Валдорфска педагогика - как да я прилагаме у дома?

• 41 414
  • 161
  •   1
Отговори
# 120
 А дали не може въпросната лекция акое заснета да се качи в youtube или друга достъпна социална мрежа за неуспелите да я посетят?

# 121
  • София
Никой не я е заснел, предполагам, че не е включена тази екстра съвсем преднамерено.

Обаче аз си водих старателни записки и дано успея да си разчета всичко, ще я качим тук.
Има ли някой желание да го направим заедно? Аз да диктувам, а той да пише бързо? Моля да ми изпрати ЛС.

Поканата за лекцията в петък помествам в нов пост

Последна редакция: чт, 28 фев 2013, 22:12 от ЗаСлон

# 122
  • София
Получих писмено поканата, ето пълния текст:

Здравейте!

Имаме удоволствието да ви поканим на отворена лекция на тема:

”Защо валдорфската педагогика е модерна”, организирана от Катедра „Социална педагогика и социално дело” към ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски”.

Гост-лектор ще бъде Ян Нет - дългогодишен валдорфски учител от Холандия.

1.март 2013 г., 17.00 ч.
Факултет Начална и Предучилищна Педагогика, бул. "Шипченски проход" 69А, аудитория 313

Очакваме ви!

# 123
Здравейте,

Във в. Антропософски вести е публикувана новината, че има отворена нова Валдорфска градина "Слънчова премяна" от 1 март 2013 г. Сайтът им още не работи. Доколкото виждам, адресът и е старият адрес на Златно зрънце. Изглежда мястото се е запазило като градина...

Някой може ли да даде повече подробности какво се случва?

Поздрави!

# 124
  • София
Здравейте! Включвам се в темата, тъй като взехме решение да запишем сина ни във валдорфското училище, след доста умуване. Той има езиков дефицит, въпреки, че е комуникативен  и доста артистичен и просто не видях начин, при който да се чувства добре в конвенционално общинско училище. Вече ходихме на две посещения в училището и впечатленията са ми повече от добри. Неговите - също. Четох, питах и разпитвах и разбрах, че не занимават децата с никакви култове. Да, имат си ритуали, в които не виждам нищо лошо. Наблягат на изкуствата и естетиката, което също намирам за чудесно. Възможно максималното време за игра навън също е нещо, което силно одобрявам.

Надявам се след като започне там наесен да имам все същите добри впечатления, и най-вече, като минат една - две години. За съжаление училището е съвсем ново и още няма завършил 4. клас, но все някой трябва да е пръв.

Продължавам да следя с интерес информация по темата.

# 125
  • Варна
Записвам се да ви следя от чисто педагогическо любопитство.

Изчетох всичко дотук. Прави ми впечатление, че постове с критика на ВП се подминават или оспорват от вас и много малко е застъпена тематиката "как да прилагаме у дома".

Ще се радвам на полезните ви постове.

Моето мнение е, че всяко направление в Педагогиката - Валдорф, Монтесори, руската школа, си има своите силни и своите слаби страни, и те, може би, са различни за всеки. Затова човек трябва да наблюдава, направлява и развива ДЕТЕТО, според неговия ритъм, извличайки най-полезното за себе/за детето си от досегашното познание. В този ред на мисли държа да познавам както валфдорската, така и всички други педагогики.

# 126
  • София
Здравейте!
На 11 май 2013 (събота) от 9:45 ч. – 12:00 ч., валдорфско училище "Проф. Николай Райнов" организира Отворени врати.
Ще видите по малко от всичко, което учат децата, ще говорим за лятната занималня и предучилищните групи за 5, и 6 годишните.
9:45 - 10:00 посрещаме гостите
10:00 - 11:00 - уроци във валдорфското училище
11:00 - 12:00 Въпроси и отговориНовият ни адрес е: кв. Лозенец, ул. "Горски пътник" 44.
КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО НАС?
с метро до станция "Джеймс Баучър", трамвай 10 до спирка "Джеймс Баучър"
Очакваме Ви!
FB Събитие:https://www.facebook.com/events/592807827403608/

# 127
  • София
Бях днес и ми хареса отново, много, но повече от всякога Simple Smile
Особено учителката за първи клас догодина!
Дано и някой от вас да е бил, за да разкаже. Защото от мен само суперлативи ще излязат Simple Smile

# 128
  • София
И аз бях, и на мен ми хареса много, макар че беше бая дълго и в залата беше задушно. Децата показаха нагледно как се обучават по математика, български, немски, английски, флейта. Играха и народни танци.

Към учителката за първи клас догодина съм пристрастна, защото я познавам от 20 години, и тя е причината да се насочим натам. След много колебания и резерви относно обучението, и факта, че все още няма завършил випуск и ясни резултати, разчитам изцяло на доверието си в нея Simple Smile

# 129
Аз също съм в голямо колебание и притеснения, като цяло ми харесва идеята, но някои неща ме карат да се колебая. На отворените врати децата бяха чудесни разбира се, но знанията ми се струват твърде елементарни за възрастта им.
 Другото, което си мисля, е че адаптацията им след това в гимназия или техникум ще бъде много трудна, тъй като са били в съвсем друга, малко затворена система, в сравнение с останалите деца.
Коя ще е учителката за предучилищна група от тази есен, съответно първи клас другата година?

# 130
Аз също съм в голямо колебание и притеснения, като цяло ми харесва идеята, но някои неща ме карат да се колебая. На отворените врати децата бяха чудесни разбира се, но знанията ми се струват твърде елементарни за възрастта им.
 Другото, което си мисля, е че адаптацията им след това в гимназия или техникум ще бъде много трудна, тъй като са били в съвсем друга, малко затворена система, в сравнение с останалите деца.
Коя ще е учителката за предучилищна група от тази есен, съответно първи клас другата година?

Валдорф-училищата в Г-я са известни точно с това - че дават предимно елементарни знания.
Следване в  университет тук е възможно само след полагане на матура, което пак струва пари и време.

Валдорф-училищата в Г-я са известни точно с това - че дават предимно елементарни знания.
Следване в  университет тук е възможно само след полагане на матура, което пак струва пари и време.

Има големи предубеждения към училите във Валдорф - от страна и  на учители, и на ученици от регулярните училища.

# 131
И на мен ми е любопитно коя ще е учителката за първи клас за 2013/14, дайте инфо, моля!
Azaleа, може ли да споделиш малко повече впечатления за децата и знанията им от деня на отворените врати?

# 132
А какъв е смисъла децата да имат задълбочени знания, особено днес когато информацията е навсякъде и когато е много по-важно да умееш да пресяваш информация, отколкото да я трупаш?

Много по-полезно ми се струва в днешно време децата да могат да мислят, да умеят да общуват, да обменят идеи, да са любопитни, търсещи, мечтаещи...

Освен това, без да съм запозната с методиката, която ще се прилага в училището, според мен в "затворена система" са по-скоро децата в конвенционалните училища, които следват коловоза. Тези в алтернативните образователни системи имат много по-голяма свобода, оттам по-широк кръгозор и по-разширено съзнание, което предполага много повече умения, които да са им от полза в живота.

# 133
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

може ли да посочиш източника на информацията? или са твои наблюдения?

# 134
Говорих си с един човек, живеещ в Швейцария, научих, че там Валфорфските
възпитаници даже се гледали с респект.

Общи условия

Активация на акаунт