Прием в СМГ след 4 клас

• 130 657
  • 779
  •   1
Отговори
# 345
В 112 - ката има деца, които не са ходили на пробни изпити. Част от тях са от държавни у-ща, но има и от частни.

Да ти кажа честно - имаш право. От нашето училище най-силните май пак не са се явили. Просто лагерът ни съвпада с изпита в СМГ. Синът ми м.г. също не се яви по същата причина, а му беше тръпка да види как ще се представи на изпита. Не е мислил изобщо да влиза в СМГ, макар и да беше сред първите по рейтинг. Приятелят му - също. Познавайки няколко от добрите математици от 4 клас, май не са кандидатствали, защото бяха на лагер.

# 346
Не мисля, че същото дете се чувства не на мястото си.

Разбира се. Защо да не е на мястото си, детето е влязло, значи е там, където трябва да бъде. Нишката, която според мен ти убягва е, че това дете най-вероятно щеше да се чувства на мястото си и в друго училище, ако не беше се класирало в СМГ.
Това се опитах да кажа с предния пост. Тази самоцел да е точно СМГ, на всяка цена си е точно родителска амбиция, а дали е полезна за детето... не се наемам да прогнозирам. Лично за мен, наличието на по-голяма конкуренция е здравословно и полезно нещо в подобна ситуация и надежди от типа - дано по-добрите се откажат за да стигне и за мен не са в ничия полза...

Абсолютно така е. Въпрос на концентрация и късмет е разликата между децата в първите 100,150. Всички деца които са там са доказали с много старания, че са за това училище. И че ще могат да се впишат в средата на високите изисквания, което смятам не е шега работа.

Възхищавам се на явни противоречия в рамките на едно изречение. Хайде все пак да уточним - въпрос на късмет ли е или въпрос на концентрация? Simple Smile
Защото това са абсолютно различни неща...

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 21:47 от kodbg

# 347
  • София
Цитат на: kodbg

Лично за мен, наличието на по-голяма конкуренция е здравословно и полезно нещо в подобна ситуация и надежди от типа - дано по-добрите се откажат за да стигне и за мен не са в ничия полза...

Аз искам да кажа, че разликата м/у дете Х (в 100-цата)  и дете У (в 200-цата) е броят решени задачи и подходящият човек до него, който да обяснява. Поставени в еднакви условия в СМГ, може да се стигне и до там, че дете У да изпревари дете Х. А естествено, че вече си е лудост и болна амбиция да искаш детето ти да е на място, където няма да се чувства добре, още повече като го виждаш че не му се отдава тази област.

# 348
Може би си права да приравняваш децата, въпреки че имам определени резерви към това.
Не съм искал да те обидя, просто изказването дано деца, които са се справяли добре да не се явят на изпита не ми допадна.

# 349
  • София
Може би си права. Не съм искал да те обидя, просто изказването дано деца, които са се справяли добре да не се явят на изпита не ми допадна.

Laughing

# 350

Абсолютно така е. Въпрос на концентрация и късмет е разликата между децата в първите 100,150. Всички деца които са там са доказали с много старания, че са за това училище. И че ще могат да се впишат в средата на високите изисквания, което смятам не е шега работа.

Възхищавам се на явни противоречия в рамките на едно изречение. Хайде все пак да уточним - въпрос на късмет ли е или въпрос на концентрация? Simple Smile
Защото това са абсолютно различни неща...

И едното, И другото. И двете са фактори, които влияят. Имам известни наблюдения върху първенците от олимпиадите. По принцип всички деца в десятката са на едно ниво, но първите места вземат тези, които хем са "имали ден" (т.е. били са концентрирани и във топ форма в този конкретен момент), хем са имали късмет да се паднат "техните" задачи. Защото всяко дете си има силни и слаби области.
Та според мен няма противоречие. Нали за да си изядеш успешно пържолата ти трябват И вилица, И нож. Едното не стига Peace

# 351
И едното, И другото. И двете са фактори, които влияят. Имам известни наблюдения върху първенците от олимпиадите. По принцип всички деца в десятката са на едно ниво, но първите места вземат тези, които хем са "имали ден" (т.е. били са концентрирани и във топ форма в този конкретен момент), хем са имали късмет да се паднат "техните" задачи. Защото всяко дете си има силни и слаби области.
Та според мен няма противоречие. Нали за да си изядеш успешно пържолата ти трябват И вилица, И нож. Едното не стига Peace

Вилицата и ножът са прибори.
Способността за концентрация е качество. Или го имаш, или го нямаш. Равнопоставено на математическата насоченост - или я имаш или не.
А късметът е късмет - веднъж го имаш, друг път не.
Поставянето под един знаменател на късмет и способност за концентрация е напълно погрешно според моите разбирания.
Променливите резултати на най-добрите деца, не ги възприемам като довод в твоя подкрепа. Всяко от тези деца има и математически способности, и възможност за концентрация.
И да, в този случай късметът решаеа.

# 352
Концентрацията в 4ти клас е едно, концентрацията на истинските състезания е съвсем друго.
И не, способността за концентрация не е булева. Замислял ли си се защо понякога имаш много бъгове, а понякога хич нямаш бъгове. Или може би ти нямаш изобщо Simple Smile

Отказвам се да пиша в тая тема. Всичко завършва с безмислени спорове..

# 353

Способността за концентрация е качество. Или го имаш, или го нямаш. Равно поставено на математическата насоченост - или я имаш или не.
А късметът е късмет - веднъж го имаш, друг път не.

Способност е, но само от време на време се проявява на 100%. Като не ти харесва примерът с вилицата и ножа виж Балотели. Той има и талант, и способности да се концентрира (иначе нямаше да е в националния на Италия). Ама не вкарва всеки ден по два гола, още повече на Германия. Просто днес има ден. Същото е и на състезанията по математика - всички деца имат качества, но печели това, което има ден точно когато е състезанието.
И да ти кажа в математиката нещата са много по-различни от биологията или историята. Там ако си знаеш, отиваш на олимпиадата и пишеш. Ама в математиката трябва да те споходи вдъхновението. Иначе пъшкаш и се звериш в задачата и "не виждаш" решението.

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 22:47 от Черна станция

# 354
Извинявайте, аз сега видях, че и G са трансформирани точки, мислех, че влизат 100+3x45.
Пък се учудвам, че синът ми чете едно, а разбира друго, то май и аз съм за забавачката (пък колко ще ми е хубаво там).

kodbg, грешката е моя, признавам си без бой. И мерси за табличката.
Благодаря , чак сега прочетох внимателно наредбата , досега си мислех, че трансформираните точки  ще са само от трите състезания

# 355
Как го сметнахте този максимален брой от 380? До колкото съм чела и гледах рейтинга  ОЦенките от състезанията осреднени по формулата не може да дадат повече от 100 плюс утроената оценка от изпита максимум 45*3=135, което прави общо 235 според мен. Къде бъркам?

Ако приемеш че Христо Иванов Ефимов който има рейтинг 92 до момента е постигнал максимум точки на състезането което е 45 , а минимума 0 то следва че: G – трансформирани точки от състезанието „Откриване на млади таланти”
G= (45-0+1)*100/(45-0+1) = 100
I = Y + 3G = 92 + 300 = 392
Може пак да не съм прочела нещо, но защо толкова много жълто има в тази таблица , а пък класиралите се в Плевен са трима / от първо до трето място от София/  и дори Иван Николов е класиран от Европейско Кенгуро , а на ПМТ е на второ място - остават двама? Става въпрос за рейтинга които върви паралелно , http://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cDovL3NldGNvbWJnLmNvbS9zbW … tc2cyMjM2ODg2NA==

# 356
  • София
Може пак да не съм прочела нещо, но защо толкова много жълто има в тази таблица , а пък класиралите се в Плевен са трима / от първо до трето място от София/  и дори Иван Николов е класиран от Европейско Кенгуро , а на ПМТ е на второ място - остават двама? Става въпрос за рейтинга които върви паралелно , http://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cDovL3NldGNvbWJnLmNvbS9zbW … tc2cyMjM2ODg2NA==

Класираните от ПМТ са 9 деца - получили първите 3 резултата /26, 25 и 24 т./.
Иван Николов е приет в СМГ като победител в Нац. кенгуру, а не от ПМТ, тъй като има 22 т.

# 357
Миналата година 18 деца от топ 100 не са се явявали или не са предпочели СМГ. Дано и сега има такива случаи.

С риск да се обидиш - това изказване е ярък пример за болни родителски амбиции.
От една страна напъваш детето ти да влезе в определено училище, от друга се надяваш деца, показали способности да не го конкурират.
Къде е ползата...
Накратко казано - на противоположното мнение съм - дано всички деца, които са показали определени заложби да предпочетат СМГ за да се формира един конкурентен набор, който би спомогнал високото ниво в бъдеще.

Бих ти казала, че разлика в децата м/у 50-то и 150 място почти няма и   влизането е по-скоро шанс.  Математиците, които винаги са добре се знаят и ти си щастливец, че и твоето дете е сред тях. Останалите са абсолютно еднакви и го показват и в СМГ. Отбора е от 10-на деца, какво правят останалите - не са за СМГ ли? Спомням си миналата година как детето на kumsho walcho влезе, точно с този шанс, които му отвориха няколко отказали се деца. Не мисля, че същото дете се чувства не на мястото си.

Аз също смятам, че родителите много трябва да внимават с амбициите си.  Обикновено те са за сметка на детето.  Точно заради това манията детето ти да бъде непременно в отбора от 10 деца си е чиста мания. Оставете децата и преподавателите да решат това. Има деца, които са изключителни математици, но не желаят да бъдат в отбора. Децата са индивидуалности. Трябва да уважаваме тяхното решение. СМГ не е само отбора. СМГ е чудесно училище с невероятни деца и много добър учителски състав. Затова си заслужава децата да учат в него.
Но също като kodbag смятам, че колкото повече математически таланти влезнат в СМГ, толкова е по-добре за другите. Летвата е вдигната.
Желая от все сърце успех на всички деца, които реално заслужават да бъдат в това чудесно училище.

# 358
дали някой ще се разходи до СМГ да види дали няма резултати?

# 359
  • София
Още не са приключили с проверките. Ще проверяват и утре. В понеделник ще ги публикуват, както е обявено на сайта - инфо СМГ Grinning

Общи условия

Активация на акаунт