Математици-умници

• 55 142
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
Мисля, че между приятели, съседи и СЪученици има разлика. Защото Николай също им е съученик. И думата сред също подвежда. Ако бяха написали само съучениците на Николай щеше да е съвсем ясно, че става въпрос за останалата част на класа, но без Николай. Според мен не може да се даде категоричен отговор.

# 616
Според мен е съвсем ясно - имаме дете +съученици. СРЕД съучениците толкова са такива, толкова онакива.

И верният отговор е 25 (Д).

Последна редакция: пн, 19 мар 2012, 10:39 от Черна станция

# 617
  • София
Относно прословутата 13-та задача - разбирам всички, на които децата са посочили отговор А, но той НЕ Е ВЕРЕН!

Писах по-напред и ще напиша отново - в условието пише "Сред СЪУЧЕНИЦИТЕ НА Николай".
Ако пишеше "Сред СЪУЧЕНИЦИТЕ ОТ КЛАСА НА Николай", тогава отговорът щеше да е А.
Но при така поставено условие, верният отговор е 25. И няма да са ощетени децата, които са написали А, ако се смени верният отговор. Те просто не са решили задачата. Твоа не е ощетяване. Това е тяхна грешка. Ще са ощетени тези, на които не им се признае отговор Д за верен.

П.П. Ако има нещо, от което разбирам, то това е именно математика, а тази е от елементарна, по-елементарна. Колкото и да сучат и да въртят някои хора условието и отговора и да посочват А за верен, то не е така. Независимо колко им се иска.

Последна редакция: пн, 19 мар 2012, 10:38 от Краката му стърчат навън

# 618
  • София
Относно прословутата 13-та задача - разбирам всички, на които децата са посочили отговор А, но той НЕ Е ВЕРЕН!

Писах по-напред и ще напиша отново - в условието пише "Сред СЪУЧЕНИЦИТЕ НА Николай".
Ако пишеше "Сред СЪУЧЕНИЦИТЕ ОТ КЛАСА НА Николай", тогава отговорът щеше да е А.
Но при така поставено условие, верният отговор е 25. И няма да са ощетени децата, които са написали А, ако се смени верният отговор. Те просто не са решили задачата. Твоа не е ощетяване. Това е тяхна грешка. Ще са ощетени тези, на които не им се признае отговор Д за верен.

П.П. Ако има нещо, от което разбирам, то това е именно математика, а тази е от елементарна, по-елементарна. Колкото и да сучат и да въртят някои хора условието и отговора и да посочват А за верен, то не е така. Независимо колко им се иска.
Това е и моето мнение за тази задача.

# 619

П.П. Ако има нещо, от което разбирам, то това е именно математика. Колкото и да сучат и да въртят някои хора условието и отговора и да посочват А за верен, то не е така. Независимо колко им се иска.

Аз не знам колко от третокласниците биха усетили тънкия нюанс и смисъла, който носи един предлог, както и аз не се замислих като я реших първия път, но фактът, че има различни мнения и прибягваме до тълкуване означава, че нещо в съставянето на задачата не е наред. Щом се отдалечим от математиката и прибегнем до филологията на какви състезания всъщност ги пращаме децата. За мен детето ми дали ще е с 4 или 5 грешки е все едно, така или иначе не сме за национален кръг и няма голямо значение, но не е редно да има такива неясноти и спорове.

# 620
  • София
...но фактът, че има различни мнения и прибягваме до тълкуване означава, че нещо в съставянето на задачата не е наред. Щом се отдалечим от математиката и прибегнем до филологията на какви състезания всъщност ги пращаме децата. ...

Много си е наред задачата.

Споровете възникнаха поради това, че се зачита грешен отговор за верен, а някои хора това ги устройва и не им се иска да се промени. Затова се спори. Ако децата им бяха посочили отговор Д за верен, дали щяха толкова упорито да защитават тезата, че условието е неясно?

Последна редакция: пн, 19 мар 2012, 11:08 от Краката му стърчат навън

# 621
  • Варна

Аз не знам колко от третокласниците биха усетили тънкия нюанс и смисъла, който носи един предлог.....

от нашата школа по математика - само две и седяха и се пулеха като гледаха залепените отговори на вратата и не вярваха на очите си
но виждам от тук, че има доста деца, които са я решили, посочвайки отговор 25

Последна редакция: пн, 19 мар 2012, 11:12 от палечко

# 622
  • София
Не се въздържам и ще се включа и аз по прословутата 13 задача. Не виждам защо трябва да се спори вече втори ден за нея. Отговора е само един и той е 25. Това, че някой не е разбрал условието е друг въпрос. В математиката два отговора няма.

# 623
...но фактът, че има различни мнения и прибягваме до тълкуване означава, че нещо в съставянето на задачата не е наред. Щом се отдалечим от математиката и прибегнем до филологията на какви състезания всъщност ги пращаме децата. ...

Споровете възникнаха поради това, че се зачита грешен отговор за верен, а някои хора това ги устройва и не им се иска да се промени. Затова се спори. Ако децата им бяха посочили отговор Д за верен, дали щяха толкова упорито да защитават тезата, че условието е неясно?

Не те разбрах? Ако си остане А официално верен отговор аз нямам за какво да споря Simple Smile  Значи и мнението на организаторите съвпада с това на детето ми.

# 624

Аз не знам колко от третокласниците биха усетили тънкия нюанс и смисъла, който носи един предлог.....

от нашата школа по математика - само две - моето и приятелчето му

Браво на децата! Моето пък не е толкова гениално. Успокоявам се обаче, като гледам, че и други родители, математици, включително и съставителите на задачата също не са.

# 625
  • София

Не те разбрах? Ако си остане А официално верен отговор аз нямам за какво да споря Simple Smile  Значи и мнението на организаторите съвпада с това на детето ми.

И аз не те разбирам. Много хора ще се свържат с организаторите, за да се коригира отговора. Защо мислиш, че те няма да го променят?

# 626
Защото А е верният отговор, който са посочили и организаторите.

# 627
  • София

Би ли ми написала решението на задачата?
Просто не мога да стигна до това решение и затова те моля.

Тъй като не успявам да стигна до отговор 30 отпред назад, ще се опитам да реша задачата отзад напред:

Приемаме, че общият брой на учениците е 30.
По условие сред /или между, ако на някой не му е много ясно/ съучениците НА Николай /а не сред всички съученици/ трябва момичетата да са два пъти повече от момчетата и затова аз ще се опитам да намеря колко са тези съученици. Тъй като Николай не е съученик на себе си => съучениците са общия брой на всички ученице минус самия Н. Т.е. 30 - 1 = 29.
Сега моля чистосърдечно някой да ми обясни как от общо 29 деца може момичетата да са два пъти повече от момчетата. Наистина не мога да го сметна.

Последна редакция: пн, 19 мар 2012, 11:41 от Краката му стърчат навън

# 628

И аз не мисля че ще го променят, защото изглежда че много хора нямат проблем с 13 А. най-корекнто би било да приемат и двата отговора за верни ако се прецени че има двусмислица (ние ще ходим на лингвистично кенгуру на 1ви Април и като погледнахме теста от миналата година има задачи с по 2 вярни отговора)

# 629
 Grinning Grinning хаха чак ми е смешно как се палите за една глупава задача ...
ние в къщи също спорим с мъжа ми той е за А аз съм за Д.....
А дете пък да се ядосва в 3-4 клас му е малко рано според мен за такива недомислици, които тепърва ще среща в живота ... .просто приема нещата.....
Добре верния отговор е Д. Все тая дали ще ти вземат или сложат по 5 точки отгоре .... ти ако разчиташ само на тях... и само на това състезание ... 
 Grinning

Общи условия

Активация на акаунт