Слънцето е все още тука, а Септемврийче се опитва да гука! N2

• 32 176
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
За петната, пера с бебешки сапун и не ползвам сушилня за бебешките дрешки.

За яслите във Варна чакахме две денонощия в студа януари месец ooooh! После май и за яслите, както за ДГ, въведоха лотария Crazy

Мишчица, дано да не стигате до АБ Hug Диди нали беше със запушен слъзен канал и още си спомням как всяка сутрин се събуждаше с рев, защото й бяха залепали очичките Cry.

Джадед, защо не я смените тази лекарка Naughty За да не плаче Радина, може да пробваш при следващите ваксини да я кърмиш, докато я боцкат, ако искаш. На Тод по този начин първият път почти не му се чу гласа.

Васиту и аз като теб. Май ще я поискаме Стефито за снаха с този нощен режим ще са си лика и прилика младите Wink Успешно преместване Hug

# 601
момичета... нали животът било това, което се случва, докато плануваш как да живееш...
аз и Сара пристигаме в България във вторник.
в което няма нищо лошо, дори е повече от прекрасно, но когато ти го натресат 'от горе' и е много неприятна история...
аз ви бях споделяла, че подадохме документи за пасаван на Сара, с който да дойдем до БГ. и изведнъж вчера се оказва, че една изключително примерна и екзактна служителка в посолството го е издала валиден до 31-12 /обикновено ги изват за 6 или 12 месеца/ - и аз шок и ужасТ Sad
ходихме в посолството днес - какво да ви кажа... дали ще си в България, или в чужбина - простотията си е толкова идентична, че просто нямам думи Sad
не ми се говорят подробности, но това е крайният резултат - вторник летим и ще сме там около месец /а аз с такова желание подготвях елха тук, подаръци и не знам си още какво/
но явно така е трябвало да стане...
не ме разбирайте погрешно - не че не искам да си ида вкъщи, дори там ще ми е повече от перфектно, но някакси идеята за първата Коледа и Нова Година на бебето ми, без татко му, хич не ми допадат  Sad Cry

# 602
Данаspoko

Много криво ми стана заради създалата се ситуация... Няма ли как и таткото да дойде в БГ, макар и само за празниците?

Мишчицата, Нинче, утре започвам проучване по въпроса, поне с процедурите да се запозная  Simple Smile

Благодаря за отговорите  Hug

# 603
МишчицаНа Монко съм му лекувала конюктивит със сребърна вода. Капах в очето за един ден се оправи. Все пак питай докторката.
danna999Наистина са ви пришпорили много неприятно. Дано все пак престоя ви в БГ да е прекрасен и да не тъжита много за татакото.  Hug
Аз също съм на тема сушилня.
Купихме си обаче и нова кола по която доста разходи изскочиха и сушилнята леко ще изчака...

Днес бяхме на връчване на дипламата на нашия тате . Вече е дипломиран магистър. Маги и Монко присъстваха и се държаха отлично в аулата на НБУ. Съвсем академично Party
Е, имах бойна готовност да извадя хранилката под прикритие със шал, но не се наложи Laughing
Явно доста и дойдоха емоциите днес, а отпразнувахме заедно с дипломата и третата месечинка на Маги . Направо се притеснявам Embarassedколко бързо лети времето е не е истина. ooooh! Искам да и се наслаждавам на бебешорската прелест още и още е е е е еееее Rolling Eyes
Е и после са много забавни и интересни и абсолютно очарователни. Wink
Нещо ме влече към ръкоделие и снощи забележете до 1 часа съм плела Grinning уча се..от нета. И ми е доста забавно. Днес правих снежинки, Монко ме отряза, но ентусиазма ми няма спирачки Blush
Лека нощ от нас, отивам да къпя сладурчетата. Hug

# 604
  • София
Кокетка до колкото знам от медиите от тази година влезе електронна система за кандидатстване за детски ясли също като за градините. Кандидатстването е някъде през март за учебната година, която започва есента ( т.е., когато децата ни ще бъдат на годинка). Аз все още не съм решила как ще гледаме малката, когато изтече годината платено майчинство, но един от вариантите може би е ясла ( въпреки, че на годинка ще бъде още много мъничка). За информация - има и други опции, които можеда се използват. Един вариант е някоя от бабите, ако има желание да гледа детето, да кандидатства по европейските програми през бюрото по труда за бавачка. Така може  до 3 годишната възраст на детето да получава минимална работна заплата, осигуровки, трудов стаж. Това е вариант за баби, които не работят. По същата програма може да се наеме бавачка, която да е външен човек . Реално обаче никоя жена с подобна професия няма да иска да работи за толкова малко пари. Минималното заплащане за подобна услуга в Софиязапочва от около 650 лв., но пък ако се кандидатсва по тази програма може да се доплаща разликата. Трети вариант е  да се прехвърли втората година майчинство през която се плаща по 240 лв. на месец на някоя от бабите, но за целта тя трябва да работи и да е съгласна за 1 година да има толкова малък доход. Аз порових из нета за частни ясли, където може би се полагат повече грижи и децата не боледуват толкова често, но за съжалениепочти няма такива ( има много частни детски градини за деца над 3 години).
Моля те да пишеш какво инфо ще събереш ти.

# 605
Благодаря за идеите относно аканите бодита  Hug Всичко ще изпробвам, че много неприятно така.

За свойствата на киселото мляко за отстраняване на петна съм чувала, не знаех, че премахват и такива. Досега съм го използвала само при петна от червено вино, но времената се менят  Wink

В България има доста по-голям избор на марки памперси отколкото тук. В Австрия съм виждала само такива на Pampers, DM и на един супермаркет собствената марка. От тях трите Pampers са най-добре. Така че, не мога и да искам да сменя с по-добро.

Данна, дано все пак си прекарате добре с бебка в България. Най-добре излвлечи максимума от ситуацията и се наслаждавай на времето в родината  Hug

Неси, честита ви месечинка!  bouquet

Добре дошли на двете нови мами!  bouquet

От мен лека нощ, автоматичната люлка си свърши работата и звярът се предаде и спинка Simple Smile!

# 606
Имам и едно въпросче към ЛЛЛ консултант: Когато излизаме за по-дълго обикновено приготвям кърма на бебчо в шише. Ако веднъж дневно го храня от шише има ли опасност да го отбия или да не иска да суче? Избрала съм му биберон с най-малката дупка, от която не тече нищо дори и когато е обърнат надолу. А бебчо има добър апетит. Храня го на поискване горе-долу през
 3 часа.
И ако може още едно въпросче Simple Smile Кърмя бебчо със силиконови протектори. Дали има някакви противопоказания, когато се кърми само с протектори?

МирaМира, чудесно е, че Адриан си хапва добре, а ти се стремиш да му осигуриш най-доброто! Съвсем правилно си се ориентирала, ако ти се наложи хранене от шише, това да става с биберон с малка дупка, за да може бебето самО да полага усилия за изсукването на млякото, а не то просто да му се излива. Някои майки споделят, че им е по-лесно да накърмят бебето си вън, вместо да се занимават с цедене и носене на шише, като си намират някое дискретно местенце за целта (през зимата дрехите скриват доста повече и често изглежда, все едно бебето се гушка за приспиване). Разбира се, ако ти се чувстваш некомфортно с идеята за кърмене навън, храненто с изцедена кърма е съвсем удачен вариант.

Като цяло, храненето по веднъж на денонощие с шише на бебе, по-голямо от 6-8 седмици, което принципно суче ефективно през останалото време от гърдата, би могло да не му повлияе в негативна посока – но това е индивидуално, и зависи от самото бебе.

Другият ти въпрос, също може да има връзка с горния. И силиконовите протектори, и биберонът на шишето, са изкуствени заместители, които само наподобяват майчиното зърно и биха могли да объркат бебето при засукването му от гърда, да окажат някакво влияние на лактацията или за по-бързо отбиване и др. Протекторите действително биха могли да помогнат в някои случаи, но според доста специалисти, е възможно да причинят повече неудобства и негативно влияние, отколкото ползи. Все пак, при бебета над 6-8 седмици, рискът не е толкова голям, колкото при новородени (отново с уточнението, че е индивидуално за самото бебе). Ти познаваш най-добре своето дете и би могла да го наблюдаваш и да усетиш дали има някаква промяна в желанието и умението му да суче. Ако Адриан продължава да има добър апетит и да се храни доволно, а и ти се чувстваш комфортно, значи това е удачен за вас начин на хранене.

От друга страна - ако прецениш, може да споделиш какво налага при вас кърменето с протектори и дали би искала да опиташ да кърмиш без тях (мога да ти напиша какво е помогнало при други майки да започнат да кърмят директно от гърдата).

Ако имаш и други въпроси, не се колебай да пишеш. Hug

# 607
Amorevole,
във връзка с полседния ти пост и въпроса към него, бих искала  да ти споделя и да ви благодаря за подкрепата -
вече 2-3 седмици Сара суче без протекторите, от което аз съм изключително щастлива и доволна! дълго време просто опитвах да и дам да суче директно и честно казано, не мислех, че някога ще се получи. и един ден, от чист мързел от моя страна, че не ми се ходеше да взема чист протектор, просто и подадох да суче и тя като захапа настървено Simple Smile много съм горда!
/и баща и е много доволен/ Simple Smile
вероятно си оказва влияние това, че е порастнала и 'заякнала' в известна степен, а и вероятно вече знае какво да прави Simple Smile

в този ред на мисли - не знам дали поради това, но от 6-11 до 30-11 Сара е наддала 1,2 кг /на 30-11 беше 5,750 кг, при изписването 3,250./

още веднъж, много благодаря за подкрепата!
  bouquet

# 608
  • София
Amorevole, благодаря за отговора!
Аз кърмя с протектори, защото ми е трудно да накарам Адриан да засуче правилно. Пробвала съм и без, но той или засуква плитко, или плюе, после трудно пак захапва зърното, и се изнервя. А протектора винаги веднага много лесно намира и суче дълго и спокойно. За първия месец наддаде 1300гр, а за втория-1000гр. Зърната ми не са вдлъбнати или прекалено малки, по-скоро нещо средно (протекторите разбира се е много по-изразени от тях) и ги използвам ,защото на мен ми е по-лесно и по-безболезнено кърменето. Ще съм ти много благодарна да ми напишеш как бих могла да започна да кърмя директно от гърда.

danna999, браво на теб,че си успяла да махнеш протекторите! Това си е цяло постижение!

# 609
jaded, на мен Алиенде също понякога ми е тъжна, но ми харесва, че е и едновременно много истинска, плътна, реална, комбинирано и с приказност, с паралелен на реалния свят, от който понякога ти се иска да избягаш. Много ми допада поезията, с която пише проза. А и чисто женското писане. Такова наситено, емоционално, неповърхностно и нееднопластово.
Кортасар не чети сега, при приповдигнатото ти състояние надали ще ти хареса. Той е и много тежък като писач.
Твоята Радина голяма, силна мома. Няколко момиченца на приятелки бяха на годинка по осем килограма Simple Smile Че и момченце такова познавам.
Боби мисля, че в момента е седем килограма и 67 сантиметра. Но това по домашните мерки и теглилки, не сме го водили още на консултация.
Дана, много неприятна ситуация ..
Кокетка, мисля, че системата ще ти разреши регистрация, когато възрастта на детето позволява. Аз всячески се опитвам да избегна яслата, но не знам дали ще успеем.
Мишчица, а казаха ли ви какъв конюктивит е- защото нали имаше алергичен и бактериален или нещо такова. При бактериалния трябваше да се капят антибиотични капки. Дано Вики се оправя бързо Hug
neci , браво за ръкоделието. А и че имаш желание, време.
veronikaa , добре дошла.
Боби има много странно поведение около храненето. Реве от глад, после започва да реве на биберона /писах и преди, като си мислех, че причината е, че нещо закъснявам с даването на мляко или просто той не сигнализира отдалеч/. След като Кокетка писа обаче за зъбчето на Андрей, започвам да си мисля, че и при него има някакви признаци, макар според опита ми да е много рано. Иво така ревеше на биберона като му никнеха зъби, а  и намаляваше млякото. Освен това ме захапва за брадичката, за бузата, за ръката, за каквото намери. Юмруците са му вечно в устата.

Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 07:36 от valerie

# 610
pavpb, в един кратък пост толкова много полезна информация  Hug

Благодаря!

Бабите при нас не са опция, защото и двете са работещи, майка ми я хвана кариеризма и няма пет минути свободни да се чуем по телефона, свекърва ми пък е толкова неуверена, макар и да има голямо желание, че просто не мога никакво доверие да й имам заради това. Но ние така или иначе по ред причини не искаме да оставяме детето си на бабите.
Всъщност, искам максимално дълго да го гледаме вкъщи с баща му и се надявам да успеем да се справим, то други варианти така или иначе нямаме пред нас. А и в крайна сметка това дете сме го създали, за да го гледаме  Simple Smile
На детска градина/ясла го бих дала с оглед придобиване на някакви навици, но едва ли ще е преди 2 - годишна възраст, а най - добре - след 3 годинки, но времето ще покаже.

Валери, и педиатърката каза, че е рано (но не и невъзможно) за самото пробиване на зъбки, но не било рано за симптомите и за появата на зародишчета.
Аз отхвърлях упорито възможността за зъби, докато с очите си съвсем случайно не видях бялата точка, а дори и тогава си казах - не е възможно  Grinning
Но е факт, че заради това се нахвърля настървено върху всичко, ясно се вижда как прибутва играчките и ръцете си към областта, в която е петънцето. Като му предложа кутрето си, също с езиче го прибутва към мястото и започва настървено да го джвака.

neci, честити поводи за празнуване  Hug

Ей, забравих - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БИВШИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ СТУДЕНТИ!

# 611
Валери, и при нас положението със зъбите е като при Кокетка, но ние си имаме две точки отдолу... Привечер, когато най-много я дразнят, я слагам през час на гърда, защото е кисела, суче неохотно, а все пак е гладна и мрънка. Та може и да не излязат скоро, но със сигурност й създават грижи.

Ех момичета, казах ви аз: не останаха мъже за моята мома Simple Smile Валери, аз на твоя Боби се надявам, че нали се роди малко по-голям Simple Smile

МираМира, аз също кърмех дълго с протектори, докато един ден не реших твърдо, че вече няма да ги ползвам. Но при мен никога не е имало проблем със сученето на самото бебе (тя е такава гладница, че шише, гърда, протектор все едно), но имах постоянни рагади и болки, а и са ми вдлъбнати зърната и поради тази причина ме беше страх да кърмя "на голо". Но пък започнах да получавам вазоспазми, което не знам дали имаше връзка с ползването на самите протектори, но откакто ги махнах, с течение на времето спряха. Истината е, че трябва да се настроиш да понесеш болката в първите няколко дни, защото определено има разлика, но аз съм сигурна, че щом имаш желание, ще се справиш, а и Amorevole ще ти даде ценни съвети. Ние с Дана пък сме ти живият пример, че си е съвсем възможно. А сега след кърмене понякога ми иде да хукна към болницата, където родих и да й кажа аз на онази акушерка дето ме измъчи там първите дни, кой има гадни зърна и кой ще си умори бебето от глад  Joy

Дана, много ама много неприятна ситуация, ама то какво ли друго да се очаква от нашата администрация... Ужасно ми е мъчно за теб, но и една част от мен се радва, че ще имаме възможност да се запознаем лично, ако имаш време и желание, разбира се  Embarassed

Ние тази нощ не спахме много заради ваксините... От 2 до 4:30 беше закачена за цицата, придремва, мрънка, придремва, мрънка, към 4:30 вдигна температура, взе да се мята като риба на сухо, дадох й Панадол, пак я сложих на цица и заспа дълбоко до 6:30. Пак примрънка, преместих я на другата гърда и вече съм заспала супер дълбоко. Усетих чак мъжът ми като излизаше за работа, че деликатно ми завиваше гърдата, защото и беба ме е изплюла и е заспала. В 8:30 пак се събуди и вече се преместихме в хола с нея. В момента дреме върху мен и на всеки 10 минути се стряска в съня си, подскача и кокори очи. Какво има в тея ваксини, Бога ми не знам, ама имат потресаващ ефект. Добре че е само още веднъж и да се свършва, че не мога и аз да спя спокойно от постоянните въпроси защо?, какво? и ами ако?

Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 16:27 от jaded

# 612
Здравейте и честит 8-ми декември на всички бивши и настоящи студенти Simple Smile
Ние се върнахме от консултация, порастнали сме с 4 см. и 1.200 гр., което много ме радва. Сложиха ни и ваксините, не плака много, дано да няма реакция  Praynig
Дана,  spoko

# 613
Прави сте, сигурно въобще не е рано за симптомите. При Иво някак бързо ставаше всичко около зъбите. Познавах го точно по намаления апетит и това, че се почесваше с биберона, вместо да яде.
Имаше и едни извиквания от болка. Но това няколко дни преди появата им.

jaded , Боби може и да се класира за Радина, щото аз го меря на домашния кантар, който не е електронен, заедно с мен. И освен това данните ми са отпреди седмица, че гледам често да не стъпвам на кантара, за да не се разочаровам и да зарежа диетата. Но надали е 7.500, може би 200 грама по-малко. Той качи първия месец 1.300, а втория килограм. Сега не знам, в понеделник или вторник сме на консултация. Ти даде ли Туя на Радина преди ваксината? Или не смееш да експериментираш... Според мен е по-безвредна от Панадола.
Борис прави посрещане на зимата на терасата Laughing, а аз на топличко си стоя.
vio, браво и на вас за хубавото растене. И стискам палци да понесе леко ваксината.
Честит празник. И поздрав http://www.youtube.com/watch?v=CunjMOcB93E

# 614
  • София
Дана много неприятно наистина, но погледни нещата от друг ъгъл. Ще се видиш с роднини и приятели и ще изкарате страхотно  Hug
jaded Много ви се радвам на мерките  Crazy Hug Даже ми е много любопитно да видя поне на снимка твоето голямо бузанче  Heart Eyes
pavpb Виждам, че се запозната със това как мога да прехвърля на някоя баба майчинството за да гледа Вики втората година. Можеш ли да ми обясниш по-подробно какви са изискванията.  Hug

Вики също е постоянно със всичко в устата. Ръце, играчка, одеало...абе всичко каквото може да набута вътре  Mr. Green. Лиги също много и текат  Peace. Мноооооого е смешна като си гледа ръцете. Вчера например много съсредоточено си гледаше дясната ръка, върти си я и си я оглежда и си мърда пръстчетата и в един момент с лявата ръка си хвана дясната. Виждайки това направи много шокирана физиономия "Ха, още едно от същото мърдащо нещо  Mr. Green", започна да ги гледа и двете и след минутка и двете и бях в устата. След 10-ина минутки ситуацията се повтори, и естествено пак беше учудена че има още една ръка  hahaha hahaha hahaha

Относно нашия конюктивит, вчера оченцето беше много червено и изкарваше постоянно едни тъмно жълти секрети. Сутринта и другото вече беше със секрет и ходихме на лекар. Изписаха капки за очи Тобрекс. Капнах веднъж и резултата е видим. Почти и няма нищо вече  ooooh!

Искам да споделя един проблем и ако някой може да ме посъветва ще бъда благодарна. ЛЛЛ Консултант също вероятно ще може да ми даде съвет. От известно време, може би 10-ина дни Вики /като повечето бебчета както разбирам/ вечер е неспокойна и иска да папка често. През час, аз естествено и давам. Храненето обаче преди сън протича много тегаво. Аз усещам, че нямам нищо в гърдите, тя дърпа и се ядосва че не пускат, защото е гладна. Въртя я по няколко пъти от лява на дясна и обратно. Всеки път захапва много настървено, засуква 2-3 пъти и като усети че не пуска се отскубва, и захапва настървено пак и така. Пробвам като стисна зърнота да видя дали има капчици.....обикновено няма. И вече ми е много ужасно да гледам тая сцена и понеже имам замразена кърма реших да почна да и я давам вечер за да се нахрани. Снощи размразих, приготвих и естествено първо я сложих на гърда, изсука и двете и продължаваша да търси. Предложих и шишето. Тя досега само веднъж е яла от биберон. Отначало се почуди какво става и в един момент дръпна, като усети че и потича мляко в устата обаче като ревна. Ама няма такъв рев  Shocked и категорично не пожела да яде от там. Аз обаче упорито и предлагах още доста пъти и всеки път рев. В същото време обаче като я сложа на гърда иска да яде....аз си я усещам че е гладна. И започнах да мисля дали не и правя лоша услуга, като не предлагам нищо от шише.....защото в един момент неминуемо ще се налага да ползваме шишета, пък тя ако продължава да не иска. И наистина ако кърмата не и стига и се наложи да дохранвам с АМ, но тя отказва биберон  newsm78 Днес упорито и предлагам вода в шише, резултата е абсолютно никакъв. Мъжа ми предлага да купим АМ и да предлагаме всяка вечер по 30 мл, пък дори и капки да изсмуче поне ще свиква с вкуса. Незнам какво да правя. Не искам детето ми да е гладно.....но пък как да и дам да яде, като тя не иска нищо друго освен гърда  newsm78 Сина ми беше идентичен случай, той така и не се научи на пие АМ  ooooh! Не ми се преживява тоя ад отново на гладно ревящо бебе, което обаче отказва да яде от друго освен от гърда.....която обаче не пуска. Приемам всякакви съвети  Hug

Общи условия

Активация на акаунт