For sale /”Първа частна държава”?

• 11 178
  • 200
  •   1
Отговори
# 135
Маги, чудесно ни храни, види се, нашата земя в момента.  Confused Не мисля, че населението се чувства господар в България. Поне земята да се работи, а не да пустее. Толкоз искам. Това не е по силите нито на държавата ни, нито на общините ни. Златарица далеч не е единствена. Единствената надежда е тя да се придобие от конкретен собственик. А собственикът е в състояние да се погрижи за интереса си, най- малкото, както и да се ограничи целта, за каоято ще се ползва земята и това да се контролира. Обаче понеже контролът ще е пак български, то тази част пак ме съмнява.

# 136
Маги, чудесно ни храни, види се, нашата земя в момента.  Confused Не мисля, че населението се чувства господар в България. Поне земята да се работи, а не да пустее. Толкоз искам. Това не е по силите нито на държавата ни, нито на общините ни. Златарица далеч не е единствена. Единствената надежда е тя да се придобие от конкретен собственик. А собственикът е в състояние да се погрижи за интереса си, най- малкото, както и да се ограничи целта, за каоято ще се ползва земята и това да се контролира. Обаче понеже контролът ще е пак български, то тази част пак ме съмнява.

Джуди, абсолютно си права - имаме прекрасна плодородна земя, на която може да се произвежда всичко и тази земя тенденциозно пустее. Това е направо светотатство! А хората реват, че нямат работа. Наскоро гледах по телевизията научно-популярен филм за Южна Америка (Чили май беше държавата, но не запомних точно) и във филма казваха колко голяма е площта на държавата, но много малка част от тази площ е обработваема и плодородна земя и изхранването е доста затруднено поради тази причина. До преди 20 години всяко кътче земя се обработваше, садеше се всичко - от плодове и зеленчуци до памук, лен, хмел и т.н., а сега какво стана - направо сърцето ми се къса. Тази съсипия е държавна политика според мен, съвсем съзнателно се прави това нещо. А и хората се откъснаха от земята, не милеят за нея - всеки иска да седне в някакъв офис и цял ден да премята някакви листа насам-натам от 9 до 5 и за това "нищоправене" да вземе много пари. Изключително малко хора са заети в реалното производство на благата, от които всеки човек има нужда, за да оцелее (храна и дрехи) - другите наливат от пусто в празно.

# 137
# 138
А когато на хората се отпуснаха субсидии от европейските пари по няколко програми за подпомагане по ЗПЗП, никой не проконтролира навреме какво и как правят- нито от фонд "Земеделие", нито от МЗ.
Години по- късно Европа ни дръпна ушите и ни накара да връщаме пари, а държавата реши, да си ги вземе от тези хора, сочейки, че не били обработвали това, която са заявили. И при това не може да го докаже- минали са по 1-2 години. Обаче им пусна актове за събиране на недължимо платени субсидии. Че кой ще работи при това положение? То няма условия, за мен- няма държава.
А хората са подавали заявленията си на база информация за площи, дадена от държавни структури.  Sunglasses

Вили, същият е, за който споменахме тук:

Тази сутрин го слушах.

Ето пък наша община- стопанин:
http://sever.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/%D0%9A%D0%B … 345_i.106211.html

Златаришкият патриот следва ли да я държи в това й състояние или е по- добре да я продаде, все пак?

Въобще не съм против- стига да се обработва земята във Видин.
Кога сте били във Видин, да речем?
Аз бях във Видин тази година- видях чудесни слънчеви земи през май, пустеещи. Точно тях обсъждахме- що седи туй богаство в такова състояние? На мястото с най- голяма безработица.

# 139
  • Варна

Дано да е съвестен. Гледам, че ще отглеждат предимно култури, които често са ГМО.
И дано успеят да си опазят продукцията.

# 140
Земята е различни категории.
Не мисля, че би следвало да няма разрешение за продажба на общински земи трета категория или такива давани навремето по постановления. Това е един от начините да се съберат средства. Проблем не би следвало да има защото обработването и поддържането на тези земи за добив за пазара е твърде скъпо.
Плодородните земи трябва да се предоставят първо за закупуване на българи, съответно с изискване за данък върху добива. В противен случай ще си останат пустеещи за неизвестни времена. Състоянието на държавата не е цветущо за да няма ефективна аграрна политика. Все пак нашата земя е една от най-плодородните. Само с изказвания, че ни се не работи няма да стане. Задавам си въпроса, че ако на мен ми се предостави площ, която мога да закупя, но от обратната страна се поиска добив и точно на определени култури, то разбира се няма да я купя. Аз просто не съм в състояние да я обработвам и да изкарвам продукция за пазар и съответно да намеря пазар. Тук не стой въпросът за личното стопанство, но поне в началото за това трябва да бъдат продадени земи от общината. Постановления и аренди няма да работят в сегашно време. Хората отдавна преминаха етапа, че земята е обща собственост.

# 141

Въобще не съм против- стига да се обработва земята във Видин.
Кога сте били във Видин, да речем?
Аз бях във Видин тази година- видях чудесни слънчеви земи през май, пустеещи. Точно тях обсъждахме- що седи туй богаство в такова състояние? На мястото с най- голяма безработица.
Не съм ходила във видинско от около 10г., но имаме близки в този край и знам за какво става въпрос. И на мен ми е странно- признавам си и не мога да си обясня, как плодородна земя - пустее. Вярно, държавата е мащеха спрямо земеделските производители, но в някой райони на Бг  и най-вече в Добруджа, арендаторите се карат за всеки см. земя, а рентите са стигнали нереално високи стойности.

Дано да е съвестен. Гледам, че ще отглеждат предимно култури, които често са ГМО.
И дано успеят да си опазят продукцията.
Точно това е което ме притеснява. най-вероятно ще се отглеждат ГМО -продукти. иначе не виждам смисъл, защо ще идвот китайци да развиват земеделие у нас. та площта, която ще обработват, няма да стигне за изхранването на една махала в малко китайско село.

# 142
Тоест, ако е българин, то той ще е съвестен, ще се грижи за земята качествено, защото е принадлежала на прадедите му, Хан Аспарух...Може би съм цинична, но нямам такива наблюдения.

# 143
Тоест, ако е българин, то той ще е съвестен, ще се грижи за земята качествено, защото е принадлежала на прадедите му, Хан Аспарух...Може би съм цинична, но нямам такива наблюдения.

Мисля малко са хората, които биха застанали зад, още по- малко- защитили, такава позиция. Последните ги няма в темата изобщо.  Sunglasses

# 144
  • Варна
Разбирам и двете гледни точки. Знам, че държавата не е добър стопанин. От друга страна не е добре земята ни да се управлява от хора, които днес ще са тук, а утре ще ги няма и не отглеждат децата си у нас. Нещо такова.

# 145
Хексе, много алтруистичен подход и с много вяра в доброто у хората  Confused
Каква гаранция има, че Иван няма да иска да обере каймака за една година и после да духне барабар с децата си в Швейцария например? Никаква.
Затова вместо да се ронят сълзи над спомени и разкази за минали времена, е по добре да се вложи малко разум. Да не чудим после как хем си е наша земята, хем някой ни **** в гащите. Трябва да има стабилни правила, които да гарантират, че който и да е собственик и стопанин на земята няма да я използва безогледно- без значение дали е Гошо, който я е наследил от прадядо си, Иван с единия крак в Швейцария, или Джон ( на който и сега никой не му пречи да си направи едно ЕООД и да си купи каквото иска).
И да има контрол на контролиращите, за да не си бъркат в носа тогава, когато трябва да прилагат законите ( Деветашката пещера).

# 146
Разбирам и двете гледни точки. Знам, че държавата не е добър стопанин. От друга страна не е добре земята ни да се управлява от хора, които днес ще са тук, а утре ще ги няма и не отглеждат децата си у нас. Нещо такова.

Мила Хексе, аз точно за българите виждам как ту са тука, ту ги няма.  Laughing За децата на по- заможните- обикновено ги няма.

# 147
От друга страна не е добре земята ни да се управлява от хора, които днес ще са тук, а утре ще ги няма и не отглеждат децата си у нас.
Тук и аз съм съгласна, но точно тук е ролята на държавата.
Не виждам обаче, по какъв начин ще се набавят средства за инвестиране и както е известно повечето не мислят да си оставят децата тук.

# 148
  • Варна
Хексе, много алтруистичен подход и с много вяра в доброто у хората  Confused
Каква гаранция има, че Иван няма да иска да обере каймака за една година и после да духне барабар с децата си в Швейцария например? Никаква.

Добре, ако в тази работа има каймак, защо трябва да се обира за една година, а не да се обира дългосрочно?
Защо трябва да се продава държавната земя, а не да се отдава под аренда, да речем?

# 149
Ами ти как мислиш, защо не е дадена по този начин? Не са се сетили?

Общи условия

Активация на акаунт