Математици-умници

• 55 218
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
Е, хайде да се похваля пак с моя математик Simple Smile Второ място на Грозданов - 2 клас. На всички явили се дечица - голямо браво! Задачките бяха интересни и никак лесни (според мен).
Честито  smile3501

И моето наблюдение е, че задачите са по-трудни и може би затова има по-малко участници, а и информация за предходните години няма

# 571
Е, хайде да се похваля пак с моя математик Simple Smile Второ място на Грозданов - 2 клас. На всички явили се дечица - голямо браво! Задачките бяха интересни и никак лесни (според мен).
Eдно голямо браво и от мен  smile3501

# 572
  • София
Браво на детето! Все така да се изявява.

# 573
  • София
За тези които все се чудят откъде да изнамерят интересни задачки -> скоро открих това http://sbornik.biz/ Има хубави задачки Simple Smile

# 574
Ох. Малко да разведря атмосферата след черните облаци, които надвиснаха над талантливите малки математици, относно приема им в МГ.
МоЙтУ детИ в четвъртък беше на олимпиада по БЕЛ, после на школа по математика, в петък пак на школа по математика, а днес " закова" максималните 300 точки на дежурното състезание на Телерик. Както сам се изрази " много интересна ваканция имах".  Mr. Green
Та проектозаконът си виси със страшна сила, а в МГ вървят школи и в почивните дни, докато в същото  много преподаватели от малки градове гласуват против приема в 5 клас.

# 575
  • София
Хей, браво! А детето ходи ли на школа по информатика или учите вкъщи? Ако е така как точно учите? Само за тръпката ли ходи на състезанията или има връзка с плана на обучение?
Скрит текст:
Наистина ме интересува, не питам само от любопитство. Ако може да споделиш опит. Моят син ме кара да го уча да програмира от години (аз съм програмист), но досега му отказвах, защото мислех че е малък и ще го натоваря прекалено. Няма да може да се вреди за школата на телерик в София, защото по това време в неделя е зает. Мислех си, че ако толкова иска мога аз да го подготвям, а той да ходи само на състезанията.
При нас математиката и музиката вървят успоредно, а читалището много успешно се възползва от ваканциите като организира целодневни репетиции Simple Smile Вчера от 12 до 21 беше на репетиции. Няма шанс да му доскучае през ваканцията.

# 576
Хей, браво! А детето ходи ли на школа по информатика или учите вкъщи? Ако е така как точно учите? Само за тръпката ли ходи на състезанията или има връзка с плана на обучение?
Ами в края на октомври им съобщиха в училище за школата на Телерик ( Габрово е един от първите градове, в които стартираха програмата си), той и още десетина се записаха и там си се готви. Имат две занятия седмично - понеделник и четвъртък след часовете.  Издири някакъв учебник и ме изврънка да му го купя.  Mr. Green Дават им домашни. Пише си ги сам, но постоянно ме вика да ми показва, така че скоро ще познайвам разни нещица за С++.  Joy Joy Joy
Водиха ги и на състезание в Шумен. Там не се представи много добре ( една вярна задача от три), но пък каза, че купонът с " батковците" ( бяха с учениците от 10-12 клас) бил страхотен. В хотела им дали да " поцъкат" на лаптопите. Въобще, ако мога да го цитирам: " Мамо, ние сме като едно голямо семейство!"  Grinning

# 577
  • Варна
 Дидева - браво на детето - нека си се занимава с полезни неща  - по-хубаво от това - здраве
и нашите ваканции ги уплътниха с школи - днес от 8,30 до 13,30 - математика + информатика - и утре пак така - ама ни идва нещо нанагорнище след толкова мързелуване от Коледа насам и стоене пред  WOW LICH OF THE KING
и да спомена относно горещата тема - в нашето МГ пълна тишина - и само за протокола - родители на деца с много добри резултати, с които от 1 клас се познаваме изобщо не знаеха за какво става дума - имам в предвид новия Проектозакон - някоиот тях просто махнаха с ръка с думите - НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ТАКОВА НЕЩО  Rolling Eyes

# 578
  • нейде там, където ....
Ами в края на октомври им съобщиха в училище за школата на Телерик ( Габрово е един от първите градове, в които стартираха програмата си), той и още десетина се записаха и там си се готви. Имат две занятия седмично - понеделник и четвъртък след часовете.  Издири някакъв учебник и ме изврънка да му го купя.  Mr. Green Дават им домашни. Пише си ги сам, но постоянно ме вика да ми показва, така че скоро ще познайвам разни нещица за С++.  Joy Joy Joy
Водиха ги и на състезание в Шумен. Там не се представи много добре ( една вярна задача от три), но пък каза, че купонът с " батковците" ( бяха с учениците от 10-12 клас) бил страхотен. В хотела им дали да " поцъкат" на лаптопите. Въобще, ако мога да го цитирам: " Мамо, ние сме като едно голямо семейство!"  Grinning

Би ли споделила кой е учебника?  Praynig

# 579
Би ли споделила кой е учебника?  Praynig
Алгоритми, програми и задачи
В учебника се забелязва силно габровско присъствие, та може и затова да си го е харесал.  Mr. Green

# 580
Влизам да се оплача от условието на една задача  Mr. Green

От една автогара тръгнали едновременно четири автобуса. За отиване до крайната спирка и връщане на автогарата на първия автобус  са необходими 45 минути, на втория - 30 минути, на третия -36 минути, а на четвъртия - 1 час .
а/След колко часа автобусите ще бъдат заедно на автогарата?
б/Колко курса ще направи всеки автобус , когато те за втори път ще бъдат заедно на автогарата.

Забавлявайте се за упражнение Simple Smile
Аз имам 2 литературни забележки : към а/ да пише "отново" или "пак"  и към б/ че е двусмислено.
Вие на какво мнение сте ?

# 581
  • Русе
Относно горната задача, мисля, че трябва да се намери най-малкото общо кратно на числата 40, 30, 36 и 60, които са времената на автобусите. В случая 180 - което трябва да представим като часове.
Следователно ще се срещнат след 3 часа.

# 582
А няма проблем с решението - а с условието  Laughing
Особено за б/ думичките "когато те за втори път ще бъдат заедно на автогарата" - авторите са искали да питат кога ще бъдат за 3ти път заедно на автогарата - защото първо са били заедно преди да тръгнат на курс, после след 3 часа пак са се засекли заедно ...., така че идеята е била до  следващото засичане (след 6 часа) колко курса са направили , но не е написано хубаво .  Thinking
 Това ми е оплакването  Simple Smile

# 583
не е възможно това да е верният отговор. Все пак става въпрос за математика - някой да поеме вината за грешния превод и да приемат и двата отговора за верни.

# 584
Az ne mislia che 13-ta zadacha e neiasna. Vaprosa e : 'koe ot posochenite chisla moje da e ravno na broia na VSICHKITE deca koito uchat v tozi klas'.
Ами те всичките деца в класа са 25. Съучениците на Николай са 16 на 8 и той самия - 25.

Общи условия

Активация на акаунт