Математици-умници

• 55 195
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
Ами направете проверка чрез заместване. Да кажем, вместо "съученици" нека бъдат "приятели". И тогава се получава "Сред приятелите на Николай момичетата са два пъти повече от момчетата". Сега вече е съвсем ясно, че Николай не принадлежи към множеството на своите приятели, защото не е приятел сам на себе си.

# 601
  • София
Брей, нека някой цитира дословно текста на задачата, пък да гласуваме Grinning

Цитирам  Simple Smile: "Сред съучениците на Николай момичетата са два пъти повече от момчетата. Кое от посочените числа може да е равно на броя на всичките деца, които учат в този клас?"

а)30      b)20    c)23     d)25    e)29

За мен нещата са ясни и еднозначни. Имаме Николай + съученици. Следователно решението е числото Х, за което  Х - 1 се дели на три. Единственият възможен отговор е Д - 25.
Точно така!

# 602
Подозирам, че всеки го тълкува така както го е решило неговото дете  Grinning

Абсурд!
Моя син е третокласник и не гоним никакви класирания.
С тези състезания си доказваме сами на себе си колко може/ не може.
Коментираме задачите и си изяснява нерешените/ неразбраните.
Синът ми обясни разсъжденията си така както ги е написал Краката му стърчат навън и независимо кой отговор ще се приеме за верен при оценяването и според мен това е вярната логика при така зададеното условие.

# 603
Брей, нека някой цитира дословно текста на задачата, пък да гласуваме Grinning

Цитирам  Simple Smile: "Сред съучениците на Николай момичетата са два пъти повече от момчетата. Кое от посочените числа може да е равно на броя на всичките деца, които учат в този клас?"

а)30      b)20    c)23     d)25    e)29

За мен нещата са ясни и еднозначни. Имаме Николай + съученици. Следователно решението е числото Х, за което  Х - 1 се дели на три. Единственият възможен отговор е Д - 25.
Точно така!
Относно тази задача 13 очевидно става въпрос за грешка и е важно тя да бъде изяснена от организаторите на ЕК за България. Аз лично бих искала да обясня на детето си защо като е решило вярно задачата ще му отнемат 5 точки. Надявам се да не ми се налага.

# 604
И така,кажете ми може ли  13 задача за 3-4 клас да е решавана от известен преподавател в СМГ(няма да цитирам името му) и отговорът му да е категорично D?Що за противоречия в това състезание!
Ако някой знае как и къде можем да подадем опровержение относно тази задача?Хич не са маловажни 5 точки при положение,че детето е разсъждавало вярно при така зададеното условие!

# 605
И така,кажете ми може ли  13 задача за 3-4 клас да е решавана от известен преподавател в СМГ(няма да цитирам името му) и отговорът му да е категорично D?Що за противоречия в това състезание!
Ако някой знае как и къде можем да подадем опровержение относно тази задача?Хич не са маловажни 5 точки при положение,че детето е разсъждавало вярно при така зададеното условие!

Случвало се е при обявяването на първите резултати да се обяви един отговор за верен, а после да има корекция. Изчакай да видим, още повече и учител от СМГ е забелязал грешката.

# 606
  • София
Болните родителски амбиции ми се струва ,че само биха изиграли лоша шега на децата.Защо да се праща дете, което математиката не му е силна страна в математическа гимназия, то да се мъчи и намрази предмета, вместо да се открие силната му страна и това да се поощрява?Не го разбирам, и едва ли бих някой ден.

13 задача определено не е преведена успешна.Днес и аз си направих експеримент и я дадох на учител по математика, според него отговора е А.Ако беше написано следното - Николай казва - " моите съученици са два пъти повече от съученичките ми" тогава би трябвало да е сигурен отговор 25. Интересно ми е да видя как е английската формулировка на задачата.

magda2121222, специално заради това състезание ли се регистрира във форума?

# 607
  • София
...
13 задача определено не е преведена успешна.Днес и аз си направих експеримент и я дадох на учител по математика, според него отговора е А.Ако беше написано следното - Николай казва - " моите съученици са два пъти повече от съученичките ми" тогава би трябвало да е сигурен отговор 25. Интересно ми е да видя как е английската формулировка на задачата.
...

Надявам се този учител да не преподава на моите деца.

# 608
13 задача определено не е преведена успешна. Интересно ми е да видя как е английската формулировка на задачата.
Аз дебна на едно място за английските варианти. Но я си представете, че тази задача не е от оригиналния вариант, а си е нашенска? Нали всяка страна има право да подмени определен брой задачи или вече не е така?

# 609
  • София
Трети клас не ме касае лично. Досега дори прескачах там, където спорите за тази прословута 13-та задача. Сега чак видях, че сте публикували и условието. За мен, като страничен наблюдател, единственият и недвусмислен отговор е D.

# 610
  • София
Явно е че 13-та задача си е наше изобретение - нарочно  така са я завъртели, че да не стане ясно на децата, а видно е и на родителите им, условието.
Според мен отговорът е 13А, именно защото задачата е поставена от гледната точка на 3-то лице, а не на Иванчо.

# 611
Явно е че 13-та задача си е наше изобретение - нарочно  така са я завъртели, че да не стане ясно на децата, а видно е и на родителите им, условието.
Според мен отговорът е 13А, именно защото задачата е поставена от гледната точка на 3-то лице, а не на Иванчо.

Saglasna sam

# 612
Подозирам, че всеки го тълкува така както го е решило неговото дете  Grinning

Абсурд!
Моя син е третокласник и не гоним никакви класирания.
С тези състезания си доказваме сами на себе си колко може/ не може.
Коментираме задачите и си изяснява нерешените/ неразбраните.
Синът ми обясни разсъжденията си така както ги е написал Краката му стърчат навън и независимо кой отговор ще се приеме за верен при оценяването и според мен това е вярната логика при така зададеното условие.

A az parvo reshavam zadachite i posle gledam kakvo e poluchilo moeto deta- i poluchih 13 A . I az mislia che zadachata e po elementarna otkolkoto se opitvame da ia napravim.

# 613
  • София
A az parvo reshavam zadachite i posle gledam kakvo e poluchilo moeto deta- i poluchih 13 A . I az mislia che zadachata e po elementarna otkolkoto se opitvame da ia napravim.
Мразя такива задачи. Словесни уловки, за които даже и авторите не подозират. Винаги съм твърдяла, че в математиката условието трябва да е поставено максимално ясно, другото е философия и литература. Все пак, ако трябва да сме честни, не може 30 да е верен отговор при това условие. Ако не бяха съучениците на Никола, а съседите на леля Мария, как щяхте да решите задачата?

# 614
Единственото решение на задачата е D,и думата която го определя е съученици,ако бяха казали учениците от неговия клас отговора щеше да е 30.Така ,че две букви определят цялото решение

Общи условия

Активация на акаунт