Прием в СМГ след 4 клас

• 129 152
  • 779
  •   1
Отговори
# 195
Много интересен резултат за 3клас. На фона на това, че задачите , които дадоха са доста лесни има само 13 резултата над 35 т.Доколкото мога да видя няма нито един пълен резултат от 152 деца.

От доста време се чудя какъв е смисълът да се явява дете от 3 клас на пробен изпит за ПРИЕМ в СМГ? ..... освен да нарастне сметката на СМГ с още 10 лева. Третокласниците са още толкова далече от приемни изпити, а и доколкото си спомням от обсъждания във форуми, тези изпити са подвеждащо лесни и родители и деца си живеят в заблуда, че няма да имат проблеми с официалния изпит. Мои близки, чиито деца не пропускаха пробен изпит и бяха убедени, че са "вътре", на самия приемен изпит бяха много далече от истината. Ако греша, поправете ме, че да започвам и аз да го пращам моето дете. Кога според вас е разумно да започнем да си пробваме силите? (трети клас сме още)

# 196
  • София
Това не са пробни изпити, а тестове на края на всеки модул. Решават се типове задачи, които са взети по време на курсовете и идеята е да се види как детето е усвоило материала. Форматът на изпита е същия като за прием в СМГ, но задачите са само от материала, който децата са взели през съответния модул.

# 197
  • у дома
Идеята по принцип е да се свикне с формата на самия изпит-детето да се научи да си разпределя правилно времето и така нататък.

# 198
Доколкото знам СМГ не рекламира курсовете като подготовка за кандидатстване. Особено е 3 клас това не е целта им. И това не са пробни изпити, а проверка как децата са научили материала от съответния модул. Няма лошо да се ходи.

# 199
Хъм, не знам дали пробните изпити са подвеждащо лесни. Факт е, че на пръвия пробен изпит резултатите не бяха много високи. Ако не се лъжа 25 точки беше минималния резултата за прием в СМГ, ако тове беше официалния изпит и разбира се не се брояха математическите състезания.
Може би по-скоро организаторите искат да видят какво е нивото на децата за да се ориентират за сложността на задачите на изпита.

# 200
  • Младост 4
Има и още нещо. Ако детето иска да кандидатства в СМГ след 4 клас, още в самото начало на учебната година ще му се наложи да се яви на СМТ и Черноризец Храбър. Добре е още от 3 клас да е свикнало с изпитна обстановка. Да не се изненада, че да реши задачите в класна стая с още 15-20 деца, квестори, шумове и други разсейващи елементи, не е същото като да си ги реши в къщи.

# 201
Добре де, съгласна съм с всичко написано досега, ама в 3-ти клас за какво свикване говорим. Ние на всички състезания, които се включват в предварителния рейтинг за прием ще отидем така или иначе, за да видим всяко как протича, какви са изискванията за оценяване и как се справяме. Изпитната обстановка не ни е чужда, от втори клас ходим по състезания. Аз говоря конкретно за пробния изпит, наречен от СМГ състезание даже. Ако искаха да им проверят знанията, не е ли по-добре на всички деца в края на модула да пуснат по едно контролно с това, което са учили и родителят да си направи сметка как се справя детето. Това състезание с изтипосани резултати на всички деца ми се струва малко в повече, а и допълнителното натоварване на детето и стреса дали са необходими толкова отрано. В четвърти клас вече трябва наистина да са свикнали и ще го пратя на 1-2 такива теста, но сега защо????

# 202
Хмм, някой знае ли кога се провежда приемния изпит за СМГ?
Излязоха офертите за море в Турция и ми се ще да вмъкна една седмица почивка преди изпита?

Идеята е да отидем на почивка от 1-ви юни до 10-ти юни.

Със самия изпит предлолагам, че няма да има проблеми, защото той ще е по-късно.
Но... записването за изпита, подаването на документи - може ли някой, чието дете е прието миналата година да напише какъв е бил графика ако си спомня?

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 14:21 от kodbg

# 203
Това е за миналата година, но за тази може да е съвсем различно....

Съобщение
График на дейностите по провеждане на математическото
състезание „Откриване на млади таланти” и прием на ученици в
5 – ти клас на Софийска математическа гимназия

1.Математическо състезание „Откриване на млади таланти” – провеждане на 25.06.2011 г.

2.Записване за състезанието от 06.06.2011 г до 21.06.20101г в стая №2.

3. Изготвяне на рейтинг от предвидените в Наредба № 1 на директора на СМГ за прием в 5-ти клас състезания .

4.Съставяне на задачите и размножаване на материалите на 24.06.2011г. от 22.00 часа

5.Проверка на работите до 03.07.2011 г. включително.

6.Обявяване на резултатите и награждаване на първенците на 04.07.2011 г. от 10.00 часа в сградата на СМГ

7.Показване работите на родителите на участниците в състезанието на 05 и 06 юли 2011г.

8.Класиране на кандидатите за прием в 5-ти клас на СМГ за учебната 2011/2012 година на 07.07.2011г.

9.Записване на новите ученици на 08,11и 12 юли 2011г.

Състезанието се провежда със съдействието на Съюза на математиците в България.
Записването на новоприетите ученици се извършва със свидетелство за завършен начален етап на образование - оригинал.

# 204
Добре де, съгласна съм с всичко написано досега, ама в 3-ти клас за какво свикване говорим. Ние на всички състезания, които се включват в предварителния рейтинг за прием ще отидем така или иначе, за да видим всяко как протича, какви са изискванията за оценяване и как се справяме. Изпитната обстановка не ни е чужда, от втори клас ходим по състезания. Аз говоря конкретно за пробния изпит, наречен от СМГ състезание даже. Ако искаха да им проверят знанията, не е ли по-добре на всички деца в края на модула да пуснат по едно контролно с това, което са учили и родителят да си направи сметка как се справя детето. Това състезание с изтипосани резултати на всички деца ми се струва малко в повече, а и допълнителното натоварване на детето и стреса дали са необходими толкова отрано. В четвърти клас вече трябва наистина да са свикнали и ще го пратя на 1-2 такива теста, но сега защо????

За много деца това изобщо не е стрес. Освен това контролно на едно листче в групата не може да се сравни с подобен изпит - и атмосферата е различна и някакси много по-сериозни и официални са нещата. И не някои си ТЕ искат да им проверят знанията, а се приема, че РОДИТЕЛИТЕ искат да видят как вървят децата им. Точно затова е общото класиране - да видиш как е твоето дете спрямо другите.
И накрая, 1-2 теста в 4 клас не са достатъчни за да научи детето всички правила и стратегии и да свикне с обстановката.

# 205

За много деца това изобщо не е стрес. Освен това контролно на едно листче в групата не може да се сравни с подобен изпит - и атмосферата е различна и някакси много по-сериозни и официални са нещата. И не някои си ТЕ искат да им проверят знанията, а се приема, че РОДИТЕЛИТЕ искат да видят как вървят децата им. Точно затова е общото класиране - да видиш как е твоето дете спрямо другите.
И накрая, 1-2 теста в 4 клас не са достатъчни за да научи детето всички правила и стратегии и да свикне с обстановката.

Добре, убедихте ме, ще го пращам вече  Mr. Green  Просто исках да чуя мнения дали наистина си заслужава, защото лично за мене нямат много смисъл поне първите тестове в трети клас. А и ми е малко обидно да се гледа на родителите като на "кучета - касички" и да ни се вземат парите под всякаква форма. Да - ще кажете - никой не ви кара, подготвяйте си ги сами вкъщи като не ви се дават пари, но СМГ така са си постлали, че няма много мърдане от техните правила. Общо взето като в университета - никой не те кара насила да си купуваш неговия учебник, само ти казват, че изпитът ти ще е по него.

# 206
  • София
Но... записването за изпита, подаването на документи - може ли някой, чието дете е прието миналата година да напише какъв е бил графика ако си спомня?
kodbg, изобщо не се притеснявай! Мобилизираш някой приятел и нямаш грижа. Ние дори за записването на детето в СМГ миналата година не бяхме в БГ (това е много по-сложно от записването за изпит, защото трябва да се получи отпускно от другото училище) и пак успяхме да го запишем чрез приятел. /Като казвам приятел не визирам "връзки" в СМГ - нищо подобно/. Трябва само да провериш какви документи са нужни, но май за изпита освен таксата нищо друго не бе необходимо.

# 207
  • София
но СМГ така са си постлали, че няма много мърдане от техните правила.
........ но всичко това си заслужава - ще видиш щом детето ти влезе там Peace

# 208
но СМГ така са си постлали, че няма много мърдане от техните правила.
........ но всичко това си заслужава - ще видиш щом детето ти влезе там Peace

Надявам се да е така и най-вече да имаме възможност сами да се убедим в това.  Simple Smile
За курсовете не съжалявам изобщо, защото виждам, че много дърпа напред ( в нашето училище математиката не е много на почит и няма никакви традиции, нито изявени деца ), аз нямам нито време, нито нерви да седна да се занимавам с него. Но виждам, че всичко, което им преподават го усвоява, всяко следващо състезание съм все по-спокойна за неговото представяне, а и той е все по-уверен в знанията си, та чак в повечко му идва понякога самочувствието  Laughing Не знам как успяват да го постигнат това, но детето е много заинтригувано и с такъв мерак става в събота в 7 сутринта да ходи на курс. А най-впечатлен беше първия час как "математически" говорела госпожата - той винаги си бил мечтал така да говори  Laughing

# 209
Може би това ще е "интересно" за всички, които следят темата:отмяна на приема в МГ след 4-ти клас
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1229831

Общи условия

Активация на акаунт