Последни есенни лъчи галят ЮНСКИТЕ усмихнати очи.

• 24 227
  • 726
  •   1
Отговори
# 600
Силви! И аз съм била на такива РД на едногодишни деца - тортата си е задължително, плюс някакви сокчета "натурални" дето са само химия, солети и тем подобни. Не знам дали има някъде детски центрове, които да предлагат полезни неща. Обаче си спомням, с една организация преди работих, които правят кетъринг и по повод един празник на здравословното хранене на децата бяха направили такива уникални неща (лъскави, красиви, привличащи хлапетиите), които обаче бяха супер полезни, зеленчукови, разни мини плодови салатки, и т.н. Освен това си спомням, че момчетата от Евроток например (които участваха и в Lord of the chefs) веднъж говориха, че са пробвали да направят здравословно меню за детска градина в рамките на бюджета на тези заведения - което ще ви излъжа, но да кажем е било към 1,5 - 2 лв. на ден, малка беше сумата. Та за тази цена бяха направили даже сьомга за децата, + цялото си меню от 3 части, както си трябва. Така че може, но е въпрос на мисъл и усилие според мен. Дано имаме сили да се справим като порастнат още малко.

По принцип доколкото знам менюто за определен празник си го избираш ти и в ДЦ, съответно ако искаш плодова салата, сокчета и т.н не че ще ти сложат зрънчо. Peace За 1 РД аз не виждам и много смисъл от кой знае каква храна, тъй като ако децата са на по годинка едва ли ще ядът нещо, само за родителите евентуално. За децата мисля повече са подаръците, украшенията, тортата,заради свещичката и т.н. Напълно съгласна съм със Силвето, че зрънчото и тем подобни са излишни, но като казах, че няма РД със зеленчуци и плодове, в смисъл че един ден в годината може да се поотпуснем малко, но от РД, на които съм била аз никога не съм виждала децата да ядат кой знае какво. За тях е повече веселбата, играта и подаръците. Между другото зрънчо тук никога не съм виждала. newsm78 Криси за първи път опита в БГ, но чипса е горе долу същата категория. Grinning
Стана ми интересно за ДГ. Какво е менюто? Не е ли здравословно? На Крис е 41 евро на месец, по близо 1,5 евро на ден, включва 1,2 и 3. Първо е паста със зеленчуци или супа (крем,зеленчукова,пилешка), второ 2 седмично риба, 2 пъти седмично бяло месо и един път червено, гарнитура зеленчук най обикновен варен картоф, морков, зелен боб под формата на салатка, десерт винаги плод, никога нещо сладко. Peace Пастите са им много вкусни. Та за мен си е супер здравословно хранене това, за туй и го записах до 16:00, не до 13:00, че и вкъщи не следя толкова здравословна програма. Mr. Green

Ние се върнахме от ваксината. За сега е всичко наред. Спинка си така блажено. Не рева. Sunglasses  Sunglasses Само че сега нови 10. Имало нова ваксина от тази година, доколкото разбра за менинкоко (менингит), която Криси е правел, но тази сега е нова по силна и Крис следователно трябва да повтори. Shocked Нещо не ми се връзват нещата, та трябва да се информирам малко по този въпрос, съответно и за Софи. Thinking

# 601
Днес Оги прави 5 месеца! На мама голямото момче! Днес и каката е в къщи за наблюдение, че кашля и има възпалени сливици и ми е лудница...нямам време за сладки за това ще ви почерпя с плодове  Wink

Честити месечинки на Вих, Раличка и Крум!   bouquet

Силве честит имен ден и на твоята госпожица!  Peace за РДни! А тортата може и да е доста здравословна - например от бисквити с лекичък крем и плодове...

Да ви кажа какво ми направи силно впечатление пък на мен докато бяхме в Букурещ - там често (особено през зимата) отскачахме до местната ИКЕА, понякога и заради евтиния обяд (в Б. е много скъпо по ресторантите). Ресторанта на ИКЕА е доста популярен сред семействата там и масово се посещава дори и с много малки дечица. Та вярвате ли ми, че никога ама никога не видях да купуват на дете саладка, задушени зеленчуци или от любимата ни сьомга например (а там на фона на другите цени си беше направо евтино) единствено пържени картофи и пилешки пържоли и пасти, дори на дечица около годинка. А после защо децата похапвали вредно - ами щото повечето случай така са научени в семейството...

Ваче
- ходи на доктор да не се косиш после, че си се забавила!

Аз пък най-после се наканих на зъболекар да ходя утре...

Последна редакция: ср, 16 ное 2011, 14:31 от heberlea

# 602
  • Добрич
Здравейте!
Пускам ви една обща почерпка за всички бебоци, които днес празнуват 5 месечинка:

Честита месечинка на бебоците на Мушмуронко, Ваче, Хаберлеа, Теди и на мен.  Wink Да са ни живи и здрави и много веселички да растат.  Laughing
Ваче, дано разбереш от къде иде проблема. Щом не е еднократно, отивай на лекар. По-добре рано, ако има проблем, отколкото да се задълбочат нещата.  Peace
Цвети, супер за чистото носле!  Wink
Накри, много се смях с подаръците ти, ама те мъжете хич не са досетливи за тези работи. Направо си му кажи какво искаш и хич не го чакай да се сеща сам.  Wink Hug За уреда - ако имаш място и пари - купувай го.  Peace
Силви, наистина е много трудно с отстояването пред боклуците за ядене на фона на цялата реклама и масовото използване, но мога да кажа, че ще е грешка, ако се спрат изцяло, защото тогава интереса към тях се засилва и в един по-късен етап /у-ще/ се наваксва.
Честит Имен Ден на Матея!  Hug
Май имаше още...после  пак.  Mr. Green

П.П. Хаберлеа ме изпреварила.
После ще ви чета, Хаберлеа и Накри, сега публикувам.

# 603
Честити месечинки на РАЛКА, КРУМ, ВИХ и ОГИ- да растат щастливи хлапета!

ВАЧЕ, наистина няма да е лошо да идеш на лекар (и аз като свекърва), ама стомашните болки не бива да се пренебрегват. че винаги става лошо. Айде, и да докладваш!

Аз пък да ви кажа хич не вярвам в разни био-глупости. Тия био плодове и зеленчуци да не ги отглеждат на луната- нали почвата е една, въздухът е един и същ- честно да си призная, мисля че е начин да се оскъпят продуктите и да се правим на по-различни- изразявам лично мнение, което със снаха ми непрекъснато упражнявам да отстоявам, т.к тя е абсолютен маниак- по-този повод- готви си абсолютно всичко сама, за да следи какви продукти влага в него. Е, извинете, ама нещо не ми се връзва......
Виж за здравословното хранене съм съгласна- мисля, че на децата не бива да им се забранява, защото ще го правят скришом, трябва да се възпитават, че е вредно и не е полезно ....

# 604
Ваче, моето не е много дълго за разказване със стомаха: просто след раждането започнах да усещам някакво "топче" да ми изскача по различни места на корема, което като го напипам беше леееко болезнено, но много бързо се скриваше пак навътре и все едно нищо. На практика на никой не съм могла да го покажа, защото за секунди изчезва. При гинеколога ми попитах дали може да е херния от вдигането на тежкото бебе (за мен това е тежко). казаха, че херния има само пъпна (но от пръв поглед видя, че моят пъп не предполага да се развие херния, каквото и да значи това), или ингвинална (на свивките на слабините - каквото не е. В първия момент предложи да видя специалист, но като ме прегледа и опипа корема, каза, че това е локално подуване на червата, като преминава храна, например някои по-дразнеща храна. Понеже съм свалила мазнини от корема и сега няма нищо между червата и кожата реално и усещам някои "размествания". То като се има предвид какво се случва вътре през бременността, предполагам, че иска време да се установят местата на органите пак. Нз.
Сори за спама.
Дано бързо се изясни при теб какво е.  Praynig

# 605
Цвети, аз имам уред за претопляне на Авен. Не става много бързо, но и принципно за кърмата пише да се затопля постепенно. Аз кърма на този уред топля на 1 (ако е от хладилник). Дори и да седи 15мин вътре не може да се претопли, а остава с нормална за пиене Т.

Честити месечинки днес на всички деца.

За подаръците - Марти беше започнал да ми подарява цветя в саксии, но нещо у нас спряха да виреят. Сега съм ги раздала при мама и при съседката и вече няма смисъл да ми купува. Преди много хубаво си вървяха, но колкото и да не ми се вярва, факт е че ги уручасаха. Дойде една позната у дома, зарадва им се и на другия ден едно вече беше изсъхнало, а преди това вървеше много добре. След него едно по едно всичките. Като видях какво става и ги раздадох. А това ми беше подарък като ме изписаха след кюртажа, а като изсъхна вече бях бременна с Йоана. Веднага ми мина през ума, че нещо ще има да се случва и че май е по-добре да се отрази на цветето отколкото на нея.

Аз пак направих лирично отлонение.

# 606
Китикат - принципно си права, но има и нещо друго...Майка ми продава препарати и торове за земеделието. Та от нея знам какво се пръска и се влага масово при отглеждане на зеленчуците - щом тя е в потрес, какво да коментирам - много от препаратите са отровни и/или канцарогенни, а контрола обикновено нулев...то ние възрастните може и да сме се адаптирали, но бебоците са твърде неподготвени за такава "химия". Та аз бих имала едно наум за зеленчуците купени от непроверен източник - за бебешките пюрета. Био-зеленчуците все пак за да получат сертификат минават през засилен контрол, т.е. подобни препарати са абсолютно забранени при отглеждането им. Та има надежда да са по-чисти, още повече че за да получат такъв сертификат трябва да докажат и чистотата на района...

Последна редакция: ср, 16 ное 2011, 15:24 от heberlea

# 607
ХЕБЕРЛЕА- ти принципно също си права, само дето наистина не виждам смисъл- да, козметиката на Дара е био- Веледа, ужасно е скъпа, ама пък я къпя с тази ужасна вода, диша този ужасен въздух....., така че май е по-добре по-бързо да се калява в тия мизерни условия, пак ще спомена "любимите" ми роми- те ядат боклуците от кофите, развалена храна, а имат невероятен имунитет........ не знам, не искам да гледам детето си под стъкло, а май така се получава.......

# 608
  • софия
Не мога да пропусна да чиститя месечинкотр  на Рали , Вихрен , Крум и Оги, целувки от нас със Мона  bouquet
Кити Hug
Аз споделям мнението на Ваче за вредните храни, всичко трябва да е с мярка прекаленото забраняване също може да изиграе лоша шега, при моята племенница така стана, сестра ми постоянно парадира това е вредно онова не и се позволява да яде и какво става малката трепери за шоколад и зрънчко и кара баба и и дядо и да и купуват тайно Mr. Green. При Дани е друго той не хапва нито чипс нито торта Мадоналдс, пица или други такива, шоколад, даже това ние проблем като ходим до Мола той няма какво да яде, настина, на заведение му поръчвам домати със плочка сирене, просто това хапва, никога не съм забранявала, но много говоря, обяснявам за полезните храни от кой ще стане силен и здрав и такива работи той сам направи избора си.На рожден ден ходим хапнали вкъщи там нищо от нещата не яде. Simple SmileТой например яде много коприва спанак броколи , плодове по килограм. Затова е важно мъниците да свикнат с тези храни от малки.
Накри, положението в детските градини и храната не е добро, порциите са малки все пак домакинката, директорка и тнт семейства хранят #Cussing out, плодовете и зеленчуците не са най добри също, но пак като чели има подобрение, дават им плод в 10 ч и черен хляб за обяд, храната е разнообразна.
Отивам да будя Мона да ходим да вземем  бате от градината, сутрин е много студено, но като съм сама няма кой да води Дани и бебка в космонавтчето и хайде на градина. Simple Smile

# 609
Здравейте. Аз закарах мама на автогарата, изпратихме я с Нико и сега сме самички.  Sad Много и се карах тук, но и много свикнах с нея... Сигурно и на нея ще и е мъчно за нас.
Голям страх брах сама в колата с Нико. Не бях карала с него повече от два месеца и сега ще ми е много трудно да се преодолея. Явно тази катастрофа ме е изплашила повече, отколкото предполагах
За срещата в петък- ако Нико е добре ще дойдем. Не ми се иска ако е сополив да го водя при здравите дечица.

Честити месечинки на ВСИЧКИ порастващи дечица днес. Оги, Вих, Малка Ралка и Супер Крум. ДА са живи и здрави, усмихнати и много щастливи.

Нико днес е още по-добре. Само като спи ми гъгне, тази сутрин чак хълцаше, но тъжно хълцане.

За ограничаването от джънк и вредни храни- аз също съм на мнение, че трябва да има някакъв баланс. Не трябва да се забранява, но съм против даването на шоколад на 1 година, зрънчо, чипс и т.н. В крайна сметка, ще поживеем  и ще видим. Сега казвам така, но... дано детето ми да е разумно и разбрано.
Не използвам БИО козметика. На мнение съм, че е много по-полезно да живеем природосъобразно, стремейки се да пазим природата, водата и т.н, отколкото да използвам БИО козметика. Не можем да избягаме от заобикалящата ни среда. (Абсолютно съгласна с Кити  Hug)

Накри, моят мъж нищо няма да получи ни за Коледа, ни за Нова година. Нещо много се е отпуснал, та ще го стягам.

Цвети, браво за нослето, сега и на Нико да му мине...

Искам и от бабището да се оплача. Купихме й кола, а тя не е карала от 20 години. 2 седмици Слав ходи в Бояна и я води да кара на една поляна. Онзи ден е тръгнала  Shocked но е решила, че няма да я кара!  Twisted Evil

# 610
Уф пратих дечурлигата за малко навън

Чин - еха...какъв подарък сте и взели на вашата баба! Браво, че си се престрашил да караш след катастрофата..аз още не смея (нали и аз имах инцидент вкрая на бремеността) сега като съм все недоспала и с мрънкащо бебе - не смея да шофирам...

Цветич и ние ние процедираме като вас с вредните храни. Забраненото е най-сладко пак и няма все да са под контрола ми. Поне в ДГ в която е сега Бела храната е доста добра, а в 10ч. задължително имат плод - носи си от вкъщи.

То срещу пестицидите няма каляване, ама всеки си преценява сам (натрупват се в организма, като могат да доведат до алергии, рак и сега чета че ги обвиняват и за зачестилите появи на хиперактивност при децата). Намерих малко инфо по въпроса: http://www.webcafe.bg/id_477731137

А и става дума не само за  използване на големи количества пестициди (отрови за предпазване от вредители) а и за други химикали например за бързо узряване на доматите - много от земеделците ги използват без да спазват указанията за безопасност)...Та аз поне ще търся всяка възможност за ограничаване на приема на храни за които се съмнявам... Поне в това отношение съм облагодетелствана, че родителите ми живеят на село и тази година са поизвели доста зеленчуци, ябълки крушки..Само тиква се чудя от къде да си взема newsm78
Сега майка ми е донесла домашно броколи - една част ще направя на суфле, а другите ще бланширам и сложа във фризера - като му дойде времето на Оги да му ползвам за домашните пюренца...

# 611
Здравейте ,мамита и тати!
Честити месечинки на всички сладурковци-да растат живи ,здрави и щастливи бебоците! Hug
Силве,честита именничка.Да й е живо и здраво името ! Hug
Чин ,честита ви годишнина -ощеее мноооого дълги години взаимно щастие и любов ви желая.  bouquet
Деска ,браво на Йо за мерките -супер бебочка! Hug
Цвети ,браво за резултатите от нослето.
Ваче,отивай по-добре и навреме да ти видят стомаха,че не е шега.
За здравословното хранене -надявам се да намерим баланса и както Дани на Цвети сами да направят най-добрия избор.
Вчера ни биха отложените от последния месец ваксини -мина добре нощта.
На мерки сме вече 7120кг-с 420гр. повече  и 62,5см.-с 1,5см. по-висока е Даричка.
Вчера не сме излизали ,въпреки прекрасното време ,но днес да -поспа,помрънка и така.
Дарка -много кураж ти пращам и се надявам да ни пишеш скоро ,че си купила билети за БГ -с лъжа или не ,да си тук .Знам,че отстрани е лесно да се дават съвети ,но мисля ,че е важно да си физически и психически здрава ,за да отгледаш пълноценно едно щастливо дете.

# 612
  • софия
Ичка, много хубаво наддала Дара Simple Smile
Чин и аз и се карам много на мама, някак на нея си го изкарвам, но нали ми е майчица.
Хеберлеа от вкъщи плод, много интересно, в Германия си носят сандвичи от вкъщи Thinking. Бролколито се чудех дали да го бланширам ама така го замразих newsm78
Отиваме да правим торта с дребните.

# 613
Здравейте! Ние се се разходихме за днес!

Пеперудке, възможно е да не качвам от кърменето.  Peace

Деси, тя пък тая ваксина за тетанус дето са го боднали Марти е супер безсмислена. Ако стане някаква авария и отидеш в болница пак ти слагат тетанус.

Честит празник на Матея. Аз я сънувах миналата нощ, а тя имен ден имала.  Simple Smile

Вова, знам че МТ взима Теди сутрин! Аз затова почнах да подсещам моя.  Laughing

Цитат
Още не съм била на РД със зеленчуци и плодове.
Щото не съм те канила на Ивковите!  Wink  
Накри разсмя ме с палтото и телефона! Предполагам, че иска да те изненада.

Хоупфул, не се бях замисляла за формичките. Аз за Иван само стъкло ползвах де, но съм чувала че доста майки ползват формички за лед.

Ваче, кои са тез чисти царевични пръчки? Моя син знае че не давам да се купуват такива неща, но ако наложи някой ден да купим, поне да ги знам кои са.

Никола от известно време започна да се придвижва назад. Прави опити за пълзене, но на пред не успява, а се отдалечава от целта си.  Laughing

Накри, от тази година въведоха и здравословно детско меню в ДГ. От тази година ДГ ни е безплатна, но миналата беше 40лв на месец. И тази предполагам че няма промяна.

Хабрелеа, за торта може и да е направена от плодове тип карвинг. Аз много се изкушавам, но не знам как ще се приеме от децата. Само чакам да забранят тортите в ДГ и ще се включим с карвинг.
А в 10ч защо плода е от вкъщи? И в ДГ на Иван има в 10 ч плод , но си им е в менюто. А понякога им дават и цял плод за вкъщи.

Честити месечинки на всички които имат повод днес.

Цвети, очарована съм от начина на хранене на Дани. Още повече че това е неговия избор.

Тоя пост  го пиша от няколко часа. Затова е така хаотичен.  Crazy  

# 614
Здравейте Hug

Честит имен ден на Матейка  bouquet Много да радва мама и тати, и да е винаги здрава и усмихната  bouquet

Честити месечинки на порасналите дечица  bouquet Да ви носят само положителни емоции  bouquet

Чин, честита ви годишнина, все така да се обичате  bouquet И честито за изпитите Peace

Аз не съм много адекватна, защото от вчера и двамата с Иво сме болни. Той е с хрема и температура, а аз само хрема и кихане, но съм жив парцал. Той най-накрая заспа, за цял ден предрема два пъти за по 10-15 минути. Ходихме на доки, гърлото и гърдите са чисти, вдругиден пак, дано не става по-лошо. Много плаче когато дърпам сополите и когато капя ФЗ или капки, но иначе само хрипти и не може да диша. Не иска да папка, а само да го гушкам.

Подаръци аз отдавна не получавам (изненади де). Води ме човека да ми купи нещо, ама така не ми харесва. А той още не може да стопли, че предпочитам една картичка с мило послание, ама да е изненада. Преди се стараех да го изненадвам с подаръци и ги мислех по месец предварително, ама вече не! Но да не си помислите, че е разбрал че го наказвам, въобще не му прави впечатление Tired

Последна редакция: ср, 16 ное 2011, 18:15 от иРеТо

Общи условия

Активация на акаунт