Валдорфска педагогика - как да я прилагаме у дома?

• 41 397
  • 161
  •   1
Отговори
# 90
  • София
http://www.organichno.com/organichno_mag_201207.pdf
Ако изтеглите този брой на списание Органично, към края има статия за българка преподаваща във валдорфско училище в Лос Анджелис.

А тук има обява за обучение във Варна във валдорфска педагогика
http://organichno.com/index.php?option=com_content&view=arti … -53&Itemid=28

# 91
  • София
 нова ЕКО градина от 1 до 6 г с валдорфска педагогика , йе!

http://ecomalchovci.com/

Еко малчовци, в кв. Княжево

(като се свържа ще напиша, информациата ми е от буквално минути, не съм предполагала, че се създава втора лиценцирана такава градина Simple Smile )

# 92
ЗаСлон, като разбереш напиши и какво е таксата!  Peace

# 93
  • София
Правилно съм написала в предишния ми пост, това е градина с валдорфска педагогика, а не валдорфска градина. Но афишираният стремеж е да се обучат и останалите педагози и да стане още повече валдорфска.

Не знам откъде да започна, а и не знам къде да свърша Simple Smile Щото като е в такова развитие, не би трябвало да давам оценки към момента. Ще се опитам да бъда като една тв камера Simple Smile

Все още не работи, но до дни ще е готова. Всичко е почистено, само малко по фасадата и двора се довършваше.

Таксата на месец е 580 лв (точно толкова е и в Златно зрънце!)
Първите 10 записани деца ще ползват намаление в първата месечна такса

Местоположение: идеален достъп с кола, умерено високо над София,  четвърта къща встрани от почистваема основна квартална улица.
Преди да отида видях в Гугъл ърт и двора и всичко Simple Smile
Къщата е заела предната част на парцела и отзад остава съвсем тих и закътан двор, но за съжаление назад парцелът ес стеснява.
Къщата и дворът са луксозни. Била е частен дом. Изградена е била със старание и сега с още по-голяма старание е преустроена в детска градина.

Мисля, че долу видях 2 спални и горе още две. Изцяло е обзаведена с дървени мебелчета за децата - легла и кътовете за работа.
На долното ниво има голяма дневна, с огромна отворена зона "кухня", наследство от предишното предназначение на къщата.
От всяко спално помещение се влиза в отделна тоалетна. Има авариен изход на горното ниво (какви изисквания са спазили, то в гимназиите няма!!!)

Играчки все още няма, не мога да кажа дали ще бъдат валдорфски.
Видях обаче плазмен телевизор. Не мога да цитирам точно отговора, но "не е за филмчета".
Интериорът не е валдорфски, а е изчистен, наследен от луксозната къща.

Дворът - с  плътен зелен килим тип"райграс" Simple Smile и декоративна раситтелност. Ще има био динамична градинка. Ще има дървени катерушки, но още не бяха монтирани. Няма нищо диво към момента.

Храната ще е с кетъринг, може би Ян Бибиян. Менюто - по избор на родителите, кой каквото желае от предлаганото от кетъринга. Няма да има ограничение на месото (както е  според създатела на педаогиката). Ще е здравословна. Ян Бибиян имали и био меню, и вегетарианско... въобще ще има индивидуален подход.

Педагогиката - сутрин ще преподава педагожка , която е работила в Златно зрънце (продължавам в друг пост, имам проблем да пиша дълги постове)

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 09:10 от ЗаСлон

# 94
  • София
Другата педагожка - млада и съвсем малко  била обучена за валдорфски педагог, но с такава цел започва работа там Simple Smile

Собственичката на градината също е посещавала част от курсове по валдорфска педагогика. Посещава и родителските срещи във валдорфското училище в кв.Лозенец, защото детето й учи там от тази година Simple Smile
Пътят е пред тях Simple Smile

Директорката на градината - не мога да напиша нищо за нея, защото се оказа ,че я познавам бегло, но съдържателно и е прекалено хубаво това, което написах вече няколко пъти и изтрих.

На децата много се хареса обстановката.
Ще отидем след няколко дни пак, за са видя съоръженията на двора, играчките и посудата (смешно звучи, но трябва да се уверя, че няма пластмасории и картинки със зайчета на чиниите )

Трябва да попитам: има ли входящо събеседване с родителите
ще има ли ежемесечни родителски срещи
родителски групи за организиране на валдорфския живот
празниците по календара
Ако ги няма тези неща , това ще остане една обикновена частна градина, в която плащаш и си мяташ детето и разправяш , че ходи на валдорфска градина в Княжево
(изпуснах си нервите накрая, сори, много съм пристрастна)

Освен това - за ЕКО съдържанието - надявам се да е в невидимо случващите се неща - чист въздух, еко материали, много игра навън, а не назидание за разделно събиране на опаковки примерно. Всъщност една цялостна валдорфска градина няма нуждада ес казва , че е еко, тя просто е такава и то най-вече в сериозните неща...

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 09:12 от ЗаСлон

# 95
Извинявам се, че се включвам в темата ви, предполагам, че повечето сте вярващи антропософи, но за останалите е хубаво да се знае, че Валдорфската педагогика е част от, да го наречем, култ, да не е секта. Хубаво е родителите да се запознаят с вярванията, които проповядват последователите на Рудолф Щайнер и да видят дали са сходни с техните собствени. Иначе сигурно и Кришна съзнание могат да направят невероятна детска градина, но не вярвам много атеисти или християни да запишат децата си там, колкото и да е еко, био, и колкото и да прилича на метода Монтесори.

Не разбирайте поста ми като заяждане, но 9 от 10 потребители изобщо не знаят за какво става въпрос и изобщо не осъзнават какво е антропософия, какво е детска градина и училище основани на  определени вярвания.

Бояна имаш право, моя приятелка също казва, че валдорфците са подобни на секта
Аз много я уважавам и и се доверявам.Тя освен дипломиран учител по музика е и дипломиран социален педагог.Но и тя самата е направила грешка навремето със сина си.

Аз също се извинявам, че се намесвам в темата ви, но смятам, че имам интересни лични впечатления от Валдорфската педагогика.
Синът на моя приятелка завърши това училище.Родителите са и двамата преподаватевли в музикален ВУЗ , и са държали детето да израстне креативно и да се развият талантите му...
Резултатът - младежът кандидатствува в Musikakademie , но не го приеха.Бащата смята , че причината за това е понеже синът му няма Abitur.
(когато учиш във Waldorfschule не получаваш Abitur , трябва да държиш изпити ,  с две думи образованието не е на ниво гимназия, и не се признава като такова на гимназия)
За щастие го приеха на втората година в друга специалност, пак с музика, но където нямаше толкова конкуренция
Майката е абсолютно разочарована от образованието на сина си.Все пак говорим за резултата от много години, а не както тук в темата- за една , две години.Дори и за тукашните стандарти, струва доста пари и родителите имат определени очаквания.

Вторият случай е и , заради който изобщо се намесвам в темата.
Нашите нови съседи.Само за два месеца успяха да станат обект на презрение от цялата oбщност. Майката е валдорфски педагог (средно специално образование за тук), трите деца ( син на 25 г., дъщеря на 23 г. и син на 22 г. ) са завършили Валдорфското училище.
Въпреки претенциите на майката децата да получат университетско образование, това не се отдава на никой от тримата.Трябва допълнително да се държи матура, и да се добие право за следване във ВУЗ, който отрочетата, свикнали на лека дисциплина и игрички не можаха да постигнат.Тук в Германия, диплома от Валдорфско училище във витата прави съответното впечатление.
С още две съседки сме потресени от изключително агресивния тон на малкия син към майка му.Не мога с думи да опиша , с какви диви крясъци си комуникират.Това вече го свързвам пак косвено с валдорфската педагогика... Rolling Eyes никога не съм чувала някой да вика така на майка си.Първият път . когато го чух, помислих, че вика на кучето - " raus" , те. " вън "

Съветвам ви добре да си помислите на кого поверявате бъдещето на децата си..
Описах мои впечатления, базирани на личен опит
Също съм чела доста негативни неща, най-вече за това ,че знанията на децата са недостатъчни за да продължат след училище със следване.Ако родителите имат екоферма, това е може би едно много добро училище.
Разбира се има и положителни страни.В темата по-горе беше вече  описано - за близостта с природата, за ръчния труд , за естествените материали и други натурални неща.
Тукашното училище е нещо като обособено общество. Ходила съм на концерти и открити уроци, и ми е правил впечатление външният вид ( облекло, фризура) на родители и ученици.В по-голямата си част се обличат странно, не бих ги нарекла като битници, но нещо подобно.Имат си специфичен look.

Моето лично мнение - идеално училище за деца, на които в нормално училище им е трудно. Познавам случаи на деца с говорни и други дефекти, които в такова училище се чувствуват по-добре.

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 22:30 от liana_2

# 96
Доколкото разбрах (нека ЗаСлон ме поправи) тази нова екоградина не е Валдорфска.  Peace

# 97
  • София
Не е валдорфска градина, а е с валдорфски уклон Simple Smile

# 98
Не е валдорфска градина, а е с валдорфски уклон Simple Smile

Човек не може да бъде само малко Валдорф.
Давам линк към интервю с  Проф. Др. Стефан Т. Хопман, от Университета във Виена по темата за Валдорфучилище, Рудолф Щайнер и антропософията.

http://www.ruhrbarone.de/waldorfschule-%E2%80%9Eman-kann-nicht-n … rf-sein%E2%80%9C/

# 99
Хубаво, нека не е 100 % Валдорф, но разликата между съществуващата Валдорфската градина и тази с уклона е толкова голяма, че чак прилика няма.

# 100
О, ЗаСлон, много интересна информация за новата градина!
Не знаех за съществуването й! Сещам се коя е директорката, синът й е ученик във Валдорфското училище, както и ти си писала. Надявам се идеята им да се реализира в добър за всички и най-вече за децата вид и да бъдат и останат верни на Валдорфските принципи.

# 101
интересно, а защо ли е напуснала... надявам се нещата там да не са се развалили... осъзнавам, че темата се разводнява, но като е започнал този разговор, се възползвам да попитам, ако някой от вас знае...

ЗаСлон, ако вече имаш повече информация относно новата градина, ще се радваме да я споделиш Simple Smile

Последна редакция: нд, 21 окт 2012, 22:51 от nadyaat

# 102
  • София
Надя, прочети нагоре, никой не е напускал... Една майка на дете в училището прави градина.
Нямам новини от Екомалчовци.

Но някой ще напише ли новини от Златно зрънце? От новото им място в Лозенец? Как е усторено ежедневието, успяват ли да правят петъчните излети в планината под формата на петъчни излети в Южния парк?

# 103
и мене ме вълнува ситуацията около Златно зрънце, никаква информация не публикуват - знам, че към 15 септември не се бяха преместили все още, каквато им беше идеята... Затова и Денят на отворените дни се отложи... А освен това търсят и нови квалифицирани педагози за обучение по Валдорфска педагогика, тъй като в на новото място ще могат да се разширят и да увеличат местата... Това е последната ми информация...

# 104
Съжалявам, че не мога да ви преведа цялата статия, която е критика, а не защита на ВП. Авторът окачествява ВП като сектантска.

http://www.ruhrbarone.de/waldorfschule-%E2%80%9Eman-kann-nicht-n … rf-sein%E2%80%9C/

Хубаво, нека не е 100 % Валдорф, но разликата между съществуващата Валдорфската градина и тази с уклона е толкова голяма, че чак прилика няма.

Kalifornia, tova maj e dobre.

Общи условия

Активация на акаунт