва ли не директорът на училището еднолично определя кога и колко ще се учи и ще преценява кога да се почива.

# 36
Бях сигурна, че някъде е регламентирана учебната седмица. Не може просто така часове да се слагат на който където му скимне.  Naughty Обаче като не съм юрист, не знам в коя наредба и кой закон да търся.
baibibi, ако ти се занимава вдигни телефона и натрий носа на многознаещата чиновничка. Laughing

# 37
# 38
И още нещо. Вие като родители, не сте ли подписвали заявление, че желаете детето ви да участва точно в тази форма на модула / пр. футбол, туризъм и т.н. /? В много училища редът е такъв.

# 39
Не, не си спомням да съм подписвала такава декларация. Най-малкото, щеше да ми направи приятно впечатление, че ми оставя право за избор. /защото нали подписът ми в декларацията изразява свободно взето от мен решение/.
А и тук изобщо не става дума за модула като модул. Ето, докато той си съществуваше като осми час в понеделник, никой не е роптал. Въпросът е, че е изместен в почивен ден. Иначе нека да си имат физическо, ако ще и всеки ден или по два пъти на ден. Но чрез зетостта на детето ми, индиректно се прекъсва и моята почивка, и тази на баща й, и тази на брат й. Хубавото е, че сме малко семейство.

# 40
И още нещо. Вие като родители, не сте ли подписвали заявление, че желаете детето ви да участва точно в тази форма на модула / пр. футбол, туризъм и т.н. /? В много училища редът е такъв.
Ми ние не сме например. Rolling Eyes

# 41
Ние подписвахме молба. Госпожата ни обясни, че трябва да изберем модул Подвижни игри, защото така ще го води тя и часът просто ще е присъединен към учебната програма. Ако се избере Туризъм тогава е от външен преподавател и май сега си спомням, че спомена нещо и за събота, обаче не помня. Да не ви заблуждавам сега.
Става дума за втори клас.
Като се позамислих и за децата на приятелки, май учителките по принцип си препоръчват Подвижни игри, за да го водят те, което не е лошо.

# 42
Каквото и да е, но да спазват закона и без почивните дни.
Такива своеволия се допускат, защото разчитат, че по-голяма част
от родителите няма да се занимават - грешка.
Трябва да се отстояват правата. Peace

# 43
  • Варна
Ние декларация за модула не сме подписвали.
При нас също се води "Подвижни игри", като 6-ти час в петък.Но досега за 3-та година подред не са го карали.В петък винаги имат по пет часа.

# 44
  • При хората, които обичам
И аз не съм подписвала декларация за петокласничката, но нейният допълнителен час е като осми през сряда и всъщност си е в учебно време.
Защо за едни да може, а за други единствената възможност да е в събота?

Общи условия

Активация на акаунт