ШКОЛА ИВАНОВИ - споделете вашето преживяване!

• 21 749
  • 308
  •   1
Отговори
# 180
Андариел,
Със всеки следващ пост ме карате да правя реклама на Иванов, а не трябва. Разбира се, че в България има толкова много умни и прекрасни деца, които дори не са чували за Иванов.
Но казвам, че станах свидетел как умни деца, успяха да извадят способностите си на бял свят благодарение на Иванов. Никой няма как да знае дали без неговата намеса нямаше пак да са ,това което са в момента. Но например, ако попитате майката на детето, което цитирах, че предаде бял лист на едно от контролните и какво ли още не правеше, та се налагаше някой съботи и недели да си ги прекарва в училището, а сега е един уникален младеж –умен, владее няколко езика, изявява се и в други поприща, все още е бунтар, но в добрия смисъл на думата, тя ще ти каже, че без Иванов това нямаше да е така.
За себе си ще кажа, че не знам дали детето ми щеше да извади на бял свят всичките си способности, които в момента ме правят горда майка, но се проявиха тогава. Не се имам за лош родител.
Колкото до „жестокостта” – няма изтезавани, бити или свидетели на побоища между съученици / а по това време си спомням, че и по телевизията даваха боеве между съученички и други неща, които ме втрещяваха/.
Тук мога да говоря за детето си, а не в множествено число, но виждам, че уважава възрастните, че помага на всеки с каквото може, че помага и в сиропиталища, че е честна и добра, че е обичана от приятелите си, а те всичките са едни прекрасни деца - разбира се, че голяма част от тях не са и чували за Иванов.

Но искам пак да подчертая нещо, защото съм родител. Радвам се, че и при нас и всички, които познавам имаше положителен ефект, но през цялото време съм се бояла за здравето на детето си. Натоварването е крайно. Тя отказваше да я махна от там, не че не съм настоявала, защото здравето й е най-важно за мен.
За да не съм голословна - спомням си зимната ваканция и списък с нещата за свършване. Всеки ден без 1ви януари и 25 декември имаха дълъг списък със задачи за решаване, домашни по англ, немски и български, отнемащи целия ден, че и част от вечерта.
Лятната ваканция си спомням, че имаше 600 задачи по математика.
Против това съм, но тя отказваше да се махне, въпреки че не й беше леко. Харесваше приятелите си, учителите, харесваше, че за първа година имаше постижения по олимпиади и състезания. Сигурно са много негативите, но плюса беше страхотна организираност от тогава и дисциплина в начина на вършене на нещата. Избра си училище, за което реши, че Иванов не може да й помогне и се донатовари с други уроци, сама. Знаейки, че се готви допълнително и че с Иванов нещата й идват твърде много , пак отказа да се махне от там. Човек явно знае и две и двеста. Не казвам, че горното е хубаво, радвам се, че завърши с добър край. Мисля повече да не влизам в тази тема

* В сайта на Иванови има книга за гости. Чела съм мненията от наше време, познавам тези деца и постовете са истински , а не нагласени. Четох постовете на випуска, който завърши преди нас тогава, много им се радвах. Познавам тези деца, те живееха като едно семейство. Едва ли са изтрити - постове от преди 5 год

Последна редакция: чт, 17 ное 2011, 15:52 от rosss

# 181
Вероятно има и други потребители, които биха споделили също преки впечатления от въпросната школа, но  виждайки "другарския съд", на който биха били подложени тук се съмнявам да го направят.
Явно ако си пратил детето си там, трябва да се срамуваш, ако пък му е и харесало, още повече.

На мен методите на Иванов много ми напомнят за старата школа. Имахме и ние по някоя ярка, в повечето случаи ексцентрична личност за учител, нито са били по-малко груби, редуваха обиди с поощрения, спомяме си ги още по другарските сбирки със съучениците и все с благодарност.
И не, не съм учила в ТВУ.
Вероятно е някакъв тип ученически мазохизъм, но съществуваше и по мое време.

Противоречиви чувства в мен събужда това, което прочетох тук.
Познавам лично две деца, учили при Иванови, прекрасни са. И като мислене, и като светоусещане, и като възпитание. Деца, които са уверени във възможностите си, постигат върхове, отстрани изглежда с лекота, но не на всяка цена, щастливи и ведри, някак не си представям в тяхно лице бъдещ "жесток" сериен убиец, осакатен от училището.

# 182
  • София
А мен, нова, винаги са ме отвращавали такива индивиди, още от времето когато аз бях ученичка не можех да ги понасям, те не извикваха у мен никакви положителни мисли и емоции. И още повече ме отвращаваше родителското подлизурство и как едни възрастни не смееха да гъкнат пред тези учители и оставяха децата им да бъдат обиждани "за тяхно добро". На стари години, когато аз самата станах възрастен човек и се запознах с доста литература, разбрах, че има такива хора  и те буквално се търсят едни-други - авторитарните, груби и жестоки егоцентрици, и другите - подчиняеми и имащи нужда от първите. Аз и сега не мога да го възприема това да оставиш детето си някой да го хока, обиждат и претоварва. Аз не съм родила детето си да го давам курбан на нечия... дори не знам как да го нарека, толкова ми е гнусно! Все ми е едно дали още някой ще пише в тази тема, и дали го възприема като другарски съд. А ако иска да напише положително мнение и се страхува от "другарския съд", значи толкова му стиска да каже това, което мисли!

Ей, Колев, я ги покажи тези снимки, къде ги криеш!

# 183
А мен, нова, винаги са ме отвращавали такива индивиди, още от времето когато аз бях ученичка не можех да ги понасям, те не извикваха у мен никакви положителни мисли и емоции. И още повече ме отвращаваше родителското подлизурство и как едни възрастни не смееха да гъкнат пред тези учители и оставяха децата им да бъдат обиждани "за тяхно добро". На стари години, когато аз самата станах възрастен човек и се запознах с доста литература, разбрах, че има такива хора  и те буквално се търсят едни-други - авторитарните, груби и жестоки егоцентрици, и другите - подчиняеми и имащи нужда от първите. Аз и сега не мога да го възприема това да оставиш детето си някой да го хока, обиждат и претоварва. Аз не съм родила детето си да го давам курбан на нечия... дори не знам как да го нарека, толкова ми е гнусно! Все ми е едно дали още някой ще пише в тази тема, и дали го възприема като другарски съд. А ако иска да напише положително мнение и се страхува от "другарския съд", значи толкова му стиска да каже това, което мисли!

Ей, Колев, я ги покажи тези снимки, къде ги криеш!

Съвсем на кратко - честно казано и аз не съм фен на тази порода учители и даже са викали родителите ми в училище заради случка с една такава учителка "истеричен терорист", която имах по история. Не понасям да ми се крещи, а не дай си боже да съм с усещането, че е незаслужено... та случаят беше точно такъв и станах известен в цялото училище, че съм си позволил да мина на "ти", да й кажа да си затвори устата и изобщо да се конфронтирам с най-голямото страшилище. Иванов обаче никога не е предизвиквал такова желание у мен... може би именно защото при него не е истеризъм, а роля, при която той знае точно в каква степен, кога и на кого да изиграе. И играта задължително включва освен "порицанието" и "поощрението" - никога не закъснява нито едното, нито другото и фактът, че се прилагат по ясни правила еднакви за всички, лично мен ме кара да приемам системата без да се дразня. Неравнопоставеността в училище е това, което ме тормози - да имаш любимци и нарочени е ужасно и никога няма да го приема. При Иванов го нямаше и следователно и аз бях ОК. Моля ви не започвайте отново с водопада от контри. Разбрах, че за вас е садист, Макаренко, злобен руски генерал, че НИКОГА не бихте го причинили на детето си - ок, така виждате нещата, така постъпвате, не искам да ви убеждавам в противоположното, ясно ми е че не мога, само споделям моето преживяване.

Ами нали за снимките съм дал линкове с инструкция как да бъдат свалени още в мнението, в което говоря за тях!? Потвърждава се мнението ми, че се спори с мен без изобщо да се чете какво пиша.

Последна редакция: чт, 17 ное 2011, 17:48 от jekolev82

# 184
  • София
За Макаренко ще извиняваш, ама не си разбрал! Точно обратното - Иванов не може да стъппи на малкия пръст на Макаренко.

# 185
Андариел, говорейки за "ярки" образи въобще не визирам разни мухльовци, които са избивали комплекси върху учениците. Тоя вид изобщо не ги помня, безразлични са ми били явно или съм се абстрахирала от тях. Говоря за съвсем премерени действия, а не за спонтанни изблици на истерия, насилие или каквото и да е там. Всичко, което са предприемали е било с някаква цел, в отговор на наши постъпки, никога не  е било безпричинно, не съм се и оплаквала на майка ми, че математикът ме е уцелил например с тебешира по главата, докато аз съм си говорела в часа му, та родителите ми да изразяват каквото и да е одобрение или не към това му действие.
Тогава още съм разграничила за себе си тези два вида учители.
А когато детето ми е заслужило хокане, нека го получи, когато се е представило добре и е показало усърдие - нека получи похвала. Това за мен е справедливо.

ПП. Миенето на тоалетни, както казах и по-напред не се вписва в представите ми за хокане.
И на мен ми е в повече.

# 186
  • София
за мен целенето с тебешир е също толкова гадно, колкото и да ме нарече с някоя обидна дума. Каквито и постъпки да има в клас, има други начини, и истинските педагози ги знаят, на тях не им се налага да замерват с тебешири или да хокат. Ако изобщо някой има правво да ми хока детето и да го замерва, това съм аз, а не филанкешията!

# 187
Извинявам се, махаме Макаренко от списъка - да се четат останалите определения.

Нова, благодаря за отличното разграничение на типажите. Иванов именно не е от комплексирания истеричен тип, които са станали зле сутринта и пръскат гняв и комплекси върху, който им попадне. Той е строг (да, да, разбрах - брутално строг, неземно строг, терорист, антихрист и т.н.), но справедлив според правилата, с които всички биват запознати много добре (да, да тези ужасни правила, които са нехуманни и са взети от вътрешния правилник за поведение на дантевия ад, който вие никога не бихте желали за вашите деца - това вече можем да си го избродираме на фланелките).

Миенето на тоалетни и на мен не ми се струва никак удачно и не бих го одобрил (за разлика от саденето на дръвчета:), но честно казано бих искал да науча повече за тази история, защото не съм бил свидетел на нищо подобно, а виждам колко лесно се правят интерпретации в свободен текст, които превръщат реалната ситуация в нещо по-фантасмагорично от Междузвездни войни.

Щом поне 5 пъти съм бил в центъра на събития отразени от медиите и съм виждал за какво преиначаване става въпрос, си представям как ескалират нещата по форумите. Не изключвам, че се е случвало дори в най-лошия му вариант, но не мога да го приема и за чиста монета, а и нюансите винаги са важни.

# 188

E де, jekolev, отново ми вменяваш изказвания, които не съм направила - никъде не съм казала, че щастливото семейство и кариерата са взаимно изключващи се неща.

Казах, че кариерата дава, но и взема. Казах също, че за някои хора това, което кариерата им взема, е по-малоценно от това, което им дава. Те могат да са щастливи и борейки се за кариера. Обаче казах, че има и друг тип хора, за които това, което им отнема кариерата е по-ценно от това, което им дава. Тези хора съзнателно избират да не гонят висините, защото не ги влече. За тези хора други неща имат приоритет. На моята възраст и аз казвам, че предпочитам да споделям максимално много време със семейството си, вместо да се ядосвам с човешки проблеми, бюджетиране, рапортуване, корпоративни сървайвъри, извънредно работно време, безсънни нощи и прочее. При това забележи, че ти правиш точно това, в което ни упрекваш нас Twisted Evil Осъждаш нас, че критикуваме Иванови без да сме били там, но ти също разсъждаваш за неща, които не познаваш. Поне за сега. Аз обаче съм минала през кариерата, установила съм, че не ми носи очакваното удовлетворение (вече) и че има други по-стойностни неща за мен. И не съм обсъждала твоите семейни работи, нито съм ти давала акъл за тях, още по-малко да съм казвала, че си се бил провалил Shocked. Само казах, че един ден и ти може да претърпиш моята метаморфоза. И заради всичко написано до тук не е добре да съдиш другите и да ги квалифицираш като мишки, неудачници, сива маса или както там беше. В определената религиозна литература, към която ни препрати, пише и по въпроса със съденето Wink

Що се каса до срещата между нас - забрави. Държа на анонимността си само заради детето си. Не забравяй, че тук е форум на родители, не на дръзновени младежи и за теб сигурно е трудно да разбереш нашите мотиви. Ако нещата опираха само до мен нямаше да се крия, но не искам отрицателните чувства, породени у някои хора от моите писания, да се стоварят върху детето ми. Затова ще си остана анонимна и няма да се срещам с никого.

# 189
Привет на всички Simple Smile,

ето че отново, jekolev82, виждам, за съжаление, как тук, къде внимателно, къде не чак толкова, информацията, която даваме – и тук визирам именно онези от нас, които сме минали през тази школа, се свежда доста често до правопис, пунктуация и да - тази или онази допълнителна информация, която си позволяваме да дадем, при това – бидейки провокирани.. Жалко, че не се обръща повече внимание на същественото.. Аз, за разлика от, *Jane*, която прави позволявам си да определя като злоблив коментар на това, което си написал, с удоволствие прочетох поста ти и открих в него много истини. Благодаря ти.

нова,
от кога тук си налагаме кой какъв да е?  "..ако си пратил детето си там, трябва да се срамуваш, ако пък му е и харесало, още повече."

Flutter Предлагам да положим усилия върху тона и думите, които ползваме и се ограничим до споделяне на преживяното в школа Иванови...
а..да! вярно..  Stop ..  преобладават тези, които НЕ са посещавали това по–особено учебно заведение Wink

И докато някои юзъри, започват да изнемогват при търсенето на негативни синоними на казарма и ТВУ.. , Simple Smile аз ще споделя преживявания:
Нито веднъж, в аулата в която се събирахме, в класната стая или по коридорите не се е чула обида! Наказание имаше – да – наказанието беше ЕДНО – ДОУЧВАНЕ..
Не е приятно да отидеш отново в класната стая и под строгия поглед на учителката да пререшаваш задачи, доктато другите са вече извън учулище..НО..нека обясня за какво става дума:

В началото на деня ти се казва какво предстои – казват се не само темите на уроците, какви контролни  ще бъдат направени, но и какво точно трябва да знаеш, за да "скочиш летвата" и да изкараш успешно контролното в края на учебния ден. Ако слушаш внимателно, следваш много добре обмисления учебен план и си концентриран, ставаш част от онази група хора, която с аплодисменти бива изпращана от залата.
Кое му е лошото на това? Shocked
Това, че с един такъв жест получаваш не само одобрение от учителския състав, но и от съучениците си ( дори и от тези, които може би не са ти от най–добрите приятели)?
Това, че рано разбираш, че да ЗНАЕШ и МОЖЕШ е нещо, което се цени?
Това, че те възпитават на уважение към успеха на другите?
Или това, че с този, макар и малък, " обществен" жест те мотивират да се стремиш към по–добро?

В началото ми беше кофти, когато се налагаше да доучвам, да. Връщах се, обаче, у нас, знаейки, че все пак успешно съм си свършила "задълженията", макар и със закъснение.
Разбира се, не рядко се случваше да си тръгваме и всички заедно, особено след така трудните месеци, в които доста отпадаха, Декември и Януари.

Спомням си нещо, което Иванов веднъж бе казал, и струва ми се до голяма степен обяснява, защо изборът на място за подготовка или училище в 7ми клас е важно семейно решение Simple Smile Беше казал нещо от сорта на това, че по психо–физиологически причини  в края на 6 и началото на 7 клас детството свършва, че именно в 7ми клас трябва да се усвоят техники за ефективен интелектуален труд.

От Иванов научих, че човек именно или в 7ми клас се преборва с характерната за възрастта  разсеяност, разконцентрираност. т.е става "умен", или цял живот все някой ще му пречи -  днес пубертета ,  утре критическата възраст, днес Петрова , утре  Иванова , все ще има някой виновен за извинение на собствената интелектуална немощ. И според мен, си е съвсем така!

По отношение на Иванов, за тези, които се интересуват какви възгледи има, мога да предложа интересно четиво  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-12-13&article=350632

Последна редакция: чт, 17 ное 2011, 20:45 от Jsonne8

# 190
  • София

нова,
от кога тук си налагаме кой какъв да е?  "..ако си пратил детето си там, трябва да се срамуваш, ако пък му е и харесало, още повече."

Няма да се включвам повече в дискусията, само ще отбележа, че би трябвало  да се  коментира  съдържанието на нечий пост, след като  постът бъде внимателно прочетен и разбран.А не просто за спорта да се включим с ответ, разбрали-недоразбрали, чели-недочели. Написаното от Нова носи тъкмо обратния смисъл .С него не се налага нищо в посока това кой какъв да е и коя школа да посещава. Призовава се по-скоро това да не се прави, за да може да се включат и други потребители  с директни впечатления, които стреснати от  разразилия се тук спор  съответно си пасуват. Peace

# 191
Това, че екипът на Евростар държи на дисциплината и на доброто усвояване на материала от учениците, съвсем не значи, че те са "военно училище " или нещо подобно. Няма такова нещо! Методите на господин Иванов са изпитани и очевидно успешни. Изпитах го на собствен гръб както и всяко едно от децата там. По отношение на "природно интелигентните деца", да има такива, които могат да постигнат това, което постигаме ние, но те не са толкова много. В това училище помагат боят на тези деца да се увеличи. В началото на миналата година в класа ми имаше дете, което НЕ знаеше българската азбука! След като учителката по български език разбра това, ние всички започнахме да отделяме по 15 минути от всеки наш час, за да му помогнем да премине през  явно пропуснатите (проспани) училищни години! В края на годината след големи усилия, това момче стана едно от тези, които успяхме! Наистина не знам какво друго да ви кажа. Simple Smile По-голяма подкрепа от страната на учителите и на учениците един към друг не вярвам да има на повече от 2-3 места в София!
 Нещото, което не разбирам е защо много хора смятат, че се плаща само на тези, които постват добри отзиви за школата и училището. Аз пък мисля, че е точно обратното. Тези, които пишат позтивни неща са минали през Иванови и знаят какво всъщност е, а останалите-не! Нека помислим на кого му се плаща за постовете! Wink Simple Smile

# 192

нова,
от кога тук си налагаме кой какъв да е?  "..ако си пратил детето си там, трябва да се срамуваш, ако пък му е и харесало, още повече."

Няма да се включвам повече в дискусията, само ще отбележа, че би трябвало  да се  коментира  съдържанието на нечий пост, след като  постът бъде внимателно прочетен и разбран.А не просто за спорта да се включим с ответ, разбрали-недоразбрали, чели-недочели. Написаното от Нова носи тъкмо обратния смисъл .С него не се налага нищо в посока това кой какъв да е и коя школа да посещава. Призовава се по-скоро това да не се прави, за да може да се включат и други потребители  с директни впечатления, които стреснати от  разразилия се тук спор  съответно си пасуват. Peace

Благодаря!
Прекалено категорично се очертаха лагерите в тази тема, та нищо чудно, че съм припозната като враг.  Confused

Разкажете още за тоалетните, че ми стана интересно.
Детето е заплашено с миене на тоалетни или ги е измило, че още се вълнувам от това толкова...хм....наказание?

# 193
  • София
Подчертах, че не твърдя по никакъв повод , че това наказание е система. Peace Споделих само, че твърдо вярвам на казаното от конкретното дете в конкретния случай.Обясних, че детето е амбициозно, изпълнително, умно и натоварването с учене не би го прекършило.Значи има друг фактор. Някой ще каже, умно е било, но пък явно е било лигаво.При първото препятствие и обида , касаеща интелекта му, е рухнало и се е разплакало  пред мама и тати да го отписват.И не, не  е било  просто заплашено, а направо си ги е измило. Затова и считам, че Иванови не са за всеки.И ако се противопоставям тук в темата на някои постове, то не е защото Евростар са лош избор по принцип, а защото не са най-добрият за всеки. А постовете, изпълнени с патос, се опитват да внушат именно това.В  никакъв случай хората, неподали се на методите им на обучение, не бива да се окачествяват  като незаинтересовани, лигави, глупавати мухльовци, без перспективи за реалицазия.Както казах , момичето идеално се справи после на изпитите, след подготовката си другаде.Идеално продължава и да се развива в гимназиалния курс.

Последна редакция: чт, 17 ное 2011, 23:42 от eine in Rente gegangene Nixe

# 194
По отношение на детето, разбрах от първия път, не съм го и окачествявала, не би ми минало през ума, предполагам и че не мен имаш предвид. Питах само за тоалетните и миенето им, дали е било само заплаха или се е случило, това не разбрах. Вече разбрах, де. Confused

Общи условия

Активация на акаунт