Математици-умници

• 55 209
  • 757
  •   1
Отговори
# 540
не,не става въпрос за това, а за коректността на задаване на условието
Ето и какво решение дават съставителите:

Зад.6 Можем да оцветим 3  едноцветни, 3  двуцветни и 1  трицветно знаме.  Следователно можем да
оцветим 7 различни знамена.
Хахаха! Това мого ми хареса! Joy Ужас! Ето причината да имам особенно мнение за БГ образованието....

# 541
извинявай, Дидева, (при всичкото ми уважение към теб), но това не ми звучи като уловка, а като некоректно зададена задача
Извинявам се, но не те разбрах. За какво точно става дума?

# 542
  • София
извинявай, Дидева, (при всичкото ми уважение към теб), но това не ми звучи като уловка, а като некоректно зададена задача
Предполагам, че за това:
Ами девет са! Уловката е: да е се повтарят върховете при едо обхождае, а не изобщо Wink
Но не е ясно защо са се обърнали към теб, а не към авторката на поста. Сигурто е станала техническа грешка.  Hug

# 543
Предполагам, че за това:
Ами девет са! Уловката е: да е се повтарят върховете при едно обхождае, а не изобщо Wink
Но не е ясно защо са се обърнали към теб, а не към авторката на поста. Сигурто е станала техническа грешка.  Hug
Момичето помоли за помощ и аз й отговорих! т.е. аз се обръщам към авторката на поста....или аз не разбрах нещо  newsm78

P.S. ako някъде липсва буквата "н", да знаете, проблема е технически Peace

# 544
  • София
Предполагам, че за това:
Ами девет са! Уловката е: да е се повтарят върховете при едно обхождае, а не изобщо Wink
Но не е ясно защо са се обърнали към теб, а не към авторката на поста. Сигурто е станала техническа грешка.  Hug
Момичето помоли за помощ и аз й отговорих! т.е. аз се обръщам към авторката на поста....или аз не разбрах нещо  newsm78
Да, не ме разбра. Ти си писала за уловка, а Рони пише, че Дидева го е писала. Стана развален телефон.  Mr. Green  bouquet

# 545
Да, всъщност аз отговарям на поста на Бончил1. Явно е станало преплитане на обсъжданията Wink

# 546
the1, благодаря!!  bouquet
Страхотни сте в тази тема, ще ви ползвам и за напред  Grinning
Преди да пусна поста се бях обадила и на моя приятелка - учител по матем., която не работи с малки деца и явно затова нейното решение със зайчетата е доста по-сложно. Тя прави така:
"Ляво уше" минус "дясна лапичка" плюс "другото уше и другата лапичка" равно на "опашчица", например за първото зайче: 4-3+2+1=4
Става и така, ама добре, че нямах време да го обясня днес на сина ми, че сигурно щеше да му се види трудно и да го отблъсне от такива задачи.
Сега с начина на the1 ще го възприеме по-лесно.
А за еленчето и тя каза, че  трябва да се уточни в условието изискването за неповтаряне на точка в един и същи път.

# 547
Не, не че дидева е писала задачата, а че това, което наричате уловка аз ме не некоректно поставена задача. Коло му трябваше да добавят, че небива да е преминава два пъти през една точка пъи един път, а не във всички пътища взети заедно, защото е подвеждащо

При всичко това не обвинявам никого от вас момичета, просто ме е яд - колко малко е нужно да имаме дори и ясно изразени условия на задачите, така че да са достъпни за съответаната възраст, а не и ни е да се чудим за какво иде реч

За това и дадох примера със задачата със знамената

Последна редакция: чт, 09 фев 2012, 10:29 от RoniBonboni

# 548
Не, не че дидева е писала задачата, а че това, което наричате уловка аз ме не некоректно поставена задача. Коло му трябваше да добавят, че небива да е преминава два пъти през една точка пъи един път, а не във всички пътища взети заедно, защото е подвеждащо

При всичко това не обвинявам никого от вас момичета, просто ме е яд - колко малко е нужно да имаме дори и ясно изразени условия на задачите, така че да са достъпни за съответаната възраст, а не и ни е да се чудим за какво иде реч

За това и дадох примера със задачата със знамената
Искам само да уточня, че аз изобщо не съм коментирала тези задачи. Затова не ми стана много ясно защо се обръщаш точно към мен. Мислех, че е по повод задачата за роидите от ЗМС. Вероятно нещо си се объркала. Случва се.
За това става дума:
За мен КМС и ВМС са шампиони по недомислени задачи.

# 549

Тоава имах в предвид, а наистина не съм догледала и съм имала впредвид коментара на The 1
Снощи ми беше трети ден гладуване и надявам се ми е простено

Дидева готина си - евала на спокойния ти тон въпреки моето упорство  bouquet

# 550

Тоава имах в предвид, а наистина не съм догледала и съм имала впредвид коментара на The 1
Снощи ми беше трети ден гладуване и надявам се ми е простено

Дидева готина си - евала на спокойния ти тон въпреки моето упорство  bouquet
Щом коментарът е към мен, нека напиша, защо употребих думата "уловка". Значи, до колкото на мен ми е известно, целта на състезанията в първи клас е да открият деца таланти и поради тази причина задачите били с доста двусмислени условия! Друг е въпросът за пълнотата и вярността на условието. Това, което аз намирам за некоректно е, че са дали вариант: друг отговор  newsm78 Т.е. според мен при подобен вид условия, би следвало отговорите да са зададени точно. Ако ли не, то условието би трябвало да конкретизирано, за да се избегне двусмислие и тълкуване на отговор. Според мен с математиката като точна наука, не е редно да се задава условие, чийто отговор може да породи тълкуване, а не решаване на проблема.
Иначе задачката е хубава, но без последния възможен отговор  Peace

# 551
именно, за това става въпрос

Много уважавам задачите, които ще покажат генийчетата, но това си е въпрос на тълкуване - все пак говорим за математика, а не за превод пр.

# 552
  • Sofia
RoniBonboni, точно на тази задача избеснях и аз. Уча детето да си прави схеми , редувайки :цветове , дрехи ,или каквото има в задачата. Реално като се замисли, детето откри доста начини , като се вземе предвид, че цветовете могат да бъдат подредени различно. Този отговор е абсурден, или задачата е некоректна.
 Според мен  отговор на така зададената задача е: 15. 6 трицветни, 6 двуцветни и 3 едноцветни.

# 553
RoniBonboni, точно на тази задача избеснях и аз. Уча детето да си прави схеми , редувайки :цветове , дрехи ,или каквото има в задачата. Реално като се замисли, детето откри доста начини , като се вземе предвид, че цветовете могат да бъдат подредени различно. Този отговор е абсурден, или задачата е некоректна.
 Според мен  отговор на така зададената задача е: 15. 6 трицветни, 6 двуцветни и 3 едноцветни.
Aми, въщност са взели частен случай на задачата, което всъщност е некоректното! Още повече за втори клас.....и то с тези възможни отговори....
P.S извинявай, че се вкючвам, въпреки, че ти се обръщаш към друг/а  Peace

# 554
 Според мен  отговор на така зададената задача е: 15. 6 трицветни, 6 двуцветни и 3 едноцветни.

А ако решим да подреждаме цветовете вертикално, а не само хоризонтално...
Както знаем има знамена с луна, звезди, слънце, кръг и какви ли още не символи ... за мен отговора е безкрайно много

Яд ме е на такива задачи, а виж точно предишната от това състезание си я бива - на такива задачи се радвам
The1 всеки е равнопоставен тук и има право да се включи, просто аз проявих недоглеждане Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт