Майчинството счетоводно - 45

• 32 062
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
  • В полите на Пирин планина
Viva_123, значи болничните по време на бременност не се отразяват в минус на обезщетението?
Тоест, ако се излезе в "45 дена преди" на 01.05.2011 и:
01.10.2011 - 31.04.2012 са болнични, изчислявани на бруто 500 лв. и съответното нето.
01.08.2010 - 31.09.2011 са работени и плащани осигуровки на бруто 500 лв. и съответното нето,
то обезщетението се изчислява средно на бруто 500?

За периодите в болничен не се ли взема МРЗ за периода, защото не може два пъти да се изплати обезщетение на база осигуровките за един и същи период?

При болничните принципа този ли е:
Първи болничен 01-30.10.11. База 04-09.2011.
Втори болничен 01-31.11.11. База същата като горе и т.н.

Мерси!

Да , не влияе в намаление, ако нямаш резки разлики в осигурителните доходи. Не се взема МРЗ за врмето, в което си получаваш обезщетение от друг вид, а доходът, от който то е изчислено. Ако б. листове са с продължение базата на изчисляване на обезщетението не се променя. за болничният за бременности раждане, обаче се определя нова база, защото той е с ново основание.

Аз имам питане за отпуска на татковците - води се пак болничен, реално обаче болниче лист няма. Изплащането по същата процедура като майчинските ли става? Т.е. подаване в НОИ, плащане на осигуровки, справка от работодател и 15 работни дни обработка?

Да принципът е същия. Това също е обезщетение от НОИ. Това е отпуск за базата при раждане на дете и се подава декларация до НОИ.

# 481
Още един въпрос, че като чета отговорите се сещам за още въпроси.
Ако в 1 от месеците, база за изчисляване на обезщетението, осигурителният доход надвишава максималния такъв, какво се прави? "Реже се" за този месец до максималния размер или първо се изчислява среднодневното обезщетение и тогава, ако е по- високо се сваля до максималното, за да се изчисли %.

# 482
  • София
...
Аз имам питане за отпуска на татковците - води се пак болничен, реално обаче болниче лист няма. Изплащането по същата процедура като майчинските ли става? Т.е. подаване в НОИ, плащане на осигуровки, справка от работодател и 15 работни дни обработка?

Да принципът е същия. Това също е обезщетение от НОИ. Това е отпуск за базата при раждане на дете и се подава декларация до НОИ.

Само да допълня, че според мене болничен лист не липсва - би трябвало да се издаде на негово име от родилното.  Peace (Поне аз това научих, че и на мене ме предстои след ок. месец...)

# 483
...

Само да допълня, че според мене болничен лист не липсва - би трябвало да се издаде на негово име от родилното.  Peace (Поне аз това научих, че и на мене ме предстои след ок. месец...)

Няма болничен, поне това знам от колеги, които ползваха. Да ме поправят милите дами, които ни консултират ако греша.
Трябва: да подадеш молба за отпуск на работа; ако това е първия болничен за годината се дава декларация за банкова сметка и удостоверение от банката; от болницата дават служебна бележка кога е изписано детето. Ползва се от деня на изписване, не преди това, не след това.

# 484
  • София-Младост
Категорично не се издава болничен. Това което е необходимо е бележка от болницата за датата на изписване, таткото ще си пусен една молба, дори и в самият ден...след това прил.15, придружено с копие от акт за гр.брак или декларация от двамата, че е припознал детето и живеят в едно домакинство.

# 485
Ако в 1 от месеците, база за изчисляване на обезщетението, осигурителният доход надвишава максималния такъв, какво се прави? "Реже се" за този месец до максималния размер или първо се изчислява среднодневното обезщетение и тогава, ако е по- високо се сваля до максималното, за да се изчисли %.
Ограничава се до максимума за съответния месец.

# 486
  • Beyond the Frontiers
Категорично не се издава болничен. Това което е необходимо е бележка от болницата за датата на изписване, таткото ще си пусен една молба, дори и в самият ден...след това прил.15, придружено с копие от акт за гр.брак или декларация от двамата, че е припознал детето и живеят в едно домакинство.

От болницата - Втора градска София - ни издадоха бележка срещу скромната сума от 30 лв  #Crazy

# 487
  • София

Мерси, значи не съм разбрала правилно - от болницата издават бележка, а не болничен.  Peace

# 488

Осигурителни вноски се внасят до р-ра на максималният осиг. доход. Над тази сума се удържа и внася само ДДФЛ.

# 489
Само още един въпрос и млъквам (на човек без работа, дай му да пита Simple Smile)
Месец 10.11 - болничен. Изплаща се обезщетение. В същия месец се превежда допълнително възнаграждение, което се дължи по същия трудов договор и по него са платени всички осигуровки.
Как влияе това възнаграждение на базата при положение, че болничният не е прекъсван няколко месеца назад.

# 490
  • Русе
Само още един въпрос и млъквам (на човек без работа, дай му да пита Simple Smile)
Месец 10.11 - болничен. Изплаща се обезщетение. В същия месец се превежда допълнително възнаграждение, което се дължи по същия трудов договор и по него са платени всички осигуровки.
Как влияе това възнаграждение на базата при положение, че болничният не е прекъсван няколко месеца назад.

Не може да бъде изплатено едновременно обезщетение по болничен и трудово възнаграждение за един и същ период. Как едновременно сте и на работа и в болничен? Ако е за минал период това възнаграждение, в декларация обр.1 се подава за периода, за който се отнася и си влиза в базата за изчислението на обезщетението.

От болницата - Втора градска София - ни издадоха бележка срещу скромната сума от 30 лв  #Crazy
Ех как се изхитриха всички, за да вземат пари. Всъщност епикризата на детето, която се издава от болницата ( напълно безплатно и дори задължително) при изписването ви е напълно достатъчна, за да послужи пред НОИ.

# 491
silvia1980, за минал период е реално, защото е бонус за минал период, по- дълъг от месец. Но пък във фишовете го пише бонус и толкова. От счетоводството си знаят работата, сигурно подават каквито декларации трябва.

# 492
здравейте отново, имам нужда от помощ Hug

в понеделник докторът ми от ЖК ще ми издаде болничен лист за 1 месец, няма възможност да е от днес. Проблемът е, че от вчера ми е много зле не от бременността, ами остра хрема, гърло, кашлица Sad Сега трябва да тръгвам за работа и не знам какво да направя, за да не ходя. Ако личният ми пусне болничен за 2 дни, ок ли е ... защото като са съвсем различни, може ли да се застъпят и този от ЖК да е продължение, или ако така за 2 дни - то ще си е прекъснат за уикенда и да започне новия?
Имам отпуск, но няма да ми дадат да си пусна, като съм болна - болничен.
Не знам дали се изразих ясно и дали въпросът ми е за тук, но ще съм благодарна, ако някой ми отговори  bouquet

# 493
здравейте отново, имам нужда от помощ Hug

в понеделник докторът ми от ЖК ще ми издаде болничен лист за 1 месец, няма възможност да е от днес. Проблемът е, че от вчера ми е много зле не от бременността, ами остра хрема, гърло, кашлица Sad Сега трябва да тръгвам за работа и не знам какво да направя, за да не ходя. Ако личният ми пусне болничен за 2 дни, ок ли е ... защото като са съвсем различни, може ли да се застъпят и този от ЖК да е продължение, или ако така за 2 дни - то ще си е прекъснат за уикенда и да започне новия?
Имам отпуск, но няма да ми дадат да си пусна, като съм болна - болничен.
Не знам дали се изразих ясно и дали въпросът ми е за тук, но ще съм благодарна, ако някой ми отговори  bouquet

Спокойно може да вземеш болничен от ЛЛ за 4 дни, например - от днес до неделя и няма да има застъпване. От понеделник вземаш във връзка с проблемна бременност.

# 494
  • Русе
Къдричка,
Ако си вземеш болничен сега за 2 дни, събота и неделя по принцип не прекъсват временната неработоспособност. В понеделник ще ти бъде издаден болничен с друга диагноза така или иначе, и той няма да бъде продължение на този за 2та дни. Болничният за 30 дни ще бъде издаден от ЛКК( като първичен), защото еднолично лекарят може да издаде до 14 дни еднолично.
Няма от какво да се притесняваш, след като имаш нужда от болничен, си вземи.

Общи условия

Активация на акаунт