Швейцария

• 106 942
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
ътешественик
Пътешествието – черешката на пътуването, на търсенето, на намирането. Пътешественика търси новото, незабравимото, красивото. Рано или късно човек с дух на пътешественик чува зова на сърцето си и тръгва ... Накъде ли? Няма значение – важно е пътешествието, трепета на търсенето, тръпката на откриването. Пътешествието е незабравима наслада за душата. Нищо не може да се сравни с едно утро събудено в чужд град, на чуждо място, очакващо преоткриването. Незабравимо е да видиш утрото от една друга гледна точка, от едно друго място, да видиш първите слънчеви лъчи как галят нежно притихналия град. Да вдъхнеш мириса на новото, примамливото, теглещото и очакващо да се разкрие и да го приемеш. Всяка първа стъпка в един нов град носи началото на приключението на пътешественика. Вървейки бавно по тихите улички на новия свят пътешественика започва да вибрира с честотата на града. Затваряйки за миг очи, той влиза в синхрон с града и с неговия ритъм. Всеки град има своето очерование. Всеки град диша по свой собствен начин. Всеки град носи в себе си есенцията на чувствата на всеки свой жител, историята на всеки пътешественик. С всеки дъх пътешественика влиза все по-навътре в живота на новия град. Усеща всяко вълнение и всеки нюанс. Градът му говори и разказва ..... Разказва своята история чрез картините на сградите, водата, площадите, хората ..... единственото което му остава на пътешественика е да се потопи в живота на града и лежерно да поплува в неговото ежедневие.

# 271
Здравейте,
Благодаря на всички за полезните напътствия, които много ми помогнаха в пътуването ми в Швейцария. Аз бях там в периода 07.08.2015-14.08.2015г. Наех си автомобил рент а кар и успях да пребродя френската и немската част. Италианската? - следващия път! Първия ден бяхме във Виве. Едно райско кътче - малко селце сгушено край езерото. Там ядохме прекрасен италиански сладолед  от касис /между другото по време на пътуването ни в Швейцария ядохме и други италиански сладоледи, но толкова вкусен - не/. Насладихме се на тишината, снимахме статуята на Чарли Чаплин и огромната вилица в езерото и се насладихме на музиката на един много, много стар детски атракцион - въртележка от 1900г.. Втория ден отидохме в Берн - столицата и нейния стар град е много красива, но тъй като не съм много привърженичка на градовете няма да влизам в подробности.  Видяхме статуята на справедливостта, парламента с неговите фонтани, всеки от които  символизират кантон в Швейцария. Не отидохме до мечата яма, защото в Парламента ни обясниха, че мечките са на почивка, т.е. на екскурзия.  След Берн се отбихме в Тун - едно очарователно градче с много мостове от които непрекъснато скачат плувци и се носят по силното течение на реката. Най-горния мост, където течението е изключително силно имаше и сърфисти, които се опитваха да се задържат на повърхността на реката, което си е своево рода атракция. След това се отбихме в Интерлакен, където гъмжи от японци и араби. Градчето е между две езера, но не ме впечатли особено. Има една крайбрежна алея с магазини и красиви хотели, но общо взето не съм много очарована. .Трети ден - Люцерн също е очарователен, но поради факта, че бях там в неделя всички магазини бяха затворени. Мога да кажа, че много ме впечатли монумента на Лъва, което е едно невероятно място. Над него има глетчер, който естествено не пропуснах да разгледам и от кулата над глетчера се открива невероятна панорамна гледка на града. Една от атракциите на глетчера е огледалния лабиринт Алхамбра с красиви изображения на пауни, фонтани и цветя.  Не пропуснахме да минем и през двата покрити моста - единият с мелниците и другият, който е най-стария и дълъг покрит мост в света. Невероятно очарована бях обаче от Вицнау - магически гледки, времето като че ли беше спряло. Такова спокойствие и такова величие на природата! Оттам преминахме през две малки планински красиви градчета - Оберхофен-ам-Тунерзее и Хилтерфинген. Четвъртия ден заедно с моята домакиня отидохме във фабриката на Кайе в Бро. Много ми хареса обиколката на фабриката, пресъздаваща чрез сценични ефекти историята на шоколада. Освен това ми хареса и историята на производството на шоколада и малкия курс по ядене на шоколад с наслада, който всеки турист може да изкара сам следвайки напътствията. След фабриката на Кайе отидохме в една малка хижа и се движихме по най-тесния път, който някога съм виждала. В хижата се предлагат традиционни швейцарски ястия. Ние ядохме фондю, което след това такава среднощна жлъчна криза ми докара, че просто не искам да помирисвам кашкавал /това обаче не ми пречеше да се насладя на прекрасното фондю докато го ядохме/. В близост до хижата е язовира Lac де Montsalvens, който също се отбихме да видим и който представлява едно огромно съоръжение с изключително много вода. Оттам отидохме до Замъка Грюер, който в момента представлява исторически музей отразяващ средновековната градска атмосфера. Отвън замъка не е особено впечатляващ, но като влезеш вътре оставаш като омагьосан. Пети ден - Базел, честно казано преспокойно можех да го пропусна и да се поразхождам още един ден сред малките алпийски градчета, но все пак го разгледахме. Шести ден - започнахме деня с Шато Шийон, който учудва с просторните и изчистени помещения, които са приютявали рицарите. В шатото витае някакъв тържествен дух и атмосферата е някак строга, но справедлива /много шантаво се изказах, но точно това ми беше усещането/. При вида на тези огромни стаи, изчистени от всякакви мебели и вещи отново си дадох сметка колко малко му е нужно на човек, за да живее без да се отрупва с всевъзможни материални ценности. След шатото отидохме в Монтрьо, където директно се качихме на зъбчатата железница водеща до Роше-де-Найе където видяхме монголските юрти и мормотите. Гледките от железницата са страхотни, както и предполагате. Цената е 68 франка на човек без намалението, но си заслужаваше. Оттам се отправихме към Лозана, но честно казано както и Базел, този град също беше разочарование за мен. Стори ми се някак по-съвременен в сравнение с всички останали градове. Оттам тръгнахме към Женева където паркирахме до катедралата Сен Пиер и след като я разгледахме слязохме надолу до крайбрежната алея и видяхме най-високия фонтан в Европа, който светеше с цветовете на дъгата и цветния часовник. Поразгледахме малко, поразходихме се и си тръгнахме. Последен седми ден - изцяло и само предназначен за разглеждане на Цюрих. Бях чела тук в темата за Китайската градина и естествено, че не пропуснах да я видя. Тя представлява едно малко райско кътче. По площ действително е малка, но е много очарователна. Паркирах на паркинг в непосредствена близост до Китайската градина и оттам през крайбрежната градина покрай езерото слязохме до града където не пропуснахме да видим двете катедрали - Гросмюстер и  Фраумюстер. И двете катедрали имат невероятни витражи, като тези във Фраумюстер са правени от Шагал. Между другото това бяха единствените катедрали в които беше забранено да се снима дори и без светкавица. Вечерта ни остана малко време да разгледаме Фрибург - градът в който бяхме отседнали при една моя приятелка, на която благодаря за гостоприемството. Фрибург е средновековно градче с много красива стара част и невероятно красива катедрала, която обаче прилича малко на кулата в Пиза, защото е останала недовършена поради недостиг на пари. В това си недовършено състояние обаче е очарователна и има невероятно красива фасада. Кои градове ми харесаха в Швейцария - Берн, Цюрих и Женева. Какво ще остане в сърцето ми от Швейцария - не толкова градовете, а невероятните пейзажи и най-вече малките романтични алпийски градчета Виве, Вицнау, Оберхофен-ам-Тунерзее, Тун, Хилтерфинген. За какво ще се върна в Швейцария - за да видя Цермат, върха Пилатус, върха Шимони и естествено да се насладя на италианската част.

# 272
six sense,
благодаря за интересния разказ.

Точно след 2 седмици и ние ще правим пътуване из страната, защото ще имаме гости от чужбина. В момента съм влязла във вашите обувки  Sunglasses  и с помощта на мъжа ми правя примерен маршрут, по който ще ги разхождаме. Хич не е лесно, защото за 10 дни ще трябва да видят възможния максимум, и то без да се уморяват излишно и да остават без сили в края на гостуването.

# 273
Здравейте, бихте ли дали съвет как най-евтино може да се стигне от Монтрьо до Милано. Много Ви благодаря предварително!

# 274
  • София
Здравейте, бихте ли дали съвет как най-евтино може да се стигне от Монтрьо до Милано. Много Ви благодаря предварително!

malik
Най-лесния вариант е влак, който ще струва 60-70 евро.
По-евтино може да стане ако комбинираш влак и автобус/около 40 евро/.
Примерно влак до Martigny, после автобус до Aosta и пак автобус до Милано.
Така може да се спести малко, но значително ще се увеличи времето.
В първият случай около 3 часа, а в другия поне 7-8 часа.

# 275
Много благодаря!

# 276
Комбинацията Мартиньи - Аоста с автобус е безумие - пътувала съм с кола и пътят е стръмен и тесен с много завои - можеш да си изповръщаш червата. Минава се през тунела Гран Сен Бернар, което е платено и е скъпо. Не съм виждала автобуси преди години, освен туристически, може сега да има. Много хора, дори швейцарци, минават по обиколния път през прохода горе, носещ същото име. Цялото това пътуване ни отне през лятото повече от 4 часа. Изобщо не съм убедена в бюджетността му. Апропо денивелацията от Мартиньи, нагоре до Гран Сен Бернар и после надолу към Аоста е и натоварваща за много хора със сърдечно-съдови проблеми.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2015, 10:03 от Bastet

# 277
  • София
Здравейте, моля предложете къде да се обиколи и съответно спи 4 дни в Швейцария, като тръгваме от Лозана и на 5-тия ден трябва да сме в Лион. На Женевското езеро сме били, както и в Цюрих, не сме много по ходенето, както и по качването на много високи върхове. Искаме да видим Лихтенщайн. Също и Люцерн,  Интерлакен, Нюшател, Венген. Не знам дали ще имаме време за италиянската част. Представям си да направим нещо като кръгче около езерата и да се върнем пак към Лозана на 5-тия ден. Моля напишете какъв е най-добрия маршрут и къде препоръчвате да се спи. Благодаря ви, моля за бърз отговор че утре трябва да резервирам някъде.

# 278
http://www.myswissalps.com/
http://www.myswitzerland.com/en/home.html

Tези сайтове са ми помогнали най- много да си планирам почивката.
Четете и избирайте, Iskrena  Grinning

# 279
Гала, този пас ли имаш предвид - Regional Pass Lake Geneva - Alps ?
Той не дублира ли безплатната карта от хотела? Въобще малко повече  инфо за нея, моля.  bouquet

# 280
Чакам мъжа ми, че той се занимаваше и ще пиша. Безплатния мисля и само за транспорта в Женева, докато това включваше и влакове и кораба до Евиен, че и зъбчатата железница в Монтрьо.

# 281
Това е: https://www.swissrailways.com/en/products/regionalalpspass
2 дена ти е безплатен транспорта, през другите 2 ползвахме 50% намаление.

# 282
Дали някой може да ми каже каква е разликата в билетите:
Standard ticket  и Supersaver ticket?
Влака е IR(InterRegio).

И още едно въпросче за влаковите билети:
Прочетох някъде, че е различна цената, когато купуваш билет за конкретен влак и когато билета ти важи цял ден. Как и къде да видя тези различни цени?   

# 283
  • София
Дали някой може да ми каже каква е разликата в билетите:
Standard ticket  и Supersaver ticket?

Мимии
Разликата е в това, че вторият вид се купува само онлайн, от две/най-вече/ до четири седмици/рядко/ преди пътуването.
Те са по евтини/от 30 до 50%/, но с точни дати.
Тези билети не се връщат и не подлежат на промяна.
При тях всичко трябва да ти е точно и да не се пропуска.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2015, 20:39 от Bled

# 284
Bled, благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт