Математици-умници

• 55 202
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Отговори http://krasisil.snimka.bg/automobiles/partner.493832.26649935 и http://krasisil.snimka.bg/automobiles/partner.493832.26649934

Извинявам се за лошото качество на снимките, но снимах с телефона, а и в дисплея светеше ярко слънце и не виждах какво снимам

На 13-та задача е посочен отговор А. Абсолютно ГРЕШЕН отговор. Не знам как е във френския вариант, а и не ме интересува, но на български в условието на задачата е посочено, че сред съучениците момичетата са два пъти повече от момчетата. Няма как Николай да е съученик сам на себе си. Редно е да се коригират отговорите и за верен да бъде посочен Д. В противен случай ще бъдат ощетени всички деца, които са разсъждавали правилно.

Ако пишеше в класа на Николай момичетата са 2 пъти повече от момчетата тогава верният отговор щеше да е А. Но при така зададеното условие верният отговор е Д.

Последна редакция: нд, 18 мар 2012, 14:03 от Краката му стърчат навън

# 586
  • Варна
абсолютно ясно от така зададеното условие на 13-та следва, че учениците са 25
"съученици" за самия него - са всички останали деца в класа, т.е. 16 момичета, 8 момчета = общо 24 съученика

# 587
  • Варна
24 съученика + самия Николай = 25 /деца общо в класа/
наистина така качените отговори на вратата на МГ са с отговор 13 А
лично за мен той не е правилен - интересно какво мислят проверяващите  относно решението
в случая и моето дете ще е сред ощетените - така, че плюс тази въпросната задача 13 - и нашите с нея включително стават две грешни

# 588
"съученици" за самия него - са всички останали деца в класа, т.е. 16 момичета, 8 момчета = общо 24 съученика

Задачата според мен се тълкува по друг начин. Николай сам на себе си не е съученик, но всички заедно са съученици. Тоест когато се казва "сред съучениците", все има предвид всички деца заедно ( всички един на друг са съученици ), включително и Николай.

# 589

Задачата според мен се тълкува по друг начин. Николай сам на себе си не е съученик, но всички заедно са съученици. Тоест когато се казва "сред съучениците", все има предвид всички деца заедно ( всички един на друг са съученици ), включително и Николай.

Брей, нека някой цитира дословно текста на задачата, пък да гласуваме Grinning

# 590
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
24 съученика + самия Николай = 25 /деца общо в класа/
наистина така качените отговори на вратата на МГ са с отговор 13 А
лично за мен той не е правилен - интересно какво мислят проверяващите  относно решението
в случая и моето дете ще е сред ощетените - така, че плюс тази въпросната задача 13 - и нашите с нея включително стават две грешни

# 591

Цитирам  Simple Smile: "Сред съучениците на Николай момичетата са два пъти повече от момчетата. Кое от посочените числа може да е равно на броя на всичките деца, които учат в този клас?"

а)30      b)20    c)23     d)25    e)29

# 592
  • София

Е, не...това не е литературно произведение, а математическа задача и горното са някакви свободни интерпретации.

Сред моите братовчеди има 3 момичета и 4 момчета...колко са общо братовчедите...е, аз между моите братовчеди ли съм...или съм си братовчедка....

# 593
  • София
Мой познат математик, също каза че отговорът на 13 задача е D Simple Smile. Със сигурност може да се спори много относно условието, но явно целта е да объркат максимално децата. Ние също сме посочили отговор D и сме с две грешни задачи общо.

# 594
  • Варна
Интересува ме кой е според вас отговора на задача 30 за 6 клас

Мен също силно ме интересува и ще съм благодарна, ако някой ми обясни как се решава.... Ето и условието, за да е по-лесно:

Пипи съобщила на Аника и Томи по едно цяло положително число. Аника и Томи знаят, че двете числа са последователни, но никой не знае какво е числото на другия. Между тях се провел следният разговор. Аника: "Аз не знам кое е твоето число." Томи: "И аз не знам кое е твоето число." Тогава Аника казала на Томи: "Сега вече знаят кое е твоето число". Кое е числото на Томи?

А) 1 или 2
В) 2 или 3
С) 3 или 4
D) 4 или 5
Е) 5 или 6

# 595
  • София
ТанМан, успя ли да откриеш задачите? Ще съм благодарна ако някой пусне линк или ми изпрати на лични темата за 5-6 клас. А иначе според мен отговора е 1 или 2

Не може да е 1 или 2.
Ако беше 1, Томи щеше да знае, че числото на Аника е 2.
Ако беше 2, от отговора на Аника, Томи щеше да знае, че нейното число е 3.

Единствено, ако Томи има 3 или 4, при този разговор Аника може да познае неговото
число (не забравяме, че тя си знае нейното).

ОК, ето моето решение:
1) Аника казва "Аз не знам кое е твоето число" =>
Числото на Аника не е 1.

2) Томи казва "И аз не знам кое е твоето число" =>
Числото на Томи не е 1 и не е 2 (следствие от горното).

3) Аника вече може да каже кое е числото на Томи = >
  I случай) Нейното число е 2 и тя си прави извод, че това на Томи е 3.
  II случай) Нейното число е 3 и тя си прави извод, че числото на Томи е 4.

# 596
  • Sumen, Shumen, Bulgaria

Цитирам  Simple Smile: "Сред съучениците на Николай момичетата са два пъти повече от момчетата. Кое от посочените числа може да е равно на броя на всичките деца, които учат в този клас?"

За първи път се включвам към коментарите. Едно е как на нас ни се иска да тълкуваме задачата, а друго е как е в действителност.  Задачата е написана , не от позицията, че Николай брои своите съученици без себе си. Тук действително има подвеждащ текст-сред съучениците на
Николай момичетата са повече от момчетата. никъде не е написано, че Николай участва в пресмятането на броя свои съученици. След това следва въпроса :Кое от посочените числа може да е равно на броя на всичките деца , които учат в този клас? Това е от позицията ние да преценим, а не как Николай ги е преценил.Така, че просто задачата е по-елементарна от колкото се опитваме да я направим. Отговорът е твърдо А

# 597

За мен нещата са ясни и еднозначни. Имаме Николай + съученици. Следователно решението е числото Х, за което  Х - 1 се дели на три. Единственият възможен отговор е Д - 25.

# 598
  • София

За първи път се включвам към коментарите. Едно е как на нас ни се иска да тълкуваме задачата, а друго е как е в действителност.  Задачата е написана , не от позицията, че Николай брои своите съученици без себе си. Тук действително има подвеждащ текст-сред съучениците на
Николай момичетата са повече от момчетата. никъде не е написано, че Николай участва в пресмятането на броя свои съученици. След това следва въпроса :Кое от посочените числа може да е равно на броя на всичките деца , които учат в този клас? Това е от позицията ние да преценим, а не как Николай ги е преценил.Така, че просто задачата е по-елементарна от колкото се опитваме да я направим. Отговорът е твърдо А

Точно горното тълкуване е както си искаме, а не както е в действителност.

Ако пишеше - сред съучениците В КЛАСА НА Николай - тогава да - верният отговор би бил 30. Но в конкретния случай е "Сред съучениците НА Николай.

Последна редакция: пн, 19 мар 2012, 08:23 от Краката му стърчат навън

# 599
Подозирам, че всеки го тълкува така както го е решило неговото дете  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт