Майчинството счетоводно - 45

• 31 939
  • 743
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Много благодаря за бързия отговор. Аз бях започнала да се притеснявам, понеже никак не съм наясно с документаните истории по време на бременност и след това за майчинство.   bouquet
https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4
ще трябва да си наясно с документите-разгледай линка

ииии,кво се моташ,че не раждаш-най-гадният въпрос,който ми задаваха в 40 г.с Mr. Green

# 61
Здравейте,интересува ме,за изчисляване на майчинството,кои доход се гледа,в моя случаи е следното по договор брутното ми трудово възнаграждение е минималната работна заплата,а минималния осугурителен доход е по голям.При проверка в НОИ,пише Осигирителен доход / минималния осигурителен доход на който се водя,в случея е по голям от минималната работна заплата за страната/.

Надявам се да може да ми помогнете Simple Smile
Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 17 ное 2011, 13:40 от Radinka87

# 62
  • София-Младост
Здравейте,интересува ме,за изчисляване на майчинството,кои доход се гледа,в моя случаи е следното по договор брутното ми трудово възнаграждение е минималната работна заплата,а минималния осугурителен доход е по голям.При проверка в НОИ,пише Осигирителен доход / минималния осигурителен доход на който се водя,в случея е по голям от минималната работна заплата за страната/.

Благодаря предварително.
КСО  чл.49,ал.1
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Така че за среднодневно брутно ще ви се гледа осигурителният доход, а така или иначе всичко е ограничено до среднодневно нетно... Т.е. няма да получавате повече, защото са ви удържани и внасяни осигуровки на сума по-висока то заплатата ви.

# 63

Благодаря предварително.
КСО  чл.49,ал.1
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Така че за среднодневно брутно ще ви се гледа осигурителният доход, а така или иначе всичко е ограничено до среднодневно нетно... Т.е. няма да получавате повече, защото са ви удържани и внасяни осигуровки на сума по-висока то заплатата ви.

Благодаря много,значи обезщетението ми за майчинство няма да бъде по голямо от минималната работна заплата в случая

# 64
  • София-Младост

Благодаря предварително.
КСО  чл.49,ал.1

Благодаря много,значи обезщетението ми за майчинство няма да бъде по голямо от минималната работна заплата в случая
Ще варирапринципно всеки месец, според броя работни дни...но като цяло дневното обезщетение не може да е под МРЗ, а при теб и над нея няма да скочи според мен.

# 65
Първо благодаря за отговора по предишния ми въпрос-старохтни сте.
Сега имам нов въпрос-възможно е да ми предстои съкращение, за жалост на там вървят нещата и искам да съм подготвена-върнах се на работа при навършването на 2 години на детето ми-юни 2011.
- колко месеца имам право на трудова борса след приключване на взаимоотношенията ми с работодателя-вероятно основанието ще е намален обем или тн-тъй като сме в добри взаимоотношения с него питам по кой член ми е най-изгодно да ме съкрати/от гледна точка на продължителност на престой на борса после
- не съм била на борса преди и работя от 2004 година/колко време имам право на борса
- обезщетението от борсата като се изчислява/18 месеца назад/ в периода на майчинството, което при мен влиза сумата от майчинството ли се взема 240 лв
- ако ми внесе осигуровки за бонус и 13та заплата или нещо такова в месеците преди съкращаването това увеличава ли ми обезщетението от борсата като сума
Много Ви благодаря

# 66
Здравейте.Имам и аз въпросче.
Имам фирма Земеделски производител,регистрирана по ДДС от 4-5 години вече...и сега излезнах в майчинство на 10.11.Миналата седмица си подадох документи за регистрация на фирма ЕООД ,пак на мое име,и днес ми се обади адвоката ,че фирмата вече е регистрирана..Въпроса ми е : Трябва ли да назнача управител по договор за управление към ЕООД-то,за да не ми спрат майчинството?

# 67
Здравейте! Имам нужда от съвет и помощ по следния въпрос: в момента съм в майчински с първото си дете. Но за радост се оказва, че чакаме второ. Ако малкия тръгне на държавна ясла пролетта, би следвало аз да се върна на работа. Но в този случай това как би се отразило на майчинските, които ще вземам за второто дете? През първата година предишния път вземах високо, тъй като си работя във моя фирма и се осигурявам сама.
Благодаря ви предварително!

# 68
  • Видин
Здравейте момичета. Надявам се, че ще можете да ме ориентирате, защото не съм наясно.
От 02.12 най-вероятно ще съм без работа, тъй като ми изтича договора по заместване и в понеделник ще говоря с майка ми да ми пусне трудов договор през нейната фирма (тя е лекар), ако може тавана за длъжността, а аз ще изляза в болничен още от 12.12, и сама ще си поемам осигуровки, данъци и т.н. До сега съм се осигурявала на 440 - 1,5м., на 483лв - 2,5м. и на 500лв. - 8м., и ако се осигурявам на 600 лв., после майчинството ми ще е 420лв.Искам да знам защо калкулаторите искат сумата, ако си бил в болничен, нали това не влияше на майчинството, или поне така беше до преди няколко месеца. Сега се замислям, дали да не се осигурявам на 900лв, ако длъжността ми позволява, защото на 900лв. ще взимам от болничния около 700, и като дам 200 за осигуровки, пак ще ми остават 500лв. Правилно ли смятам или съм в тотална грешка, защото ми казаха, че докато си в болничен си плащаш само здравните, а после за база се взима, колко пари са ти превеждали за болничния, а не брутната заплата.
Малко объркано стана, но ако имате въпроси съм насреща Hug Благодаря предварително  bouquet

# 69
  • В полите на Пирин планина
Първо благодаря за отговора по предишния ми въпрос-старохтни сте.
Сега имам нов въпрос-възможно е да ми предстои съкращение, за жалост на там вървят нещата и искам да съм подготвена-върнах се на работа при навършването на 2 години на детето ми-юни 2011.
- колко месеца имам право на трудова борса след приключване на взаимоотношенията ми с работодателя-вероятно основанието ще е намален обем или тн-тъй като сме в добри взаимоотношения с него питам по кой член ми е най-изгодно да ме съкрати/от гледна точка на продължителност на престой на борса после - трябва да е по инициатива на работодателя, т.е. по някоя от точките на чл. 328 от КТ; имай предвид, че майки на деца до 3 год. възраст се съкращават само с разрешение на Инспекцията по труда.
- не съм била на борса преди и работя от 2004 година/колко време имам право на борса - 8 месеца
- обезщетението от борсата като се изчислява/18 месеца назад/ в периода на майчинството, което при мен влиза сумата от майчинството ли се взема 240 лв - за тези месеци база е МРЗ
- ако ми внесе осигуровки за бонус и 13та заплата или нещо такова в месеците преди съкращаването това увеличава ли ми обезщетението от борсата като сума - да
Много Ви благодаря

Имам фирма Земеделски производител,регистрирана по ДДС от 4-5 години вече...и сега излезнах в майчинство на 10.11.Миналата седмица си подадох документи за регистрация на фирма ЕООД ,пак на мое име,и днес ми се обади адвоката ,че фирмата вече е регистрирана..Въпроса ми е : Трябва ли да назнача управител по договор за управление към ЕООД-то,за да не ми спрат майчинството?

Ако ЕООД-то ще осъществява дейност и ти реално няма да работиш и да осъществяваш управленски функции, а ще си в болничен за бременност и раждане, то - да, трябва.

Здравейте! Имам нужда от съвет и помощ по следния въпрос: в момента съм в майчински с първото си дете. Но за радост се оказва, че чакаме второ. Ако малкия тръгне на държавна ясла пролетта, би следвало аз да се върна на работа. Но в този случай това как би се отразило на майчинските, които ще вземам за второто дете? През първата година предишния път вземах високо, тъй като си работя във моя фирма и се осигурявам сама.
Благодаря ви предварително!

Би било по-изгодно за теб, от гледна точка на обезщетението за второто дете, да не пускаш първото на ясла и да не си прекратяваш отпускът за гледането му, защото тогава ще попаднеш в рамкитъе на т.нар. застъпено майчинство и ще вземаш обезщетение, както за първото си дете в рамките на 410 дни.

Здравейте момичета. Надявам се, че ще можете да ме ориентирате, защото не съм наясно.
От 02.12 най-вероятно ще съм без работа, тъй като ми изтича договора по заместване и в понеделник ще говоря с майка ми да ми пусне трудов договор през нейната фирма (тя е лекар), ако може тавана за длъжността, а аз ще изляза в болничен още от 12.12, и сама ще си поемам осигуровки, данъци и т.н. До сега съм се осигурявала на 440 - 1,5м., на 483лв - 2,5м. и на 500лв. - 8м., и ако се осигурявам на 600 лв., после майчинството ми ще е 420лв.Искам да знам защо калкулаторите искат сумата, ако си бил в болничен, нали това не влияше на майчинството, или поне така беше до преди няколко месеца. Сега се замислям, дали да не се осигурявам на 900лв, ако длъжността ми позволява, защото на 900лв. ще взимам от болничния около 700, и като дам 200 за осигуровки, пак ще ми остават 500лв. Правилно ли смятам или съм в тотална грешка, защото ми казаха, че докато си в болничен си плащаш само здравните, а после за база се взима, колко пари са ти превеждали за болничния, а не брутната заплата.
Малко объркано стана, но ако имате въпроси съм насреща Hug Благодаря предварително  bouquet

Честно казано изобощ не мога да схвана какво смяташ. Имай предвид, че за времето в болничен в бъдещи бази се взема доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. също влияе и може дори негативно да е влиянието, ако имаш резки разлики в осигурителния доход. Не разбирам за какъв период мислиш да се осигуряваш във фирмата на майка си, но в общия случай няма голям смисъл от внасяне на осигуровки върху по-висока база, ако това е за твоя сметка, защото бъдещото обезщетение се изчислява в момента на база предходните 18 месеца, а от 01.01.2012 се очаква те да станат 24.

Последна редакция: сб, 19 ное 2011, 21:03 от Boten Mary

# 70
  • Видин
Лейди Брин, знаех си че объркано съм го написала. С две думи: от 05.12 подписвам трудов договор, а от 12.12 излизам болнични до 05.06. когато би трябвало да започне 45 дневния болничен преди раждане. И си продължавам във фирмата на майка ми докато, живот и здраве, бебето навърши 2г. Ако съм болнични, какво дължа - само здравните осигурови, или осигуровки, данъци и т.н.? Дано сега малко по-добре да съм го написала.

# 71
Лейди Брин, знаех си че объркано съм го написала. С две думи: от 05.12 подписвам трудов договор, а от 12.12 излизам болнични до 05.06. когато би трябвало да започне 45 дневния болничен преди раждане. И си продължавам във фирмата на майка ми докато, живот и здраве, бебето навърши 2г. Ако съм болнични, какво дължа - само здравните осигурови, или осигуровки, данъци и т.н.? Дано сега малко по-добре да съм го написала.

Ако 05.12 е 05 декември 2011 год., а 12.12. е 12 декември 2011, то няма съществено значение на какъв доход ще си сигурена за този период, защото той е много кратък и няма да окаже кой знае какво влияние върху бъдещите ти обезщетения, а върху обезщетение, започващо през м. 12.2011 год. изобщо няма да влияе, защото ще се вземат 12 месеца назад от ноември 2011 год. По време на болничен наистина се внася само здравна осигуровка - 4.8% от 420 лева е в момента, т.е. 20.16 лв. Вероятно и догодина ще е същата.

# 72

Ако ЕООД-то ще осъществява дейност и ти реално няма да работиш и да осъществяваш управленски функции, а ще си в болничен за бременност и раждане, то - да, трябва.

Благодаря за отговора   bouquet Да разбирам ли ,че към този момент тъй като нямам дейност,ще имам чак на пролет ,мога да спестя от осигуровки за управител,и чак напролет като отворим обекта(сега е в строеж),да назнача такъв?  Хич не са малко осигуровките за управител,нали минимума е 420 лв ,на който мога да го осигурявам?  ooooh!

# 73

[/quote

Благодаря за отговора   bouquet Да разбирам ли ,че към този момент тъй като нямам дейност,ще имам чак на пролет ,мога да спестя от осигуровки за управител,и чак напролет като отворим обекта(сега е в строеж),да назнача такъв?  Хич не са малко осигуровките за управител,нали минимума е 420 лв ,на който мога да го осигурявам?  ooooh!

Предполагам, че все още стои регистрацията като земеделски производител на база, на която се ползва отпуск за бременност и раждане. Ако е така и ЕООД-то няма да има реализирани приходи и разходи, т.е. ще подава нулева декларация за 2011 год. и до март 2012 също няма да има приходи и разходи, то няма основание да се назначава управител. Само трябва да се уточни какво се има предвид " строителство", в смисъл вие ли строите по стопански начин чрез ЕООД-то или е нещо друго.

# 74
Предполагам, че все още стои регистрацията като земеделски производител на база, на която се ползва отпуск за бременност и раждане. Ако е така и ЕООД-то няма да има реализирани приходи и разходи, т.е. ще подава нулева декларация за 2011 год. и до март 2012 също няма да има приходи и разходи, то няма основание да се назначава управител. Само трябва да се уточни какво се има предвид " строителство", в смисъл вие ли строите по стопански начин чрез ЕООД-то или е нещо друго.

Ние няма да декларираме фактури с разходи минимум до февруари(т.е. тогава ще ни бъдат издадени първите такива)..сигурно от този момент ще трябва да има управител.А пък приходите вече съвсем по-нататък във времето-евентуално май.

Общи условия

Активация на акаунт