Майчинството счетоводно - 45

• 32 144
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
Момичета, мъча се тук да сметна какво мога да очаквам като болничен с новата бременност. Като цяло всичко ми е ясно, но с промените да се гледат 24 месеца назад, трябва да включа и месеци, в които съм била по майчинство (410-те дни) с по-голямото дете. Средно дневното обезщетение ще ми се определи от нетния доход, понеже той е по-нисък. Според вас какво да смятам за тези месеци - чистата сума от НОИ или друго? Четох на първа страница, че се взима дохода, от който е определено обезщетението, но пък той нали е бруто. Ще съм благодарна за съвет!
И за нето и за бруто се взима дохода, от който е изчислено обезщетението.

# 436
Привет момичета, искам да ви попитам по какъв начин ще бъде отбелязано времето , прекарано в майчинство в трудовата ми книжка? Не съм прекъсвала отношенията си с работодотеля си през периода на двете ми последователни майчинства. Някъде четох, че се счита за непрекъснат стаж, другаде пък ... че не се отбелязва като стаж в трудовата книжка? благодаря ви предварително, страхотни сте  bouquet

# 437
  • pomorie
Ей това вече ме  #Crazy сериозно ли станаха 24 месеца , аз съм в 22 г.с работя без прекъсване от 7-8.05.2010 а термина ми е за 27.04.2012 да забравя за майчинство така ли   newsm78 за десетина дни ужас

# 438
  • Русе
Ей това вече ме  #Crazy сериозно ли станаха 24 месеца , аз съм в 22 г.с работя без прекъсване от 7-8.05.2010 а термина ми е за 27.04.2012 да забравя за майчинство така ли   newsm78 за десетина дни ужас
    Имате право на обезщетение за бременност и раждане ако сте осигурена(вие сте) за общо заболяване и майчинство и имате 12 месеца осигурителен стаж(вие ги имате).
    За база за изчисляването на обезщетението се вземат 24 месеца назад.  За месеците, в които сте била без доход(не сте била на работа), за база се взема минималната работна заплата-270лв.

# 439
  • София
...
    За база за изчисляването на обезщетението се вземат 24 месеца назад.  За месеците, в които сте била без доход(не сте била на работа), за база се взема минималната работна заплата-270лв.

Не се ли взима МРЗ за периода?  newsm78 Т. е. не трябва ли липсващият стаж да е за периода след 01.09.11 г. или когато там дигнаха минималната, за да се взимат 270 лв. за база?

# 440
  • Русе
...

Не се ли взима МРЗ за периода?  newsm78 Т. е. не трябва ли липсващият стаж да е за периода след 01.09.11 г. или когато там дигнаха минималната, за да се взимат 270 лв. за база?
Да, в нейния случай няма да са 270 лв., а 240лв. за периода, през който не е била осигурена през 2010г. Говорех по принцип за минималната работна заплата, която в момента е 270 лв.  Peace

# 441
  • София

la_chiquita_linda, не е ли-добре да помолиш да ти преместят термина на 9 май примерно? Така ще излезеш по-късно в болничен, но ще имаш 2 години на цяла заплата. Е, то с 24 месеца база ако само един месец ти е на 270 лв, едва ли ще ти намалее драстично майчинството, но може да си го сметнеш и да си прецениш.

# 442
Здравейте, искам да ви попитам какво се случва ако съм назначено по чл.68 /заместване до завръщане на титуляра/ и съм бременна???

# 443
  • София-Младост
Здравейте, искам да ви попитам какво се случва ако съм назначено по чл.68 /заместване до завръщане на титуляра/ и съм бременна???
С връщане на титуляра ви се прекъсва договора.

# 444

Когато това стане аз ще съм родила със сигурност, ще имам ли право на болничен преди раждане и майчинство?

# 445
  • София

Когато това стане аз ще съм родила със сигурност, ще имам ли право на болничен преди раждане и майчинство?

Да, до края на 410-те дена, ако имаш 12 месеца стаж до момента по принцип.  Peace За вт.-та г. ще получаваш майчински, ако и докато си на трудов договор...

# 446
Здравейте!
Имам въпрос, който не е свързан пряко с майчинството ми, ама ме вълнува и се надявам някой тук да успее да ми отговори, а именно - има ли някакъв задължителен период, който трябва да мине, за да може човек да се регистрира в бюрото по труда повторно?

# 447
Моят казус е следния: работя на трудов договор, а от ноември 2011 съм общински съветник/там правоотношенията са приравнени на трудовите-доколкото съм запозната/.От 05,2,2012г. излизам болничен 45 дни преди термин, които представям пред двамата работодатели.Това значи ли , че ще взимам обещетение за болнични от двете места, а майчинство след това???Благодаря предварително!!!!

# 448
  • София-Младост
Моят казус е следния: работя на трудов договор, а от ноември 2011 съм общински съветник/там правоотношенията са приравнени на трудовите-доколкото съм запозната/.От 05,2,2012г. излизам болничен 45 дни преди термин, които представям пред двамата работодатели.Това значи ли , че ще взимам обещетение за болнични от двете места, а майчинство след това???Благодаря предварително!!!!
Обезщетение за бременост и раждане и от двете места, майчинство само от първият работодател.

# 449
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам въпрос, който не е свързан пряко с майчинството ми, ама ме вълнува и се надявам някой тук да успее да ми отговори, а именно - има ли някакъв задължителен период, който трябва да мине, за да може човек да се регистрира в бюрото по труда повторно?

Не , няма такъв за самата регистрация, а за правото на получаване на обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт