АПРИЛчета засмени хапват всякакви пюрета и плющят ушета! - Тема 4

  • 32 580
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 6

Въпрос към тези, които давате домашни меса: Изследвахте ли месото? Има от къде да взема чист животински продукт, но се притеснявам, че не е минал ДВСК контрол, което може да се окаже много по-опасно от колкото сол в пюрето newsm78
 Категорично мога да кажа, че няма страшно да се купи домашно птиче месо- пилешкото, пуешкото месо не носят болести, които могат да заразят човек след термична обработка на месото. Там проблема е с какво е хранена птицата и какви химии са се натрупали в месото и, а домашните птици са в пъти по-добре хранени от интензивно отглежданите. Телешкото домашно също няма с какво да зарази човек след термична обработка (освен лудата крава, която обаче я няма в България), свинското е хубаво да е трихинелоскопирано, но шанса прасето да е заразено е много малък при затворено отглеждане на животните (заразяват се от плъхове най-често, т.е. трябва да са изяли плъх). Аз лично не се притеснявам да ползвам домашни меса  Peace , разбира се от познати и доверени хора. Важно правило е и животното да е клинично здраво преди да се заколи, а за това не трябва да си доктор, за да видиш, че е болно.
 P.S. Работя като ДВСК  Wink

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 11:20 от Mama Ivy

# 91
  • Мнения: 35 946
big mamma , поздравления за хубавите колажи.

Аз още не съм въвела чушка, но в най-скоро време трябва да го направя. Понеже не се продава такова пюре, ще купувам чушки и ще правя домашно.
Купила съм месни пюрета, но още не съм ги въвела. Ще говоря за това с докторката на консултацията. И без това сега въвеждам кашите.

Да ви кажа, че в Карфур има пормоция на пюрета Гербер на 40% намаление, но не знам до кога е. Разнообразили са и асортимента.

# 92
  • София
  • Мнения: 92
Аз имам календар на хип "календар на покупките" има всички храни - АМ, пюрета, каши, които предлагат и съдържание на сол, мляко, глутен, захар. И за тези чисто месо пише, че нямат сол. Не е честно така да подвеждат. Sad

Adrya, много полезна информация за пюретата. Благодаря!

А какъв ориз използвате, за бебешките пюрета - марка, вид? Дали мога да използвам оризова каша и кога да я слагам, предполагам след като е готово пюрето, за сгъстяване.

За нитратите знам, че не трябва да се използва водата в която са се варили зеленчуците, че в нея остават нитратите.

Аз използвам бисерен ориз на IZZI  или Крина, но можеш да слагаш и оризова каша.
Да след като се сварят зеленчуците водата трябва веднага да се изхвърли.

# 93
  • Мнения: 710
Цитат
Да ви кажа, че в Карфур има пормоция на пюрета Гербер на 40% намаление, но не знам до кога е. Разнообразили са и асортимента.
Мерси за инфото!До кога е промоцията?
С пасатора пюрето е достатъчно гладко и няма нужда през цедка,пък и полезно да има частици,по-лесно ще свикне с преходната храна.
Оризовата каша я правя отделно и пюрето отделно и после смесвам ,иначе не се разтваря кашата добре и остава на бучки.
Мариета,незнам рецептите,но бих се справила на око.за грамажите,брашното се разтваря във вода и се добавя към млякото,другия вариант и да се запърже с маслото и тогава да се добави млякото,но ще изисква повече масло.За царевичната не разбрах как се претрива с жълтъка?Със суров или варен?
Ако използвате бяло брашно преди това хубаво е да се изпече,да придобие златист цвят.Започнах да правя киселчета и използвам препечено брашно,става вкусно.

# 94
  • Мнения: 1 089

На ХИП месните също са със сол, но от тях не съм пробвала.
Аз имам календар на хип "календар на покупките" има всички храни - АМ, пюрета, каши, които предлагат и съдържание на сол, мляко, глутен, захар. И за тези чисто месо пише, че нямат сол. Не е честно така да подвеждат. Sad

Мисля, че Адриа без да иска ни подвежда. Пюретата от чисто месо на Хип нямат сол. Ако не вярваш - опитай ги.
А във всяко месо има малки количества "сол", т.е натрий. Просто такава е "природата" на месото.

# 95
  • София
  • Мнения: 92
Момичета наистина без да искам съм ви подвела, за което много се извинявам.Гледала съм стара информация от форума от 2009 г. Сега взех пилешко месо на ХИП и наистина е без сол.

# 96
  • Мнения: 2 478
Иве, благодаря! Има от къде да взема заек, пиле и телешко, но много се чудех. Само за заекът нищо не ми каза Wink

# 97
  • Мнения: 3 438
Моля майчетата от София да кажат от къде купуват пъщарнак и алабаш.


# 98
  • София
  • Мнения: 92
Алабаш съм давала само в пюре на Сънвал , а пащърнак продават в кварталния ни магазин по 7 лв кг - кв Манастирски ливади , виждала съм и на Борово баби да продават пащърнак.

# 99
  • Мнения: 6
Le Soleil , и при заека е същото- няма проблем  Wink  Термичната обработка му е майката. Дори и при свинското и трихинелата проблема е при суровосушените колбаси и деликатеси, когато се опече или свари няма проблем  Peace

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 22:08 от Mama Ivy

# 100
  • Мнения: 1 089
Дори и при свинското и трихинелата ...
Ееее, тука не е точно така.
Обработената термично трихинела не може да те зарази, наистина, но си предизвиква доста сериозно хранително отравяне. (Справка - един от асистентите ни по паразитология)

# 101
  • Мнения: 6
  Ленито, не исках да влизам в подробности и да прозвучи съвсем като урок по ветеринарно-санитарна експертиза, но наистина така не става ясно. Благодаря ти за поправката, така е- когато трихинелите  умират те отделят токсини и ако са много в мускулатурата могат да доведат до интоксикация на организма. Същото важи и за всяка бактериална инфекция, когато е по-тежка и съответно с повече размножени бактерии, но при тях животното няма как да изглежда здраво на вид. При масивна инвазия от трихинели също има влошаване на състоянието, мускулни болки, температура и омърлушеност, които стопанинът ще види. Затова писах, че е важно животните да имат здрав вид  Peace
  Все пак, по мое мнение разбира се, е излишно вманиачаване да се мисли, че домашно животно, което не е минало ДВСК контрол е задължително опасно за здравето.

Последна редакция: пн, 14 ное 2011, 11:00 от Mama Ivy

# 102
  • Мнения: 1 089
 Все пак, по мое мнение разбира се, е излишно вманиачаване да се мисли, че домашно животно, което не е минало ДВСК контрол е задължително опасно за здравето.
О, абсолютно съм съгласна! Аз лично съм давала домашно телешко, свинско, кокоше и домашни яйца, заешко. Разбира се става дума за големия ми син.
Но до 1 годинка при него давах пюрета (с изключение на домашния картоф в началото, тогава нямаше чисто пюре от картоф). В пюретета съм сигурна, както за материалите, така и за чистотата (става дума за био-пюрета). Скъпичко ми се връзваше, но смятам, че си струва. До годинка няма нужда да се бърза, пък особено с детска кухня.... знае ли човек какво слагат там, да не говорим, че априори се счита, че си въвела мляко и яйчен белтък. Макар да е много по-евтино, удобно и да не ти се налага да мислиш, какво да готвиш. А и малкото човече свиква с храната, която ще получава в яслата или градината.
   Сега малкият обаче не е никак фен на пюретата, налита на корички хляб и на нашата храна (почти педагогическо стана нашето захранване, и то не по мое желание). Май ще трябва да готвя, за да хапва все пак нещо. Но така или иначе вече имам навик и система заради баткото. И вероятно няма да ми се наложи да ползвам млечна кухня. Така все пак знам, какво съм сложила в яденето - винаги по-хубави продукти, отколкото разполагат в детските кухни. Поне в държавните и тези, които нямат претенции да имат био-меню (видях, че Ян Бибиян в София имат био-меню, което беше приятна изненада).

# 103
  • Сопот, Пловдив
  • Мнения: 1 011
Аз да ви кажа, правихме домашно заешко пюре и резулатат беше, че се счупи пасатора. Мисля, че приключих с правенето на месни пюрета вкъщи.  Laughing

# 104
  • Мнения: 1 352
Аз да ви кажа, правихме домашно заешко пюре и резулатат беше, че се счупи пасатора. Мисля, че приключих с правенето на месни пюрета вкъщи.  Laughing

Е как така се счупи? Аз досега съм пасирала само сварено пилешко филе и проблеми не е имало. Заешкото също е крехко.

Нашето меню днес ще е картоф+морков+авокадо+сложих във водата и овесени трици, защото от една седмица не може да се изходи нормално. Изкарва по едни твърди топки и видимо се мъчи горкото. Нито тиквата, нито крушата дадоха резултат, дано това помогне.

Обръщам се към ЛЛЛ
Момичета, аз малко съм се притеснила с кърмата. През деня Дани не иска да суче, яде си пюрета, каши и т.н. Предлагам му след хранене, преди лягане, но той не иска. Гърдите ми се напрягат, стават на бучки, а вечер направо си потича млякото. Снощи се наложи да се изцедя малко, за да ми олекне. Вечер, обаче, преди да заспи си цоцка, също и нощем. Притеснява ме да не ми намали много или да спре. Абе как кърмят тези жени до 2 години бе, нали по-големитге деца си ядат твърда храна? Кога ги кърмят? То това си е цяла наука.

Общи условия

Активация на акаунт