СМГ "Паисий Хилендарски" - похвали и оплаквания

• 112 252
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Миналата година, във форума на СМГ-ците четох, че предстои въвеждане на  униформи. Знае ли се нещо за тази година  дали ще има?

# 391
  • София
И моят е с 5 по рисуване, ама не сме се трогнали особено. Wink До 4-ти клас в старото училище го смятаха за голям художник, но Пенчо нещо не му харесва и ентусиазмът за рисуване му изчезна. А може и да не е заради него, децата се променят. Ирина Б., вие пък наистина какво толкова се впрягате от една петица по рисуване? То не може по всички предмети все шестици да имат. Grinning
Колкото до Къци - моят има 6, а е музикален инвалид. Embarassed Шестицата била, защото не пречел в часовете.  Rolling Eyes
Английският досега при нас беше на частни уроци, именно заради многото школи в СМГ с неясна програма. Twisted Evil Но догодина мисля да го запиша на курс по английски. Препоръчаха ми една школа съвсем близо до СМГ - Белс и Белин се казва. Някой друг има ли отзиви за там? Давали и курсове и частни уроци. Намира се през градинката срещу СМГ.
За спорт, вкл. шах, не разчитайте на училището. Доколкото знам, имат добри отбори по баскетбол, волейбол и футбол, но тренировките са само 1 седмично в събота и съвпадат с школите по информатика или математика. Моят ходи на плуване в Спартак от 7 до 8 ч. вечерта, няколко дни в седмицата, когато той си реши и в зависимост от това, кой ден имат физкултура в училище. Щото много се изморява на физкултурата и после нямал сили за още спорт hahaha
Изобщо има един генерален проблем с организацията на учебния процес и школите в СМГ, надявам се новият директор нещо да подобри. Имам предвид, че учебната програма я правят поне 2 седмици след началото на срока, след това решават за школите, някои ги променят през срока...
Само школата по информатика е твърдо фиксирана и постоянна – в събота сутринта (цялата сутрин).  Ако запишете детето на курс по английски или нещо друго, много е вероятно да не уцелите свободното време. Mr. Green Каквото и да решите, не записвайте детето на някакви извън училищни занимания в петък. В петък или правят контролно за състезание или имат школа преди състезание или пътуват за състезанието...

# 392
  • София
harry10 защо си мислиш,че не знаем кой е сина на Ирина?
ИринаБ. не мисля,че ходенето по състезания може да се нарече неизпълнителност,напротив.Дай боже да има повече деца като твоето! Peace
Наскоро синът ми срещна учителка от старото си училище.И тя разказа за дете от СМГ,което не е прието в желан чужд университет заради "5" по рисуване,а в друг пак чужд.Извинявам се за лиричното отклонение,но се чудя в крайна сметка влиза или не влиза изобразителното изкуство в дипломата.

# 393
Имам предвид, че учебната програма я правят поне 2 седмици след началото на срока, след това решават за школите, някои ги променят през срока...
Нещо не разбрах как така учебната програма я правят 2 седмици след началото на срока.
От 15.09 до 01.10 по каква програма  учат?
Надявам се школата по математика да не е в събота, иначе не знам дали ще ходи.
А на сайта на СМГ нищо не пише за нов директор....

# 394
  • София
Имам предвид, че учебната програма я правят поне 2 седмици след началото на срока, след това решават за школите, някои ги променят през срока...
Нещо не разбрах как така учебната програма я правят 2 седмици след началото на срока.
От 15.09 до 01.10 по каква програма  учат?
Надявам се школата по математика да не е в събота, иначе не знам дали ще ходи.
От 15.09 до 01.10 им я казват ден за ден.
На нашия випуск школата по математика е в събота, за другите не знам.
По принцип за извън училищните занимания удобен вариант е да е близо до вкъщи и да е някакъв по-късен час следобед. Така детето ще се нахрани, ще си почине или ще поучи малко (т.е. ще си напише по математика  Wink) и после ще си отиде на там каквото си ходи. Hug

# 395
Ами това вече е бележкарство - трябва да имат шестици по всичко ли? И петицата си е съвсем нормална и хубава оценка, а пък детето щом е изявен математик, това няма да му попречи никъде, и без това в дипломата за средно образовение не се включва рисуването!

А по вашата логика да няма оценки по тези дисциплини, тогава и учениците от художествените, музикалните и спортните училища да поискат да нямат оценки по математика, нали не са хич математици!?

Ако искате, наречете го и бележкарство, но оценката по рисуване от девети клас влиза в дипломата за завършено образование и е с 4 пъти по-голяма тежест от една петица по математика пак в девети клас, просто защото оценката по математика в дипломата е средната от 9, 10, 11 и 12-ти клас, а оценката по рисуване - само от 9-ти. Така че, ситуацията, описана от Just...a woman е повече от реална.

Моето хлапе също има пет при Пенчо. И три да имаше, нямаше да се връзвам, а само щеше да е повод за майтап. Догодина, обаче, ще бъде различно и затова абсолютно разбирам Ирина Б.

А следното твърдение е грешно
..и без това в дипломата за средно образовение не се включва рисуването!

За справка - ТУК

Последна редакция: пт, 10 авг 2012, 16:04 от Obsolete

# 396
  • София
Да, моя е грешката, за което се извинявам!

А по отношение на чуждите университети - силно се съмнявам, че дори и при една петица по рисуване, дете с толкова математически изяви, ще има проблем с кандидатстването и приемането!

По-скоро това са родителски терзания, отколкото на децата!

# 397
Да, моя е грешката, за което се извинявам!

А по отношение на чуждите университети - силно се съмнявам, че дори и при една петица по рисуване, дете с толкова математически изяви, ще има проблем с кандидатстването и приемането!

По-скоро това са родителски терзания, отколкото на децата!

MammaMia, по принцип си права, но само по принцип  Peace

Ето цитат от поста на потребителка, чиято дъщеря е получила отказ от университет благодарение на това, че в дипломата си е имала само шестици, с изключение на петицата по физическо от девети клас (надявам се, че не е проблем, че я цитирам в тема, в която тя не пише):

имах предвид оферта диплома = 6, което включва матурите отвсякъде. Дъщеря ми беше с една петица в 9-ти клас по физическо и получи отказ в Единбург за право.

За сина на Ирина Б. - сигурна съм, че унитата ще се бият да го привлекат за свой студент, но гадното чувство, че са ти писали петица само защото не си си предал проекта по рисуване навреме, защото по това време си бил на състезание, ще си остане.

Последна редакция: пт, 10 авг 2012, 17:11 от Obsolete

# 398
  • София
О, аз ясно съм написала - "дете с математически изяви", за което се предполага, че ще продължи в университет в специалност, свързана с математиката!

Никъде не твърдя, че една петица (по рисуване, физическо или музика) няма да е проблем при други специалности, особено такава като правото, където съгласете се, подбор, освен по дипломата, по какво друго да правят - там нямат олимпиади и състезания както при математиците, нали?

# 399
О, аз ясно съм написала - "дете с математически изяви", за което се предполага, че ще продължи в университет в специалност, свързана с математиката!

Никъде не твърдя, че една петица (по рисуване, физическо или музика) няма да е проблем при други специалности, особено такава като правото, където съгласете се, подбор, освен по дипломата, по какво друго да правят - там нямат олимпиади и състезания както при математиците, нали?

Виж сега, ти можеш да разсъждаваш всякак и да прилагаш много здрава логика, но ако условията на университета са "пълно шест" твоята логика увисва. Няма да си ревизират условията за прием заради едно българче я.
Специално за Шотландия знам, че там следването е много изгодно от финансова гледна точка  и затова имат голям наплив. Заради този наплив са сложили високи критерии и хич нямат намерение да ги свалят.

Абе с две думи, най-добре е човек да си оплете кошницата навреме и да не допуска петици, вместо после да търси начини да оправя положението.

# 400
  • София
Извинете, какви са му на Пенчо критериите за 6-та Wink

# 401
  • Sofia
Извинете, какви са му на Пенчо критериите за 6-та Wink
Според моите наблюдения трябва да ходят подготвени с материали, и да си изпълняват задачите. Не отнема много време , нито пък се изисква кой знае какъв талант  Wink.
 Спомням си , че имаха нещо за домашно по ИИ. В петък трябваше да бъде представено , но синковеца трябваше да пътува за състезание. Та направи си го детето и в четвъртък намерил господина, и  му занесъл домашното.
 Старанието му е точно заради оценката , която ще влезе в дипломата , иначе хич не го бива в тази област! Може да е бележкарство , но в един момент може да се окаже супер важна тази оценка. Сега ще се надявам догодина да успее да задържи положението.

# 402
  • София
Според мен няма маловажни предмети. Много е ценно това, че децата ни учат по няколко важни думи за известни композитори или художници. От друга страна моето дете не е от олимпийците и мога само да си представя колко натоварени са децата с подготовката си за състезанията.
Но трябва да  се намира време за всичко - да поощряваме амбициите на нашите деца и да ги подкрепяме.

# 403
  • София
Не знам, но на мен ми се струва прекалено да гониш преподавателя за представяне на домашното, когато поради сериозни причини няма да си на училище newsm78
Би трябвало  състезателите да учат с по гъвкаво време, а не да им искат домашни и подготовка, когато са на състезания. Но явно пък на дечицата не пречи Laughing

# 404
  • София
[
[/quote]
Но на сайта на РИО-София пише:На 10 август 2012 г. г-жа Ваня Кастрева - началник на РИО, София-град, връчи заповедите за встъпване в длъжност на директори на столични общински училища, спечелили конкурсите за длъжността „директор” ........
 Антони Стоянов, директор на Софийска математическа гимназия „П. Хилендарски”, район „Оборище”;
Успех на новия директор!!!

Общи условия

Активация на акаунт