Гърция-27

• 67 251
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
  • Λάρισα
то тук в едната община не знаят изискванията на другата hahaha

Joy Пък за координация между институциите да не говорим, всеки път като отида в ОАЕД да заверявам карта анергиас ми искат някакво картонче от полицията, което изобщо не съществува. И всеки път си се обясняваме от-до и те всеки път са крайно учудени да го чуят.  Mr. Green

Аз съм в най-хубавия триместър, направо не ми се мисли, че наближават най-тежките месеци  Tired Завиждам ти благородно, че си на финалната права  Hug

# 451
Здравейте момичета, как сте? Бременните мамички как са? Успешен край и щастливо ново начало на всички мами пожелавам.
llama, доколкото разбирам си се записала в бюрото по труда. Как стават нещата със записването, ако знаеш да споделиш инфо, ще съм ти благодарна.

Поздрави на всички....  bouquet

# 452
  • загубено
За записването на детето,на нас преди нищо не са ни искали.
Ни копия ни чудо.Отидохме с паспортите и стана за 5 мин,туй за Атина център.
А бележката от болницата май носихме.
Виж после в Бг посолството за паспорт на дребен ни разказаха едни лели играта.
И двамата сме чужди граждани с мъжо Laughing

Бременелки,един въпрос имам,една приятелка е бременна и сега
пада голяма чуденка за лекар.
Ако някоя може да ме светне пак ли се плаща по старият начин.
На ръка на лекар+ болницата.Нещо не ми е ясно с тези промени кое как.
За държавна болница,частните са ясни.
Благодаря предварително Hug

А и нешо друго,изследванията за месец през ИКА ли ги правите?
Плаща ли се?
Пак благодаря Simple Smile

# 453
  • Λάρισα
Hawaiian Islands, пиша с уговорката, че никога не съм работила тук и извадих карта анергиас колкото да я имам в случай, че изскочи някой курс. Доколкото си спомням отидох със следните неща: АМКА, АФМ, вивлиариото от ИКА, някаква сметка /ДЕИ, ОТЕ/, лична карта/паспорт, катаристико на мъжа ми от последната година, искаха ми и прословутото картонче от предния ми пост, че съм омъжена за гръцки гражданин, но за него в полицията твърдят, че не съществува.
Може да съм пропуснала нещо, може и нещо излишно да съм сложила. Най-добре е да провериш на място какво точно се изисква, че никога не се знае знае ли е.

neraiida, за държавна болница не знам за съжаление. Изследванията преди всички си ги плащах, този път обаче повечето (досега) минават през ИКА. Само едно ми отказаха от лабораторията, и то май неправомерно.

Последна редакция: пн, 02 юли 2012, 22:44 от llama

# 454
  • загубено

neraiida, за държавна болница не знам за съжаление. Изследванията преди всички си ги плащах, този път обаче повечето (досега) минават през ИКА. Само едно ми отказаха от лабораторията, и то май неправомерно.

Благодаря ти Hug Hug

И аз си плащах преди всичко и ИКА не съм ползвала,та идея нямам.
Ще и кажа да пита в ИКА някой гинеколог.Ако и кажат изобщо де.

# 455
В държавните болници също се плаща, само че после ИКА ти връща парите.
Аз съм добре  - кръста ме боли, краката ми са подути, за ръцете да не говорим и още куп неприятни усещания, но се успкоявам с мислълта че поне не се налага да съм на легло. Не знам аз ли този път много мрънкам, бременността ми ли е такава, но още не съм спряла да повръщам, да ми се вие свят по всяко време на денонощието и с тези жеги направо съм ужасна. Чак аз самата не се понасям, а имам още цялото лято пред себе си. Мери и аз ти завиждам че си на финалната права, имам чувството че при мен никога няма да дойде момента!! Много мрънках, извинете ме!!!!!!
По отношение на документите всяко димархио, ликсархио и всяко подразделение на ОАЕД, ДОИ и тн не знаят точно какво се изисква. Няма стандартни изисквания, а има и много некомпетентни служители, така че запасете се със сериозно търпение и глог, мента и валериан за успокоение!!
Аз се повтарям, но когато ходихме в ликсархиото да записваме дъщеря ми имаше една служителка, която хипер учудена и с грозно самочувствие и подигравателен тон каза: " Ма вие искате тука да го кръстим ли?1?!?!" и се изсмя и само секунди по -късно друг служител и обясни че всичко това може да се случи и няма нищо странно в думите ни. Е вярно е , че се оттегли крайно засрамена, но и до ден днешен продължава да си е на работното място и да си взема парите без да я интересува какви са законите. Важното е че има закон, че нея никой не може да я мръдне от работното й място!

Нерайда така се плаща пак, само че сигурно таксите са завишени

# 456
llama и аз никога не съм работила тук, въпроса, е че ако се запишеш в ОАЕД пари не получаваш, само за някой и друг курс ако излезне. А за да се получават някакви помощи за безработица колко стаж е необходимо да имаш тук в Гърция?

# 457
  • загубено
Струмфаки,благодаря ти мила Hug
И си мрънкай колкото си искаш,трудно е когато се чувстваш зле. Hug

За несменяемите служители думи нямам.
Аз водих синът си в ИКА за да му вадя медицинско за училище.
Идея си нямате какво е безхаберие,и лошото е че ще става по зле.
Кардиологът ме посрещна с голяма усмивка от ухо до ухо,чаша кафе в едната
ръка и цигара в другата.Аз така Shocked
Още по усмихнат ме попита какво искам,и като разбра ми подпечата листът с
въпросът :"има ли му нещо?".Престъпно безхаберие.
За 1 клас,правих пак и тогава си беше ок,и кардиограма и триплекс на сърце,чак после ми
подпечатаха.Думи нямам.
Дори не го погледна тоя,да не говорим че пушеше срещу детето.

Проблемът е че им плащат все още според мен.
Голяма чистка трябва ,голяма.

# 458
  • Λάρισα
Hawaiian Islands, Айез Седай беше писала преди 20тина страници. Не знам дали има някаква промяна.

stroumfaki, по-леко да ти мине остатъка Hug На мен тази бременност (поне що се отнася до първия триместър) ми е ужасна в сравнение с предишната, ама няма да се оплаквам, че срамота. Да видим последния на какъв хал ще съм  Tired Добре, че е дребното, някакси покрай нея по-бързо минава времето.

За служителите какво да кажа, освен вече казаното от вас..  

# 459
Аз съм на частно, моят доктор не е към ИКА, но ми пише електронни направления за изследванията, ходя в частната болница и плащам символични цени. Миналата седмица платих 0,90 евро за кръв, урина и захар. Даже и натоварването с глюкоза ми беше евро и нещо, а знам, че е скъпо изследване, в България е към 100-на лева. Не ми поеха амниоцентезата, понеже ми я прави моят доктор, казаха ми, че в държавна болница излизала към 150 евро (ако помня добре). Също и първоначалния пакет изследвания не ми поеха, но те бяха миналата година, тогава още не бяха влезли в сила промените в системата. Иначе големите прегледи: α&β επιπέδου, Doppler, сме ги плащали, не знам на държавно дали се плащат. Витамините също ми ги изписват и не ги плащам, освен ако няма някоя стачка.

stroumfakiHug аз също се подувам от едно известно време насам. Имаш ли проблем с кръвното, белтък в урината? Ако не е белтък в урината, не е страшно, просто намали солта, аз се научих да ям безсолно. Намерих си една диетична сол с 50% по-малко натрий (Pansalt е марката), но моят мъж не ми дава и от нея да слагам, гони ме като палестински партизанин Mr. Green

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 13:52 от MaryJane

# 460
Ах мамчета, толкова мило ми става като ви чета. Голямо  Hug на всички ви.
Да се включа и аз по въпроса със записването - искаха ни документа от болницата, акт за граждански брак (нашият е гръцки, ако е сключен в Бг, предполагам трябва и превод) и документите ни за самоличност. Пълномощно не сме вадили, тъй като отидохме и двамата заедно - на третия ден ме пуснаха на разходка до общината  Grinning . Помолихме и веднага да ни впишат и малкото име на малката, тъй като оправяхме документите в България преди кръщенето, както и да ни сложат веднага апостил. Това бе една от малкото любезни съжителки, на които съм попадала тук.
Сега да се ви помоля за съвет - от два дни сме с разстройство, никнат ни 4 зъба и го отдавам най-вече на това, като вчера вдигна и лека температура. От утре ще започна и диета, но бих искала мамите с опит да ме посъветват и какво друго, освен диета мога да предприема. Педито ни ще е тук чак в петък, а не искам да и звъня, че и без това само се шегува, че съм страшна паника  Embarassed.

# 461
MaryJane, леко раждане ти пожелавам!  Peace За необходимите документи питай на място, ако не знаеш конкретен телефон първо се обади в КЕП да те насочат. За записването в болницата, тъй като двамата сте чужденци настоявайте детето да се запише с три имена, че после в българското посолство правят проблем , ако в акта за раждане е само с две.
llama, stroumfaki, безпроблемно доизкарване на бременността!  Peace
neraiida, аз съм в държавна болница, но нищо не плащам(тъй като съм с друга застраховка), само по 5 евро за прегледите, за изследванията също не плащаме. С тези електронни рецепти ни скъсаха нервите, първо ситемата не работеше(плащахме всичко от джоба си за 3седмици), после изписваше хапчета само за 20 дни, вместо за месец. Последните два пъти гинеколога ни изписва рецептата ръчно на листовки на ИКА(които пък се признават от другият вид застраховка), тъй като пак компютрите не работеха. Имаше и момент, когато влезе решение да се плащат 20% от стойността на хапчетата, после пък го отмениха и пак станаха напълно безплатни. Някои хапчета ги спряха от производство и трудно се намират. Имаше момент, когато плащахме и 100% в аптеката и трябваше да тичаме по разни инстанции с куп документи, за да възвърнат парите от здравната осигуровка след 6 месеца- 1 година.  
Единствените изследвания, които не се поемат от болницата  са ми тези за листериоза, Алфа тест (или само б-ЧХГ и РАРР-А) и феталните морфологии (и когато са в стачка - всичк0 на частно, ако са спешни)  .
Illianaaa, ако  скочи на 38 градуса температурата дай Депон, за разтройството стягащи храни, оризова вода, варен ориз с лимонов сок, нишестен крем.  

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 08:46 от basis

# 462
  • Λάρισα
Illianaaa, дъщеря ми всички зъби изкара с разстройство, не знаех, че е възможно да се дриска толкова много  Mr. Green Докторът не дава нищо, само диета - давам ориз, моркови, картофи, сухари, спирам й млечните (освен АМ, с него пробутвам оризовата вода) и плодовете (освен банана), дюлята (минимално количество) при нас върши чудесна работа, но рядко намирам и само веднъж се случи да имам вкъщи. Та това от мен, при положение, че наистина са зъби и няма други оплаквания Peace

basis, лек остатък и на теб  Hug

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 10:21 от llama

# 463
basis Hug леко бременеене и на теб! Колко хубаво, че сме много бременелки дори и в тази малка темичка!
Това за трите имена ми е малко "хикс" как става, чувала съм, че в България се заяждат. Нашият татко е грък, така че със сигурност ще ни напишат акта за раждане в болницата с две.  newsm78 Мислех си, детето ако е с две малки имена, второто в България за бащино ли ще го вземат? Joy Тогава ще стане много интересно, с две бащини hahaha

Illianaaa, бързо да никнат тези зъбчета и да не ви мъчат! Heart Eyes

# 464
Illianaaa, дъщеря ми всички зъби изкара с разстройство, не знаех, че е възможно да се дриска толкова много  Mr. Green Докторът не дава нищо, само диета - давам ориз, моркови, картофи, сухари, спирам й млечните (освен АМ, с него пробутвам оризовата вода) и плодовете (освен банана), дюлята (минимално количество) при нас върши чудесна работа, но рядко намирам и само веднъж се случи да имам вкъщи. Та това от мен, при положение, че наистина са зъби и няма други оплаквания Peace

basis, лек остатък и на теб  Hug
Аз си купувам от Бг Дентокинди да ти кажа невероятни са ,хомеопатични и успокояват

Общи условия

Активация на акаунт