Майчинството счетоводно - 45

• 32 117
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте!
Имам въпрос, който не е свързан пряко с майчинството ми, ама ме вълнува и се надявам някой тук да успее да ми отговори, а именно - има ли някакъв задължителен период, който трябва да мине, за да може човек да се регистрира в бюрото по труда повторно?

Не , няма такъв за самата регистрация, а за правото на получаване на обезщетение.

Да, мен всъщност това ме интересува. Какъв е срокът?

# 451
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам въпрос, който не е свързан пряко с майчинството ми, ама ме вълнува и се надявам някой тук да успее да ми отговори, а именно - има ли някакъв задължителен период, който трябва да мине, за да може човек да се регистрира в бюрото по труда повторно?

Не , няма такъв за самата регистрация, а за правото на получаване на обезщетение.

Да, мен всъщност това ме интересува. Какъв е срокът?

В смисъл кое?
Ако е за регистрация изобщо, без право на обезщетение - няма срок, решаваш и отиваш да се регистрираш, щом си безработна.
Ако е за получаване на обезщетение трябва:

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

# 452
Да, ясно, много ти благодаря за бързия и изчерпателен отговор.
Казаха ми, че за да се регистрирам повторно и да получавам обезщетение, трябвало да минат 3 години от предната ми регистрация и затова питам, ама явно няма такова нещо.

# 453
  • София-Младост
Да, ясно, много ти благодаря за бързия и изчерпателен отговор.
Казаха ми, че за да се регистрирам повторно и да получавам обезщетение, трябвало да минат 3 години от предната ми регистрация и затова питам, ама явно няма такова нещо.
Ето това са ти казали вероятно:
Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

# 454
Ами аз този чл. 54а не го знам, ама бях регистрирана, защото ме съкратиха юли месец 2010г. и сега се чудя, ако ме съкратят, като ми свърши майчинството януари 2013г., ще имам ли право на обезщетение.
Май много объркано го обясних, дано да ме разберете  Embarassed.

# 455
Ами аз този чл. 54а не го знам, ама бях регистрирана, защото ме съкратиха юли месец 2010г. и сега се чудя, ако ме съкратят, като ми свърши майчинството януари 2013г., ще имам ли право на обезщетение.
Май много объркано го обясних, дано да ме разберете  Embarassed.

Ще имаш, но само на 4 месеца и ще получаваш минималното обезщетение, което сега е 7.20 лева на ден, ако не настъпи промяна в законовата уредба ...

# 456
Аха, ясно.
Благодаря ви много, момичета.

# 457
  • Варна
Здравейте, искам да попитам дали има някой запознат със следното нещо: моя близка работи в гърция, осигуряват я. Ако се върне в българия и роди, дали и как този доход от гърция ще влиза в дохода при изчисление на майчинските?
Предварително благодаря   bouquet

# 458
Здравейте, момичета, искам да попитам, има ли нещо вярно в твърдението, че не мога да бъда съкратена, ако детето ми е под три години?
В момента текат поредните съкращения на работата ми и искам да знам, дали има закон, който ме пази...

# 459
  • Пловдив
Здравейте, момичета, искам да попитам, има ли нещо вярно в твърдението, че не мога да бъда съкратена, ако детето ми е под три години?
В момента текат поредните съкращения на работата ми и искам да знам, дали има закон, който ме пази...

Могат да те съкратят само с разрешението на инспекцията по труда.Това ти е защитата

# 460
Здравейте, искам да попитам дали има някой запознат със следното нещо: моя близка работи в гърция, осигуряват я. Ако се върне в българия и роди, дали и как този доход от гърция ще влиза в дохода при изчисление на майчинските?
Предварително благодаря   bouquet
Не, ще вземат МРЗ а този период. КСО чл.41, ал. 2, т.5.

# 461
  • София
Здравейте момичета, искам да попитам нещо за сестра ми, която има спор с работодател, вече бивш-

Наета е на 19.04. т.г. /трудов договор по чл.67. ал.1 и във връзка с чл.70.ал.1/. Ползвала е 5 дни отпуск /поради липса на работа работодателят ги пуска без съответните молби и пр./ и  1 месец болничен /операция/. Договорът е прекратен на 28.11. на основание чл 325. ал.1. Трудовият й стаж според попълненото в книжката е 7 месеца и 5 дни. Това й е първа работа. Трябва ли да й се изплати някакъв отпуск и ако да, колко дни? В момента не работи, студентка редовно обучение е.

Благодаря ви много   bouquet

# 462
Здравейте момичета, искам да попитам нещо за сестра ми, която има спор с работодател, вече бивш-

Наета е на 19.04. т.г. /трудов договор по чл.67. ал.1 и във връзка с чл.70.ал.1/. Ползвала е 5 дни отпуск /поради липса на работа работодателят ги пуска без съответните молби и пр./ и  1 месец болничен /операция/. Договорът е прекратен на 28.11. на основание чл 325. ал.1. Трудовият й стаж според попълненото в книжката е 7 месеца и 5 дни. Това й е първа работа. Трябва ли да й се изплати някакъв отпуск и ако да, колко дни? В момента не работи, студентка редовно обучение е.

Полагат й се 12 дни отпуск, т.е. щом е ползвала 5, остава за 7 дни да я обезщетят.

# 463
  • София-Младост

Полагат й се 12 дни отпуск, т.е. щом е ползвала 5, остава за 7 дни да я обезщетят.
Lady тя няма 8 месеца трудов стаж...това че е ползвала, дали е имала право...но пък е било по инициатива на работодателя...

# 464
  • София

Lady тя няма 8 месеца трудов стаж...това че е ползвала, дали е имала право...но пък е било по инициатива на работодателя...

Намерих това, дали е валидно в нейния случай:
Чл. 155. (1) Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск.
 (2) При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж.
 (3) При прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж работникът или служителят има право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал. 1.

Общи условия

Активация на акаунт